Chapter 01- Introduction to Nursing(Free) Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following statements accurately describe an element of nursing? Select all that apply.

A)

The skills involved in nursing are primarily technical in nature.

B)

The primary focus of nursing is to assist individuals to recover from illness.

C)

The science of nursing is the knowledge base for the care that is given.

D)

The art of nursing is the collection of knowledge through research.

E)

Nursing is considered to be both an art and a science.

F)

Nursing is a profession that used specialized knowledge and skills.

2.

Which of the following set of terms best describes nursing at the end of the Middle Ages?

A)

continuity, caring, critical thinking

B)

purpose, direction, leadership

C)

assessment, interventions, outcomes

D)

advocacy, research, education

3.

Which of the following is a characteristic of nursing practiced from early civilization to the 16th century?

A)

Most early civilizations believed that illness had supernatural causes.

B)

The physician was the priest who treated disease with prayer.

C)

The nurse was a nun committed to caring for the needy and homeless.

D)

Nursing changed from a spiritual focus to an emphasis on knowledge expansion.

4.

In what time period did nursing care as we now know it begin?

A)

pre-civilization

B)

early civilization to 16th century

C)

16th to 17th century

D)

18th to 19th century

5.

Who is considered to be the founder of professional nursing?

A)

Dorothea Dix

B)

Lillian Wald

C)

Florence Nightingale

D)

Clara Barton

6.

Which of the following nursing pioneers established the Red Cross in the United States in 1882?

A)

Florence Nightingale

B)

Clara Barton

C)

Dorothea Dix

D)

Jane Addams

7.

What was one barrier to the development of the nursing profession in the United States after the Civil War?

A)

lack of educational standards

B)

hospital-based schools of nursing

C)

lack of influence from nursing leaders

D)

independence of nursing orders

8.

Which of the following individuals provided community-based care and founded public health nursing?

A)

Adelaide Nutting

B)

Lillian Wald

C)

Sojourner Truth

D)

Clara Barton

9.

Which of the following nursing groups provides a definition and scope of practice for nursing?

A)

ICN

B)

AAN

C)

ANA

D)

The Joint Commission

10.

Teaching a woman about breast self-examination is an example of what broad aim of nursing?

A)

promoting health

B)

preventing illness

C)

restoring health

D)

facilitating coping with disability and death

11.

What nursing activity would meet the broad nursing aim of facilitating coping with disability and death? Select all that apply.

A)

conducting a blood pressure screening program

B)

teaching testicular self-examination

C)

referring to a community diabetic support group

D)

administering intravenous fluids

E)

admitting a patient to a hospice program

F)

performing a physical assessment on a patient

12.

A nurse caring for a patient with diabetes chooses an appropriate plan of care and devises interventions to accomplish the desired outcomes. This is an example of using which of the following type of nursing skills?

A)

Technical

B)

Cognitive

C)

Interpersonal

D)

Ethical/Legal

13.

Which one of the following examples of nursing actions would be considered an ethical/legal skill?

A)

A nurse helps a patient prepare a living will.

B)

A nurse obtains a urine sample for a urinalysis.

C)

A nurse explains the rationale for a patients plan of care.

D)

A nurse holds the hand of a woman whose baby died in childbirth.

14.

A nurse practitioner is caring for a couple who are the parents of an infant diagnosed with Downs Syndrome. The nurse makes referrals for a parent support group for the family. This is an example of which nursing role?

A)

Teacher/Educator

B)

Leader

C)

Counselor

D)

Collaborator

15.

A nurse is providing nursing care in a neighborhood clinic to single pregnant teens. Which of the following actions is the best example of using the collaborator role as a nurse?

A)

Discussing the legal aspects of adoption for teens wishing to place their infants with a family

B)

Searching the Internet for information on child care for the teens who wish to return to school

C)

Conducting a patient interview and documenting the information on the patients chart

D)

Referring a teen who admits having suicidal thoughts to a mental healthcare specialist

16.

A nurse instructor explains the concept of health to her students. Which of the following statements accurately describes this state of being?

A)

Health is a state of optimal functioning.

B)

Health is an absence of illness.

C)

Health is always an objective state.

D)

Health is not determined by the patient.

17.

A nurse incorporates the health promotion guidelines established by the U.S. Department of Health document: Healthy People 2010. Which of the following is a health indicator discussed in this document?

A)

cancer

B)

obesity

C)

diabetes

D)

hypertension

18.

A nurse conducts a smoking-cessation program for patients of a neighborhood clinic. This is an example of which of the following aims of nursing?

A)

promoting health

B)

preventing illness

C)

restoring health

D)

facilitating coping with disability or death

19.

Which of the following is a criteria that defines nursing as profession?

A)

an undefined body of knowledge

B)

a dependence on the medical profession

C)

an ability to diagnose medical problems

D)

a strong service orientation

20.

Although all of the following are nursing responsibilities, which one would be expected of a nurse with a baccalaureate degree?

A)

providing direct physical care

B)

using research findings to improve practice

C)

administering medications as prescribed

D)

collaborating with other healthcare providers

21.

Amy Jones, a high school senior, wants to become a geriatric nurse practitioner. What nursing degree will she need to attain this goal?

A)

licensed practical nurse

B)

associate degree

C)

baccalaureate degree

D)

masters degree

22.

Why are nursing organizations important for the continued development and improvement of nursing as a whole?

A)

to provide socialization and networking for members

B)

to regulate work activities for members

C)

to set standards for nursing education and practice

D)

to provide information to nurses about legal requirements

23.

Which of the following organizations has established standards for clinical nursing practice?

A)

American Nurses Association

B)

National League for Nursing

C)

International Council of Nurses

D)

State Board of Nursing

24.

What is the primary purpose of standards of nursing practice?

A)

to provide a method by which nurses perform skills safely

B)

to ensure knowledgeable, safe, comprehensive nursing care

C)

to establish nursing as a profession and a discipline

D)

to enable nurses to have a voice in healthcare policy

25.

After graduation from an accredited program in nursing and successfully passing the NCLEX, what gives the nurse a legal right to practice?

A)

enrolling in an advanced degree program

B)

filing NCLEX results in the county of residence

C)

being licensed by the State Board of Nursing

D)

having a signed letter confirming graduation

26.

A nurse has been tried and found guilty of the felony crime of forgery. How might this affect the nurses license to practice nursing?

A)

It will have no effect on the ability to practice nursing.

B)

The nurse can practice nursing at a less-skilled level.

C)

The license may be revoked or suspended.

D)

The license will permanently carry the felony conviction.

27.

Nurses use the nursing process to focus care on human responses to what?

A)

interactions with the environment

B)

physical effects of disease

C)

outcomes of medical or surgical treatment

D)

actual or potential health problems

28.

Which age group in the population is expanding most rapidly, resulting in changes in the delivery of healthcare?

A)

older adults

B)

young adults

C)

school-aged children

D)

newborns

29.

Which of the following is a current trend affecting nursing education and practice?

A)

over abundance of graduating nurses

B)

office-based care delivery systems

C)

increase in length of hospital stay

D)

increase in chronic health conditions

Answer Key

1.

C, E, F

2.

B

3.

A

4.

D

5.

C

6.

B

7.

A

8.

B

9.

B

10.

B

11.

C, E

12.

B

13.

A

14.

C

15.

D

16.

A

17.

B

18.

B

19.

D

20.

B

21.

D

22.

C

23.

A

24.

B

25.

C

26.

C

27.

D

28.

A

29.

D

Page 1

Leave a Reply