Chapter 02: Fractions(FREE) Nursing School Test Banks

Chapter 02: Fractions

COMPLETION

1. Reduce the following fraction to lowest terms.
54/81 = _____

ANS: 2/3

PTS: 1 MSC: Practice Problems

2. Reduce the following fraction to lowest terms.
105/135 = _____

ANS: 7/9

PTS: 1 MSC: Practice Problems

3. Reduce the following fraction to lowest terms.
39/65 = _____

ANS: 3/5

PTS: 1 MSC: Practice Problems

4. Change the following improper fraction to a whole or mixed number.
325/16 = _____

ANS: 20 5/16

PTS: 1 MSC: Practice Problems

5. Change the following improper fraction to a whole or mixed number.
1,500/100 = _____

ANS: 15

PTS: 1 MSC: Practice Problems

6. Change the following improper fraction to a whole or mixed number.
193/62 = _____

ANS: 3 7/62

PTS: 1 MSC: Practice Problems

7. Change the following mixed number to an improper fraction.
12 1/8 = _____

ANS: 97/8

PTS: 1 MSC: Practice Problems

8. Change the following mixed number to an improper fraction.
29 2/3 = _____

ANS: 89/3

PTS: 1 MSC: Practice Problems

9. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
1/12 + 6/12 + 5/12 = ____

ANS: 1

PTS: 1 MSC: Practice Problems

10. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
3/8 1/3 = _____

ANS: 1/24

PTS: 1 MSC: Practice Problems

11. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
4/5 5/16 = _____

ANS: 1/4

PTS: 1 MSC: Practice Problems

12. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
1/12 1/15 = _____

ANS: 1/180

PTS: 1 MSC: Practice Problems

13. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
3/5 5 = _____

ANS: 3/25

PTS: 1 MSC: Practice Problems

14. Perform the indicated operation and reduce to lowest terms.
1/100 1/200 = _____

ANS: 2

PTS: 1 MSC: Practice Problems

15. Indicate which fraction is the largest.
1/100, 1/150, 1/200: _____

ANS: 1/100

PTS: 1 MSC: Practice Problems

16. Arrange the following fractions from smallest to largest.
1/6, 1/5, 1/8, 1/4, 1/3: _______________

ANS: 1/8, 1/6, 1/5, 1/4, 1/3

PTS: 1 MSC: Practice Problems

17. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
1/5 + 1/2 + 1/4 = _____

ANS: 19/20

PTS: 1 MSC: Practice Problems

18. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
16 5/6 14 3/8 = ____

ANS: 2 11/24

PTS: 1 MSC: Practice Problems

19. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
6 10/12 15/3 = _____

ANS: 34 1/6

PTS: 1 MSC: Practice Problems

20. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
56 9/20 = _____

ANS: 124 4/9

PTS: 1 MSC: Practice Problems

21. Indicate the largest number in the following set.
5/6, 5/8: _____

ANS: 5/6

PTS: 1 MSC: Practice Problems

22. Indicate the largest number in the following set.
1/30, 1/4, 1/150: _____

ANS: 1/4

PTS: 1 MSC: Practice Problems

23. Reduce the following fraction to lowest terms.
34/102 = _____

ANS: 1/3

PTS: 1 MSC: Practice Problems

24. Reduce the following fraction to lowest terms.
60/1200 = _____

ANS: 1/20

PTS: 1 MSC: Practice Problems

25. Express the following improper fraction as a mixed number. Reduce to lowest terms.
24/18 = _____

ANS: 1 1/3

PTS: 1 MSC: Practice Problems

26. Express the following improper fraction as a mixed number. Reduce to lowest terms.
15/13 = _____

ANS: 1 2/13

PTS: 1 MSC: Practice Problems

27. Change the following mixed number to an improper fraction.
9 1/9 = _____

ANS: 82/9

PTS: 1 MSC: Practice Problems

28. Change the following mixed number to an improper fraction.
6 7/10 = _____

ANS: 67/10

PTS: 1 MSC: Practice Problems

29. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
6 5/16 + 5 3/16 = _____

ANS: 11 1/2

PTS: 1 MSC: Practice Problems

30. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
4 3/10 + 2 2/10 = _____

ANS: 6 1/2

PTS: 1 MSC: Practice Problems

31. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
3 1/5 + 3 2/3 + 2 1/2= _____

ANS: 12 11/30

PTS: 1 MSC: Practice Problems

32. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
1 2/4 + 3 1/3 = _____

ANS: 4 5/6

PTS: 1 MSC: Practice Problems

33. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
15/21 10/21 = _____

ANS: 5/21

PTS: 1 MSC: Practice Problems

34. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
8/16 1/4 = _____

ANS: 1/4

PTS: 1 MSC: Practice Problems

35. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
14 5/9 = _____

ANS: 13 4/9

PTS: 1 MSC: Practice Problems

36. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
6 1/4 2 5/8 = ____

ANS: 3 5/8

PTS: 1 MSC: Practice Problems

37. Perform the indicated operation with fractions. Reduce to lowest terms as indicated.
5 1/3 1 7/12 = _____

ANS: 3 3/4

PTS: 1 MSC: Practice Problems

38. A client received 2 1/2 ounces (oz) of medication at breakfast and 2 1/3 oz at lunch. How many oz of medication has the client received? _____

ANS: 4 5/6 oz

PTS: 1 MSC: Practice Problems

39. A client weighed 147 1/2 pounds (lb), lost 6 3/4 lb due to illness. How many pounds does the client now weigh? ____

ANS: 140 3/4 lb

PTS: 1 MSC: Practice Problems

40. A client drank 2/3 of a 12 ounce (oz) can of seltzer water. How many ounces of seltzer water did the client drink? ______

ANS: 8 oz

PTS: 1 MSC: Practice Problems

41. A client is supposed to drink a 10 ounce (oz) bottle of magnesium citrate before an X-ray study. The client was able to drink 4 oz. How much of the magnesium citrate remains? (Express answer as a fraction reduced to lowest terms.) ______

ANS: 2/5 bottle

PTS: 1 MSC: Practice Problems

42. The nurse is instructed to give a client 2/3 of a cup of solution. If 1 cup = 240 milliliters (mL), how many mL should the nurse administer? _____

ANS: 160 mL

PTS: 1 MSC: Practice Problems

Leave a Reply