Chapter 04: Medical Systems of Weights and Measures(FREE) Nursing School Test Banks

Workman: Understanding Pharmacology

Chapter 04: Medical Systems of Weights and Measures

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A mother reports that her child has a temperature of 105.2 Fahrenheit. What Centigrade temperature will the nurse report to the childs physician?
a. 36.7
b. 38.7
c. 40.7
d. 42.7
ANS: C
The conversion from Fahrenheit to Centigrade involves first subtracting 32 from the Fahrenheit value (105.2 32 = 73.2). This number is then multiplied by : 73.2 5 = 366; 366 9 = 40.6666, rounded to 40.7.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 58 TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

2. The prescriber tells a patient to call if a temperature higher than 39 Centigrade develops. The patient asks the nurse what this temperature is in Fahrenheit. What is the nurses response?
a. 99.2
b. 100.2
c. 101.2
d. 102.2
ANS: D
The conversion from Centigrade to Fahrenheit involves multiplying the Centigrade number by and then adding 32 to the answer. 39 9 = 351; 351 5 = 70.2; 70.2 + 32 = 102.2.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 59 TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Physiological Integrity

3. Why does the nurse teach a patient to use a small medication cup to measure a liquid drug rather than a tableware teaspoon?
a. A child may learn to think that all tableware teaspoons contain drugs.
b. Teaspoons are more likely to spill and waste drug than a medication cup.
c. Medication cups measure liquids more accurately than tableware teaspoons.
d. Medication cups are less likely to change the taste of the drug than tableware teaspoons.
ANS: C
Tableware teaspoons and tablespoons used for eating are only names that indicate that the two spoon types are different in size. They do not reflect the actual liquid amount either one can hold, and do not hold the same volume from one spoon to another. The medication cup is a more accurate measure of liquid volume.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: pp. 59-60 TOP: Nursing Process Step: N/A
MSC: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance

4. An infant is to receive 6 mg of a liquid drug that is available in the strength of 10 mg/mL. How many drops (gtt) of this drug does the nurse administer to the infant?
a. 3
b. 6
c. 9
d. 12
ANS: C
1 mL = 15 gtt; therefore, 10 mg = 15 gtt. This proportion problem is ; 10X = 90 gtt; 1X= 9 gtt.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Applying (Application) or higher
TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

5. The nurse is mixing a dry drug in a vial with 1 ounce of the accompanying diluting fluid (diluent). How many milliliters does the nurse add to the dry drug in the vial?
a. 15
b. 30
c. 45
d. 60
ANS: B
One liquid ounce contains 30 mL.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 62 TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Physiological Integrity

6. What technique does the nurse use when measuring a liquid drug in a medicine cup to ensure an accurate dose?
a. Holding the cup at eye level while pouring the drug
b. Holding the cup below eye level while pouring the drug
c. Holding the cup above eye level while pouring the drug
d. Using a syringe to draw up the drug and then placing it in the medicine cup
ANS: A
To ensure an accurate dose with a medicine cup, fill while holding the cup at eye level. Either place the cup on a table and bend to look straight at the mark, or hold the cup up to your eyes as you fill it. Looking down at the mark or looking at it from an angle below the cup will result in an inaccurate dose. Although drawing the drug up into a syringe first also ensures an accurate dose, this step is not necessary.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 60 TOP: Nursing Process Step: N/A
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

7. A patient is prescribed 500 mg of amoxicillin (Amoxil). The amoxicillin on hand is . How many milliliters does the nurse administer for this patient?
a. 10
b. 25
c. 50
d. 100
ANS: A
Want 500 mg/Have 250 mg; 500 250 = 2; 250 per 5 mL, 2 5 mL = 10 mL for 500 mg.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Applying (Application) or higher
TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

8. Which drug amount is the greatest?
a. 5 g
b. 50 mg
c. 500 mg
d. 5000 mcg
ANS: A
One g is equal to 1000 mg or 1,000,000 micrograms.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 61 TOP: Nursing Process Step: N/A
MSC: Client Needs Category: Physiological Integrity

9. What is the weight in kilograms for a patient who weighs 185 lb?
a. 407.1
b. 203.5
c. 92.5
d. 84.1
ANS: D
1 kg = 2.2 lb. To convert weight in pounds to kilograms, divide the number of pounds by 2.2. Therefore, = 84.09 kg, rounded up to 84.1.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 62 TOP: Nursing Process Step: N/A
MSC: Client Needs Category: Physiological Integrity

10. A newborn infant weights 1.982 kg. What is this infants weight in pounds?
a. 9.2
b. 4.36
c. 2.92
d. 0.9
ANS: B
1 kg = 2.2 lb. To convert weight in kg to pounds, multiply the number of kg by 2.2. Therefore, 1.982 2.2 = 4.36.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
REF: p. 62 TOP: Nursing Process Step: N/A
MSC: Client Needs Category: Physiological Integrity

ESSAY

1. A patient is prescribed potassium 15 mEq in an oral solution. How many ounces does the nurse administer to the patient from a solution of potassium with a strength of 20 mEq in 8 ounces?
_____ ounces

ANS:
6 ounces
Want 15 mEq/Have 20 mEq; 20 mEq in 8 ounces is equal to 2.5 mEq in 1 ounce. 15 2.5 = 6; 6 1 ounce = 6 ounces.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Applying (Application) or higher
TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

2. A patient is prescribed 2500 units of heparin. How many milliliters does the nurse draw up from a vial of heparin with a strength of 10,000 units/mL?
_____ mL

ANS:
0.25 mL
Want 2500 units/Have 10,000 units. Therefore, ; one fourth of 1 mL is 0.25 mL.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Applying (Application) or higher
TOP: Nursing Process Step: Implementation
MSC: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment

Leave a Reply