Chapter 04: Ratio and Proportion Nursing School Test Banks

Chapter 04: Ratio and Proportion

COMPLETION

1. Solve for x in the following.
11:121 = 3
x = _____

ANS: 33

PTS: 1 MSC: Practice Problems

2. Solve for x in the following.
4/2.6 = 5/x
x = _____

ANS: 3.25

PTS: 1 MSC: Practice Problems

3. Solve for x in the following.
0.5/0.125 = x/4
x = _____

ANS: 16

PTS: 1 MSC: Practice Problems

4. Solve for x in the following.
500:3 = 350
x = _____

ANS: 2.1

PTS: 1 MSC: Practice Problems

5. Express the following dosage as a ratio.
A capsule contains 450 mg of medication: _____

ANS: 1 cap/450 mg OR 450 mg/1 cap; 1 cap:450 mg

PTS: 1 MSC: Practice Problems

6. Express the following dosage as a ratio.
An injectable solution contains 500 mg in each 0.7 mL: _____

ANS: 500 mg/0.7 mL OR 0.7 mL/500 mg; 500 mg:0.7 mL

PTS: 1 MSC: Practice Problems

7. Solve for x.
2.2:1 = x:145
x = _____

ANS: 319

PTS: 1 MSC: Practice Problems

8. Solve for x.

ANS: 0.0625

PTS: 1 MSC: Practice Problems

9. Solve for x. Round to the nearest tenth.
1:3.6 = x:170
x = _____

ANS: 47.2

PTS: 1 MSC: Practice Problems

10. Solve for x.

x = _____

ANS: 2 1/4

PTS: 1 MSC: Practice Problems

11. Solve for x.
1/0.05 = x/0.1
x = _____

ANS: 2

PTS: 1 MSC: Practice Problems

12. Solve for x.
42: 7 = 48: x
x = ______

ANS: 8

PTS: 1 MSC: Practice Problems

13. Solve for x.
16 = x
40 55
x = _____

ANS: 22

PTS: 1 MSC: Practice Problems

14. Solve for x.
2: 9 = x: 27
x = _____

ANS: 6

PTS: 1 MSC: Practice Problems

15. If one glass of milk contains 300 milligrams (mg) of calcium, how many mg of calcium are in 3 1/2 glasses of milk? ______

ANS: x = 1,050 mg

PTS: 1 MSC: Practice Problems

16. A nurse counts a clients pulse, which is regular for 15 seconds (sec) and gets 19 beats. If the nurse counts the pulse for 60 sec, how many beats should there be? _____

ANS: x = 76 beats

PTS: 1 MSC: Practice Problems

17. If three tablets (tabs) contain 60 mg, how many tabs would need to be given for 80 mg? ______

ANS: x = 4 tabs

PTS: 1 MSC: Practice Problems

18. If there are 2.5 centimeters (cm) to an inch, if a client is 70 inches (in) tall, how tall is the client in cm? ____

ANS: x = 175 cm

PTS: 1 MSC: Practice Problems

19. If 1 ounce (oz) is equal to 30 mL, how many mL are there in 4 3/4 oz? (State answer as a decimal number.) ______

ANS: x =142.5 mL

PTS: 1 MSC: Practice Problems

20. If 5oz of a solution contains 4 1/2 oz of water, how many oz of water are in 20 oz of solution? _______

ANS: x = 18 oz water

PTS: 1 MSC: Practice Problems

21. If 100 grams (g) of ice cream contains 20 g of fat, how many g of fat are there in 300 g of ice-cream? ______

ANS: x = 60 g fat

PTS: 1 MSC: Practice Problems

22. A low-fat cheese has 40 calories (cal) per oz. A client eats 2 1/2 oz of the low-fat cheese. How many cal has the client eaten? _____

ANS: x =100 cal

PTS: 1 MSC: Practice Problems

23. Two tabs contain a total of 50 mg of a medication. How many mg of medication are present in 15 tabs ? _______

ANS: x = 375 mg

PTS: 1 MSC: Practice Problems

24. A client must take four tabs per day for 14 days. How many tablets should the pharmacy supply to fill this order? ______

ANS: x = 56 tabs

PTS: 1 MSC: Practice Problems

25. The nurse is instructed to administer 500 mL of a solution every 8 hours (hrs). How many hrs will be needed to administer 1,500 mL of solution?

ANS: x = 24 hrs

PTS: 1 MSC: Practice Problems

Leave a Reply