Chapter 06: Genetics, Conception, and Fetal Development Nursing School Test Banks

Chapter 06: Genetics, Conception, and Fetal Development

MULTIPLE CHOICE

1. A father and mother are carriers of phenylketonuria (PKU). Their 2-year-old daughter has PKU. The couple tells the nurse that they are planning to have a second baby. Because their daughter has PKU, they are sure that their next baby wont be affected. What response by the nurse is most accurate?

a.

Good planning; you need to take advantage of the odds in your favor.

b.

I think youd better check with your doctor first.

c.

You are both carriers, so each baby has a 25% chance of being affected.

d.

The ultrasound indicates a boy, and boys are not affected by PKU.

ANS: C

The chance is one in four that each child produced by this couple will be affected by PKU disorder. This couple still has an increased likelihood of having a child with PKU. Having one child already with PKU does not guarantee that they will not have another. These parents need to discuss their options with their physician. However, an opportune time has presented itself for the couple to receive correct teaching about inherited genetic risks. No correlation exists between gender and inheritance of the disorder because PKU is an autosomal recessive disorder.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 142

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. The nurse is providing genetic counseling for an expectant couple who already have a child with trisomy 18. The nurse should:

a.

Tell the couple they need to have an abortion within 2 to 3 weeks.

b.

Explain that the fetus has a 50% chance of having the disorder.

c.

Discuss options with the couple, including amniocentesis to determine whether the fetus is affected.

d.

Refer the couple to a psychologist for emotional support.

ANS: C

Genetic testing, including amniocentesis, would need to be performed to determine whether the fetus is affected. The couple should be given information about the likelihood of having another baby with this disorder so that they can make an informed decision. A genetic counselor is the best source for determining genetic probability ratios. The couple eventually may need emotional support, but the status of the pregnancy must be determined first.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 153

OBJ: Nursing Process: Planning, Implementation

MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

3. The nurse is assessing the knowledge of new parents with a child born with maple syrup urine disease (MSUD). This is an autosomal recessive inherited disorder, which means that:

a.

Both genes of a pair must be abnormal for the disorder to be expressed.

b.

Only one copy of the abnormal gene is required for the disorder to be expressed.

c.

The disorder occurs in males and heterozygous females.

d.

The disorder is carried on the X chromosome.

ANS: A

MSUD is a type of autosomal recessive inheritance disorder in which both genes of a pair must be abnormal for the disorder to be expressed. MSUD is not an X-linked dominant or recessive disorder or an autosomal dominant inheritance disorder.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 146

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

4. In presenting to obstetric nurses interested in genetics, the genetic nurse identifies the primary risk(s) associated with genetic testing as:

a.

Anxiety and altered family relationships.

b.

Denial of insurance benefits.

c.

High false-positive results associated with genetic testing.

d.

Ethnic and socioeconomic disparity associated with genetic testing.

ANS: B

Decisions about genetic testing are shaped by socioeconomic status and the ability to pay for the testing. Some types of genetic testing are expensive and are not covered by insurance benefits. Anxiety and altered family relationships, high false-positive results, and ethnic and socioeconomic disparity are factors that may be difficulties associated with genetic testing, but they are not risks associated with testing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 143

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

5. A mans wife is pregnant for the third time. One child was born with cystic fibrosis, and the other child is healthy. The man wonders what the chance is that this child will have cystic fibrosis. This type of testing is known as:

a.

Occurrence risk.

c.

Predictive testing.

b.

Recurrence risk.

d.

Predisposition testing.

ANS: B

The couple already has a child with a genetic disease so they will be given a recurrence risk test. If a couple has not yet had children but are known to be at risk for having children with a genetic disease, they are given an occurrence risk test. Predictive testing is used to clarify the genetic status of an asymptomatic family member. Predisposition testing differs from presymptomatic testing in that a positive result does not indicate 100% risk of a condition developing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 147

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

6. A key finding from the Human Genome Project is:

a.

Approximately 20,000 genes make up the genome.

b.

All human beings are 80.99% identical at the DNA level.

c.

Human genes produce only one protein per gene; other mammals produce three proteins per gene.

d.

Single gene testing will become a standardized test for all pregnant clients in the future.

ANS: A

Approximately 20,500 genes make up the human genome; this is only twice as many as make up the genomes of roundworms and flies. Human beings are 99.9% identical at the DNA level. Most human genes produce at least three proteins. Single gene testing (e.g., alpha-fetoprotein) is already standardized for prenatal care.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 141

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

7. You are a maternal-newborn nurse caring for a mother who just delivered a baby born with Down syndrome. What nursing diagnosis would be the most essential in caring for the mother of this infant?

a.

Disturbed body image

c.

Anxiety

b.

Interrupted family processes

d.

Risk for injury

ANS: B

This mother likely will experience a disruption in the family process related to the birth of a baby with an inherited disorder. Women commonly experience body image disturbances in the postpartum period; however, this is unrelated to giving birth to a child with Down syndrome. The mother likely will have a mix of emotions that may include anxiety, guilt, and denial, but this is not the most essential nursing diagnosis for this family. Risk for injury is not an applicable nursing diagnosis.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 143

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

8. A couple has been counseled for genetic anomalies. They ask you, What is karyotyping? Your best response is:

a.

Karyotyping will reveal if the babys lungs are mature.

b.

Karyotyping will reveal if your baby will develop normally.

c.

Karyotyping will provide information about the gender of the baby and the number and structure of the chromosomes.

d.

Karyotyping will detect any physical deformities the baby has.

ANS: C

Karyotyping provides genetic information such as gender and chromosome structure. The L/S, not karyotyping, reveals lung maturity. Although karyotyping can detect genetic anomalies, the range of normal is nondescriptive. Although karyotyping can detect genetic anomalies, not all such anomalies display obvious physical deformities. The term deformities is a nondescriptive word. Physical anomalies may be present that are not detected by genetic studies (e.g., cardiac malformations).

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: 153

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

9. In practical terms regarding genetic health care, nurses should be aware that:

a.

Genetic disorders affect people of all socioeconomic backgrounds, races, and ethnic groups equally.

b.

Genetic health care is more concerned with populations than individuals.

c.

The most important of all nursing functions is providing emotional support to the family during counseling.

d.

Taking genetic histories is the province of large universities and medical centers.

ANS: C

Nurses should be prepared to help with various stress reactions from a couple facing the possibility of a genetic disorder. Although anyone may have a genetic disorder, certain disorders appear more often in certain ethnic and racial groups. Genetic health care is highly individualized because treatments are based on the phenotypic responses of the individual. Individual nurses at any facility can take a genetic history, although larger facilities may have better support services.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 149

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

10. With regard to prenatal genetic testing, nurses should be aware that:

a.

Maternal serum screening can determine whether a pregnant woman is at risk of carrying a fetus with Down syndrome.

b.

Carrier screening tests look for gene mutations of people already showing symptoms of a disease.

c.

Predisposition testing predicts with near certainty that symptoms will appear.

d.

Presymptomatic testing is used to predict the likelihood of breast cancer.

ANS: A

Maternal serum screening identifies the risk for the neural tube defect and the specific chromosome abnormality involved in Down syndrome. Carriers of some diseases, such as sickle cell disease, do not display symptoms. Predisposition testing determines susceptibility, such as for breast cancer. presymptomatic testing indicates that symptoms are certain to appear if the gene is present.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 142

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

11. With regard to the estimation and interpretation of the recurrence of risks for genetic disorders, nurses should be aware that:

a.

With a dominant disorder, the likelihood of the second child also having the condition is 100%.

b.

An autosomal recessive disease carries a one in eight risk of the second child also having the disorder.

c.

Disorders involving maternal ingestion of drugs carry a one in four chance of being repeated in the second child.

d.

The risk factor remains the same no matter how many affected children are already in the family.

ANS: D

Each pregnancy is an independent event. The risk factor (e.g., one in two, one in four) remains the same for each child, no matter how many children are born to the family.

In a dominant disorder, the likelihood of recurrence in subsequent children is 50% (one in two). An autosomal recessive disease carries a one in four chance of recurrence. In disorders involving maternal ingestion of drugs, subsequent children would be at risk only if the mother continued to take drugs; the rate of risk would be difficult to calculate.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 148

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

12. The nurse must be cognizant that an individuals genetic makeup is known as his or her:

a.

Genotype.

c.

Karyotype.

b.

Phenotype.

d.

Chromotype.

ANS: A

The genotype comprises all the genes the individual can pass on to a future generation. The phenotype is the observable expression of an individuals genotype. The karyotype is a pictorial analysis of the number, form, and size of an individuals chromosomes. Genotype refers to an individuals genetic makeup.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 143

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

13. With regard to chromosome abnormalities, nurses should be aware that:

a.

They occur in approximately 10% of newborns.

b.

Abnormalities of number are the leading cause of pregnancy loss.

c.

Down syndrome is a result of an abnormal chromosome structure.

d.

Unbalanced translocation results in a mild abnormality that the child will outgrow.

ANS: B

Aneuploidy is an abnormality of number that also is the leading genetic cause of mental retardation. Chromosome abnormalities occur in less than 1% of newborns. Down syndrome is the most common form of trisomal abnormality, an abnormality of chromosome number (47 chromosomes). Unbalanced translocation is an abnormality of chromosome structure that often has serious clinical effects.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 144

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

14. A womans cousin gave birth to an infant with a congenital heart anomaly. The woman asks the nurse when such anomalies occur during development. Which response by the nurse is most accurate?

a.

We dont really know when such defects occur.

b.

It depends on what caused the defect.

c.

They occur between the third and fifth weeks of development.

d.

They usually occur in the first 2 weeks of development.

ANS: C

The cardiovascular system is the first organ system to function in the developing human. Blood vessel and blood formation begins in the third week, and the heart is developmentally complete in the fifth week. We dont really know when such defects occur is an inaccurate statement. Regardless of the cause, the heart is vulnerable during its period of development, the third to fifth weeks. They usually occur in the first 2 weeks of development is an inaccurate statement.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 156

OBJ: Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

15. A pregnant woman at 25 weeks gestation tells the nurse that she dropped a pan last week and her baby jumped at the noise. Which response by the nurse is most accurate?

a.

That must have been a coincidence; babies cant respond like that.

b.

The fetus is demonstrating the aural reflex.

c.

Babies respond to sound starting at about 24 weeks of gestation.

d.

Let me know if it happens again; we need to report that to your midwife.

ANS: C

Babies respond to sound starting at about 24 weeks of gestation is an accurate statement. That must have been a coincidence; babies cant respond like that is inaccurate. Acoustic stimulations can evoke a fetal heart rate response. There is no such thing as an aural reflex. The statement, Let me know if it happens again; we need to report that to your midwife is not appropriate; it gives the impression that something is wrong.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 159

OBJ: Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

16. At approximately _____ weeks of gestation, lecithin is forming on the alveolar surfaces, the eyelids open, and the fetus measures approximately 27 cm crown to rump and weighs approximately 1110 g.

a.

20

c.

28

b.

24

d.

30

ANS: C

These milestones human development occur at approximately 28 weeks.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 161

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

17. The nurse caring for the laboring woman should know that meconium is produced by:

a.

Fetal intestines.

c.

Amniotic fluid.

b.

Fetal kidneys.

d.

The placenta.

ANS: A

As the fetus nears term, fetal waste products accumulate in the intestines as dark green-to-black, tarry meconium.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 158

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

18. A woman asks the nurse, What protects my babys umbilical cord from being squashed while the babys inside of me? The nurses best response is:

a.

Your babys umbilical cord is surrounded by connective tissue called Wharton jelly, which prevents compression of the blood vessels and ensures continued nourishment of your baby.

b.

Your babys umbilical floats around in blood anyway.

c.

You dont need to worry about things like that.

d.

The umbilical cord is a group of blood vessels that are very well protected by the placenta.

ANS: A

Your babys umbilical cord is surrounded by connective tissue called Wharton jelly, which prevents compression of the blood vessels and ensures continued nourishment of your baby is the most appropriate response. Your babys umbilical floats around in blood anyway is inaccurate. You dont need to worry about things like that is an inappropriate response. It negates the clients need for teaching and discounts her feelings. The placenta does not protect the umbilical cord. The cord is protected by the surrounding Wharton jelly.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 153

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

19. The _____ is/are responsible for oxygen and carbon dioxide transport to and from the maternal bloodstream.

a.

Decidua basalis

c.

Germ layer

b.

Blastocyst

d.

Chorionic villi

ANS: D

Chorionic villi are fingerlike projections that develop out of the trophoblast and extend into the blood-filled spaces of the endometrium. The villi obtain oxygen and nutrients from the maternal bloodstream and dispose of carbon dioxide and waste products into the maternal blood. The decidua basalis is the portion of the decidua (endometrium) under the blastocyst where the villi attach. The blastocyst is the embryonic development stage after the morula. Implantation occurs at this stage. The germ layer is a layer of the blastocyst.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 151

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

20. A woman who is 8 months pregnant asks the nurse, Does my baby have any antibodies to fight infection? The most appropriate response by the nurse is:

a.

Your baby has all the immune globulins necessary: IgG, IgM, and IgA.

b.

Your baby wont receive any antibodies until he is born and you breastfeed him.

c.

Your baby does not have any antibodies to fight infection.

d.

Your baby has IgG and IgM.

ANS: D

During the third trimester, the only immune globulins that crosses the placenta, IgG, provides passive acquired immunity to specific bacterial toxins. The fetus produces IgM by the end of the first trimester. IgA is not produced by the baby. By the third trimester, the fetus has IgG and IgM. Breastfeeding supplies the baby with IgA. Your baby does not have any antibodies to fight infection is an inaccurate statement.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 160

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

21. The measurement of lecithin in relation to sphingomyelin (L/S ratio) is used to determine fetal lung maturity. Which ratio reflects maturity of the lungs?

a.

1.4:1

c.

2:1

b.

1.8:1

d.

1:1

ANS: C

A ratio of 2:1 indicates a two-to-one ratio of L/S, an indicator of lung maturity. Ratios of 1.4:1, 1.8:1, and 1:1 indicate immaturity of the fetal lungs.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 163

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

22. Sally comes in for her first prenatal examination. This is her first child. She asks you (the nurse), How does my baby get air inside my uterus? The correct response is:

a.

The babys lungs work in utero to exchange oxygen and carbon dioxide.

b.

The baby absorbs oxygen from your blood system.

c.

The placenta provides oxygen to the baby and excretes carbon dioxide into your bloodstream.

d.

The placenta delivers oxygen-rich blood through the umbilical artery to the babys abdomen.

ANS: C

The placenta functions by supplying oxygen and excreting carbon dioxide to the maternal bloodstream. The fetal lungs do not function for respiratory gas exchange in utero. The baby does not simply absorb oxygen from a womans blood system. Blood and gas transport occur through the placenta. The placenta delivers oxygen-rich blood through the umbilical vein and not the artery.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: 154

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

23. The most basic information a maternity nurse should have concerning conception is that:

a.

Ova are considered fertile 48 to 72 hours after ovulation.

b.

Sperm remain viable in the womans reproductive system for an average of 12 to 24 hours.

c.

Conception is achieved when a sperm successfully penetrates the membrane surrounding the ovum.

d.

Implantation in the endometrium occurs 6 to 10 days after conception.

ANS: D

After implantation, the endometrium is called the decidua. Ova are considered fertile for about 24 hours after ovulation. Sperm remain viable in the womans reproductive system for an average of 2 to 3 days. Penetration of the ovum by the sperm is called fertilization. Conception occurs when the zygote, the first cell of the new individual, is formed.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 151

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

24. A maternity nurse should be aware of which fact about the amniotic fluid?

a.

It serves as a source of oral fluid and a repository for waste from the fetus.

b.

The volume remains about the same throughout the term of a healthy pregnancy.

c.

A volume of less than 300 mL is associated with gastrointestinal malformations.

d.

A volume of more than 2 L is associated with fetal renal abnormalities.

ANS: A

Amniotic fluid serves as a source of oral fluid, serves as a repository for waste from the fetus, cushions the fetus, and helps maintain a constant body temperature. The volume of amniotic fluid changes constantly. Too little amniotic fluid (oligohydramnios) is associated with renal abnormalities. Too much amniotic fluid (hydramnios) is associated with gastrointestinal and other abnormalities.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 153

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

25. As relates to the structure and function of the placenta, the maternity nurse should be aware that:

a.

As the placenta widens, it gradually thins to allow easier passage of air and nutrients.

b.

As one of its early functions, the placenta acts as an endocrine gland.

c.

The placenta is able to keep out most potentially toxic substances such as cigarette smoke to which the mother is exposed.

d.

Optimal blood circulation is achieved through the placenta when the woman is lying on her back or standing.

ANS: B

The placenta produces four hormones necessary to maintain the pregnancy. The placenta widens until week 20 and continues to grow thicker. Toxic substances such as nicotine and carbon monoxide readily cross the placenta into the fetus. Optimal circulation occurs when the woman is lying on her side.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 155

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

26. With regard to the development of the respiratory system, maternity nurses should be understand that:

a.

The respiratory system does not begin developing until after the embryonic stage.

b.

The infants lungs are considered mature when the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio is 1:1, at about 32 weeks.

c.

Maternal hypertension can reduce maternal-placental blood flow, accelerating lung maturity.

d.

Fetal respiratory movements are not visible on ultrasound scans until at least 16 weeks.

ANS: C

A reduction in placental blood flow stresses the fetus, increases blood levels of corticosteroids, and accelerates lung maturity. Development of the respiratory system begins during the embryonic phase and continues into childhood. The infants lungs are mature when the L/S ratio is 2:1, at about 35 weeks. Lung movements have been seen on ultrasound scans at 11 weeks.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 158

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

27. Many parents-to-be have questions about multiple births. Maternity nurses should be able to tell them that:

a.

Twinning and other multiple births are increasing because of the use of fertility drugs and delayed childbearing.

b.

Dizygotic twins (two fertilized ova) have the potential to be conjoined twins.

c.

Identical twins are more common in white families.

d.

Fraternal twins are same gender, usually male.

ANS: A

If the parents-to-be are older and have taken fertility drugs, they would be very interested to know about twinning and other multiple births. Conjoined twins are monozygotic; they are from a single fertilized ovum in which division occurred very late. Identical twins show no racial or ethnic preference; fraternal twins are more common among African-American women. Fraternal twins can be different genders or the same gender. Identical twins are the same gender.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 164

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

28. The nurse caring for a pregnant client knows that her health teaching regarding fetal circulation has been effective when the client reports that she has been sleeping:

a.

In a side-lying position.

b.

On her back with a pillow under her knees.

c.

With the head of the bed elevated.

d.

On her abdomen.

ANS: A

Optimal circulation is achieved when the woman is lying at rest on her side. Decreased uterine circulation may lead to intrauterine growth restriction. Previously it was believed that the left lateral position promoted maternal cardiac output, enhancing blood flow to the fetus. However, it is now known that the side-lying position enhances uteroplacental blood flow. If a woman lies on her back with the pressure of the uterus compressing the vena cava, blood return to the right atrium is diminished. Although having the head of the bed elevated is recommended and ideal for later in pregnancy, the woman still must maintain a lateral tilt to the pelvis to avoid compression of the vena cava. Many women find lying on her abdomen uncomfortable as pregnancy advances. Side-lying is the ideal position to promote blood flow to the fetus.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: 156

OBJ: Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

29. Some of the embryos intestines remain within the umbilical cord during the embryonic period because the:

a.

Umbilical cord is much larger at this time than it will be at the end of pregnancy.

b.

Intestines begin their development within the umbilical cord.

c.

Nutrient content of the blood is higher in this location.

d.

Abdomen is too small to contain all the organs while they are developing.

ANS: D

The abdominal contents grow more rapidly than the abdominal cavity, so part of their development takes place in the umbilical cord. By 10 weeks of gestation, the abdomen is large enough to contain them. Intestines begin their development within the umbilical cord, but only because the liver and kidneys occupy most of the abdominal cavity. Blood supply is adequate in all areas.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 158

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

30. A woman is 15 weeks pregnant with her first baby. She asks how long it will be before she feels the baby move. The best answer is:

a.

You should have felt the baby move by now.

b.

Within the next month, you should start to feel fluttering sensations.

c.

The baby is moving; however, you cant feel it yet.

d.

Some babies are quiet, and you dont feel them move.

ANS: B

Maternal perception of fetal movement usually begins 16 to 20 weeks after conception. Because this is her first pregnancy, movement is felt toward the later part of the 16- to 20-week time period. Stating that you should have felt the baby move by now is incorrect and may be alarming to the patient. Fetal movement should be felt by 16 to 20 weeks. If movement is not felt by the end of that time, further assessment will be necessary.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 162

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

31. A new mother asks the nurse about the white substance covering her infant. The nurse explains that the purpose of vernix caseosa is to:

a.

Protect the fetal skin from amniotic fluid.

b.

Promote normal peripheral nervous system development.

c.

Allow transport of oxygen and nutrients across the amnion.

d.

Regulate fetal temperature.

ANS: A

Prolonged exposure to amniotic fluid during the fetal period could result in breakdown of the skin without the protection of the vernix caseosa. Normal development of the peripheral nervous system is dependent on nutritional intake of the mother. The amnion is the inner membrane that surrounds the fetus. It is not involved in the oxygen and nutrient exchange. The amniotic fluid aids in maintaining fetal temperature.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 160

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

32. A woman who is 16 weeks pregnant asks the nurse, Is it possible to tell by ultrasound if the baby is a boy or girl yet? The best answer is:

a.

A babys sex is determined as soon as conception occurs.

b.

The baby has developed enough that we can determine the sex by examining the genitals through ultrasound.

c.

Boys and girls look alike until about 20 weeks after conception, and then they begin to look different.

d.

It might be possible to determine your babys sex, but the external organs look very similar right now.

ANS: B

Although gender is determined at conception, the external genitalia of males and females look similar through the ninth week. By the twelfth week, the external genitalia are distinguishable as male or female.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 160

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

33. The placenta allows exchange of oxygen, nutrients, and waste products between the mother and fetus by:

a.

Contact between maternal blood and fetal capillaries within the chorionic villi.

b.

Interaction of maternal and fetal pH levels within the endometrial vessels.

c.

A mixture of maternal and fetal blood within the intervillous spaces.

d.

Passive diffusion of maternal carbon dioxide and oxygen into the fetal capillaries.

ANS: A

Fetal capillaries within the chorionic villi are bathed with oxygen-rich and nutrient-rich maternal blood within the intervillous spaces. The endometrial vessels are part of the uterus. There is no interaction with the fetal blood at this point. Maternal and fetal blood do not normally mix. Maternal carbon dioxide does not enter into the fetal circulation.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 154

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

MULTIPLE RESPONSE

34. Congenital disorders refer to conditions that are present at birth. These disorders may be inherited and caused by environmental factors or maternal malnutrition. Toxic exposures have the greatest effect on development between 15 and 60 days of gestation. For the nurse to be able to conduct a complete assessment of the newly pregnant client, she should understand the significance of exposure to known human teratogens. These include(Select all that apply):

a.

Infections.

b.

Radiation.

c.

Maternal conditions.

d.

Drugs.

e.

Chemicals.

ANS: A, B, C, D, E

Exposure to radiation and numerous infections may result in profound congenital deformities. These include but are not limited to varicella, rubella, syphilis, parvovirus, cytomegalovirus, and toxoplasmosis. Certain maternal conditions such as diabetes and phenylketonuria may also affect organs and other parts of the embryo during this developmental period. Drugs such as antiseizure medication and some antibiotics as well as chemicals, including lead, mercury, tobacco, and alcohol, also may result in structural and functional abnormalities.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 164

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

35. Which congenital malformations result from multifactorial inheritance (Select all that apply)?

a.

Cleft lip

b.

Congenital heart disease

c.

Cri du chat syndrome

d.

Anencephaly

e.

Pyloric stenosis

ANS: A, B, D, E

All these congenital malformations are associated with multifactorial inheritance. Cri du chat syndrome is related to a chromosome deletion.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 146

OBJ: Nursing Process: Diagnosis MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

36. Along with gas exchange and nutrient transfer, the placenta produces many hormones necessary for normal pregnancy. These include (select all that apply)

a.

Human chorionic gonadotropin (hCG)

b.

Insulin

c.

Estrogen

d.

Progesterone

e.

Testosterone

ANS: A, C, D

hCG causes the corpus luteum to persist and produce the necessary estrogens and progesterone for the first 6 to 8 weeks. Estrogens cause enlargement of the womans uterus and breasts; cause growth of the ductal system in the breasts; and, as term approaches, play a role in the initiation of labor. Progesterone causes the endometrium to change, providing early nourishment. Progesterone also protects against spontaneous abortion by suppressing maternal reactions to fetal antigens and reduces unnecessary uterine contractions. Other hormones produced by the placenta include hCT, hCA, and numerous growth factors. Human placental lactogen promotes normal nutrition and growth of the fetus and maternal breast development for lactation. This hormone decreases maternal insulin sensitivity and utilization of glucose, making more glucose available for fetal growth. If a Y chromosome is present in the male fetus, hCG causes the fetal testes to secrete testosterone necessary for the normal development of male reproductive structures.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 155

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

Leave a Reply