Chapter 06: Metric System Nursing School Test Banks

Chapter 06: Metric System

MULTIPLE CHOICE

1. 0.6 mg is equivalent to:
a. 600 mcg c. 60 mcg
b. 6 mcg d. 0.0006 mcg
ANS: A PTS: 1 MSC: General

2. The metric prefix for 0.001 is:
a. micro. c. kilo.
b. centi. d. milli.
ANS: D PTS: 1 MSC: General

3. 60 mg is equivalent to:
a. 6 g c. 0.06 g
b. 0.6 g d. 0.0006 g
ANS: C PTS: 1 MSC: General

4. Three and one-half kilograms
a. 3.5 kg c. 3 kg
b. 3.05 kg d. 3.5 kg
ANS: D PTS: 1 MSC: General

5. Eight-tenths of a milliliter
a. 8/10 ml c. 0.8 mL
b. .8 mL d. ml 0.8
ANS: C PTS: 1 MSC: General

6. Six-tenths of a liter
a. 0.6 L c. 0.60 L
b. 6/10 L d. 0.60 l
ANS: A PTS: 1 MSC: General

7. One hundred forty-five micrograms
a. 145 mg c. 145.0 mg
b. 0.145 mcg d. 145 mcg
ANS: D PTS: 1 MSC: General

MULTIPLE RESPONSE

1. The metric system (select all that apply):
a. is also called the fractional system.
b. is used most often in medication administration.
c. has units of measure such as grain and drop.
d. is based on the decimal system.
e. is gradually replacing the apothecary and household systems.
f. expresses quantities using Arabic numbers and decimals.
ANS: B, D, E PTS: 1 MSC: General

2. The liter is (select all that apply):
a. a unit of volume in the metric system.
b. smaller than a milliliter.
c. equivalent to 1,000 milliliters.
d. abbreviated using a small case l.
e. abbreviated with a capital L.
f. the basic unit for weight.
ANS: A, C, E PTS: 1 MSC: General

COMPLETION

1. Complete the following sentence with the correct word(s).
The units of the metric system are as follows: ____________________ (length), ____________________ (volume), and ____________________ (weight).

ANS: meter, liter, gram

PTS: 1 MSC: General

2. Name the metric units commonly used in medication administration, from smallest to largest. (Use correct abbreviations.)
Volume:
a. ____________________
b. ____________________
Weight:
a. ____________________
b. ____________________
c. ____________________
d. ____________________

ANS:

Volume: a. mL; b. L
Weight: a. mcg; b. mg; c. g; d. kg

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: Write the equivalent indicated.

1 L = _____ mL

ANS: 1,000

PTS: 1 MSC: General

4. Directions: Write the equivalent indicated.

1 kg = _____ g

ANS: 1,000

PTS: 1 MSC: General

5. Directions: Write the equivalent indicated.
3,120 mcg = _____ mg

ANS: 3.12

PTS: 1 MSC: General

6. Directions: Write the equivalent indicated.

1 mg = _____ g

ANS: 0.001

PTS: 1 MSC: General

7. Directions: Write the equivalent indicated.

5.2 kg = _____ g

ANS: 5,200

PTS: 1 MSC: General

8. Directions: Write the equivalent indicated.

3,550 mL = _____ L

ANS: 3.55

PTS: 1 MSC: General

9. Directions: Write the equivalent indicated.

15 mg = _____ mcg

ANS: 15,000 mcg

PTS: 1 MSC: General

10. Directions: Write the equivalent indicated.

25.6 mg = _____ g

ANS: 0.0256 g

PTS: 1 MSC: General

11. Directions: Write the equivalent indicated.

0.075 mg = _____ mcg

ANS: 75 mcg

PTS: 1 MSC: General

12. Directions: Write the equivalent indicated.

7.45 mL = _____ L

ANS: 0.00745 L

PTS: 1 MSC: General

13. Directions: Write the equivalent indicated.

1.57 kg = _____ g

ANS: 1,570 g

PTS: 1 MSC: General

14. Directions: Write the equivalent indicated.

26 mcg = _____ mg

ANS: 0.026 mg

PTS: 1 MSC: General

15. Directions: Write the equivalent indicated.

8.3 L = _____ mL

ANS: 8,300 mL

PTS: 1 MSC: General

16. Directions: Write the equivalent indicated.

54.6 g = _____ kg

ANS: 0.0546 kg

PTS: 1 MSC: General

17. Directions: Write the equivalent indicated.

450 mL = _____ L

ANS: 0.45 L

PTS: 1 MSC: General

18. Directions: Write the equivalent indicated.

0.081 g = _____ mg

ANS: 81 mg

PTS: 1 MSC: General

19. Directions: Write the equivalent indicated.

44 mL = ______ L

ANS: 0.044 L

PTS: 1 MSC: General

20. Directions: Write the equivalent indicated.

0.008 L = _______ mL

ANS: 8 mL

PTS: 1 MSC: General

21. Directions: Write the equivalent indicated.

25.5 mcg = _______ mg

ANS: 0.0255 mg

PTS: 1 MSC: General

22. Directions: Write the equivalent indicated.

3.5 g = _______ mg

ANS: 3,500 mg

PTS: 1 MSC: General

23. Directions: Write the equivalent indicated.

9.5 mg = ________ mcg

ANS: 9,500 mcg

PTS: 1 MSC: General

24. Directions: Write the equivalent indicated.

20 mg = ________ g

ANS: 0.02 g

PTS: 1 MSC: General

25. Directions: Write the equivalent indicated.

6,724 g = _______ kg

ANS: 6.724 kg

PTS: 1 MSC: General

26. Directions: Write the equivalent indicated.

0.007 kg = _______ g

ANS: 7 g

PTS: 1 MSC: General

27. Directions: Write the equivalent indicated.

21 L = _________ mL

ANS: 21,000 mL

PTS: 1 MSC: General

28. Directions: Write the equivalent indicated.

350,000 mcg = ________ mg

ANS: 350 mg

PTS: 1 MSC: General

29. Directions: Write the equivalent indicated.

48.5 mcg = _________mg

ANS: 0.0485 mg

PTS: 1 MSC: General

30. Directions: Write the equivalent indicated.

873 mL = _________ L

ANS: 0.873 L

PTS: 1 MSC: General

SHORT ANSWER

1. Directions: Apply the guidelines relating to the use of leading and trailing zeros and express the following metric notations correctly.

02.05 kg

ANS:
2.05 kg

PTS: 1 MSC: General

2. Directions: Apply the guidelines relating to the use of leading and trailing zeros and express the following metric notations correctly.

.65 mL

ANS:
0.65 mL

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: Apply the guidelines relating to the use of leading and trailing zeros and express the following metric notations correctly.

8.0 L

ANS:
8 L

PTS: 1 MSC: General

TRUE/FALSE

1. Trailing zeros should be placed on quantities to avoid misinterpretation of a value.
_____

ANS: F PTS: 1 MSC: General

2. Gram is the basic unit of weight in the metric system.
_____

ANS: T PTS: 1 MSC: General

Leave a Reply