Chapter 08: Public Health Policy Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 08: Public Health Policy

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The first major federal government action relating to health was the:
a. Passage of the Social Security Act
b. Creation of the National Institutes of Health (NIH)
c. Creation of the Public Health Service (PHS)
d. Creation of Medicare and Medicaid
ANS: C
The PHS was created in 1798.

DIF: COG: Remembering REF: 165 OBJ: 1

2. One of the main purposes of the Patient Protection and Affordable Care Act was to:
a. Create a government-funded insurance program for all Americans.
b. Make health insurance affordable for the middle class and small businesses.
c. Decrease the rates of chronic disease in the United States.
d. Increase the funding for public health agencies.
ANS: C
One of the main purposes of this legislation was to make health insurance affordable for middle class families and small businesses with one of the largest tax cuts for health care in history: reducing premiums and out-of-pocket costs. This act does not create a government-funded insurance program nor does it increase funding for public health agencies.

DIF: COG: Understanding REF: 165 OBJ: 1

3. One effect of the use of block grants was a:
a. Reduction of federal expenditures
b. Decreased ability of states to spend money on programming
c. Guaranteed continuation of programs with demonstrated effectiveness
d. Shift from hospital-based to community-based nursing care
ANS: A
Block grants enabled financial responsibility to shift from the federal level to the state level, thereby reducing expenditures.

DIF: COG: Understanding REF: 165 OBJ: 1

4. It is important that nurses are involved in health policy because:
a. Government and policy have a large impact on nursing and health.
b. Policy affects nursing values as set forth by Florence Nightingale.
c. Political science is a course of study that parallels nursing.
d. Nurses must interpret laws to fit their practice.
ANS: A
Nurses should be advocates for the health of the population. In order to do this, nurse professionals must have a working knowledge of government, health care law, the policy process, and the political forces that are shaping the future of health care.

DIF: COG: Applying REF: 164 OBJ: 1

5. The United States Department of Health and Human Services (DHHS) is part of which branch of the government?
a. Judicial
b. Executive
c. Legislative
d. Health
ANS: B
The executive branch includes regulatory departments, one of which is the United States DHHS.

DIF: COG: Applying REF: 164 OBJ: 1

6. Which branch of the government interprets the states rights to grant abortions?
a. Executive branch
b. Legislative branch
c. Judicial branch
d. Federal branch
ANS: C
The judicial branch interprets laws and their meaning, as in its ongoing interpretation of states rights to define access to reproductive health services for citizens of the states.

DIF: COG: Applying REF: 165 OBJ: 1

7. Action taken to protect the health, safety, and welfare of citizens, such as requiring immunizations of children before admission to school, is called what kind of power?
a. Executive
b. Legislative
c. Judicial
d. Police
ANS: D
Police power is state power concerning health care. This power allows states to act to protect the health, safety, and welfare of their citizens.

DIF: COG: Applying REF: 165 OBJ: 1

8. When a local health department provides a hypertension screening to all individuals, which general category of health care functions is being used?
a. Direct services
b. Financing
c. Information
d. Policy setting
ANS: A
Direct services are actions that provide health care directly to individuals.

DIF: COG: Applying REF: 166 OBJ: 1

9. The federal government provides for the protection of the publics health by:
a. Interpreting decisions related to womens right to privacy
b. Setting up immunization clinics for smallpox vaccine
c. Regulating nursing at the state level
d. Monitoring the influx of disease at the borders
ANS: D
The United States Constitution gives the federal government the authority to provide for the protection of the publics health. By monitoring the influx of disease at the borders the publics health is being protected.

DIF: COG: Analyzing REF: 167 OBJ: 1

10. A goal of the Division of Nursing is to:
a. Enhance nursings competence in providing high-tech skills
b. Apply disease prevention, environmental health, and health promotion concepts
c. Provide scholarships for advanced nursing education
d. Enhance racial and ethnic diversity in the nursing workforce
ANS: D
One of the Division of Nursings goals is to enhance racial and ethnic diversity and cultural competency in the nursing workforce. The other statements apply to other agencies or are false.

DIF: COG: Understanding REF: 169 OBJ: 2

11. The agency most heavily involved with the health and welfare concerns of United States citizens is the:
a. Unites States Department of Health and Human Services (DHHS)
b. Public Health Service
c. Health Resources and Services Administration
d. World Health Organization
ANS: A
The DHHS is the agency most heavily involved with the health and welfare of United States citizens. It touches more lives than any other federal agency.

DIF: COG: Understanding REF: 169 OBJ: 2

12. The Office of Homeland Security has a mission to rebuild the crumbling public health infrastructures of each state and provide:
a. Vaccines for smallpox, anthrax, and plague
b. Regulation of nuclear weapons
c. Surveillance of bioterrorism threats
d. Regulation of foreign nurses entering the United States
ANS: C
The DHHS and the new federal agency, the Office of Homeland Security, have provided funds to address serious bioterrorism threats to the people of the United States.

DIF: COG: Understanding REF: 172 OBJ: 2

13. Nurses are available to provide health services for women and children due to the provisions of the:
a. Sheppard-Towner Act
b. Public Protection of Maternity and Infancy program
c. Early Periodic Screening and Developmental Testing (EPSDT) program
d. Women, Infants, and Children (WIC) program
ANS: A
This act also offered well-child and child-development services, provided adequate hospital services and facilities for women and children, and provided grants-in-aid for establishing maternal and child welfare programs.

DIF: COG: Applying REF: 167 OBJ: 2

14. A member of the military receives health care services through which department?
a. Defense
b. Labor
c. Agriculture
d. Justice
ANS: A
The Department of Defense delivers health care to members of the military, including their dependents and survivors, and to retired members and their families.

DIF: COG: Applying REF: 171 OBJ: 2

15. An occupational health nurse maintains a log of injuries from contaminated sharps because of the:
a. Bloodborne Pathogen Standard
b. Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
c. Department of Labor (DOL)
d. Department of Defense (DOD)
ANS: A
OSHA is part of the Department of Labor. The Bloodborne Pathogen Standard became effective in 2002.

DIF: COG: Applying REF: 171 OBJ: 2

16. Needle stick legislation clarified the role of employers to:
a. Use Universal Precautions when dealing with all patients.
b. Select safer needle devices as they became available.
c. Provide needle disposal boxes.
d. Incinerate all infectious waste including needles.
ANS: B
Health care facilities by law have to select safer needle devices and involve employees in identifying and choosing the devices.

DIF: COG: Applying REF: 171 OBJ: 2

17. The practices of physicians, nurses, and other health care providers are differentiated by the:
a. Health Resource and Services Administration (HRSA)
b. State board of nursing
c. Scope of practice
d. United States Department of Health and Human Services
ANS: C
Scope of practice involves defining nursing, setting its credentials, and then distinguishing between the practices of nurses, physicians, and other health care providers.

DIF: COG: Understanding REF: 173 OBJ: 3

18. A nurse is found to be negligent. Because of the doctrine of respondeat superior, the one responsible for that negligence is the:
a. Administrator
b. Nurses immediate supervisor
c. Nurses employer
d. Nurse
ANS: C
The doctrine of respondeat superior says that when a nurse is employed and functioning within the scope of that job, the one responsible for that negligence is the nurses employer.

DIF: COG: Applying REF: 174 OBJ: 3

19. When planning, delivering, and financing responsibility for programs is shifted from the federal level to the state level, it is called:
a. Evolution
b. Devolution
c. Block granting
d. State administration
ANS: B
The process of shifting the responsibility for planning, delivering, and financing programs from the federal level to the states is called devolution. This was a major effort during the Reagan administration.

DIF: COG: Understanding REF: 165 OBJ: 4

20. A nurse discusses with legislators the importance of passing legislation to ban smoking in all public places. This demonstrates the nurses involvement in:
a. Policy
b. Politics
c. Law
d. Health policy
ANS: A
Politics is the art of influencing others to accept a specific course of action. Therefore political activities are used to arrive at a course of action (the policy).

DIF: COG: Applying REF: 164 OBJ: 4

21. When a nurse is sued for malpractice and goes to court, which type of law is being used?
a. Constitutional
b. Common
c. Judicial
d. Institutional
ANS: C
Judicial law is based on court or jury decisions.

DIF: COG: Applying REF: 173 OBJ: 4

22. States have certain continuing education requirements for persons to renew a nursing license. This type of law is called:
a. Constitutional law
b. Legislation and regulation
c. Judicial and common law
d. Police power
ANS: B
Licensing is regulated by each states nurse practice act as a function of the board of nursing.

DIF: COG: Applying REF: 173 OBJ: 4

23. The state orders a person newly diagnosed with tuberculosis to be quarantined. What type of law allows the state to do this?
a. Constitutional
b. Common
c. Judicial
d. State
ANS: A
Constitutional law provides overall guidance for selected practice situations.

DIF: COG: Applying REF: 173 OBJ: 4

24. When a school nurse reports suspected child abuse, there is a breach of confidentiality. This breach is allowed because of:
a. Civil immunity
b. Sovereign immunity
c. Nurse practice act
d. Respondeat superior
ANS: A
The law mandates that a health professional breach patient confidentiality norms to protect someone who may be in a helpless or vulnerable position.

DIF: COG: Applying REF: 175 OBJ: 5

25. While researching various health care services that are provided in prisons, a nursing student learns that these services:
a. Are funded by the Department of Defense
b. Focus on health promotion interventions
c. Must be provided at an adequate level
d. Are available to those diagnosed with a chronic illness
ANS: C
Health care services for prisoners are required at an adequate level for all incarcerated individuals. This is administered by the Department of Justice. Prisoners will receive health care services when diagnosed with chronic illnesses as well as acute illnesses.

DIF: COG: Applying REF: 175 OBJ: 5

26. Nurses working in hospice and home care settings need to be knowledgeable of health policy to:
a. Provide safe nursing care.
b. Prevent elder abuse.
c. Receive payment for the services provided.
d. Influence future legislation.
ANS: C
Although nurses should be involved in influencing future legislation by contacting their legislators, the best response is that nurses need to be knowledgeable of the current health policies needed so that payment can be received for services that are providing.

DIF: COG: Evaluating REF: 175 OBJ: 5

27. A nurse would like to propose legislation requiring all schools to employ a registered nurse. The first step taken in the legislative process would be:
a. Introducing the bill to the legislature
b. Moving the bill to the other house
c. Developing the policy option into a bill
d. Hearings, testimony, and lobbying
ANS: C
The first step in the legislative process is developing the policy option into a bill. This is then followed by introducing the bill to the legislature; hearings, testimony, and lobbying; and the bill moving to the other house.

DIF: COG: Applying REF: 176 OBJ: 6

28. A nurse believes additional funding is necessary to support a home-delivered meal program for the elderly. The best way to share these ideas with a legislator is to:
a. Send an e-mail.
b. Write a formal letter.
c. Attend a town hall meeting.
d. Schedule a face-to-face visit.
ANS: D
Face-to-face visits with legislators are viewed as the most effective means of communication.

DIF: COG: Evaluating REF: 178 OBJ: 6

29. A nurse is interested in census data. Which federal departments website would be a good place to start?
a. Department of Labor
b. United States Immunization Survey
c. Commerce Department
d. World Health Organization
ANS: C
The Commerce Department handles the United States Census and population estimates and projections.

DIF: COG: Applying REF: 167 OBJ: 7

30. If a nurse researcher wants to get information on the occurrence of an internationally important disease, where would be a good place to seek this information?
a. The United Nations website
b. The World Health Organization (WHO) website
c. The World Bank website
d. The World Health Assembly website
ANS: B
The WHO publishes day-to-day information about international occurrence of disease, injury, and death.

DIF: COG: Applying REF: 168 OBJ: 7

31. A doctoral prepared nurse (PhD) at a university wants to submit a grant to study the impact of a nursing activity on patient outcomes. From which federal agency could this nurse potentially seek funding?
a. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
b. National Institute of Nursing Research (NINR)
c. Department of Health and Human Services (DHHS)
d. World Health Organization (WHO)
ANS: B
NINR funds the development of the knowledge base of nursing and promotion of nursing services in health care.

DIF: COG: Analyzing REF: 170 OBJ: 7

MULTIPLE RESPONSE

1. Congresss legal base for actions in health care include (select all that apply):
a. Providing for the general welfare
b. Raising funds to support research
c. Regulating commerce among the states
d. Providing spending power
ANS: A, B, C, D
The legal base for actions in health care includes providing for the general welfare, regulating commerce among the states, providing spending power, and raising funds to support the military.

DIF: COG: Understanding REF: 165 OBJ: 2

2. The Centers for Disease Control and Prevention accomplishes its mission by (select all that apply):
a. Implementing prevention strategies
b. Detecting and investigating health problems
c. Dictating world health policy
d. Fostering safe and healthful environments
ANS: A, B, D
The Centers for Disease Control and Prevention implements prevention strategies, detects and investigates health problems, and fosters safe and healthful environments.

DIF: COG: Understanding REF: 169 OBJ: 2

3. When writing to a legislator to advocate for funds to support advanced practice nursing education, a nurse should remember to (select all that apply):
a. Limit the letter to one page in length.
b. Identify oneself as a nurse.
c. Provide only factual information.
d. Share personal knowledge about the issue.
ANS: B, D
When writing to a legislator, the letter should be a maximum of two pages in length and opinions should be expressed. Additionally, the nurse should identify oneself as a nurse and share knowledge about the issue.

DIF: COG: Applying REF: 178 OBJ: 6

Leave a Reply