Chapter 1: Nursing Today(Free) Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Contemporary nursing practice is based on knowledge generated through nursing theories. Florence Nightingales theory introduced the concept that nursing care focuses on:

a.

Health maintenance and restoration

b.

Psychological needs

c.

A maximal level of wellness

d.

Interpersonal interactions with the client

ANS: a

a. Florence Nightingale believed the role of the nurse was to put the clients body in the best state to remain free of disease or to recover from disease.

b. Although Florence Nightingale may have addressed meeting the psychological needs of her patients, it is not the focus of her theory. The goal of Nightingales theory is to facilitate the bodys reparative processes by manipulating the clients environment.

c. Florence Nightingale thought the human body had reparative properties of its own if it were just cared for in a way to recover from disease. Her theory did not focus on achieving a maximal level of wellness.

d. Florence Nightingale believed the nurse was in charge of anothers health. Although she interacted with her patients by reading to them, her theory of nursing care did not focus on interpersonal interactions.

REF: Text Reference: p. 3

2. Nursing education programs in the United States may seek voluntary accreditation by the appropriate Accrediting Commission Council of the:

a.

American Nurses Association

b.

International Council of Nurses

c.

Congress for Nursing Practice

d.

National League for Nursing

ANS: d

d. The National League for Nursing (NLN) is the professional nursing organization concerned with nursing education. The NLN provides accreditation to nursing programs that seek and meet the NLN accreditation requirements.

a. The American Nurses Association (ANA) is concerned with the nursing profession and issues affecting health care, including standards of care.

b. The International Council of Nurses (ICN) is concerned about issues of health care and the nursing profession, including the provision of an international power base for nurses.

c. The Congress of Nursing Practice is the part of the ANA concerned with the legal aspects of nursing practice, public recognition of the importance of nursing, and how trends in health care affect nursing practice.

REF: Text Reference: p. 22

3. For an individual to become a nurse practitioner, specific preparation is required. The minimal educational requirement for a nurse practitioner is:

a.

Diploma in nursing

b.

Baccalaureate in nursing

c.

Masters in nursing

d.

Doctorate in nursing

ANS: c

c. A masters degree is nursing is required to become a nurse practitioner.

a. Diploma programs in nursing require 3 years of education after which the graduate may become a registered nurse, but not a nurse practitioner.

b. The baccalaureate degree program generally requires 4 years of study in a college or university, after which the graduate may become a registered nurse, not a nurse practitioner.

d. Doctoral programs focus on the application of research findings to clinical practice. The doctoral degree is beyond the masters degree.

REF: Text Reference: p. 17

4. It is important that the interests of nurses be represented within a political framework. A group that lobbies at the state and federal levels for advancement of Nursings role, economic interest, and health care is the:

a.

American Nurses Association (ANA)

b.

State boards of nursing

c.

National Student Nurses Association

d.

American Hospital Association

ANS: a

a. The ANA hires lobbyists at the state and federal level to promote the advancement of health care and the economic and general welfare of nurses.

b. State boards of nursing focus primarily on licensure of nurses within their own state.

c. The National Student Nurses Association focuses on issues of importance for nursing students.

d. The American Hospital Association does not focus on nurses economic issues and the advancement of the role of nurses.

REF: Text Reference: p. 22

5. A nurse moves from Seattle to Boston to begin working in a hospital. The most important factor for the nurse to consider when moving to another state is the:

a.

Standard for nursing practice in Boston

b.

Clinical ladder of mobility in the new hospital

c.

Massachusetts Nurse Practice Act

d.

ANA requirement for continuing education unit (CEU) certification in Massachusetts

ANS: c

c. Although most states have similar practice acts, each individual state has its own Nurse Practice Act that regulates the licensure and practice of nursing within that state. Knowledge of the Nurse Practice Act is necessary to provide safe and legal nursing care.

a. Standards of nursing practice are specific not to a city, but rather to the profession itself.

b. Although the clinical ladder of mobility may be of interest in regard to professional advancement, it is not the most important factor when practicing nursing in another state. Knowledge of the Nurse Practice Act to provide safe and legal nursing care is of higher importance.

d. Regardless of where a nurse practices, the nurse should strive to remain current in nursing skills, knowledge, and theory through continuing education offerings.

REF: Text Reference: p. 18

6. A nurse is caring for a client who has chronic renal failure. The client is very fatigued and has a knowledge deficit related to the dialysis therapy he will perform at home. The nurse states, We will do everything possible to return you to the optimal level of self-care. In putting together an approach to best meet the needs of this client, the nurse is fulfilling the role of:

a.

Manager

b.

Educator

c.

Counselor

d.

Communicator

ANS: a

a. The nurse, in caring for this client, will coordinate the activities of other members of the health care team. This client may require the assistance of a nursing assistant to provide personal care until the client is less fatigued. A nutritionist may be necessary for diet evaluation, planning and teaching. A nurse may provide education on the dialysis therapy and perform the skill necessary until the client is able to do so independently.

b. The nurse may include patient teaching in the clients care, but more is required to meet the needs of this client.

c. The nurse is not performing in the role of counselor.

d. Clear communication will be necessary for the client to understand self-care measures regarding dialysis. The role of communicator does not, however, entirely meet the clients physical needs at this time.

REF: Text Reference: p. 19

7. Nurses have the opportunity to work in a wide variety of health care agencies around the world. The practice setting, however, where the majority of nurses continue to work is:

a.

Acute care

b.

Home care

c.

Ambulatory care

d.

Long-term care

ANS: a

a. Most nurses provide direct client care in the hospital setting.

b. Although opportunities for providing patient care in the clients home are increasing, the majority of nurses are not employed in this setting.

c. Significantly fewer nurses work in an ambulatory care setting.

d. The majority of nurses do not work in nursing homes or extended care settings.

REF: Text Reference: p. 20

8. A client is receiving phenytoin (Dilantin) to prevent seizure activity. He seeks employment where his physical challenge will not be a problem. To which allied health care professional should the nurse refer this client?

a.

Respiratory therapist

b.

Physicians assistant

c.

Occupational therapist

d.

Physical therapist

ANS: c

c. An occupational therapist is one who provides assessment and intervention to ameliorate physical and psychological deficits that interfere with the performance of activities and tasks of living, including ones employment.

a. A respiratory therapist provides treatment to preserve or improve pulmonary function.

b. A physicians assistant performs tasks usually done by physicians and works under the direction of a supervising physician.

d. A physical therapist is responsible for the patients movement system. A physical therapist may use exercises as an intervention to improve a clients mobility.

REF: Text Reference: p. 14, Text Reference: p. 19

9. The Goldmark Report concluded that:

a.

A theory-based curriculum is necessary for accreditation.

b.

Nursing education programs must be affiliated with universities.

c.

Nursing roles and responsibilities required clarification.

d.

Increased financial support should be provided for nursing education.

ANS: d

d. In 1923, the Goldmark Report identified the need for increased financial support to university-based schools of nursing.

a. In 1975, the NLN required theory-based curriculum for accreditation.

b. The Brown Report of 1948 concluded that all nursing education programs should be affiliated with universities and should have their own budgets.

c. The National Commission on Nursing and Nursing Education Report of 1965 recommended that nursing roles and responsibilities be clarified in relation to other health care professionals.

REF: Text Reference: p. 4

10. A number of figures in nursing that have made significant contributions to the profession and the overall health of the community. Lillian Wald and Mary Brewster (1893) were two such individuals who were responsible for the:

a.

Training school at Johns Hopkins in Baltimore

b.

Development of the American Journal of Nursing

c.

First training school in Toronto, Ontario, Canada

d.

Henry Street Settlement in New York

ANS: d

d. In 1893, Lillian Wald and Harriet Brewster opened the Henry Street Settlement, which was the first community health service for the poor.

a. In 1894, Isabel Hampton Robb was the first superintendent of the Johns Hopkins Training School in Baltimore, Maryland.

b. Isabel Hampton Robb was one of the original founders of the American Journal of Nursing.

c. The first nurse training school in Canada was founded in 1874: St. Catherines, Ontario.

REF: Text Reference: p. 4, Text Reference: p. 5

11. A registered nurse (RN) is seeking certification in a specialty area. To obtain the certification, he or she will have to complete:

a.

An examination and minimal practice requirements

b.

One general examination given to all nurses seeking certification

c.

A graduate degree in nursing

d.

A request for state approval

ANS: a

a. Set minimum practice requirements are based on the certification the nurse is seeking. After passing the initial examination, the nurse maintains certification by ongoing continuing education and clinical or administrative practice.

b. A specialized examination is given according to the specific area of nursing practice in which certification is being sought.

c. A masters degree in nursing is not required for certification in a specialty area.

d. Individual states do not grant certification by request. Certification in a specialty area requires passing the examination for certification in that area and meeting minimal practice requirements.

REF: Text Reference: p. 18

12. In the ANA Standards of Professional Practice, which one of the following is a specific measurement criterion for The nurses decisions and actions on behalf of clients are determined in an ethical manner?

a.

Acts as client advocate

b.

Participates in data collection

c.

Consults with health care providers for client care

d.

Seeks experiences to maintain clinical skills

ANS: a

a. As a client advocate, the nurse protects the clients human and legal rights and provides assistance in asserting those rights if the need arises. Performing in the role of patient advocate fulfills a measurement criterion for the professional performance standard of ethics.

b. Participating in data collection is a measurement criterion for the professional performance standard of quality of practice.

c. Consulting with health care providers is a measurement criterion for the professional performance standard of collaboration.

d. The nurse who seeks experiences to maintain clinical skills is fulfilling a measurement criterion for the professional performance standard of education.

REF: Text Reference: p. 10, Text Reference: p. 19

13. The nursing students are investigating the origins of professional nursing in the United States. In the 19th century, the growth of nursing was stimulated by:

a.

The Civil War

b.

Federal legislation

c.

Florence Nightingale

d.

The Womens Suffrage Movement

ANS: a

a. The Civil War stimulated the growth of nursing in the United States. Nurses were in demand to tend to the soldiers of the battlefield.

b. Throughout history, nurses and their professional organizations have lobbied for health care legislation to meet the needs of clients. However, legislation was not responsible for the growth of nursing in the 19th century.

c. Although Florence Nightingale had great impact on the practice of nursing, she was not the cause for the growth of nursing in the United States during the 19th century.

d. The womens movement has encouraged nurses to seek greater autonomy and responsibility in providing care, and has caused female clients to seek more control of their health and lives. The womens movement was not responsible for the growth of nursing in the 19th century.

REF: Text Reference: p. 3

14. An RN who has just received her license is aware of the need to keep current in the field. She recognizes that ongoing education is essential for safe practice. In planning to participate in in-service education, the nurse will attend:

a.

A workshop given at a nursing convention on malpractice

b.

A program on new cardiac medications provided in the hospital where she works

c.

Credit courses in communication offered at the community college

d.

Non-credit courses on nursing issues available through the internet

ANS: b

b. An in-service education program is instruction or training provided by a health care agency or institution for its employees.

a. A workshop at a nursing convention is an example of a continuing education program.

c. Credit courses at a college are examples of continuing education that could possibly be applied toward furthering ones degree.

d. Noncredit courses offered via the Internet are examples of a continuing education program.

REF: Text Reference: p. 17

15. Nurses need to be aware of current trends in the health care delivery system to respond in educational preparation and practice. A major trend influencing nursing practice today is:

a.

Decreased client acuity

b.

Increased hospital stays

c.

Decreased emphasis on health promotion

d.

Increased incidence of chronic disease

ANS: d

Rationale:

d. In recent decades, a higher incidence has been found of chronic, long-term illness.

a. With shortened hospital stays, client acuity has increased, not decreased.

b. Hospitals stays have decreased, not increased. Lengths of stay have shortened with a trend toward home care, health promotion. and illness prevention.

c. With increased public awareness and increasing health care costs, greater emphasis has been placed on health promotion and illness prevention.

REF: Text Reference: p. 5

16. Health promotion is an important factor in cost reduction for health care delivery. The nurse assists the client in a health-promotion activity by:

a.

Administering medication

b.

Treating a foot ulcer

c.

Obtaining an operative consent

d.

Discussing exercise and nutrition

ANS: d

d. The nurse may educate the client in such areas as exercise, nutrition, and healthy lifestyles to assist the client in health promotion and illness prevention.

a. By administering medication, the nurse is assisting to restore a person to health or maintain ones health.

b. A nurse who treats a foot ulcer is assisting a client to restore health, rather than promoting healthy behaviors.

c. Obtaining an operative consent pertains to legal aspects of care and is not considered a health promotion activity.

REF: Text Reference: p. 6

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply