Chapter 10: Herbal Therapy with Nursing Implications Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 10: Herbal Therapy with Nursing Implications

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Appropriate labeling on an herbal product may include which information?

a.

Batch and lot numbers

b.

May cure multiple sclerosis

c.

Helps prevent heart disease

d.

May substitute for prescription cardiac medication

ANS: A

The following recommended information should be on the label of herbal products: scientific name of product and parts of the plant used in preparation; manufacturers name and address; batch and lot numbers; and dates of manufacture and expiration.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 169, 172, 173

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. Which herbal preparation is a client most likely to select as a laxative?

a.

Lemon balm

b.

Capsicum

c.

Hops

d.

Aloe vera

ANS: D

Aloe vera is commonly used as a laxative.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 160

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. Which statement is true about saw palmetto?

a.

It acts as an astringent.

b.

It has antiandrogenic properties.

c.

It is used as a flavoring agent.

d.

It decreases cholesterol levels.

ANS: B

Saw palmetto is known for its antiandrogenic properties, used in treating benign prostatic hypertrophy and urinary conditions.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. Isolating components of an herb leads to more reliable dosing and results in which form?

a.

Dried herb

b.

Extract

c.

Syrup

d.

Oil

ANS: B

Extracts are made by isolating certain components, resulting in more reliable dosing. They can be made by dissolving the herb in a solvent such as alcohol or water.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 159-160

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A nurse is instructing a client about safe use of herbal supplements. Which client could use herbal therapy most safely?

a.

5-year-old boy

b.

25-year-old pregnant woman

c.

72-year-old man

d.

42-year-old woman

ANS: D

Herbal supplements should not be used with children, pregnant or nursing women, or older adults.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 169, 172, 173

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

6. Which herb may lower seizure threshold if taken with anticonvulsants?

a.

Evening primrose

b.

Milk thistle

c.

Saw palmetto

d.

Ginkgo biloba

ANS: A

Evening primrose has been found to lower seizure threshold if it is combined with anticonvulsants.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. Which herb may be used to treat liver disease?

a.

Milk thistle

b.

Echinacea

c.

St. Johns wort

d.

Saw palmetto

ANS: A

Treatment of liver disease is an action of milk thistle.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The effects of St. Johns wort are expected to manifest in:

a.

1 week to 10 days.

b.

2 to 3 weeks.

c.

4 to 8 weeks.

d.

12 to 6 weeks.

ANS: C

To reach therapeutic levels, St. Johns wort must be taken for 4 to 8 weeks.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A client enters the nurse practitioners office complaining of menstrual cramps and an irregular menstrual cycle. The client states that she has been taking an herb that has been used to address these symptoms. Which herb may she be referring to?

a.

Ginger

b.

Ginkgo biloba

c.

Echinacea

d.

Dong quai

ANS: D

Dong quai is frequently used with premenstrual, menstrual, and menopausal symptoms.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. Which herb is frequently used to treat digestive disorders?

a.

Milk thistle

b.

Peppermint

c.

Valerian

d.

Goldenseal

ANS: B

Peppermint is commonly used to treat irritable bowel syndrome, indigestion, and cholecystitis.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A client is receiving chemotherapy to treat a solid organ tumor. The client admits to the nurse that he has been drinking Chinese teas to treat the disease. What is the appropriate response from the nurse?

a.

You have the right to use any nonmedicinal treatments you want.

b.

You should not take any alternative medications while on chemotherapy.

c.

We must be sure that your teas do not interact with the chemotherapy.

d.

Traditional medicines and herbal therapy should not be used together.

ANS: C

Clients have the right to use complementary treatments, but it is the responsibility of nurses to ensure that no unsafe interactions exist.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 173-174

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client who is self-medicating with cayenne and also being treated with _____ is most likely to experience a drug interaction.

a.

theophylline

b.

warfarin

c.

tetracycline

d.

Vibramycin

ANS: A

Theophylline has been found to interact with cayenne, producing increased drug absorption.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 170-172

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client who is self-medicating with psyllium and also being treated with _____ is most likely to experience a drug interaction.

a.

Valium

b.

Prozac

c.

lithium

d.

Ativan

ANS: C

Lithium has been found to interact with psyllium, producing decreased drug absorption.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 170-172

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. The client is being treated for hypertension. He tells the nurse that he has been taking Yohimbe. The nurse anticipates a(n) _____ drug effect and _____ hypertension as a result of this self-medication.

a.

decreased; decreased

b.

decreased; increased

c.

increased; decreased

d.

increased; increased

ANS: B

The client who is hypertensive will likely experience a decreased effect from his antihypertensive medication and an increase in his hypertension if he is simultaneously taking Yohimbe.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 170-172

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. Which herbs are thought to decrease platelet aggregation? (Select all that apply.)

a.

Garlic

b.

Goldenseal

c.

Ginger

d.

Ginkgo biloba

e.

Feverfew

f.

Ginseng

ANS: A, C, D, E

All of the herbals above except goldenseal and ginseng decrease platelet aggregation.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 163-168

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply