Chapter 10: Medication Administration Nursing School Test Banks

Chapter 10: Medication Administration

MULTIPLE CHOICE

1. The six rights of medication administration are:
a. medication, dosage, route, time, client, documentation.
b. medication, solution, doctor, shift, time, documentation.
c. medication, order, signature, time, route, documentation.
d. medication, client, signature, time, hospital, documentation
ANS: A PTS: 1 MSC: General

2. After administering a medication, the nurse should:
a. pour the medications for the next administration time.
b. document medication given prior to administering.
c. order the next dosage needed from the pharmacy.
d. document the time of administration.
ANS: D PTS: 1 MSC: General

3. A nurse is administering a medication at the bedside. Which of the following actions should be the first priority?
a. Document the administration of the medication.
b. Establish the identity of the client.
c. Recheck the medication label.
d. Obtain orange juice for the client to take with the medication.
ANS: B PTS: 1 MSC: General

MULTIPLE RESPONSE

1. Medication errors (select all that apply):
a. are preventable.
b. are less prevalent in children and elderly.
c. cause an increase in health care cost.
d. can occur when the six rights of medication administration are not adhered to.
e. can result in tragic outcomes including death.
f. occur in the hospital setting only.
ANS: A, C, D, E PTS: 1 MSC: General

2. Which of the following are considered unique identifiers in addition to the full name of a client when establishing the identification of a client? (Select all that apply.)
a. Room number of the client.
b. Clients medical record number.
c. Initials of the clients name.
d. Clients date of birth.
e. Name of the clients medication.
ANS: B, D PTS: 1 MSC: General

COMPLETION

1. Directions: For the following scenario, identify which of the six rights of medication administration has been violated.

A nurse enters a room to administer medications to a client. The order is for Prednisolone 2.5 mg p.o. b.i.d. The nurse administers prednisone 25 mg p.o.: _______________, _______________.

ANS: medication, dosage

PTS: 1 MSC: General

2. Directions: For the following scenario, identify which of the six rights of medication administration has been violated.

A nurse charts medications that she administered at 10 AM on October 1st for 10 AM on October 2nd: _______________.

ANS: documentation

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: For the following scenario, identify which of the six rights of medication administration has been violated.

A nurse has an order for heparin 5,000 units subcut for a client in room 407 whose name is Henry Jones (initials HJ). The nurse enters room 408 and administers the medication to Horace Jackson (initials HJ): _______________.

ANS: client

PTS: 1 MSC: General

4. Directions: For the following scenario, identify which of the six rights of medication administration has been violated.

Medication ________________ avoids errors and assists in obtaining accurate medication histories of a client at transition points (admission, transfer, discharge).

ANS: reconciliation

PTS: 1 MSC: General

5. Directions: Complete the following sentence with the correct word or number.

When a verbal order is received by an authorized individual, the individual must do the following: (Write in the correct sequence.) _______, _______, _______.

ANS: write it down, read it back, get confirmation

PTS: 1 MSC: General

6. Directions: Complete the following sentence with the correct word or number.

The use of mixed case or enlarged, bolded lettering to differentiate medications with look-alike names is called __________ lettering.

ANS: Tall Man

PTS: 1 MSC: General

7. Directions: Complete the following sentence with the correct word or number.

The use of posters and brochures to encourage clients to use strategies to avoid medication errors is called the _____________ .

ANS: Speak Up Campaign

PTS: 1 MSC: General

8. Directions: Complete the following sentence with the correct word or number.

Administration of medications within 30 minutes of the scheduled time is referred to as the _____________ .

ANS: 30-minute rule

PTS: 1 MSC: General

TRUE/FALSE

1. Medication errors can result in prolonged hospitalization for a client.
_____

ANS: T PTS: 1 MSC: General

2. Technological advances have eliminated the occurrence of medication errors.
_____

ANS: F PTS: 1 MSC: General

3. A nurse who administers a medication that is unsafe is liable for the error.
_____

ANS: T PTS: 1 MSC: General

4. The nurse can safely administer medications that are prepared by another nurse.
__________

ANS: F PTS: 1 MSC: General

5. A dropper is safe to use when administering medications when it is used for the specific medication it is calibrated to.

ANS: T PTS: 1 MSC: General

Leave a Reply