Chapter 11: Understanding and Interpreting Medication Orders Nursing School Test Banks

Chapter 11: Understanding and Interpreting Medication Orders

MULTIPLE CHOICE

1. The use of a computer to order medications:
a. increases client confidentiality.
b. lessens the work of checking orders.
c. helps to identify errors in writing orders.
d. decreases the problems associated with illegible handwriting.
ANS: D PTS: 1 MSC: General

2. Administer Colace 100 mg by mouth three times a day. Which of the following correctly indicates the order?
a. Colace 100 mg p.o. t.i.d. c. Colace mg 100.0 p.o. q.i.d.
b. Colace 100 mg p.o. b.i.d. d. Colace MG 100 p.o. t.i.d.
ANS: A PTS: 1 MSC: General

COMPLETION

1. Directions: Give the abbreviation for the following.
Twice a day: _____

ANS: b.i.d.

PTS: 1 MSC: General

2. Directions: Give the abbreviation for the following.
Every hour: _____

ANS: qh

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: Give the abbreviation for the following.
Every four hours: _____

ANS: q4h

PTS: 1 MSC: General

4. Directions: Give the abbreviation for the following.
Immediately: _____

ANS: stat

PTS: 1 MSC: General

5. Complete the following sentence with the correct word or number. To ensure accuracy and prevent misinterpretation, place a _____ before the decimal point.

ANS: Leading zero

PTS: 1 MSC: General

6. Complete the following sentence with the correct word or number. A medication order is written without a frequency. The nurse should ______________________________.

ANS: Call the prescriber for clarification.

PTS: 1 MSC: General

7. Verbal orders should be accepted only in _______________.

ANS: Emergency situations

PTS: 1 MSC: General

8. CPOE is an abbreviation for _______________.

ANS: Computerized physician order entry

PTS: 1 MSC: General

9. Directions: For the following medication order indicate what component of the order is missing.

Demerol 75 mg IM prn.

ANS: Frequency

PTS: 1 MSC: General

10. Directions: For the following medication order indicate what component of the order is missing.

Solu-Medrol 50 mg.

ANS: Route, frequency

PTS: 1 MSC: General

11. Directions: For the following medication order indicate what component of the order is missing.

Trental 400 mg po.

ANS: Frequency

PTS: 1 MSC: General

12. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Timoptic 0.5% 1 gtt OS bid

ANS: Timoptic 0.5% 1 gtt in the left eye twice daily

PTS: 1 MSC: General

13. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Ambien 5 mg po hs prn

ANS: Ambien 5 mg po at bedtime prn; or Ambien 5 mg po hours of sleep prn

PTS: 1 MSC: General

14. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Robitussin 15 cc po q6h prn

ANS: Robitussin 15 mL po q6h prn

PTS: 1 MSC: General

15. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Lasix 40.0 mg po qd

ANS: Lasix 40 mg po daily; OR Lasix 40 mg po every day

PTS: 1 MSC: General

16. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Doxycycline 100 mg po bid pc

ANS:
Doxycycline 100 milligrams by mouth two times a day after meals; OR
Doxycycline 100 milligrams orally two times a day after meals

PTS: 1 MSC: General

17. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Motrin 400 mg po q6h prn for back pain

ANS:
Motrin 400 milligrams by mouth every 6 hours when necessary for back
pain; OR Motrin 400 milligrams orally every 6 hours when required for
back pain.

PTS: 1 MSC: General

18. Directions: Correct the following medication order using the ISMP list of Error-Prone Abbreviations, Symbols, and Dose Designations.
Heparin 5,000 units subcut daily

ANS: Heparin 5,000 units by subcutaneous injection daily

PTS: 1 MSC: General

TRUE/FALSE

1. A p.r.n. order must indicate the minimum time between dosages such as q4h.
_____

ANS: T PTS: 1 MSC: General

2. The nurse is responsible for determining the times for a medication ordered t.i.d. at an institution.
_____

ANS: F PTS: 1 MSC: General

3. Trailing zeros are necessary to avoid misinterpretation of a value.
______

ANS: F PTS: 1 MSC: General

4. The abbreviation OD should not be used to indicate right eye in a medication order.
_______

ANS: T PTS: 1 MSC: General

5. To indicate a medication is to be administered every day, the recommended abbreviation is qd.

ANS: F PTS: 1 MSC: General

Leave a Reply