Chapter 13- Diagnosing Nursing School Test Banks

 

1.

In addition to identifying responses to actual or potential health problems, what is another purpose of the diagnosing step in the nursing process?

A)

to collect information about subjective and objective data

B)

to correlate nursing and medical diagnostic criteria

C)

to identify etiologies of health problems

D)

to evaluate mutually developed expected outcomes

2.

Which of the following patient care concerns is clearly a nursing responsibility?

A)

prescribing medications

B)

monitoring health status changes

C)

ordering diagnostic examinations

D)

performing surgical procedures

3.

After completing assessments, a nurse uses the data collected to identify appropriate nursing diagnoses for a patient. What are the nursing diagnoses used for?

A)

selecting nursing interventions to meet expected outcomes

B)

establishing a database of information for future comparison

C)

mutually establishing desired outcomes of the plan of care

D)

evaluating the effectiveness of the established plan of care

4.

Which of the following are examples of nursing responsibilities? Select all that apply.

A)

recognizing the signs and symptoms of pancreatitis when it presents in a patient

B)

making a diagnosis of uterine cancer following diagnostic testing

C)

referring a patient diagnosed with lung cancer to a smoke-cessation group

D)

researching and prescribing medication for an adolescent with uncontrolled asthma

E)

performing range-of-motion exercises on an elderly patient who is in a wheelchair

F)

teaching a group of high school students about the dangers of having unprotected sex

5.

Which of the following statements accurately describe the legal responsibility of the nurse making a diagnosis for a patient?

A)

The nurse may make a diagnosis, but the physician is responsible for making sure it is appropriate for the patient.

B)

The nurse practitioner is responsible for making all nursing diagnoses and determining if they are appropriate for the patient.

C)

The nurse must decide if he or she is qualified to make a nursing diagnosis and will accept responsibility for treating it.

D)

The healthcare facility directs the nursing diagnosis in order to receive payment for services performed.

6.

A student is reviewing a patients chart before giving care. She notes the following diagnoses in the contents of the chart: appendicitis and acute pain. Which of the diagnoses is a medical diagnosis?

A)

neither appendicitis nor acute pain

B)

both appendicitis and acute pain

C)

appendicitis

D)

acute pain

7.

A nurse develops a plan of care to meet the needs of a patient who has had a large loss of blood after a snowmobile crash. The interventions include administering and monitoring the patients physiologic response to intravenous fluids and blood. What has the nurse focused care on?

A)

a medical diagnosis

B)

a nursing diagnosis

C)

a collaborative problem

D)

a goal for care

8.

A nurse is reviewing the health history and physical assessment findings for a patient who is having respiratory problems. Of the following data collected, what data from the health history would be a cue to a nursing diagnosis for this problem?

A)

I often have diarrhea after I eat spicy foods.

B)

My skin is so dry I just cant keep from scratching.

C)

I get out of breath when I walk a few steps.

D)

I just feel so bad about myself these days.

9.

What is the focus of a diagnostic statement for a collaborative problem?

A)

the patient problem

B)

the potential complication

C)

the nursing diagnosis

D)

the medical diagnosis

10.

Successful implementation of each step of the nursing process requires high-level skills in critical thinking. Which of the following statements accurately describe a guideline for using this process?

A)

Trust clinical judgment and experience over asking for help.

B)

Respect clinical intuition, but never allow it to determine a diagnosis.

C)

Recognize personal biases as a strength in formulating diagnoses.

D)

Keep an open mind and trust your intuition when formulating diagnoses.

11.

The nurse takes a patients vital signs and finds the pulse rate to be 120 beats/min. What would the nurse do next to interpret and analyze this pulse rate?

A)

Compare the patients pulse rate to the standard range.

B)

Notify the patients healthcare provider.

C)

Document the pulse in the appropriate chart page.

D)

Ask another nurse to verify the pulse rate.

12.

A nurse observes a new mother tenderly holding and softly talking to her baby. What does this observation tell the nurse about the babys strengths?

A)

Nothing; this observation is not important.

B)

The mother is just behaving as all mothers do.

C)

A baby is not capable of having strengths.

D)

Nurturing is a strength for developing infants.

13.

A nurse completes a health history and physical assessment for an adolescent before he begins football practice. Based on findings, the nurse recommends reinforcing health habits. What conclusion did the nurse reach after interpreting and analyzing the data?

A)

no problem

B)

possible problem

C)

actual problem

D)

clinical problem

14.

A nurse caring for an elderly patient in a long-term care facility notices that the bedding is wet when the patient gets up in the morning. The nurse collects more data to form a conclusion. What type of problem is involved in this scenario?

A)

no problem

B)

possible problem

C)

actual problem

D)

clinical problem

15.

A nurse is formulating a nursing diagnosis for a patient with a respiratory disease. Which of the following would be correct?

A)

needs nasal oxygen to improve breathing

B)

cough related to ineffective airway clearance

C)

ineffective airway clearance related to thick mucus

D)

refuses to cough and expectorate thick mucus

16.

A nurse writes the following nursing diagnosis for a patient with Alzheimers: Disturbed Thought Processes related to Alzheimers disease as evidenced by incoherent language. Which part of this diagnosis is considered the problem statement?

A)

disturbed thought processes

B)

related to

C)

Alzheimers disease

D)

incoherent language

17.

A nurse is formulating a diagnosis for a patient who is reliving a brutal mugging that took place several months ago. The patient is crying uncontrollably and states that he cant live with this fear. Which of the following diagnoses for this patient is correctly written?

A)

post-trauma syndrome related to being attacked

B)

psychological overreaction related to being attacked

C)

needs assistance coping with attack

D)

mental distress related to being attacked

18.

Of the following types of nursing diagnoses, which one is validated by the presence of major defining characteristics?

A)

risk nursing diagnosis

B)

actual nursing diagnosis

C)

possible nursing diagnosis

D)

wellness diagnosis

19.

Which of the following nursing diagnoses is an example of a wellness diagnosis?

A)

Acute Pain

B)

Risk for Infection

C)

Readiness for Enhanced Parenting

D)

Possible Chronic Low Self-Esteem

20.

A nursing diagnosis is written as Disturbed Self-Esteem related to presence of large scar over left side of face. What does the phrase Disturbed Self-Esteem identify?

A)

the expected outcome of the plan of care

B)

a cue to determining a health problem

C)

the major defining characteristic of a health problem

D)

the health state or problem of the patient

21.

In the nursing diagnosis Disturbed Self-Esteem related to presence of large scar over left side of face, what part of the nursing diagnosis is presence of large scar over left side of face?

A)

etiology

B)

problem

C)

defining characteristics

D)

patient need

22.

A student identifies Fatigue as a health problem and nursing diagnosis for a patient receiving home care for treatment of metastatic cancer. What statement or question would be best to validate this patient problem?

A)

I have assessed you and find you are fatigued.

B)

I analyzed and interpreted your information as fatigue.

C)

Why are you so tired all the time?

D)

I think fatigue is a problem for you; do you agree?

23.

Of all the benefits of using nursing diagnoses, which one is probably the most important to nurses?

A)

defining the domain of nursing practice

B)

informing patients of their care

C)

improving communication among nurses

D)

structuring curricular content

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

A

4.

A, C, E, F

5.

C

6.

C

7.

C

8.

C

9.

B

10.

D

11.

A

12.

D

13.

A

14.

B

15.

C

16.

A

17.

A

18.

B

19.

C

20.

D

21.

A

22.

D

23.

C

Page 1

Leave a Reply