Chapter 13: Medication Administration in Community Settings Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 13: Medication Administration in Community Settings

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A community health nurse is teaching a client about a new medication. The nurse is aware that it is important to advise clients and families that the therapeutic response from psychotropic drugs may not occur until after:

a.

24 to 72 hours.

b.

1 week.

c.

2 weeks.

d.

6 weeks.

ANS: D

These medications need time to reach therapeutic levels and effectiveness. Clients need to be made aware of this and evaluated frequently.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 198

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The nurse is teaching the client about cautions when using over-the-counter medications while the client is taking prescription medications. What is the issue of concern?

a.

Drug-lab interactions

b.

Drug-drug interactions

c.

Drug-food interactions

d.

Adverse medication effects

ANS: B

OTC and prescribed medications may cause drug-drug interactions, which must be evaluated.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 198

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A nurse working in a school administers medications to many children at lunch. One day, a child states that she feels funny after being given a medication and that she has never felt this way before. What is the correct initial action for the nurse to take?

a.

Tell the child to lie down.

b.

Call the childs parent or guardian.

c.

Assess the child.

d.

Send the child back to class.

ANS: C

The childs complaints need to be investigated through a thorough nursing assessment. The other actions are inappropriate.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 203

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

4. A client who works on a factory assembly line takes a medication with the side effect of drowsiness. She works the 11:00 PM to 7:00 AM shift. The occupational health nurse would recommend that the client take the medication at:

a.

6:00 AM so it peaks after she leaves work.

b.

8:00 AM when she is home from work.

c.

5:00 PM with her large meal of the day.

d.

10:00 PM to maintain a normal schedule.

ANS: B

Taking the medication after work and at home would allow the medication to peak at the safest time. The client would not want the peak to occur at work or while commuting.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 199

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

5. An Asian client enters a community health setting. Based on cultural norms, the nurse might anticipate that the client will:

a.

be very verbal and demonstrative about symptoms.

b.

have an increased risk for having poor nutrition.

c.

be noncompliant with the plan of care.

d.

have attempted self-diagnosis and self-treatment.

ANS: D

Self-diagnosis and self-treatment are sometimes characteristic of the Asian culture. The other behaviors are not characteristic.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 199

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Psychosocial Integrity: Cultural Diversity

6. A nurse working in a home is responsible for providing medications to a client. What is true about this procedure?

a.

The nurse can give medications only under the direct supervision of a healthcare provider.

b.

The nurse may give any medication as requested by the client.

c.

The nurse is unable to administer medications in the home.

d.

The nurse can give medications only as ordered by a healthcare provider.

ANS: D

Nurses may administer medications in the home only as long as they are prescribed by a licensed healthcare provider.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 199-201

TOP: Nursing Process: Intervention/Implementation

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

7. A client asks a home health aide, called an unlicensed assistive personnel (UAP), to provide medications. Under what conditions can this occur?

a.

If the UAP is a nursing student and has taken a pharmacology course

b.

If the UAP helps the client to take medication he or she usually self-administers

c.

Whenever the client requests a medication

d.

Under no circumstances can a UAP give medications in the home

ANS: B

UAPs may administer a medication only as long as the client generally self-administers it and requires minimal assistance.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 201-202

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

8. A child brings unlabeled medications in a plastic bag to the school nurse. What should the nurse do?

a.

Call the parent or guardian for the labeled pharmacy bottle.

b.

Administer the medication that day and send a note home.

c.

Administer the medication if the child can identify the medication

d.

Allow the student to take his or her own medication.

ANS: A

Nurses should administer only those medications that are in a pharmacy-dispensed bottle with the childs name and dosage instructions intact. No other options are acceptable.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 201-202

TOP: Nursing Process: Intervention/Implementation

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. An occupational health nurse works in a setting with standardized medication protocols. The protocol that should be questioned by the professional nurse is administering:

a.

ibuprofen for menstrual cramps.

b.

antacids for gastric upset.

c.

penicillin for signs of infection.

d.

acetaminophen for a fever.

ANS: C

Penicillin requires healthcare provider evaluation and prescription to the client. The other medications are over-the-counter and may be part of standard protocols.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 202-203

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The nurse recognizes that a(n) _____ client is most likely to need food rituals as part of the medication regimen in the home setting.

a.

Amish

b.

Egyptian

c.

Hispanic

d.

Appalachian

ANS: D

Food rituals are generally known to be very important to the Appalachian community.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 199-201

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The _____ client is most likely to feel a religious obligation to attempt to care for himself or herself before seeking assistance from an outside source is which client.

a.

Hispanic

b.

Amish

c.

Jewish

d.

Muslim

ANS: B

An Amish client will feel a religious and cultural obligation to attempt self-care before seeking assistance from an outside source.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 199-201

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The nurse administers a narcotic to a client who is still complaining of severe pain 15 minutes after administration of the drug. What is the most appropriate response from the nurse?

a.

You should be feeling relief in just a few minutes.

b.

Ill call the doctor to see if I can give you some more.

c.

Youre going to have to tough it out until your next dose.

d.

Ill call the pharmacist to see what he says about it.

ANS: A

It typically takes 15 minutes for a narcotic to produce relief for the client.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 199-201

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. A client is to be discharged to home after a motor vehicle crash. He is ordered to receive 200 mg of phenobarbital (Luminal) bid for posttraumatic seizures. The drug label states a medication concentration of 20 mg/4 mL. How many mL should be administered to equal the ordered dosage?

a.

20 mL

b.

400 mL

c.

4 mL

d.

40 mL

ANS: D

40 mL is the ordered dosage if 200 mg are required and the concentration is 20 mg/mL.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 203

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply