Chapter 13: Reading Medication Labels Nursing School Test Banks

Chapter 13: Reading Medication Labels

MULTIPLE CHOICE

1. If a medication label reads Ambien (zolpidem tartrate) 5 mg tablets, Searle, the medications generic name is:
a. Ambien. c. zolpidem tartrate.
b. Searle. d. tablets.
ANS: C PTS: 1 MSC: General

2. A medication label reads Calan SR (verapamil hydrochloride) 240 mg sustained release caplets. The form is:
a. caplets. c. 240 mg.
b. sustained-release caplets. d. verapamil hydrochloride.
ANS: B PTS: 1 MSC: General

COMPLETION

1. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
.
a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total amount in container: _______________

ANS:

a. Ambien, b. zolpidem tartrate, c. 5 mg per tab, d. tablets (tab), e. 100 tablets (tabs)

PTS: 1 MSC: General

2. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. According to the label, who should not use this medication? _______________

ANS:

a. Cytotec, b. misoprostol, c. 100 mcg per tablet (tab), d. Pregnant women

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total amount in container: ________________

ANS:

a. Detrol LA, b. tolterodine tartrate, c. 2 mg per extended-release capsule (caps),
d. Extended release capsules (caps), e. 30 extended release capsules (caps)

PTS: 1 MSC: General

4. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total volume: _______________
f. Directions for use: _______________

ANS:

a. None stated, b. Bumetanide, c. 1 mg per 4 mL or 0.25 mg per mL, d. Injectable liquid, e. 4 mL, f. For IV or IM use

PTS: 1 MSC: General

5. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total volume: _______________
f. Storage directions: ___________

ANS:

a. None stated, b. butorphanol tartrate, c. 2 mg per mL, d. Injectable liquid, e.1 mL, f. Store at room temperature, 15 to 30 C (59 to 86 F)

PTS: 1 MSC: General

6. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength of oxycodone per tablet: _______________
d. Dosage strength of acetaminophen per tablet: _______________
e. Form: _______________
f. What type of label is illustrated here? _______________
g. Controlled drug schedule: ____________

ANS:

a. Percocet, b. oxycodone and acetaminophen, c. 5 mg per tablet (tab),
d. 325 mg per tablet (tab), e. Tablets (tab), f. Combination drugs (two drugs in one form), g. II, 2

PTS: 1 MSC: General

7. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength of amoxicillin: _______________
d. Dosage strength of clavulanate potassium: _______________
e. Form: _______________
f. Total volume: _____________

ANS:

a. None stated, b. amoxicillin and clavulanate potassium, c. 250 mg per 5 mL,
d. 28.5 mg per 5 mL, e. Powder (when reconstituted oral suspension), f. 100 mL (when reconstituted)

PTS: 1 MSC: General

8. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total volume: _______________

ANS:

a. None stated, b. albuterol sulfate, c. 2 mg per 5 mL, d. oral syrup, e. 473 mL

PTS: 1 MSC: General

9. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Directions for use: _______________

ANS:

a. Adriamycin PFS, b. doxorubicin hydrochloride, c. 75 mg per 37.5 mL or 2 mg per mL, d. Sterile isotonic solutioninjectable, e. For intravenous use only

PTS: 1 MSC: General

10. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Total volume: _______________

ANS:

a. Dilantin, b. phenytoin sodium, c. 250 mg per 5 mL, d. Injectable liquid, e. 5 mL

PTS: 1 MSC: General

11. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Form: _______________
e. Directions before using: _______________

ANS:

a. Tegretol, b. carbamazepine, c. 100 mg per 5 mL, d. Oral suspension, e. Shake well

PTS: 1 MSC: General

12. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: ________________
b. Generic name: ________________
c. Dosage strength: ______________
d. Form: __________
e. Total amount in container: _______________

ANS:

a. Calan, b. verapamil hydrochloride, c. 80 mg per tablet (tab), d. Tablets (tabs)
e. 100 tablets (tabs)

PTS: 1 MSC: General

13. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
.
a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Form: _______________
d. Dosage strength: _______________
e. Storage directions: _______________

ANS:

a. Emend, b. Aprepitant, c. Capsules (caps), d. 80 mg per capsule (cap), e. Store at 20-25 C (68-77 F) (See USP controlled room temperature.)

PTS: 1 MSC: General

14. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Form: _______________
d. Controlled substance schedule: _______________

ANS:

a. Kadian, b. morphine sulfate, c. Extended-release capsules, d. Schedule II or 2

PTS: 1 MSC: General

15. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. What two medications are contained in the medication? _______________
c. Dosage strength: _______________
d. Controlled substance schedule: _______________
e. Warning: _______________

ANS:

a. Lomotil, b. diphenoxylate hydrochloride and atropine sulfate, c. diphenoxylate 2.5 mg per tablet (tab); atropine sulfate 0.025 mg per tablet (tab), d. Schedule V or 5, e. May be habit forming

PTS: 1 MSC: General

16. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Form: _______________

ANS:

a. Ery-tab, b. Enteric-coated, delayed-release tablets (tabs)

PTS: 1 MSC: General

17. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Form: _______________
d. Dosage strength: _______________
e. How many doses are in the vial? _______________
f. Directions for use: _______________

ANS:

a. Zemplar, b. paricalcitol, c. Capsules (caps) d. 2 mcg per capsule, e. 30 capsules, f. See package insert for full prescribing information

PTS: 1 MSC: General

18. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.
.
a. Trade name: _______________
b. Generic name: _______________
c. Form: _______________
d. Dosage strength: _______________
e. Total volume: _______________
f. Route of administration: _______________

ANS:

a. Lufyllin, b. dyphylline, c. Elixir, d. 100 mg per 15 mL, e. 1 pint (473 mL), f. Orally or by mouth

PTS: 1 MSC: General

19. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Generic name: ___________________
b. Form: _________________________
c. Dosage strength: _________________
d. Dosage: __________________________

ANS:

a. atmoxetine, b. Capsule (caps), c. 100 mg per capsule, d. See accompanying literature for dosage information

PTS: 1 MSC: General

20. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Generic name: ________________
b. Dosage strength: ____________________
c. Total volume: ______________________
d. Form: __________________________
e. Directions for use: ____________________

ANS:

a. Propranolol HCl, b.1 mg per mL, c. 1 mL, d. Injectable liquid, e. For IV use only

PTS: 1 MSC: General

21. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

Trade name: ___________________
a. Generic name: __________________
b. Form: _______________________
c. Dosage strength: ______________
d. Total amount in container: _______________

ANS:

a. Tegretol, b. carbamazepine, c. Chewable tablets, d. 100 mg per chewable tablet (tab), e. 100 chewable tablets (tabs)

PTS: 1 MSC: General

22. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Trade name: ________________
b. Form: ______________________
c. Dosage strength: _____________
d. Total amount in container: _____________

ANS:

a. Calan SR, b. Sustained-release caplets, c. 240 mg per sustained-release caplet, d. 100 sustained caplets

PTS: 1 MSC: General

23. Directions: Use the label to identify the information requested. If more than one answer is necessary, separate your answers with commas.

a. Generic name: ____________________
b. Dosage strength: ____________________
c. Total volume: ______________________
d. Directions for use: __________________

ANS:

a. Terbutaline sulfate, b. 1 mg per mL, c. 1 mL, d. For subcut injection only

PTS: 1

Leave a Reply