Chapter 13 Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following patients should be advised by the nurse to avoid over-the-counter cold and allergy preparations that contain phenylephrine?

A)

A 47-year-old female with hypertension

B)

A 52-year-old male with adult-onset diabetes

C)

A 17-year-old female with symptoms of an upper respiratory infection

D)

A 62-year-old male with gout

2.

A nurse receives an order for clonidine (Catapres) for a child. Which of the following would be the most appropriate action by the nurse?

A)

Weigh the child to get the correct body surface area.

B)

Have a second nurse check the dose before administering the drug.

C)

Question the order because the drug is for use in only adults.

D)

Make sure the child is on a cardiac monitor.

3.

A nurse is caring for a patient who is taking propranolol (Inderal). Which of the following statements would indicate that teaching by the nurse concerning the beta-adrenergic antagonist has been effective?

A)

I may have a very dry mouth while taking this drug.

B)

I should never stop taking this drug abruptly but will taper the dose gradually.

C)

I can stop walking a mile a day.

D)

Since I am taking this drug, I no longer need to worry about my diet.

4.

A priority nursing assessment for a patient who is to receive an alpha- or beta-adrenergic antagonist would be to:

A)

Assess heart rate

B)

Check blood glucose level

C)

Measure urine output

D)

Monitor respiratory rate

5.

A 70-year-old man with diabetes mellitus is taking metipranolol (OptiPranolol) to manage ocular hypertension. The nurse would be sure to instruct the patient to:

A)

Take his pulse at least four times a day

B)

Weigh himself once a week at the same time of day

C)

Avoid smoke-filled rooms

D)

Understand the signs and symptoms of hypoglycemia

6.

A patient experiencing a serious allergic reaction to a bee sting is brought to the emergency department. The patients right hand is swollen, red, and painful. She is extremely upset, short of breath, and the nurse detects wheezing and stridor. The nurse is ordered to administer epinephrine to relieve the patients:

A)

Pain and swelling around the sting site

B)

Discoloration in her hand

C)

Acute anxiety

D)

Acute bronchospasm

7.

A nurse in the emergency department has started IV administration of dopamine (Intropin) and has been steadily titrating the dosage upward. For a patient in shock, dopamine helps to:

A)

Decrease heart rate

B)

Decrease blood pressure

C)

Increase blood pressure

D)

Increase body temperature

8.

A patient is prescribed epinephrine via a nebulizer, 1 to 3 inhalations 4 to 6 times a day. Which of the following nursing diagnoses would be most appropriate for this patient related to comfort?

A)

Imbalanced Nutrition: Less Than Body Requirements

B)

Disturbed Sleep Pattern, Insomnia related to CNS excitation

C)

Disturbed Sensory Perception

D)

Ineffective Tissue Perfusion

9.

A man with a history of cardiac arrhythmias is taking propranolol 30 mg three times a day. He calls the clinic at 11 AM and reports that he failed to take his 8 AM dose and his next dose is at 2 PM. What should the nurse instruct him to do?

A)

Take two doses when the next dose is due at 2 PM.

B)

Take two doses as soon as possible.

C)

Take the missed dose as soon as possible.

D)

Skip the missed dose and return to the regular dose at 2 PM.

10.

A nurse is caring for a patient in the critical care unit. Phentolamine (Rogitine) has been ordered for the management of tissue necrosis caused by extravasation of parenterally administered drugs. Before administering this drug, the nurse will check the patients chart for indications of:

A)

Peptic ulcer disease

B)

History of acute myocardial infarction

C)

Diabetes mellitus

D)

Obesity

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

A

5.

D

6.

D

7.

C

8.

B

9.

D

10.

B

Page 1

Leave a Reply