Chapter 14: Complementary and Alternative Strategies Nursing School Test Banks

Chapter 14: Complementary and Alternative Strategies
Edelman: Health Promotion Throughout the Life Span, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following statements best defines the concept of holistic nursing care?
a. Holistic nursing care is a family-centered approach to care.
b. Holistic nursing care relies primarily on alternative medicine.
c. Holistic nursing care takes into consideration all aspects of a persons life.
d. Holistic nursing care focuses on wellness rather than illness.
ANS: C
Holistic nursing care takes into account all aspects of a persons life experiences including environmental, physical, social, spiritual, and psychological constructs.

DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension) REF: p. 320

2. In contrast to holistic health care, Western or allopathic medicine focuses on the:
a. mind-body connection.
b. impact of family relationships on health-seeking behaviors.
c. physical aspects of health deviations.
d. environmental impact on health.
ANS: C
Holistic health care focuses on the whole person, mind, body, spirituality, and so forth. Western or allopathic medicine focuses mainly on physical aspects of disease.

DIF: Cognitive Level: Remember (Knowledge) REF: p. 320

3. A nurse is discussing holistic health care with an individual. Which of the following explanations should the nurse include in this discussion?
a. Empirical research has consistently demonstrated the value of alternative/complementary therapy.
b. Self-reports of stress relief related to alternative/complementary therapy are numerous.
c. The majority of research related to alternative/complementary therapy has utilized the scientific method.
d. Research has, to date, been unable to verify the effectiveness of alternative/complementary therapy on health and well-being.
ANS: B
Empirical research related to the effectiveness of alternative/complementary therapy has been mixed. Some research studies have verified positive physiological reaction to this type of therapy.

DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) REF: pp. 321-322 | p. 332

4. The nurse is conducting a community health education program concerning alternative/complementary therapies. Which of the following should be included in the presentation?
a. Alternative/complementary therapy is primarily used when conventional medicine has failed to achieve desired results.
b. Alternative/complementary therapy is used in both hospital and outpatient settings.
c. Alternative/complementary therapy was popular in the late 1980s but is rarely used today.
d. Alternative/complementary therapy primarily focuses on herbal remedies for common health deviations.
ANS: B
Alternative/complementary therapy is gaining popularity in both hospital and outpatient settings. It is used as an adjunct to traditional medicine and focuses on all aspects of being (e.g., environmental, spiritual), not just herbal products.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: pp. 321-322

5. Which of the following complementary/alternative therapies involves emphasizing healthy lifestyle, strengthening and cleansing the body, and noninvasive treatments?
a. Homeopathy
b. Naturopathy
c. Traditional Chinese medicine (TCM)
d. Ayurvedic medicine
ANS: B
Naturopathy is guided by the healing power of nature. Practitioners do not use prescription drugs, injections, x-rays, or surgery, but instead use a variety of complementary and alternative medicine (CAM) modalities, emphasizing healthy lifestyle, strengthening and cleansing the body, and noninvasive treatments.

DIF: Cognitive Level: Remember (Knowledge) REF: pp. 324-325

6. A nurse discussing aromatherapy at a community health fair. Which of the following aspects of this technique should be stressed?
a. Aromatherapy can be used by individuals without special training.
b. Aromatherapy is a recently developed therapy based on the work of contemporary natural healers.
c. Aromatherapy uses herbal scents in candles or incense as the primary method of delivery.
d. Aromatherapy can cause an allergic reaction in some people.
ANS: D
Aromatherapy uses aromatic plant materials and the essential oils of plants to treat physical imbalances, as well as to achieve psychological and spiritual well-being through inhalation, external application or ingestion. The use of aromatherapy without professional clinical training is strongly discouraged. Individuals must have this training to know the specific warnings and contraindications for each oil, as oils may cause allergic reactions or other undesirable side effects.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 325

7. A nurse is instructing a person on the use of breath meditation. Which of the following instructions would the nurse give the person?
a. You may use this form of meditation when walking down the street.
b. The best time of day to engage in this form of meditation is while you are eating.
c. Watching the sunset and reflecting on its beauty is a great way to use breath meditation.
d. It is important to observe your breathing when using this technique.
ANS: D
Breath meditation is the simplest form of meditation. It can be done anywhere and can evoke the relaxation response. This type of meditation should not be done while completing other activities. One should stand, sit, or lie quietly when beginning to focus on breathing. Breathing should be observed using this technique, but not controlled.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 326 | p. 326 (Box 14-5)

8. A nurse is teaching a person about the technique of breath meditation. Which of the following aspects of this technique should the nurse stress to the person?
a. Hold your breath for short amounts of time in order to regulate your breathing pattern.
b. Focus on calming thoughts that come to mind during the meditation.
c. Practice this technique when sitting or walking.
d. Concentrate on the sensations associated with breathing.
ANS: D
This technique should be practiced when standing, sitting, or laying quietly. Thoughts that emerge during this technique should be let go, so the focus is on the sensation of breathing. Holding ones breath is not part of the technique.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 326 | p. 326 (Box 14-5)

9. The nurse is teaching imagery as a method to reduce anxiety in preoperative individuals. Which of the following aspects should the nurse stress when teaching this technique?
a. The benefits of guided imagery are primarily psychological.
b. This technique promotes a sense of well-being.
c. A prayer circle is needed for imagery to be most effective.
d. Imagery produces only beneficial, calming results.
ANS: B
Imagery is a gentle but powerful technique that focuses and directs the imagination in order to promote a sense of well-being and help people relax. Imagery is an individual exercise and does not include a prayer circle.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 326

10. An individual asks the nurse to explain yoga. Which of the following statements would be made by the nurse?
a. Yoga requires the ability to assume and maintain certain poses.
b. There are many different types of yoga.
c. Yoga is the most strenuous of the movement therapies.
d. The major benefit of yoga is an increase in physical exercise and flexibility.
ANS: B
Not all forms of yoga involve physical activity. There are many forms of yoga, some of which involve meditation and others that involve movement.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 327

11. A nurse working at a holistic health center is asked by a person with severe rheumatoid arthritis if yoga would be a realistic therapy choice. Which of the following would be the best response by the nurse?
a. Lets discuss other alternative therapies. Yoga involves positioning that you might not be able to do.
b. Hatha yoga would be a great therapy option because it involves mediation rather than positioning.
c. There are many types of yoga that would be realistic for you to try. Lets talk about the types that would be suited to your needs.
d. I will ask the instructor teaching karma yoga if there is room in her class for you. I think that you would enjoy this type of yoga.
ANS: C
There are many types of yoga that do not involve positioning, such as raja yoga, mantra yoga, and so forth. People should be informed about all of the choices and allowed to select the one most suited to their needs. Hatha yoga involves positioning, which might not be realistic for this individual.

DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) REF: p. 327

12. A nurse is describing how energy flow can affect health and well-being. Which of the following examples would the nurse discuss when sharing how energy flow can become chaotic?
a. Believing that one has been abandoned by God
b. Reestablishing contact with a friend who has recently moved back into the area
c. Recovering from an acute illness
d. Walking one mile a day
ANS: A
Spiritual distress can create a chaotic energy flow. Reestablishing friendships, having a positive outcome from an illness, and exercise can balance energy.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: pp. 327-328

13. The nurse is asked to explain acupuncture to a person. Which of the following statements concerning acupuncture would the nurse include in the explanation?
a. Acupuncture is accomplished by inserting very fine needles into various areas of subcutaneous tissue.
b. Acupuncture can be used to either diagnose or treat a health deviation.
c. The main focus of acupuncture is to relieve stress.
d. Moxibustion is the term used to describe a disturbed energy flow, which results in disease.
ANS: B
Acupuncture is accomplished by inserting fine needles into the skin, not subcutaneous tissue. This treatment modality is used to either treat illness or diagnose illness. Moxibustion describes using burning herbs to increase point stimulation.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 328

14. A person asks the nurse to explain the difference between acupuncture and acupressure. Which statement would be the appropriate response by the nurse?
a. Acupressure uses massage and oil aromatherapy to stimulate meridian points.
b. Acupuncture has been shown to relieve nausea and vomiting, but acupressure is not effective in relieving these symptoms.
c. Acupressure stimulates meridian points by using pressing and stretching movements.
d. Acupressure is achieved by applying more pressure to the fine needles inserted as part of acupuncture.
ANS: C
Massage oil is not used during acupressure therapy. Both acupressure and acupuncture have been shown to relieve nausea and vomiting. Acupressure involves pressing, knuckling, rubbing, squeezing, and stretching, not by applying pressure to needles inserted during acupuncture.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: pp. 328-329

15. The nurse has just discussed reflexology with an individual. Which of the following statements would the person make that demonstrates that learning has taken place?
a. Reflexology is a therapy that uses upper back massage to control tension and stress.
b. Reflexology uses massage of acupressure points to optimize positive energy flow.
c. Reflexology uses pressure applied to specific hand and foot areas to relieve tension.
d. Reflexology uses a squeezing or stretching motion to hands or feet to restore a positive energy flow.
ANS: C
Reflexology is a hand pressure technique applied to the hands or feet. It does not involve massage, squeezing, or stretching like acupressure.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: pp. 328-329

16. A nurse has completed an educational session about touch therapy with a group of adults. Which of the following statements made by an individual would demonstrate understanding of this topic?
a. Research has shown that touch therapy is effective because it relieves stress and tension.
b. Touch therapy is effective because deep massage relaxes muscles.
c. During touch therapy the therapists hands may not actually touch me.
d. It is the massage skill of the therapist that produces the positive benefits of touch therapy.
ANS: C
Why touch therapy is effective is not known. Touch therapy does not involve massage.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 329

17. A nurse is performing therapeutic touch with a person. Which of the following would be the first action that the nurse would take?
a. Centering
b. Movement of hands above the body
c. Treatment technique
d. Attunement
ANS: A
The first step in therapeutic touch therapy is for the therapist to become centered, so full attention can be paid to the person receiving the therapy. The second step is to assess for disturbances by moving the hands above the body. The last step involves the actual treatment techniques.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 329

18. A person wishes to participate in a therapy involving energy utilization and dietary design. Which of the following therapies would the nurse recommend to the person?
a. Polarity therapy
b. Reiki
c. Qi gong
d. Pranic healing
ANS: A
Reiki, Qi gong, and pranic healing are all forms of touch therapy. Polarity therapy utilizes touch therapy and dietary restructuring.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 329

19. The nurse is assisting an individual who is interested in music therapy. Which of the following statements made by the person indicates an understanding of this type of therapy?
a. I will select the music I listen to carefully. Energetic or rap music is not a good choice.
b. I will need to find someone who has specialized in this type of therapy for best results.
c. Chants, electronic sounds, or designer music is generally the best choice.
d. The music I choose may be different than what my spouse prefers.
ANS: D
Music selection is an individual choice. There is no one best type of music. Family members may also benefit from the positive effects of listening to music.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 330

20. A nurse would like to include holistic nursing care in her nursing practice. Which of the following actions must the nurse take first?
a. Learn the specific therapy method.
b. Engage in self-exploration.
c. Explore the various types of complementary therapies available.
d. Ask the person which type of therapy he or she prefers.
ANS: B
The first step to providing holistic care is an exploration of self. Each of the other steps follows that step.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 330

21. Which of the following describes a nurse who is being with the client?
a. Answers a call bell
b. Completes a dressing change
c. Silently prays with a client when requested to do so
d. Teaches a client about his or her medication regime
ANS: C
Performing ones duty or completing a task allows a nurse to be there with the client, but entering the clients world and praying with him or her when requested to do so exemplifies truly being with the client.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 330 | p. 330 (Table 14-3)

22. A nurse is providing education about safety precautions for people to take when using complementary/alternative medicine (CAM). Which of the following information would be included in this presentation?
a. Most treatments are covered by insurance.
b. The U.S. Food and Drug Administration regulates the quality of dietary supplements.
c. It is important to research and understand the treatment before starting to use it.
d. There are minimal interactions between the treatments prescribed by allopathic and holistic medicine providers.
ANS: C
It is important to take time to research and understand the treatment and ensure it is appropriate for the individual and the purpose. Treatments may not be covered by insurance. The U.S. Food and Drug Administration regulates dietary supplements, but does not always regulate their quality. There may be interactions between the treatment prescribed by allopathic and holistic practitioners so both providers should know about the care and treatment provided by the other.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 331

23. The nurse has formulated a nursing diagnosis for a person with carpal tunnel syndrome of Energy Field Disturbance r/t Slowing or Blocking of Energy Flow Secondary to Repetitive Motion Injury. Which of the following actions must the nurse take first when planning interventions for this person?
a. Move his or her hands over the person.
b. Obtain permission to use healing touch therapy.
c. Explain healing touch therapy.
d. Focus on the area of disturbed energy flow.
ANS: C
Before giving informed consent, the person must understand the proposed therapy.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 332 (Care Plan)

24. A nurse is caring for a Hispanic individual. Which question should the nurse ask the person during the assessment process?
a. How many herbal medicines do you take?
b. You cannot use any herbal products in the hospital. Did you bring any?
c. Herbal products interact with medicine, so you cannot continue to use the herbal products. Which ones do you use?
d. Tell me how you treat your asthma at home. What treatments work especially well for you?
ANS: D
Many in the Hispanic culture use herbal products and alternative therapy. Keeping an open mind during the assessment process and asking open-ended questions will encourage the person to share his or her stories.

DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis) REF: p. 328 (Box 14-8)

MULTIPLE RESPONSE

1. Which of the following people are participating in alternative/complementary therapies? (select all that apply)
a. A 15-year-old who listens to rap music to lessen anxiety related to a painful dressing change
b. A 45-year-old who burns lavender-scented candles while meditating
c. A 7-year-old who draws as a means of communicating feelings
d. A 78-year-old who practices yoga to increase balance
ANS: A, B, C, D
Music, art therapy, aromatherapy, and movement therapy are all alternative/complementary therapies.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: pp. 320-321 | p. 324

2. During an alternative therapy conference, a nurse attends a session related to massage therapy. Which of the following statements made by the presenter should the nurse question? (select all that apply)
a. Massage therapy is most useful for individuals who are between the ages of 13 and 60.
b. Massage therapy involves the use of lotion or powder.
c. Several massage techniques can be used, including kneading and pinching the skin.
d. Massage therapy is best used by a licensed massage therapist.
ANS: A, D
Nurses frequently use massage therapy by giving back rubs. All age groups from neonates to elders can benefit from massage therapy.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 326

3. A 66-year-old woman with osteoarthritis of the knees and hands tells the nurse she is interested in movement therapy. Which of the following would be the most appropriate for the nurse to suggest to this person? (select all that apply)
a. Tai Chi
b. Hatha yoga
c. Qi gong
d. Dance therapy
ANS: A, C
Tai Chi combines slow, relaxed, gentle movement with controlled breathing. Qi-gong combines relaxed movements with a meditative aspect and controlled breathing. Hatha yoga involves poses, which might be difficult for this person to achieve. Dance therapy may also be difficult for this person to complete.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 327

4. A nurse consultant is helping redesign a pediatric unit which is undergoing renovation. Which actions by the nurse consultant are congruent with creating a positive energy force in the unit? (select all that apply)
a. Selecting energizing colors for the playroom and soothing colors for the exam rooms
b. Planning for a music source for all rooms
c. Reducing the amount of natural light on the unit to promote relaxation
d. Planning for an atrium garden in the center of the unit
ANS: A, B, D
Positive energy forces include light, color, and music. Limiting natural light has a depressive effect on some people.

DIF: Cognitive Level: Apply (Application) REF: p. 327

Leave a Reply