Chapter 14: Dosage Calculation Using the Ratio and Proportion Method Nursing School Test Banks

 

Chapter 14: Dosage Calculation Using the Ratio and Proportion Method

COMPLETION

1. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Amoxil 0.5 g p.o. q6h
Available: Amoxil capsules labeled 250 mg per capsule

ANS: 2 caps

PTS: 1 MSC: General

2. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Raloxifene HCl 60 mg p.o. b.i.d.
Available: Raloxifene HCl tablets labeled 60 mg per tablet

ANS: 1 tab

PTS: 1 MSC: General

3. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Zofran 7 mg p.o. b.i.d.
Available: Zofran oral solution labeled 4 mg per 5 mL

ANS: 8.8 mL

PTS: 1 MSC: General

4. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Thorazine 25 mg p.o. t.i.d.
Available: Thorazine syrup labeled 10 mg per 5 mL

ANS: 12.5 mL

PTS: 1 MSC: General

5. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Compazine 8 mg p.o. stat
Available: Compazine syrup labeled 5 mg per 5 mL

ANS: 8 mL

PTS: 1 MSC: General

6. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Thorazine 15 mg IM stat
Available: Thorazine 25 mg per mL

ANS: 0.6 mL

PTS: 1 MSC: General

7. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Clindamycin 0.6 g IV q12h
Available: Clindamycin 300 mg per 2 mL

ANS: 4 mL

PTS: 1 MSC: General

8. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Ketorolac 16 mg IV q6h p.r.n. for pain
Available:

 

 

ANS: 0.5 mL

PTS: 1 MSC: General

9. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Calcijex 1.5 mcg IV daily on Mon., Wed., Fri.
Available: Calcijex 1 mcg per mL

ANS: 1.5 mL

PTS: 1 MSC: General

10. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Ampicillin 0.375 g IM q6h
Available: Ampicillin 250 mg per mL

ANS: 1.5 mL

PTS: 1 MSC: General

11. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Heparin 2,000 units subcut daily
Available:

ANS: 0.4 mL

PTS: 1 MSC: General

12. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Heparin 2,500 units subcut stat
Available: (Express answer in hundredths.)

ANS: 0.25 mL

PTS: 1 MSC: General

13. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Cialis 15 mg p.o. daily
Available:

ANS: 3 tablets (3 tabs)

PTS: 1 MSC: General

14. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Ketorolac 35 mg IM q6h p.r.n. for severe pain
Available:

ANS: 2.3 mL

PTS: 1 MSC: General

15. Directions: Calculate the following dosage using the ratio and proportion method. Round mL answers to the nearest tenth unless otherwise indicated.
Order: Ativan 3.5 mg IM stat
Available:

ANS: 1.8 mL

PTS: 1 MSC: General

Leave a Reply