Chapter 15: Weight Management Nursing School Test Banks

Chapter 15: Weight Management
Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. When energy intake exceeds energy expenditure, the result may be
a. anorexia.
b. malnutrition.
c. obesity.
d. hyperactivity.
ANS: C
More energy intake as food than energy output as physical activity and basal metabolic needs results in obesity.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 286 TOP: Nursing Process: Diagnosis
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. If the ideal weight for height for a person is 110 lbs and his/her current weight is 140 lbs then he/she can be classified as
a. slightly overweight.
b. underweight.
c. obese.
d. extreme obese.
ANS: C
Obesity generally means body weight exceeds ideal body weight for height by 20%. In this case 140 lbs is 27% above ideal weight. (140 110/110%)

DIF: Cognitive Level: Application REF: 280
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

3. The most important factor in determining fatness or leanness is
a. weight.
b. height.
c. body composition.
d. diet.
ANS: C
Body composition, instead of absolute weight in pounds, provides a better evaluation of overall health relative to weight.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 281 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

4. An example of an extreme weight-loss measure is
a. a sound food plan.
b. aerobic exercise.
c. behavior modification.
d. fasting.
ANS: D
Extreme practices to lose weight include fasting, fad diets, macronutrient restrictions, and clothing and body wraps.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 289
TOP: Nursing Process: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

5. The most precise method for determining body composition is
a. skinfold calipers.
b. body weight.
c. underwater weighing.
d. fitness testing.
ANS: C
Underwater, or hydrostatic, weighing is the most precise method for determining body composition.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 282 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

6. It is difficult to define ideal weight because
a. body weight increases with age.
b. men tend to weigh more than women.
c. body weight is largely determined by genetics.
d. a wide range of weights can be associated with good health.
ANS: D
Defining ideal body weight is difficult because of the wide range of weights associated with good health.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 284|286 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

7. The total body fat content that is associated with the lowest risk of chronic disease for women is
a. 7.0% 15.8%.
b. 14.5% 22.0%.
c. 12.0% 25.8%.
d. 32.2% 36.9%.
ANS: D
For women, the ideal range of total body fat associated with the lowest risk of chronic disease is 32.2% 36.9%.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 283 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

8. A teenage girl who has a distorted body image and refuses to maintain a minimal acceptable body weight should be evaluated for
a. anorexia nervosa.
b. bulimia nervosa.
c. fasting.
d. compulsive dieting.
ANS: A
The American Psychiatric Association has established criteria for the diagnosis of anorexia nervosa, including a disturbed view of body size or shape, refusal to maintain or gain the minimal body weight for age and height, intense fear of weight gain or becoming fat, and absence of at least three menstrual cycles for females.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 305
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

9. Health problems related to obesity include
a. hypertension and lung disease.
b. hypertension and diabetes.
c. diabetes and arthritis.
d. arthritis and asthma.
ANS: B
American adults who are overweight or obese increase their risk of conditions such as hypertension; type 2 diabetes; heart disease; sleep apnea; gastroesophageal reflux; degenerative joint disease; and prostate, breast, and colon cancers.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 286
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

10. For men, the range of body fat percentage associated with the lowest risk of chronic disease is
a. 7.0% 15.8%.
b. 14.5% 22.0%.
c. 21.0% 25.8%.
d. 32.2% 36.9%.
ANS: C
A body fat content within the range of 21% to 25.8% of total body weight is associated with the lowest risk of chronic disease for men between the ages of 20 and 79 years.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 283
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

11. The acceptable amount of total body weight provided by fat for a 120-lb woman is approximately _____ lbs.
a. 8.4 15.0
b. 18.6 22.1
c. 25.6 30.5
d. 38.6 44.2
ANS: D
Total body fat content for women is between 32.2% to 36.9% of total body weight120 lbs x 32.2% = 38.64 lbs and 120 lbs x 36.9% = 44.28 lbs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 283
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

12. Mary is a 32-year-old woman who admits to repeated episodes of eating large quantities of food at one sitting, including two boxes of cookies, a family-size bag of chips, six candy bars, and even more at times. She then vomits to rid her body of the food. This would be an example of
a. anorexia nervosa.
b. bulimia nervosa.
c. fasting.
d. compulsive overeating.
ANS: B
Bulimia nervosa is an eating disorder involving repeated episodes of binge eating followed by a compensatory mechanism to rid the body of excess calories.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 305
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

13. A 2-lb increase in fat is the kilocalorie equivalent of _____ kcal.
a. 1000
b. 3000
c. 3500
d. 7000
ANS: D
One pound of fat is the kilocalorie equivalent of 3500 kcal, so 2 lbs would be equivalent to 7000 kcal.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 286 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

14. A major contributing factor to the increase in obesity in the United States is
a. excessive alcohol intake.
b. excessive sugar intake.
c. lack of exercise.
d. lack of concern about weight control.
ANS: C
Lack of exercise is a major contributing factor to the increase in obesity in the United States.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 286 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

15. An effective method for weight reduction includes
a. fasting.
b. limiting food groups.
c. the drug phenylpropylamine.
d. behavior modification.
ANS: D
Behavior modification is an effective method of weight reduction designed to help change patterns that contribute to excessive weight, such as excess food intake as well as lack of exercise.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 294
TOP: Nursing Process: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

16. Surgical techniques used for weight reduction are
a. not very helpful and expensive.
b. the only alternative for extreme obesity.
c. associated with significant risks.
d. not effective.
ANS: C
Significant risks are associated with surgical techniques for weight reduction along with other problems and side effects. Inherent risk of surgery and post-surgery malnutrition are critical issues that should be thoroughly addressed with the patient.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 292
TOP: Nursing Process: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

17. In all probability, the most significant factor in the development of obesity is
a. genetics and family food patterns.
b. psychological influences.
c. social influences.
d. physiologic influences.
ANS: A
Genetics and family food patterns play a significant factor in the development of obesity. Family food patterns can provide an environment that allows the genetic trait to present itself.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 286-287 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

18. If a child has obese parents, the likelihood of the child also being obese is
a. no different from that of any other child.
b. very great.
c. very low.
d. dependent on other environmental factors.
ANS: B
Genetic factors have a major influence on obesity. However, a genetic influence is not the determining factor. The daily life, environment, and habits the person chooses influence the expression of this gene trait.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 287 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

19. Expression of genetic factors
a. determines an individuals body weight.
b. influences an individuals chance of becoming overweight.
c. cannot be overcome by diet and exercise habits.
d. is solely responsible for similarities in body weight within families.
ANS: B
The expression of genetic factors influences an individuals chance of becoming overweight. However, a genetic influence is not the determining factor. The daily life, environment, and habits chosen influence the expression of this gene trait.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 287 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

20. The most important key to a successful weight-loss program is
a. personal motivation.
b. exercise.
c. dietary restriction.
d. a good nutrition counselor.
ANS: A
For a successful weight-loss program, personal motivation is a key factor to obtain desired results.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 293 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

21. Food behaviors of value in a weight-reduction program include
a. eating quickly.
b. choosing small portions.
c. eating while doing other activities.
d. skipping meals.
ANS: B
Choosing small portions is a food behavior of great value in a weight-reduction program.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 293-294
TOP: Nursing Process: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance, Psychological Integrity

22. To lose 2 lbs over a 2-week period, caloric intake would need to be reduced by _____ kcal/day.
a. 150
b. 300
c. 350
d. 500
ANS: D
Rationale: Loss of 2 lbs is equivalent to 7000 kcals. Over 14 days, this would mean a decrease of 500 kcal/day.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 296 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

23. Clinically severe or significant obesity is defined as a BMI of
a. 40 or greater or a BMI of 35-39 with at least one obesity-related disorder.
b. 35 or greater or a BMI of 35-39 with at least three obesity-related disorders.
c. 35 or greater with at least two obesity-related disorders.
d. 30 with hypertension and type 2 diabetes.
ANS: A
Clinically severe or significant obesity is defined as a BMI of 40 or greater or a BMI of 35 to 39 with at least one obesity related disorder including hypertension, type 2 diabetes, stroke, heart disease, gallbladder disease, sleep apnea, osteoarthritis, and certain cancers.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 286 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

24. In young, very fit adult men, the percentage of body weight that is fat is between
a. 3.0% and 5.5%.
b. 5.0% and 12.0%.
c. 7.0% and 15.8%.
d. 20.4% and 35.5%.
ANS: C
The percentage of body weight that is fat in healthy adult men aged 34 years or younger is between 7.5% and 15.8%. The percentage of fat in women is 20% to 35%.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 283 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

25. A hormone that seems to control eating behavior and fat storage is
a. insulin.
b. thyroxine.
c. leptin.
d. growth hormone.
ANS: C
Leptin is a hormone that seems to control eating behavior and fat storage. The obesity gene encodes for a hormone-like protein believed to play a role in determining a persons set point for fat storage.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 287 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

26. Dangers associated with the use of very-low-calorie diets include
a. dehydration.
b. decreased metabolic rate.
c. sleep disorders.
d. hyperactivity.
ANS: B
Very-low-calorie diets can possibly cause semistarvation, which causes acidosis, low blood pressure, electrolyte loss, tissue protein loss, and decreased basal metabolic rate.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 288 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

27. Body wraps result in a loss of
a. muscle tissue.
b. cellulite.
c. body fat.
d. water.
ANS: D
Body wraps result in the loss of body water. Special sauna suits or body wrapping claim to help weight loss in certain spots of the body or clear up so-called cellulite tissue (the term cellulite is not a scientific term). The resulting small weight loss is caused by temporary water loss.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 292 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

28. The rate of weight loss by overweight adults should not exceed _____ lbs/week.
a. 1 to 2
b. 2 to 4
c. 3 to 5
d. 4 to 6
ANS: A
The safe rate of weight loss for overweight adults should not exceed 1 to 2 lbs/week.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 294
TOP: Nursing Process: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

29. Problems associated with bulimia nervosa include
a. dry skin.
b. breathing difficulties.
c. abnormal hair growth.
d. erosion of dental enamel.
ANS: D
Erosion of dental enamel is a result of stomach acid coating the teeth while vomiting. Additional oral problems include oral mucosal irritation, decreased salivary secretions, and dry mouth.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 305
TOP: Nursing Process: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Psychological Integrity

30. A sound food plan for weight loss contains
a. very little fat content.
b. very little carbohydrate.
c. higher protein than carbohydrate.
d. a balance of macronutrients.
ANS: D
A sound food plan for weight loss contains a balance of macronutrients along with realistic goals, adequacy of nutrition and kilocalories, and cultural appeal.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 296 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation, Health Promotion and Maintenance

31. The hormone that tends to have the opposite effect to leptin is
a. ghrelin.
b. secretin.
c. insulin.
d. peptidase.
ANS: A
The counterpart to leptin is the enteric peptide ghrelin. Ghrelin is an appetite stimulant secreted from the stomach to activate the appetite-regulating network.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: 287 TOP: Nursing Process: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

Leave a Reply