Chapter 16: Strategic Planning, Goal-Setting, and Marketing Nursing School Test Banks

Chapter 16: Strategic Planning, Goal-Setting, and Marketing
Yoder-Wise: Leading and Managing in Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. Planning is a process designed to achieve goals in dynamic, competitive environments. As a new manager, what is the first step you will undertake to develop a strategic plan of action for a congestive heart failure program?
a. Search the environment to determine changes that may affect the organization.
b. Appraise the organizations strengths and weaknesses.
c. Identify the major opportunities for and threats to the organization.
d. Identify and evaluate the various strategies available to the organization.
ANS: A
Assessment of the external environment is the first step in the strategic planning process.

REF: Page 293 TOP: AONE competency: Business Skills

2. A community-based pain management program is being planned for your region. As a coordinator of a home care agency, you have been requested to develop a conceptual framework, mission statement, philosophy, and objectives for the program. In what order will you pursue this endeavor?
a. Objectives, philosophy, and mission statement
b. Philosophy, objectives, and mission statement
c. Philosophy, mission statement, and objectives
d. Mission statement, philosophy, and objectives
ANS: D
The development of the mission statement is the first step in defining the purpose and direction of the organization after an assessment has been completed.

REF: Page 294 TOP: AONE competency: Business Skills

3. Northwestern Hospital has decided to implement peer review. As a clinical leader in the Emergency Department, you have overall responsibility for ensuring that this is in place by next month. The most important step in this process is to:
a. Provide an educational session for staff on peer review.
b. Revise the mission statement, objectives, and performance standards.
c. Develop objectives and performance standards with employees.
d. Implement objectives and performance standards.
ANS: A
Once a strategic plan has been developed, the next step is open communication and execution of the specific plan, which, in this instance, is peer review.

REF: Page 296 | Page 298 TOP: AONE competency: Leadership

4. The clinic nurse understands that the advantages of planning include:
a. Assisting staff in critical thinking and improving decisions.
b. Orienting people to react instead of act.
c. Forcing managers to be cost-efficient and effective.
d. Focusing on activities, not results.
ANS: A
Effective planning means that everyone in the organization manages his own work and sees how it relates to organizational goals. Being proactive means aggressive planning that ensures that decisions are improved and are oriented toward organizational goals.

REF: Page 292 TOP: AONE competency: Leadership

5. As a nursing leadership student, you have had the opportunity to develop a palliative care manual that will be utilized by the palliative care network (PCN) in your region for teaching healthcare professionals. The PCN has requested that you provide a prioritized plan of action for marketing the manual on a regional and state basis. What is the first priority?
a. Motivate the target market.
b. Research the target market.
c. Communicate benefits to the target group.
d. Package the product.
ANS: B
To put a strategic plan into place for marketing, it is necessary to conduct an external assessment.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Business Skills

6. The chief nursing officer has to write a strategic plan. The most difficult stage in the strategic planning process is:
a. Assessment of the external and internal environment.
b. Review of mission statement, goals, and objectives.
c. Identification of strategies.
d. Implementation of strategies.
ANS: A
Determination of strengths, weaknesses, opportunities, and threats requires openness to what is being said and observed and is critical to setting the stage for relevant responses in the latter phases of strategic planning.

REF: Page 293 TOP: AONE competency: Business Skills

7. The reasons cited by nursing administrators for not planning in a systematic manner include:
a. Lack of understanding of the planning process.
b. Lack of knowledge regarding the internal and external operations of the organization.
c. Not enough hours in the day for both day-to-day operations and planning.
d. Delegation of the task to subordinates.
ANS: A
The nurse manager should participate in strategic planning and quality initiatives with the governing body. Lack of knowledge is a common reason for nonparticipation in planning initiatives.

REF: Page 293 TOP: AONE competency: Knowledge of the Health Care Environment

8. From your observation of planning activities in the organization, you have noticed that planning and decision making occur at various levels of the organization. The nurse manager has overall responsibility for which of the following?
a. Sending out postcards
b. Organizing a telephone follow-up
c. Monitoring ongoing activities and projects
d. Listing the patient population
ANS: C
The nurse manager should articulate organizational decision making for the criteria model adopted by the organization and monitor ongoing implementation of the plan.

REF: Page 295 TOP: AONE competency: Knowledge of the Health Care Environment

9. Which of the following represents a well-written objective?
a. Hospital-acquired infections are reduced, and procedures to reduce infections are implemented.
b. To increase staff satisfaction and to decrease burnout
c. To increase the health of the community
d. To implement evidence-based practice on nursing units, as evidenced by adoption of evidence-based processes, by June 1, 2015
ANS: D
Objectives are specific (begin with word to followed by an action word; specify single result to be achieved; and specify a target date for attainment) and measurable (provide level of accomplishment at the end).

REF: Page 295 | Page 296 TOP: AONE competency: Business Skills

10. To conduct assessment of the internal environment, the strategic planning team for Pacific Hospital:
a. Invites community members and staff of the hospital to an evening focus group session.
b. Discusses what it sees as the primary threats and opportunities in demographic shifts affecting the hospital.
c. Invites all levels of staff to focus groups on the effectiveness of the hospital environment, including information systems and staffing.
d. Asks the board to provide a summary of major opportunities for the future.
ANS: C
Assessment of the internal environment should include all levels of staff and facilitates feedback on effectiveness of strengths and weaknesses of systems and processes within the institution.

REF: Page 294 TOP: AONE competency: Business Skills

11. In assessing the internal environment, the strategic planning team at Pacific Hospital discovers that 90% of staff members have no idea what the current mission statement means. This is most likely related to:
a. The level of abstraction inherent in mission statements.
b. Development of the statement by the administration team with no other staff involvement.
c. Outdated goals and objectives contained in the mission statement.
d. Failure to provide action statements within the mission statement.
ANS: B
A mission statement reflects the beliefs of the organization in relation to those it serves and services it provides, and it communicates the direction of an organization. Covey (1990) believes that the process of developing the mission statement is vital to an organizations success and should involve everyone.

REF: Page 294 | Page 295 TOP: AONE competency: Business Skills

12. Pacific Hospitals team develops a process to include staff in development of the mission statement. Which of the following statements would indicate that the staff has been able to develop an effective mission statement?
a. Pacific Hospital will increase its sustainability by increasing revenue streams within the next three years. Revenue streams are important to our hospital and are a driving force in our sustainability in the face of insurer and government funding changes.
b. Pacific Hospital has a desire to relate to its community to enable appropriate identification of programming needs by July 2012.
c. Pacific Hospital will provide family-centered care to the community of Pacific Rim. It is committed to delivering a full spectrum of services that foster collaborative partnerships among clients, families, and the hospital, and it utilizes evidence-based practice to guide planning and interventions.
d. To provide health promotion programs for school-aged children
ANS: C
An effective mission statement reflects the values and direction of the organization. Included in the statement are beliefs about individuals, health, practitioners, and the relationship of the organization to practice, research, professionalism, and/or education.

REF: Page 294 | Page 295 TOP: AONE competency: Business Skills

13. At the beginning of its strategic planning processes, Pacific Hospital learns that nursing staff members are uncomfortable with utilizing evidence-based practice, and that staff perceives that only limited resources are available to support translation of evidence into their usual practice. Because this issue has been identified, the management team determines that a plan of action is required to address the issue. Who should be involved at this point?
a. Nursing unit managers
b. Staff nurses
c. All staff
d. Administration
ANS: C
The first phase in planning is conducting an assessment of the external and internal environments. Assessment of the internal environment should include all levels of staff and facilitates feedback on effectiveness of strengths and weaknesses of systems and processes within the institution.

REF: Page 294 TOP: AONE competency: Business Skills

14. In implementing the strategic plan for effective utilization of evidence to guide nursing practice at Pacific Hospital, the nursing unit managers take the next step, which is the implementation. Implementation most likely would involve:
a. Revisiting the mission statement and objectives.
b. Reevaluating external and internal factors affecting evidence-based practice.
c. Preparing a budget to support implementation.
d. Developing unit-based objectives related to the plan.
ANS: D
The previous planning (assessment of internal and external environments, development of a mission and plan, and allocation of resources) has already been completed. The next step involves adapting the strategic plan to the nursing units.

REF: Page 298 TOP: AONE competency: Business Skills

15. To meet the social and human needs of a target market, it is critical to:
a. Assess the needs and priorities of the target market.
b. Revise the organizations mission statement to reflect external needs.
c. Assess the internal culture and needs.
d. Develop highly sophisticated media.
ANS: A
Marketing emphasizes the identification and meeting of human and social needs, which can only be known through assessment of the needs of the consumer (as opposed to the needs of the organization).

REF: Page 298 TOP: AONE competency: Business Skills

16. Assessment of the needs of the consumer or client (in developing a strategic marketing plan) focuses on:
a. Present needs only.
b. Present and future needs.
c. The development of surveys.
d. Secondary analysis of existing data.
ANS: B
Assessment of needs takes into account needs of the consumer now and for the future, using a variety of data-gathering techniques. Future orientation aids in anticipating how marketing and programs will need to shift to meet those needs.

REF: Page 299 | Page 300 TOP: AONE competency: Business Skills

17. After an extensive campaign to ensure that the community surrounding Pacific Hospital has been exposed to the emphasis of excellence in clinical care that occurs through the use of evidence, the marketing team finds that the public perception has changed little. This determination is made possible through:
a. Marketing surveys.
b. Focus groups.
c. Informal feedback.
d. Comparison of data against benchmarks.
ANS: D
Developing benchmark data at the beginning of a project enables comparison of later data against the benchmark to determine if a marketing plan has met its objectives.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Business Skills

18. Nurses are valuable partners in marketing strategies because they:
a. Are more likely than other members of the organization to use marketing tools.
b. Have a strong background in using evidence to support decisions.
c. Have close involvement with patients, who are the target group for marketing.
d. Constitute the largest staff group in most healthcare organizations.
ANS: C
As nurses are directly involved with patients who use services and who are the target group for marketing efforts, nurses have excellent insights into patient needs.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Communication and Relationship-Building

19. Shifts such as changes in the percentage of seniors in the population, governmental initiatives in health care, and the influence of income on health status are factors in the __________ environment.
a. Public
b. Macro
c. Competitive
d. Social
ANS: B
The external environment in strategic marketing planning includes the public, competitive, and macro environments. Demographic, social, and political factors are included in the macro environments.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Business Skills

20. A private ambulance clinic established a few streets away from Pacific Hospital markets its services as quality-based within caring relationships. The clinic is part of the __________ environment.
a. Public
b. Macro
c. Competitive
d. Social
ANS: C
The competitive environment includes factors and elements that compete for resources with another organization. These elements may include those in public and macro environments.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Business Skills

21. Which of the following represents an effective goal statement?
a. Involve patients and families in planning health care.
b. To revise clinical guidelines for incontinence care from evidence within 6 months
c. Patients and families are partners first in care planning.
d. To acquire $4 million in additional funding within 12 months to support clinical education programs for dementia
ANS: A
Goal statements formalize targets for an organization. Objectives include the word to and an action word, and specify dates for attainment. Mission statements convey values and beliefs of the organization.

REF: Page 295 TOP: AONE competency: Business Skills

22. After a year, the staff at Pacific Hospital is frustrated, and implementation of evidence-based practice has gone poorly. In responding to this situation, the strategic planning team at Pacific Hospital:
a. Recommends that the mission, objectives, and goals of the hospital be reassessed.
b. Revises the goal statements in the strategic plan.
c. Consults an external team on preparation of materials on evidence-based practice.
d. Holds focus groups with staff to determine what kinds of issues, challenges, and obstacles have occurred in implementation.
ANS: D
On a consistent basis, the strategic plan is reviewed at all levels to determine whether the execution of goals, objectives, and activities is on target. As stated, a sense of flexibility regarding the objectives is important to consider, and objectives may change as a result of legislation, budget changes, and change in structure or other environmental factors. Involving staff enables development of creative methods to ensure that necessary changes occur.

REF: Page 298 TOP: AONE competency: Business Skills

23. Benchmarks in the strategic marketing planning process are useful in:
a. Establishing programs.
b. Setting targets.
c. Rewarding employees.
d. Measuring progress.
ANS: D
Establishing benchmarks enables measurement of the interim and final achievements of programs.

REF: Page 299 TOP: AONE competency: Business Skills

24. The executive team at Hospital XYZ develops a polished strategic plan that includes a mission statement, goals, and objectives.. The executive team involves the marketing team, so that the plan can be communicated internally and externally. After 2 years, no significant progress has been made toward any of the goals. What has been omitted in the plan?
a. Planning
b. Marketing
c. Integrated financial planning
d. Customer focus
ANS: C
Without the inclusion of a business plan with the strategic plan and integration of financial planning and allocation of resources execution of the strategic plan can become paralyzed, even with the most effective communication of the strategic plan itself..

REF: Page 293 TOP: AONE competency: Business Skills

MULTIPLE RESPONSE

1. A clinic nurse developed objectives for a diabetic education program. The characteristics of well-written objectives include that they should be what? (Select all that apply.)
a. Achievable
b. Understandable and specific
c. People-oriented
d. Manager-oriented
e. Means-oriented
f. Measurable
ANS: A, B, F
The S.M.A.R.T. acronym describes the attributes of objectives: specific, measurable, agreed-upon, reasonable (achievable), and time-bound.

REF: Page 295 | Page 296 TOP: AONE competency: Business Skills

Leave a Reply