Chapter 18: Well Womens Health Nursing School Test Banks

Chapter 18: Well Womens Health

Multiple Response

1. Physical activity can lower a womans risk for (select all that apply):
a. Endometriosis
b. Depression
c. Colon cancer
d. Arthritis

ANS: b, c
According to the US Department of Health and Human Services, Office of Womens Health, physical activity can lower a womans risk for heart disease, type 2 diabetes, colon cancer, breast cancer, falls, and depression.

KEY: Integrated Process: Teaching and Learning | Cognitive Level: Knowledge | Content Area: Health Promotion | Client Need: Health Promotion and Maintenance | Difficulty Level: Moderate

2. During a routine physical of a 31-year-old non-Hispanic black woman, it was noted that the womans BMI is 32, her only exercise is taking care of her two children, her last Pap test was 2 years ago, and her last clinical breast exam was 2 years ago. Based on this information the woman (select all that apply):
a. Needs to be scheduled for a Pap test
b. Needs to be scheduled for a clinical breast exam
c. Is at risk for type 2 diabetes
d. Is at risk for depression

ANS: c, d
Recommended screenings for women ages 19 to 39 are clinical breast exams and Pap test every 3 years. Obesity (a BMI of 30 or greater) places the woman at risk for type 2 diabetes; decreased physical activity places the woman at risk of depression.
KEY: Integrated Process: Nursing Process | Cognitive Level: Application and Comprehension | Content Area: Health Promotion | Client Need: Health Promotion and Maintenance | Difficulty Level: Hard

3. Excessive drinking places the woman at risk for (select all that apply):
a. Suicide
b. Stroke
c. Breast cancer
d. Menstrual disorders

ANS: a, b, c
Excessive drinking places a woman at risk for alcoholism, elevated blood pressure, obesity, diabetes, stroke, breast cancer, suicide and accidents.

KEY: Integrated Process: Teaching and Learning | Cognitive Level: Knowledge | Content Area: Health Promotion | Client Need: Reduction of Risk Potential | Difficulty Level: Moderate

4. The womans health clinic nurse is providing information to a 21-year-old woman who is being scheduled for a pelvic exam and Pap test. This information should include (select all that apply):
a. The Pap test is a diagnostic test for cervical cancer.
b. The woman should not use tampons or vaginal medication or engage in sexual intercourse within 48 hours of the exam.
c. The best time to have a Pap test is 5 days after the menstrual period has ended.
d. The woman should have a yearly Pap test.

ANS: 2, 3
The Pap test is a screening versus a diagnostic test. Women should not douche; use tampons; use vaginal creams, spermicide foams, creams, or jellies; use vaginal lubricants or moisturizers; use vaginal medications; or have sexual intercourse for 48 hours prior to the exam. The best time to obtain a Pap test is 5 days after the period ends. Women ages 19 to 39 should have a Pap test every 3 years.

KEY: Integrated Process: Teaching and Learning | Cognitive Level: Application and Comprehension | Content Area: Diagnostic Tests | Client Need: Health Promotion and Maintenance | Difficulty Level: Hard

5. A 60-year-old woman is scheduled for a dual-energy X-ray absorptiometry scan (DXA). The womans health clinic nurse should provide the following information:
a. DXA is a diagnostic test for osteoporosis.
b. DXA measures the bone density of the hip, spine, and forearm.
c. The T score is a comparison of the womans bone density with that of other women her age.
d. Osteoporosis can cause a stooped posture.

ANS: a, b, d
Answers a, b, and d are true statements. A T-score is a comparison of the womans bone density with that of a woman 30 years of age and the same race.

KEY: Integrated Process: Teaching and Learning | Cognitive Level: Knowledge | Content Area: Diagnostic Tests | Client Need: Health Promotion and Maintenance | Difficulty Level: Hard

6. Lesbians are at higher risk for breast, cervical, endometrial, and ovarian cancer than heterosexual women due to (select all that apply):
a. A higher percentage of lesbians are smokers
b. Lesbians are less likely to have a Pap test
c. A higher percentage of lesbians are obese
d. Lesbians are less likely to exercise

ANS: a, b, c
Lesbians have higher rates of smoking, alcohol use, and obesity. They are also less likely to follow the recommended frequency of health screening tests. These behaviors place a woman at higher risk for breast and gynecological cancers.

KEY: Integrated Process: Knowledge | Cognitive Level: Analysis | Content Area: Health Promotion | Client Need: Reduction of Risk Potential | Difficulty Level: Hard

True/False

7. Lesbian women are at a higher risk for heart disease than heterosexual women.

ANS: True
The rates of smoking and obesity in lesbians are higher than those of heterosexual women which places them at higher risk for heart disease.

KEY: Integrated Process: Nursing Process: Analysis | Cognitive Level: Application | Content Area: Health Promotion | Client Need: Reduction of Risk Potential | Difficulty Level: Moderate

8. Which of the following women is at highest risk for osteoporosis?
a. A 70-year-old non-Hispanic white woman who has smoked for 50 years
b. A 70-year-old non-Hispanic black woman who is a heavy drinker
c. A 60-year-old Asian woman who takes steroids to treat SLE
d. A 70-year-old Hispanic woman who has had weight loss surgery

ANS: a
Each of the women has a risk factor for osteoporosis, but answer (a) has the additional risk factor of being a non-Hispanic white woman.

KEY: Integrated Process: Critical Thinking | Cognitive Level: Synthesis | Content Area: High Risk Behaviors | Client Need: Reduction of Risk Potential | Difficulty Level: Hard

Multiple Choice

9. A 65-year-old woman is complaining of jaw pain, nausea, shortness of breath without chest pain, and sweating. These are warning signs of:
a.. Heart attack
b. Stroke
c. Diabetes
d. Dental disease

ANS: a
Warning signs of heart attack in women are uncomfortable pressure, squeezing, fullness, or pain in the center of the chest; pain or discomfort in one or both arms; shortness of breath with or without chest discomfort; nausea; lightheadedness; sweating.

KEY: Integrated Process: Nursing Process: Assessment | Cognitive Level: Assessment | Content Area: Physiological Adaptation | Client Need: Safe and Effective Care Environment | Difficulty Level: Easy

10. Which of the following foods is highest in calcium?
a. An 8 oz. glass of milk
b. A 1.5 oz. piece of cheddar cheese
c. An 8 oz. container of plain, low-fat yogurt
d. A 3 oz. piece of salmon

ANS: c
Milk has 293 mg of calcium; cheddar cheese has 307 mg; yogurt has 415; salmon has 181 mg.

KEY: Integrated Process: Knowledge | Cognitive Level: Knowledge | Content Area: Nutrition | Client Need: Health Promotion and Maintenance | Difficulty Level: Hard

Leave a Reply