Chapter 19: Population-Centered Nursing in Rural and Urban Environments Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 19: Population-Centered Nursing in Rural and Urban Environments

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The percentage of United States residents living in rural settings is about:
a. 5%
b. 15%
c. 25%
d. 40%
ANS: C
Twenty-five percent of United States residents live in rural settings.

DIF: COG: Remembering REF: 430 OBJ: 1

2. Which group is over-represented in rural areas when compared with urban areas?
a. African Americans
b. Asian-Pacific Islanders
c. Caucasians
d. Native Americans
ANS: C
Caucasians are over-represented in rural areas when compared to metropolitan areas.

DIF: COG: Remembering REF: 430 OBJ: 1

3. Rurality is a subjective concept because:
a. Everyone has an idea as to what constitutes a rural setting.
b. The differences between rural and urban areas are very distinct.
c. Rural health has not been very well researched.
d. The demographic and social characteristics of urban people are similar.
ANS: A
With the increased degree of urban influence on rural communities, the differences are no longer as distinct as they may have been in the past.

DIF: COG: Understanding REF: 428 OBJ: 1

4. Which population is a nurse most likely to encounter in a rural area compared to an urban area?
a. Residents under age 18
b. Residents over age 50
c. Residents who are married
d. Residents who have more years of formal education
ANS: A
Rural communities have a higher-than-average number of residents under 18 years of age.

DIF: COG: Applying REF: 430 OBJ: 1

5. A nurse visits a client living on a farm residency. Which area did the nurse visit?
a. A region that has fewer than six persons per square mile
b. A home outside areas zoned as city limits
c. A county in a metro area with fewer than 1 million people
d. An area adjacent to a highly populated city
ANS: B
Farm residency usually refers to residency outside areas zoned as city limits, usually implying involvement in agriculture.

DIF: COG: Applying REF: 429 OBJ: 2

6. A nurse builds a vacation home in a remote area having fewer than six people per square mile so he can get away from it all. This area is classified as a:
a. Standard metropolitan statistical area
b. Metropolitan county
c. Frontier
d. Rural area
ANS: C
A frontier region has fewer than six people per square mile.

DIF: COG: Applying REF: 429|434 OBJ: 2

7. Compared with urban Americans, rural residents:
a. Are more likely to engage in preventive health behavior
b. Are less likely to be exposed to occupational and environmental hazards
c. Have a higher rate of chronic illness
d. Rate their overall health status more favorably
ANS: C
Rural residents in America have a higher rate of chronic illness than urban residents.

DIF: COG: Understanding REF: 431 OBJ: 3

8. In comparison with urban adults, rural adults:
a. Seek medical care more often
b. Have poorer overall health status
c. Are less likely to identify a usual source of medical care
d. Are usually seen by a specialist rather than a general practitioner
ANS: B
This is attributed to impaired access to health care providers and services coupled with other rural factors.

DIF: COG: Understanding REF: 431 OBJ: 3

9. A nurse is providing care to a Native Alaskan client. The nurse recognizes the client may need specialized community nursing care related to:
a. Exposure to petroleum products
b. Farmers lung
c. Field sanitation
d. Black lung, chronic obstructive pulmonary disease
ANS: A
Native Alaskans have special care needs related to exposure to petroleum products, toxic residuecontaminated seafood, diabetes, and alcohol/substance abuse.

DIF: COG: Applying REF: 436 OBJ: 3

10. A nurse who provides care to rural adults recognizes that they are more _____ than urban adults.
a. Likely to have health insurance
b. Likely to have access to health care providers
c. Concerned about their health status
d. Likely to experience mobility limitations
ANS: D
More rural adults experience at least three of the limitations of walking one block, walking uphill or climbing stairs, bending, lifting, stooping, feeding, dressing, bathing, and toileting.

DIF: COG: Applying REF: 431-433 OBJ: 3

11. A nurse is assisting with recruitment of health care providers to a primary care facility. Which fact about the rural population and their patterns of seeking medical care needs to be considered?
a. Fewer rural adults seek medical care than urban adults.
b. There is no access to care in rural areas.
c. Poor adults in urban areas have less access to care.
d. Rural adults do not want to seek care.
ANS: A
Despite their overall poorer health status and higher incidence of chronic health conditions, rural adults seek medical care less often than urban adults.

DIF: COG: Applying REF: 433 OBJ: 3

12. A common barrier to care in the rural areas is:
a. Readily available transportation
b. Inadequate provider understanding about rural health needs
c. Short distances to health care facilities
d. Available specialists
ANS: B
One common barrier to health care is inadequate provider attitudes and understanding about rural populations.

DIF: COG: Understanding REF: 435 OBJ: 4

13. A nurse providing maternal-child care for rural women recognizes that the pregnant women who are particularly at-risk for poor health outcomes are:
a. Latinos who live in urban environments
b. Caucasians who live in remote areas
c. Those who live on or near Indian reservations
d. Those who seek health from general practitioners
ANS: C
Per the National Center for Farmworker Health, pregnant women who are particularly at risk are those who live on or near Indian reservations, migrant workers, and African American women who live in the deep South.

DIF: COG: Applying REF: 433-434 OBJ: 4

14. A nurse administrator is educating her new nursing staff about the use of health care by rural residents. Which statement is she most likely to include in her presentation?
a. Rural adults are less likely to identify a particular medical provider.
b. Rural adults are more likely to see general practitioners and advanced practice nurses than their urban counterparts.
c. Rural adults are more likely to seek medical treatment from a specialist than those in urban areas.
d. Rural adults usually have to travel an average of 60 minutes to see a provider.
ANS: B
General practitioners and advanced practice nurses are seen more often by rural adults; urban adults are more likely to get specialized care.

DIF: COG: Applying REF: 433 OBJ: 5

15. A client is suffering from stress related to the depressed lumber industry in his county. This may be called:
a. Manic-depression
b. Psychosis
c. Anticipatory grieving
d. Farm stress
ANS: D
Stress related to the depressed lumber industry can be classified as farm stress.

DIF: COG: Applying REF: 434 OBJ: 6

16. Which is a characteristic of nursing practice in rural environments?
a. Anonymity
b. Less autonomy
c. Professional isolation
d. Faster pace
ANS: C
A nurse working in a rural environment has no anonymity, has greater autonomy, and works at a slower pace.

DIF: COG: Understanding REF: 437-438 OBJ: 7

17. What is an opportunity that may be experienced by a nurse practicing in a rural environment?
a. Variety/diversity in clinical experiences
b. Faster pace
c. Less independence/autonomy
d. Abundant resources
ANS: A
Rural nursing offers a great variety and diversity of clinical experiences because care is often given across the life span.

DIF: COG: Applying REF: 438 OBJ: 7

18. A nurse is planning to conduct research in a rural setting. Which area of research may be of most importance to rural nursing practice?
a. Information about residents living in the intermountain and Midwestern regions
b. Information on the stressors and rewards of rural practice
c. Studies related to moving from rural environments to urban ones
d. Studies about the effects of air pollution
ANS: B
Research on the stressors and rewards of rural practice, in particular public and community health nursing, is needed.

DIF: COG: Applying REF: 439-440 OBJ: 7

19. A nurse is planning care using the case management model. Which intervention would be appropriate when implementing this model of care?
a. Providing a client-professional partnership
b. Delivering accessible care to medically underserved areas
c. Defining the characteristics of a community
d. Evaluating the outcomes of rural programs
ANS: A
The case management model provides a client-professional partnership.

DIF: COG: Applying REF: 442 OBJ: 8

MULTIPLE RESPONSE

1. A nurse is providing care for at-risk minority groups in rural America. Which health care needs are appropriate for the nurse to address? Select all that apply.
a. Field sanitation
b. Infectious diseases
c. Maternal care services
d. Oral/dental care
ANS: A, B, C, D
It is appropriate for the nurse to address all of these identified health care needs.

DIF: COG: Analyzing REF: 436 OBJ: 3

2. When planning interventions that will be used when providing care for a rural client, which characteristic of rural life should the nurse anticipate? Select all that apply.
a. Lack of anonymity
b. Higher prevalence of high-risk occupations
c. Churches and schools as socialization centers
d. Preference for interacting with outsiders
ANS: A, B, C
Characteristics of rural life include lack of anonymity, higher prevalence of high-risk occupations, churches and schools as socialization centers, and preference for interacting with members of own community.

DIF: COG: Applying REF: 437 OBJ: 6

Leave a Reply