Chapter 20- The Aging Adult Nursing School Test Banks

 

1.

According to the free radical theory of aging, what substance is affected by aging and causes damage?

A)

carbohydrates

B)

proteins

C)

water

D)

lipids

2.

Which aging theory describes a chemical reaction that produces damage to the DNA and cell death?

A)

genetic theory

B)

immunity theory

C)

cross-linkage theory

D)

free radical theory

3.

According to Erikson, the middle adult is in a period of generativity versus stagnation. What happens if developmental tasks are not achieved?

A)

physical changes are denied

B)

health needs become a major concern

C)

motivation to learn is decreased

D)

awareness of own mortality increases

4.

A middle adult requests visits by the hospital chaplain and reads the Bible each day while hospitalized for treatment of heart problems. What is the individual illustrating?

A)

midlife transition

B)

support of the rights of others

C)

fear for the future

D)

trust in spiritual strength

5.

Which of the following are physical changes that occur in middle adulthood? Select all that apply.

A)

Body fat is redistributed.

B)

The skin is more elastic.

C)

Cardiac output begins to increase.

D)

Muscle mass gradually decreases.

E)

There is a loss of calcium from bones.

F)

Hormone production increases.

6.

According to Havighurst, which of the following are developmental tasks of middle adulthood?

A)

Accept and adjust to physical changes.

B)

Maintain a satisfactory occupation.

C)

Assist children to become responsible adults.

D)

Maintain social contacts and relationships.

E)

Relate to ones spouse or partner as a person..

F)

Be flexible and adapt to age-related roles.

7.

While conducting a health assessment with an older adult, the nurse notices it takes the person longer to answer questions than is usual with younger patients. What should the nurse do?

A)

Stop asking questions so as not to confuse the patient.

B)

Slow the pace and allow extra time for answers.

C)

Realize that the patient has some dementia.

D)

Ask a family member to answer the questions.

8.

A nurse says to an older adult who is being cared for at home, Tell me what your life was like when you were first married. What does this statement encourage the patient to do?

A)

Explain why he or she has certain emotions.

B)

Become more introspective and self-focused.

C)

Practice life review or reminiscence.

D)

Look backward with regret for undone tasks.

9.

An older adult, newly widowed, has been unable to adjust to her change in roles or form new relationships. What is this experience called?

A)

social isolation

B)

social ineptness

C)

ineffective coping

D)

negativism of aging

10.

What is one reason for the middle-aged spread often seen in middle adults?

A)

changes in hormones

B)

loss of satisfactory roles

C)

decreased physical activity

D)

satisfaction with ones life

11.

A nurse teaches adults preventive measures to avoid problems of middle adult years. Which of the following are the major health problems during the middle adult years?

A)

cardiovascular disease, cancer

B)

upper respiratory infections, fractures

C)

communicable diseases, dementia

D)

sexually transmitted diseases, drug abuse

12.

Which of the following statements is true for nursing care of older adults?

A)

Most older adults are unable to care for themselves independently.

B)

Most older adults are functional, benefiting from health-oriented interventions.

C)

Fewer older adults will require nursing care during the 21st century.

D)

Interventions for older adults are no different from those for young adults.

13.

A nurse is developing a plan of care for an older adult with chronic heart disease. Which of the following factors must be considered?

A)

Family members do not need to be as involved in care of the older adult.

B)

Almost 100% of all older adults have limitations from multiple chronic illnesses.

C)

Few older adults want to maintain their health and independence.

D)

Medications, hospitalizations, and medical supplies increase economic difficulties.

14.

Mrs. Ash, an 88-year-old woman who lives alone, has deficits in vision and hearing. Her blood pressure medicine is making her dizzy. What response to these health problems would the home health nurse identify?

A)

decreased social interaction

B)

altered consciousness

C)

risk for accidental injury

D)

risk for impaired judgment

15.

The daughter of an older adult calls the nurse practitioner to report that her mother is becoming very confused after dark. What is this type of confusion named?

A)

night-time confusion

B)

sundowning syndrome

C)

Alzheimers disease

D)

cognitive dysfunction

16.

During a health assessment, a 49-year-old woman tells the nurse that she is just so tired and has been having mood swings and hot flashes. Based on this information, the nurse would conduct a more thorough history and assessment of what body system?

A)

reproductive

B)

cardiovascular

C)

respiratory

D)

cranial nerves

17.

While caring for an elderly man, the nurse observes that his skin is dry and wrinkled, his hair is gray, and he needs glasses to read. Based on these observations, what would the nurse conclude?

A)

These are normal physiologic changes of aging.

B)

The observations are not typically found in older adults.

C)

These are abnormal observations and must be reported.

D)

Extra teaching will be necessary to prevent complications.

18.

A teenager states, Old people are different. They dont need the same things that young people do. What is this statement an example of?

A)

racism

B)

ageism

C)

indifference

D)

knowledge

19.

Which of the following statements is true of the older adult population?

A)

Old age begins at 65 years of age.

B)

Most older adults live in nursing homes.

C)

Older adults are not interested in sex.

D)

Incontinence is not a part of aging.

20.

A nurse is teaching a group of middle adults about health promotion. What statement by one of the participants indicates the need for additional teaching?

A)

I will make exercise a part of my daily activities.

B)

I should eat a diet high in fats but low in fiber.

C)

I will begin a smoking cessation program this week.

D)

I only have one glass of wine a day with dinner.

21.

In general, what is the focus of care for nurses who work with older adults?

A)

providing all necessary physical care

B)

referring patients for needed emotional support

C)

establishing goals and expected outcomes for the patient

D)

assisting patients to function as independently as possible

22.

Family members of older adults with limitations from chronic illnesses have many psychological stressors. Which of the following is not considered a change?

A)

assisting the older family member to function independently

B)

coping with the physical and economic needs of the ill older adult

C)

becoming a caregiver, with resultant changes in lifestyle

D)

assuming a new role, such as providing care for a parent

23.

A nurse is providing care to an older adult at home after major abdominal surgery. Which of the following nursing diagnoses would most likely be appropriate?

A)

Adult Failure to Thrive

B)

Anticipatory Grieving

C)

Impaired Memory

D)

Risk for Infection

24.

A nurse documents the following assessment on an elderly patients chart: dry, thin skin. Which of the following nursing diagnosis would be appropriate for this patient?

A)

risk for falls

B)

risk for imbalanced body temperature

C)

risk for infection

D)

risk for sedentary lifestyle

25.

An older adult lives in a facility that provides, housing, group meals, personal care and support, social activities, and minimal healthcare services. What type of facility does this describe?

A)

nursing home

B)

assisted living

C)

accessory apartment

D)

home modification

Answer Key

1.

D

2.

C

3.

B

4.

D

5.

A, D, E

6.

A, B, C, E

7.

B

8.

C

9.

A

10.

C

11.

A

12.

B

13.

D

14.

C

15.

B

16.

A

17.

A

18.

B

19.

D

20.

B

21.

D

22.

A

23.

D

24.

C

25.

B

Page 1

Leave a Reply