Chapter 20 Nursing School Test Banks

 

1.

The wife of a patient who is taking haloperidol calls the clinic and reports that her husband has taken the first dose of the drug and it is not having a therapeutic effect. An appropriate response by the nurse would be:

A)

Continue the prescribed dose. It may take several days to work.

B)

Ill ask the nurse practitioner if the dosage can be increased.

C)

Ill ask the nurse practitioner if the haloperidol can be discontinued and another drug started.

D)

Ill report this to the nurse practitioner and see if he will add another drug to enhance the effects of the haloperidol.

2.

A nurse is working with a 29-year-old Asian American man who was recently diagnosed with schizophrenia and is starting to take haloperidol. The patient is currently working as a professional gardener. When developing a teaching plan for the patient, which of the following patient variables will the nurse consider most important when trying to minimize the risk of neuroleptic malignant syndrome?

A)

Dietary habits

B)

Work environment

C)

Daily fluid intake

D)

Ethnicity

3.

A nurse is caring for a patient who is taking haloperidol. He has orders for a new drug, and the nurse notes that it is highly protein bound. The nurse will plan care based on which of the following?

A)

A decreased risk for toxic effects of haloperidol therapy

B)

An increased risk for toxic effects of haloperidol therapy

C)

A decreased risk for muscular contractions and spasms

D)

A high drug efficacy of haloperidol

4.

A nurse is caring for a patient who is to start antipsychotic drug therapy. In order to best promote adherence to the drug therapy, the nurse will begin by:

A)

Developing a trusting relationship with the patient

B)

Planning an easy-to-follow drug schedule

C)

Always administering the medication and not allowing the patient or his family to administer the drug

D)

Encouraging the patient and family to report adverse effects

5.

A 62-year-old woman with a history of asthma and alcoholism is beginning drug therapy with an acetylcholinesterase enzyme inhibitor for Alzheimer disease. The most important part of the health history data for the nurse to consider is the patients:

A)

Age

B)

Gender

C)

History of alcoholism

D)

History of asthma

6.

A nurse is caring for a patient who is taking rivastigmine. The patients nursing care plan will include which of the following nursing diagnoses?

A)

Imbalanced Nutrition: More Than Body Requirements related to increased appetite and secondary to the drug therapy

B)

Imbalanced Nutrition: Less Than Body Requirements related to decreased desire to eat secondary to nausea and vomiting from drug therapy

C)

Risk for Fluid and Electrolyte Imbalance and hyperglycemia related to adverse effects of medication

D)

Risk for Injury related to extrapyramidal symptoms

7.

A 28-year-old woman has been diagnosed with schizophrenia. The physician has prescribed a typical antipsychotic, haloperidol.. Which of the following will the nurse include in the teaching related to the most common adverse effects?

A)

Neuroleptic malignant syndrome

B)

Agranulocytosis

C)

Extrapyramidal symptoms

D)

Gastrointestinal problems

8.

A patient is prescribed olanzapine for combination therapy with lithium for the treatment of acute manic episodes in bipolar disorder. The nurse will monitor this patient regularly for which of the following?

A)

Hypoglycemia

B)

Hyperglycemia

C)

Hyponatremia

D)

Hypernatremia

9.

A patient taking rivastigmine reports to the clinic nurse that she has been having gastrointestinal problems since she started the medication. The nurse will advise the patient to:

A)

Stop taking the medication.

B)

Take the medication one hour before eating.

C)

Take the medication with food.

D)

Continue taking the medication as prescribed.

10.

A patient is taking rivastigmine for Alzheimer disease. The nurse will evaluate the patient regularly for:

A)

Weight gain

B)

Weight loss

C)

Increased blood pressure

D)

Decreased blood pressure

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

A

5.

D

6.

B

7.

C

8.

B

9.

C

10.

B

Page 1

Leave a Reply