Chapter 23- Nurse Leader and Manager Nursing School Test Banks

 

1.

A head nurse assumes the leadership role when directing and supervising coworkers. Which of the following are attributes of a leader? Select all that apply.

A)

philosophical

B)

task-oriented

C)

charismatic

D)

dynamic

E)

intimidating

F)

self-confident

2.

A senior student nurse has been elected class president. What type of power will the student have in this position?

A)

explicit power

B)

assumed power

C)

absolute power

D)

implied power

3.

A senior student has been elected president of the Student Nurses Association. Which of the following qualities is essential to being a nursing leader?

A)

physical stamina

B)

physical attractiveness

C)

flexibility

D)

independence

4.

Which of the following types of skills is not needed for nursing leadership?

A)

communication skills

B)

technical skills

C)

problem-solving skills

D)

self-evaluation skills

5.

A nurse strives to establish trusting interpersonal relationships with patients, peers, subordinates, and superiors to facilitate goal achievement and personal growth of all participants. Which of the following skills is this nurse demonstrating?

A)

communication skills

B)

problem-solving skills

C)

management skills

D)

self-evaluation skills

6.

A nurse manager makes all of the decisions for staff activities. What type of leadership is demonstrated by this action?

A)

democratic

B)

self-governance

C)

laissez-faire

D)

autocratic

7.

What type of leader shares decisions and activities with group participants?

A)

democratic

B)

autocratic

C)

laissez-faire

D)

situational

8.

A nurse leader is described as charismatic, motivational, and passionate. Communications are open and honest, and the nurse is willing to take risks. What type of leadership is the nurse practicing?

A)

democratic

B)

autocratic

C)

quantum

D)

transformational

9.

How is change viewed in the new quantum age currently experienced in society?

A)

constant and predictable

B)

dynamic and constantly unfolding

C)

evolving very slowly

D)

an entity needing planning

10.

A nurse is described as a quantum leader. Which of the following actions characterize this type of leadership?

A)

A nurse conducts a blind survey to evaluate her leadership skills.

B)

A nurse relinquishes power to a group deciding hospital policy.

C)

A nurse makes policy decisions for coworkers without consulting them.

D)

A nurse sticks to the tried and true methods when implementing patient care.

11.

A nurse working in a physicians office uses the managerial function known as organizing. What is involved in this function?

A)

resources

B)

problems

C)

workforce

D)

evaluation

12.

A specific nursing unit practices functional nursing. What was the basis for this concept?

A)

individual patient care

B)

primary nursing

C)

case management

D)

industrial assembly line

13.

When comparing team nursing with functional nursing, what characteristic is found?

A)

Team nursing is very similar to functional nursing.

B)

Team nursing focuses on individual patient care.

C)

Functional nursing has a stronger focus on the patient.

D)

Functional nursing is based on total patient care.

14.

A nurse believes in listening to patients and coworkers more than talking to them, allowing more personal control for all involved. This is a quality of which of the following managerial mind-sets?

A)

reflective

B)

analytical

C)

worldly

D)

collaborative

15.

In which of the following conflict resolution strategies is the conflict rarely resolved?

A)

collaborating

B)

compromising

C)

competing

D)

smoothing

16.

In Lewins classic theory of change, what happens during unfreezing?

A)

Planning is conducted.

B)

Change is initiated.

C)

Change becomes operational.

D)

The need for change is recognized.

17.

Planned change is a purposeful, systematic effort to alter or bring about change. What occurs next after alternative solutions to a problem are determined and analyzed?

A)

All of the alternative solutions are implemented.

B)

A course of action is chosen from among the alternatives.

C)

The effects of the change are evaluated.

D)

The change is stabilized and established.

18.

A nurse is attempting to change the method for documenting patient care in a hospital setting. Which of the following should be considered before planning change? Select all that apply.

A)

What is amenable to change?

B)

How does the group function as a unit?

C)

Is the group ready for change?

D)

Are the changes major or minor?

E)

What are the consequences of change?

F)

Who should institute change?

19.

Which of the following statements accurately describe recommended guidelines for overcoming resistance to change? Select all that apply.

A)

Explain the proposed changes only to the managers of the people involved.

B)

Whenever possible, use technical language to describe the changes.

C)

List the advantages of the proposed change for members of the group.

D)

Avoid relating the change to the groups existing beliefs and values.

E)

If possible, introduce change gradually.

F)

Provide incentives for commitment to change.

20.

In general, how do most people view change?

A)

by how it affects the cohesiveness of the group

B)

by how much it will cost in time and resources

C)

by how they are affected personally

D)

by how it will affect others on the staff

21.

A nurse manager has encountered resistance to a planned change. What is one way the nurse can overcome the resistance?

A)

Tell the staff that if they dont like it, they can quit.

B)

Implement change rapidly and all at once.

C)

Encourage open communication and feedback.

D)

Let the staff know that the change is mandated.

22.

Which of the following statements accurately describes the use of power by change agents?

A)

They know that power comes from one sourcemanagement.

B)

When introducing change they do not enlist the support of key power players.

C)

They are often accomplished professional women.

D)

They do not recognize their own strengths and weaknesses.

23.

A nurse working on leadership skills should keep in mind the following accurate statement regarding leaders:

A)

People are born leaders.

B)

Leadership should be approached quickly.

C)

Leaders develop leadership skills in undefined situations.

D)

All nurse leaders began as inexperienced nurses.

24.

Andrew has just graduated with a baccalaureate degree in nursing. What type of nursing leadership will he be expected to provide?

A)

nursing care of the individual patient

B)

demonstration of selected critical skills

C)

ability to be a follower rather than a leader

D)

nursing care of groups of patients

25.

A nurse is considering the delegation of administering medications to an unskilled assistant. What is the first question the nurse must ask herself before doing so?

A)

Has the assistant been trained to perform the task?

B)

Have I evaluated the patients response to this task?

C)

Is the delegated task permitted by law?

D)

Is appropriate supervision available?

26.

The ANA, which is committed to monitoring the regulation, education, and use of NAPs, recommends adherence to which one of the following principles:

A)

It is the nursing profession that determines the scope of nursing practice.

B)

It is the RN who defines and supervises the education, training, and use of any unlicensed assistant roles.

C)

It is the assigned NAP who is responsible and accountable for his or her nursing practice.

D)

It is the purpose of the RN to work in a supportive role to the assistive personnel.

27.

Which of the following tasks could be delegated to unlicensed assistive personnel?

A)

an initial assessment of a patient

B)

determination of a nursing diagnosis

C)

evaluation of patient progress with the nursing care plan

D)

assisting patients with hygiene

28.

Which of the following is a characteristic of mentorship?

A)

It is a paid position to orient new nurses to the workplace.

B)

It involves membership in a professional organization.

C)

It is a link to a protg with common interests.

D)

It is not encouraged in healthcare settings

Answer Key

1.

A, C, D, F

2.

A

3.

C

4.

B

5.

A

6.

D

7.

A

8.

D

9.

B

10.

A

11.

A

12.

D

13.

B

14.

D

15.

D

16.

D

17.

B

18.

A, B, C, D

19.

C, E, F

20.

C

21.

C

22.

C

23.

D

24.

A

25.

C

26.

A

27.

D

28.

C

Page 1

Leave a Reply