Chapter 23 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse is caring for a patient who is in severe pain and is receiving an opioid analgesic. Which of the following would be the nurses priority assessments?

A)

Respiratory rate, seizure activity, and electrolytes

B)

Pain intensity, respiratory rate, and level of consciousness

C)

Liver function studies, pain intensity, and blood glucose level

D)

Respiratory rate, pain intensity, and mental status

2.

Which of the following medication orders should a nurse question?

A)

Meperidine (Demerol) IM 50 mg q 34 h for a 23-year-old woman in labor with severe pain

B)

Oxycodone (Roxicodone) PO 10 mg q 4 h for a 6-year-old in severe pain after surgery

C)

Hydrocodone (Lortab) PO 10 mg q 4-6 h for a 54-year-old man who has moderate back pain

D)

Morphine (Roxanol) IM 30 mg q 4 h for severe pain in a 36-year-old man who has been in a motor vehicle accident

3.

A nurse has just administered an IM injection of meperidine (Demerol) to a patient. The priority nursing action for the nurse will be to:

A)

Close the draperies.

B)

Make sure the side rails are up.

C)

Check the temperature of the room.

D)

Make sure the patient is positioned comfortably.

4.

A nurse will be prepared to repeat doses of naloxone (Narcan) to a patient who has had an overdose of morphine because the opioid antagonist:

A)

Has less strength in each dose than do individual doses of morphine

B)

Has a shorter half-life than morphine

C)

Combined with morphine increases the physiologic action of the morphine

D)

Causes the respiratory rate to decrease

5.

Before the administration of morphine to a 65-year-old man who has cancer, the initial action of the nurse would be to check the patients:

A)

Apical pulse and compare it with the radial pulse

B)

Blood pressure

C)

Temperature

D)

Respiratory rate, depth, and rhythm

6.

Codeine has been prescribed for a 28-year-old man with moderate pain due to a back injury. The nurse will advise the patient to avoid:

A)

Alcohol

B)

Vitamin C

C)

Fatty foods

D)

Dairy products

7.

A nurse is caring for a 49-year-old woman in the intensive care unit. The patient was in a motor vehicle accident and is in severe pain. She is being given morphine. After 2 days in the unit, the nurse suspects that the patient is developing a cold. The nurse will monitor for which of the following?

A)

Renal impairment

B)

Myocardial infarction

C)

Hypersensitivity to the drug

D)

Pneumonia

8.

A nurse is caring for a patient who is on morphine therapy. An expected outcome of the morphine therapy would be that the patient has:

A)

Adequate pain control with minimal adverse effects

B)

Complete pain relief with minimal adverse effects

C)

Complete pain relief with adverse effects that can be treated

D)

Adequate pain relief with no addiction to the drug

9.

An 80-year-old man has been prescribed oxycodone for severe, non-cancer, chronic pain. He tells the nurse that he has difficulty swallowing and asks if he can crush the tablet before swallowing. The nurse will advise the patient that:

A)

The tablet would have no effect if crushed and ingested.

B)

There is risk of an extremely high dose available all at once if the tablet is crushed.

C)

Crushing the tablet increases the drugs efficacy.

D)

Crushing the tablet is a safe option.

10.

A 62-year-old woman has been prescribed a fentanyl transdermal patch for chronic cancer pain. The patient asks the nurse how long it will take for her to experience pain relief. The nurse will instruct the patient that she should feel pain relief in:

A)

6 hours

B)

12 hours

C)

24 hours

D)

32 hours

Answer Key

1.

B

2.

B

3.

B

4.

B

5.

D

6.

A

7.

D

8.

A

9.

B

10.

C

Page 1

Leave a Reply