Chapter 26: Outward-Focused Emotions: Violence Nursing School Test Banks

Chapter 26: Outward-Focused Emotions: Violence
Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Mr. Right employs 22 children in his clothing factory. Each child is no older than 10 years of age and works 11 hours a day, 6 days a week. Mr. Right is practicing:
a. Abuse
b. Neglect
c. Violence
d. Exploitation
ANS: D
This describes the exploitation of children in providing a profit for Mr. Right. Abuse refers to the intentional misuse of something or someone that results in harm; neglect is described as causing harm to anothers health or welfare through failure to provide for basic needs or by placing the persons health or welfare at unreasonable risk; and violence is defined as physical force that harms another.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 295 OBJ: 1
TOP: Definition of Terms KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

2. The theory that cites poverty, unemployment, and crime as sources of violence is known as the ____ theory.
a. Feminist
b. Sociological
c. Anthropological
d. Psychiatric/mental illness
ANS: B
Sociological theories consider environmental and social factors to be a cause of violence in society. Feminist theories describe violence directed toward women. Anthropological theory is based on cultural patterns, social organizations, and sexual differences; and the psychiatric/mental illness theory refers to violence as a mental illness.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 296 OBJ: 2
TOP: Theories of Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

3. What concept do feminist theories use to explain violence against women?
a. Machismo
b. Femininity
c. Masculinity
d. Muscularity
ANS: A
Machismo is defined as compulsive masculinity that results in aggressive and violent behavior directed toward women, which occurs as the result of socialization of this behavior throughout childhood.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 296 OBJ: 2
TOP: Adjustment Disorders KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

4. The term that describes repeated physical abuse, usually of a woman, child, or elder, is:
a. Neglect
b. Battering
c. Exploitation
d. Gender abuse
ANS: B
This is the definition of battering. Neglect is defined as causing harm to anothers health or welfare through failure to provide for basic needs or by placing the persons health or welfare at unreasonable risk. Exploitation refers to using an individual for selfish purposes or for profit. Gender abuse is described as various forms of abuse directed toward women.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 297 OBJ: 5
TOP: Domestic Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. A male who, as a child, observed the women in his family being dominated is, in his own life, more likely to:
a. Love
b. Batter
c. Belittle
d. Order around
ANS: B
The social learning theory considers this to be a contributing factor to a male who has become a batterer.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 296 OBJ: 2
TOP: Theories of Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

6. Whenever there is a history of unexplained lethargy, fussiness, or irritability in an infant, caregivers should suspect ____ syndrome.
a. Shaken baby
b. Drugged baby
c. Depressed infant
d. Feeding disorder
ANS: A
Shaken baby syndrome should be suspected when an infant has unexplained or vague injuries. This form of child abuse results when the child is vigorously shaken, leading to whiplash-induced bleeding in the brain.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 300 OBJ: 5
TOP: Child Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. Eating disorders, substance abuse, delinquent behaviors, posttraumatic stress disorder, and suicide most commonly are seen as the result of abuse in which population?
a. Children
b. Adolescents
c. Adults
d. Elderly
ANS: B
These disorders most frequently are seen as the result of abuse of adolescents, and abuse of this age group is the most overlooked type of family violence.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 301 OBJ: 6
TOP: Adolescent Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

8. A physically or mentally impaired older woman who is living with a relative and has a history of unexplained bruises or injuries, burns in unusual places, or poor personal hygiene is likely a victim of:
a. Neglect
b. Child abuse
c. Elder abuse
d. Adolescent abuse
ANS: C
These are typical signs of elder abuse, which most typically occurs among family members.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 302 OBJ: 5
TOP: Elder Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

9. A rule of thumb for recovering from a rape or other violent experience states that the greater the force or brutality, the greater the psychological harm and:
a. Recovery time
b. Legal implications
c. Social dysfunction
d. Financial difficulty
ANS: A
Recovery time is directly related to the level of the attack.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 304 OBJ: 6
TOP: Rape: Trauma Syndrome KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

10. Many victims of violence believe that their abusers may attempt to hurt them again, even as they are seeking help. Recognizing this, the care provider:
a. Does not leave the client alone
b. Posts security guards at the door
c. Leaves the client alone no longer than 15 minutes
d. Immediately gets the name and phone number of the perpetrator
ANS: A
The first priority of care for every victim of violence is to ensure safety and security.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 305 OBJ: 8
TOP: Treating Victims of Violence KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

11. By law, what are health care providers required to do when they encounter incidents of suspected or actual abuse or neglect?
a. Inspect
b. Investigate
c. Report to the authorities
d. Report to the clients family
ANS: C
By law, health care providers are required to report violent incidents to the police. It is not mandatory for health care providers to inspect clients if they have not given permission. Investigation is the responsibility of law enforcement officials. Reporting to the clients family is a breach of confidentiality unless requested by the client.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 305 OBJ: 7
TOP: Special Assessments KEY: Nursing Process Step: Intervention
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

12. During the recoil stage of recovery from violence, the major characteristic is:
a. Fear
b. Disorganization
c. Reconstruction
d. Struggle to adapt
ANS: D
The recoil stage is when the individual becomes aware of the impact of the violence on his or her life. Fear and disorganization occur during the impact stage, and reconstruction occurs during the reorganization stage.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 304 OBJ: 6
TOP: Mental Health Disorders Related to Violence
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

13. A female who is physically abused by her husband arrives in the emergency room following a serious battering incident. During this phase of the domestic abuse cycle, the nurse expects the client to:
a. Have experienced the battering episode a few days prior to the incident
b. Be very nurturing and compliant and seeking to please her husband
c. Believe in the permanency of their relationship and believe that it will not happen again
d. Ask the emergency room nurse to call the police immediately to arrest her husband
ANS: A
This is typical of the second phase of the cycle of domestic violence following a serious battering incident. The client may also lie about the cause of the incident. During this second phase of the cycle the victim usually asks for the police not to be involved for fear of future battering in retaliation. The client is usually nurturing and compliant in the first phase of the cycle when tension is building. During the honeymoon phase (or third phase), the client believes in the permanency of the relationship.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 299 OBJ: 6
TOP: Mental Health Disorders Related to Violence
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

14. Child prostitution in Thailand is widespread, and it is estimated that _____% of these children have AIDS.
a. 10
b. 25
c. 50
d. 75
ANS: C
There are nearly 500,000 child prostitutes in Thailand alone. This does not include the number in the remainder of Asia or the rest of the world.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 300 OBJ: 5
TOP: Child Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

15. Which signs and/or symptoms should alert the caregiver to a child who is suffering from neglect?
a. Bruises and welts at various stages of healing
b. Consistently dirty, hungry, and inappropriately dressed
c. Child has torn, stained, or bloody underclothing
d. Any fracture in a child younger than 2 years of age or fractures at various stages of healing in a child of any age
ANS: B
These are only a few of the signs of neglect. Bruises and fractures are consistent with physical abuse, and torn, stained, or bloody underclothing is seen with sexual abuse.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 306 OBJ: 5
TOP: Special Assessments KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

16. When a functional family is faced with a crisis or unexpected situation, which of the following behaviors do they exhibit to overcome it?
a. Avoid the conflict and focus on positive aspects of their lives.
b. Isolate the family and attempt to reach resolution without outside interference.
c. Maintain clear and supportive communication to address the crisis.
d. Look to the head of the family to resolve based on role.
ANS: C
A functional family unit is described by what it does (processes) to achieve its goals. These processes include clear and supportive communications among all family members. Isolating the family does not allow them to use resources outside the family, avoidance of conflict does not promote resolution, and assigning goal planning to one member does not describe the actions of a functional family.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 297 OBJ: 3
TOP: Domestic Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

17. While an abused woman cannot be categorized to fit a specific profile, which of the following traits is most commonly identified?
a. Trusting nature
b. Assertive personality
c. Accomplished in non-traditional female career
d. Suspicious nature
ANS: A
There is no typical abused woman, but the victims of violence do have some characteristics in common. Perhaps the most common trait is a trusting nature, as opposed to a suspicious nature. Many women were raised to be nonaggressive and traditional, as opposed to assertive and accomplished in non-female careers.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 298 OBJ: 3
TOP: Gender Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

18. Abuse during pregnancy endangers the health and well-being of the pregnant woman and her fetus. Which complicating factor is seen twice as much in women experiencing abuse during pregnancy?
a. Postpartum hemorrhage
b. Preterm delivery
c. Maternal substance abuse
d. Delivery by caesarean section
ANS: B
The number of women who are abused during pregnancy experiencing preterm delivery and low-birth-weight infants has doubled. Women also postpone prenatal care until the third trimester when it is too late to provide adequate care to treat problems. Hemorrhage after delivery, substance abuse, and operative delivery are not noted as issues more prevalent in abused pregnant women.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 298 OBJ: 4
TOP: Abuse during Pregnancy KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

19. Which nursing diagnosis would be most appropriate for an adolescent client suffering from test anxiety who was continually told by her mother that she was inferior to her siblings and could never amount to anything?
a. Noncompliance
b. Denial, ineffective
c. Self-esteem disturbance, situational low/chronic low
d. Violence, risk for other-directed
ANS: C
Emotional abuse involves rejection, criticism, terrorizing, and isolation. The result is low self- esteem, in which the adolescent doubts her abilities. The adolescent in this case is not in denial, or demonstrating behaviors that would alert the nurse to a violent nature. Noncompliance is not an issue in this case.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 300 OBJ: 5
TOP: Child Abuse KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

MULTIPLE RESPONSE

20. Which are characteristics of a dysfunctional family? (Select all that apply.)
a. Occasional arguments
b. Setting goals
c. Inconsistent authority
d. No clearly defined roles
e. Members are self-centered
f. Family boundaries are rigid
g. Clear and supportive communications
ANS: C, D, E, F
A dysfunctional family is described by its inability to fulfill its basic functions. All other options represent a well-functioning family dynamic.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 297 OBJ: 3
TOP: Domestic Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

21. During the first phase of the domestic abuse cycle, the female victim of domestic violence inflicted by a male usually displays which characteristics or behaviors? (Select all that apply.)
a. Denial of the seriousness of the problem
b. Feeling that she cannot control his behavior
c. Blaming alcohol and work for his behavior
d. Feeling that she deserves minor abuse
ANS: A, C
The first cycle is the tension phase. During this phase, she feels that she can control his behavior, and she feels that she does not deserve minor abuse.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 299 OBJ: 5
TOP: Domestic Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

22. A 25-year-old woman expresses concern regarding some of her new boyfriends behaviors. Which of the following statements might indicate that he has an abusive personality? (Select all that apply.)
a. Even though they have been dating for less than 2 months, he wants to get married as soon as possible.
b. He does not allow her to go out with friends unless he accompanies them.
c. He finds fault with her family and seeks to convince her that they are trying to sabotage her relationship with him.
d. He has a poor relationship with his own parents, blaming them for not supporting him after he was fired from various jobs.
e. He would like to further his education, but realizes that he must first work for a while to pay off student loans.
ANS: A, B, C, D
Early signs of an abusive personality include a push for quick involvement, as seen in the rush to get married. Demonstrating jealous and controlling behaviors in not allowing his partner to go out with friends, as well as blaming his family for his own problems, and attempting to isolate his partner from her family are also signs of an abusive personality. Working to pay off loans before furthering education is a realistic expectation and not indicative of an abusive personality.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 298 OBJ: 9
TOP: Early Signs of Abusive Personality
KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

COMPLETION

23. __________ refers to a sudden occurrence of physical force that causes harm or injury to another person.

ANS:
Violence
Violence is a type of physical activity that is socially unacceptable.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 295 OBJ: 1
TOP: Introduction KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

24. The __________ theory implies that aggressive and violent behaviors are learned through role modeling of other people.

ANS:
social learning
Social learning theory suggests that people learn behavior from others in their environment based on the values, attitudes, and actions of role models.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 296 OBJ: 2
TOP: Theories of Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

25. __________ refers to abuse or battering of a family member by another family member.

ANS:
Domestic violence
Domestic violence can be psychological or physical.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 297 OBJ: 3
TOP: Domestic Violence KEY: Nursing Process Step: Assessment
MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

Leave a Reply