Chapter 26 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse works in a cardiology clinic and is following an 82-year-old woman who is prescribed lovastatin to reduce her high cholesterol level. The patient lives with her daughter and is very thin and frail. Which of the following serious adverse effects is it most important for the nurse to monitor?

A)

Rhabdomyolysis

B)

Myalgia

C)

Myopathy

D)

Alopecia

2.

A patient has been prescribed lovastatin for a high cholesterol level. The nurses teaching plan will include an explanation of how the drug produces its therapeutic effect. The nurse will explain that lovastatin lowers cholesterol levels because it:

A)

Is a hormone

B)

Is a bile-acid resin

C)

Inhibits cholesterol syntheses

D)

Consists of a fibric acid derivative

3.

A 62-year-old man has been prescribed extended-release lovastatin. The nurse will instruct the patient to take the medication:

A)

At bedtime

B)

In the early morning

C)

In the evening

D)

In the afternoon

4.

The clinic nurse has been assigned to a 43-year-old man who is overweight and loves to eat. He has been diagnosed with hyperlipidemia and has been prescribed lovastatin. Which of the following dietary instructions would be a priority for the nurse to discuss with the patient?

A)

Increase intake of milk and other dairy products.

B)

Drink more grapefruit juice and increase intake of soluble fiber.

C)

Decrease intake of plant stanols.

D)

Avoid drinking grapefruit juice and decrease intake of fatty acids.

5.

A 45-year-old man who is a construction worker has been diagnosed with hyperlipidemia and has been prescribed lovastatin. The nurse will advise the patient to:

A)

Use over-the-counter (OTC) drugs to treat any muscle cramps or pain.

B)

Drink moderate amounts of alcohol.

C)

Avoid prolonged exposure to sunlight.

D)

Change to another similar drug if lovastatin proves to be ineffective.

6.

A nurse is caring for a patient who is receiving lovastatin. Which of the following assessments by the nurse would indicate that there is possible damage to the patients skeletal muscle components due to the drug therapy?

A)

Amber color urine

B)

Brownish color urine

C)

Tanned color skin

D)

Reddish color skin

7.

A patient is taking cholestyramine. The nurse will assess for which of the following common adverse effects of the drug?

A)

Abdominal pain

B)

Headache

C)

Constipation

D)

Indigestion

8.

A female patient is taking a large dose of nicotinic acid to treat hyperlipidemia. She calls the clinic and reports that her face, neck, and chest are red. Which of the following would be an appropriate response by the nurse?

A)

This is an expected adverse effect of the drug. It should subside in time.

B)

Dont worry about it. Im sure its not really noticeable.

C)

You need to stop taking the medication immediately. I will notify the physician.

D)

You need to decide if you want to take this medication. The flushing will be present as long as you take the medication.

9.

A nurse is responsible for patient education for a 48-year-old woman who has been prescribed colestipol. The nurse will instruct the patient to take the medication:

A)

At bedtime

B)

Before a meal

C)

After a meal

D)

Two hours before a meal

10.

A nurse is caring for a male patient who has a diagnosis of coronary artery disease (CAD). His drug therapy includes lovastatin. Because the patient has a history of severe renal disease, the nurse will assess for which of the following?

A)

Decrease in plasma concentration of lovastatin

B)

Increase in the statin tolerance level

C)

Decrease in LDL

D)

Increase in plasma concentration of lovastatin

Answer Key

1.

C

2.

C

3.

A

4.

D

5.

C

6.

B

7.

C

8.

A

9.

B

10.

D

Page 1

Leave a Reply