Chapter 27: Family Development and Family Nursing Assessment Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 27: Family Development and Family Nursing Assessment

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which nursing action best illustrates how a public health nurse works with families and communities?
a. Learning about the core competencies for public health professionals
b. Facilitating a client discharge from an inpatient facility
c. Assessing the structure of a family
d. Assisting clients who are uninsured in finding resources and services
ANS: D
The public health nurse role is best demonstrated by the action of assisting clients who are uninsured in finding resources and services. Learning about the core competencies is important, but does not demonstrate a nurse working with families and communities. The public health nurse is not typically involved with inpatient client discharge. The public health nurse may assess family structure, but that is not the best example of how a nurse works with families and communities.

DIF: COG: Analyzing REF: 602 OBJ: 1

2. How can a nurse best meet the health care needs of diverse and changing families?
a. By providing culturally competent care
b. By understanding family dynamics
c. By recognizing that two-income parent households are less stressful
d. By learning how to care for people in their homes
ANS: A
Immigration and modest difference in natural increases has increased in racial and ethnic diversity, which is reflected in the decline in the white, non-Hispanic population. Cultural competent care is necessary to best meet the health care needs of diverse and changing families.

DIF: COG: Evaluating REF: 604 OBJ: 1

3. A nurse is making an appointment with a family for a nursing visit. A barrier that may occur when scheduling this appointment is:
a. The assessment cannot be done unless the extended family is present.
b. It may be difficult to find a convenient time for all family members to be present.
c. Nurses have limited time to do home visits.
d. Families are often scattered over a large area making access difficult.
ANS: B
It is important to encourage all family members to attend the meeting. However, it can be difficult to find a convenient time for all family members to attend. Often, late afternoon or evening appointments are necessary to accommodate the needs of the family.

DIF: COG: Applying REF: 613 OBJ: 2

4. A nurse recognizes that a barrier that may be experienced when providing family nursing care is health literacy. Which strategy should the nurse implement to reduce the occurrence of this problem?
a. Write down all necessary information for the family.
b. Use multiple colors of ink on written materials.
c. Print in upper- and lowercase letters.
d. Use as many descriptors as possible.
ANS: C
The best techniques to use to reduce potential problems with health literacy are: print in upper- and lowercase letters, remove all extra words, have plenty of white space on the paper, and use black ink on white paper.

DIF: COG: Evaluating REF: 615 OBJ: 2

5. When asking, What has changed between you and your spouse since your childs head injury? the nurse is using the focus of family as:
a. The context
b. The client
c. A system
d. A component of society
ANS: C
The focus is on the family as client, and the family is viewed as an interactional system in which the whole is more than the sum of its parts.

DIF: COG: Applying REF: 607 OBJ: 3

6. When assessing family structure, it is most important for the nurse to recognize that:
a. An individual may experience many different family structures over a lifetime.
b. The variations in family structure are becoming less common.
c. The traditional nuclear family is the most common family structure.
d. There is great variation among family structures.
ANS: A
In assessing family structure, it is important for the nurse to recognize that an individual may experience many different family structures over a lifetime.

DIF: COG: Analyzing REF: 603 OBJ: 3

7. A nurse makes a visit to a home where there are a number of people. The client says that several people are in her family who are not related. The nurse should:
a. Ask the client why they are living in her home.
b. Ask each member to identify his or her health needs.
c. Tell the client that these people are not considered family.
d. Accept the clients definition of family.
ANS: D
The family may range from traditional notions of the nuclear and extended family to postmodern structures.

DIF: COG: Evaluating REF: 622 OBJ: 3

8. Which statement about divorce rates is correct?
a. Caucasians have a higher divorce rate than African Americans.
b. Hispanics have a higher divorce rate than Caucasians.
c. Catholics have a higher divorce rate than Protestants.
d. Those with a high school degree or less have a higher divorce rate than those with a college degree.
ANS: D
The divorce rate is higher for those with a high school degree or less, African Americans, and Protestants.

DIF: COG: Remembering REF: 606 OBJ: 4

9. Nurses analyze family developmental changes and stressors when studying family:
a. Demographics
b. Functions
c. Structure
d. Nursing
ANS: A
The study of family and household structures and events that alter that structure is called family demographics.

DIF: COG: Understanding REF: 607 OBJ: 4

10. The nurse visits a household that consists of an elderly person living with non-relatives. This type of household is classified as a:
a. Single-family household
b. Family household
c. Non-family household
d. Family demographic trend
ANS: C
By definition a non-family may consist of a householder living alone or a householder living with non-relatives who themselves could be related.

DIF: COG: Applying REF: 604 OBJ: 4

11. Why is it imperative that the nurse keep informed and up-to-date about demographic trends pertaining to families and all types of households?
a. To understand the demographics of the areas they are serving
b. To provide safe care to the public
c. To predict the needs of families within the community
d. To identify households where children may need special attention
ANS: C
Knowledge about demographic trends is essential so that nurses can forecast and predict family community needs. This knowledge allows nurses to formulate possible solutions to identified family community problems.

DIF: COG: Analyzing REF: 604 OBJ: 4

12. Which theory views the family as a whole with boundaries that are affected by the environment?
a. Family developmental theory
b. Structural-functional theory
c. Family role theory
d. Family systems theory
ANS: D
The theory that views the family as a whole with boundaries that are affected by the environment is the family systems theory.

DIF: COG: Remembering REF: 609 OBJ: 5

13. A nurse organizes care for a family by focusing on the common tasks of family life and considering a longitudinal view of the family life cycle. Which theory is being applied?
a. Family systems
b. Structural-functional
c. Family developmental
d. Interactionist
ANS: C
The family developmental theory focuses on common tasks of family life and provides a longitudinal view of the family life cycle.

DIF: COG: Applying REF: 610 OBJ: 5

14. Which theory is being applied by a nurse who examines family interactions?
a. Structural-functional
b. Family systems
c. Family developmental
d. Interactionist
ANS: B
The family systems theory encourages nurses to view clients as participating members of a family.

DIF: COG: Applying REF: 609 OBJ: 5

15. Which theory is being used when a nurse asks, Where is this family on the continuum of the family cycle?
a. Structural-functional
b. Family systems
c. Family developmental
d. Interactionist
ANS: C
This provides a basis for forecasting what a family will be experiencing at any period in the family life cycle.

DIF: COG: Applying REF: 610 OBJ: 5

16. A nurse considers how the environment outside of the family influences the development of a child is using which theory?
a. Bioecological systems theory
b. Family systems approach
c. Family developmental theory
d. Interactionist theory
ANS: A
The bioecological systems theory describes how environments and systems outside of the family influence the development of a child over time.

DIF: COG: Applying REF: 611 OBJ: 5

17. Which strategy would the nurse use during the termination component of the nurse-family relationship?
a. Increasing sessions with the nurse
b. Making referrals when appropriate
c. Providing a formative evaluation of the relationship
d. Refusing additional communication with the family
ANS: B
It also includes decreasing contact with the nurse, extending invitations to the family for follow-up care, and a summative evaluation meeting for formal closure.

DIF: COG: Applying REF: 620 OBJ: 6

18. A nurse displays pertinent family information in a multigenerational family tree format. This is called a(n):
a. Family intervention
b. Family assessment
c. Genogram
d. Ecomap
ANS: C
A genogram enhances the nurses ability to make clinical judgments and connect them to family structure and history.

DIF: COG: Applying REF: 614 OBJ: 6

19. Which assessment instrument would be most appropriate for a nurse when demonstrating how a family relates to the other units in the community?
a. Family intervention
b. Family assessment
c. Genogram
d. Ecomap
ANS: D
An ecomap shows the nature of the relationship among and between family members and the community.

DIF: COG: Applying REF: 614 OBJ: 6

20. The nurse chooses to interview a family in the clinic office. A rationale for this decision is the:
a. Nurses territory will provide the nurse with power
b. More formal setting may allow for better discussion of family issues
c. Nurse will feel more comfortable
d. Environment of the family can be assessed
ANS: B
Choosing a more formal, less personal setting might help the family begin discussion of emotionally charged issues, so it is an advantage for the nurse to suggest the clinic office.

DIF: COG: Analyzing REF: 613 OBJ: 6

21. Why is it important for some families to construct a genogram?
a. It allows nurses to diagnose disease patterns.
b. It brings the family together to do a mutual task.
c. It shows family history and patterns of health-related information.
d. It provides a visual diagram of the family unit in relation to other subsystems.
ANS: C
It is important for some families to construct a genogram because it shows family history and patterns of health-related information.

DIF: COG: Analyzing REF: 614 OBJ: 6

22. Government actions that have a direct or indirect effect on families are called _____ policy.
a. Social
b. Family
c. Public
d. Financial
ANS: B
All government actions, whether at the local, county, state, or national level, affect the family either directly or indirectly.

DIF: COG: Understanding REF: 620 OBJ: 7

23. What action would a nurse take when using the provisions of the Family Medical Leave legislation?
a. Resigning from employment, but retaining health insurance
b. Sharing family information with colleagues
c. Providing Medicaid to a family who cannot afford health insurance
d. Taking a defined time off of work for family events without fear of job loss
ANS: D
The Family Medical Leave legislation allows for a family member to take a defined amount of leave for family events, such as births and deaths, without fear of losing his or her job.

DIF: COG: Analyzing REF: 620 OBJ: 7

MULTIPLE RESPONSE

1. Which are reasons for cohabitation? Select all that apply.
a. Cohabitants would marry but do not for economic reasons.
b. Cohabitants are seeking a more equalitarian relationship.
c. Resources, such as food stamps and budget management, can be shared.
d. Cohabitants are using this as a trial period to assess whether to marry.
ANS: A, B, D
It is suggested that people cohabit for three reasons: some would marry but do not for economic reasons, others seek a more equalitarian relationship, and others use it as a trial period to assess whether to marry. Sharing resources is not a reason for cohabitation because food stamps and budget management are not always shared when people live together.

DIF: COG: Understanding REF: 604 OBJ: 4

Leave a Reply