Chapter 27 Nursing School Test Banks

 

1.

A clinic nurse has been assigned to follow up with a group of patients on hydrochlorothiazide therapy. Which patient will the nurse closely monitor for hyponatremia?

A)

A 23-year-old male who has diabetes

B)

A 36-year-old female who has diabetes

C)

A 42-year-old male who has advanced arteriosclerosis

D)

A 71-year-old female who has advanced arteriosclerosis

2.

A female patient reports that she has frequent muscle cramps while on hydrochlorothiazide therapy. The nurse will advise her to:

A)

Drink plenty of fluids.

B)

Take potassium supplements.

C)

Take calcium supplements.

D)

Include high-sodium foods in her diet.

3.

Which of the following would be most important for the nurse to assess before initiating furosemide therapy in a patient with chronic heart failure or pulmonary edema?

A)

Measuring fluid intake and urinary output

B)

Assessing skin turgor and mucous membranes

C)

Auscultating breath sounds

D)

Measuring blood pressure

4.

A nurse is caring for a 78-year-old patient with renal insufficiency and chronic heart failure who is receiving rapid infusions of high-dose furosemide. It will be a priority for the nurse to monitor for:

A)

Hepatic encephalopathy

B)

Ototoxicity

C)

Vascular thrombosis

D)

Dehydration

5.

A nurse is providing patient teaching for a 62-year-old woman who is taking triamterene. The nurse will teach the patient to avoid which of the following in her diet?

A)

Avocados

B)

Bell peppers

C)

Mushrooms

D)

Fresh pineapple

6.

A nurse is caring for a patient who is receiving mannitol. The nurse will inform the prescriber that the ongoing mannitol administration should be withheld if:

A)

The urine output is less than 30 mL/hour after the test dose.

B)

The urine output is less than 60 mL/hour after the test dose.

C)

The patient experiences dry mouth or extreme thirst.

D)

The patient develops a slight headache.

7.

A nurse is assigned to a male patient in the critical care unit who is receiving mannitol. The patient complains of nausea accompanied by chest pain and shortness of breath. The nurse is aware that these manifestations may be symptoms of:

A)

Osmotic nephrosis

B)

Hypotension

C)

Serum osmolarity

D)

Water intoxication

8.

Which of the following special precautions should the nurse take when administering urea to an older patient?

A)

Mix the drug with 5% or 10% dextrose solution.

B)

Avoid using veins in the lower extremities.

C)

Infuse the urea slowly.

D)

Monitor the infusion site carefully for tissue necrosis.

9.

The nurse will monitor closely which of the following patients during acetazolamide therapy?

A)

A 49-year-old male with cirrhosis

B)

A 28-year-old female with liver disease

C)

A 51-year-old male with decreased serum sodium levels

D)

A 35-year-old female with adrenocortical insufficiency

10.

A nurse is planning care for a patient who is taking tolterodine. Which of the following is an appropriate nursing diagnosis for a patient taking this drug?

A)

Risk for Injury related to multiple drug therapies and drug interactions

B)

Risk for Injury related to hyperkalemia secondary to use of the drug

C)

Altered Urinary Elimination related to overactive bladder

D)

Risk for Deficient Fluid Volume related to the action of the drug

Answer Key

1.

D

2.

B

3.

C

4.

B

5.

A

6.

A

7.

D

8.

B

9.

D

10.

C

Page 1

Leave a Reply