Chapter 28: Family Health Risks Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 28: Family Health Risks

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What is being described when a nurse uses the term family policy?
a. Anything that is done by the government that directly or indirectly effects families
b. Laws that affect families and family living
c. Requirements for immunizations for the entire family
d. Healthy People 2020 guidelines for healthy families
ANS: A
Family policy demonstrates a governments understanding of families and its role in promoting their health.

DIF: COG: Applying REF: 625 OBJ: 1

2. A nurse assessing a family recognizes that which behaviors are learned within the family structure?
a. Smoking habits and heart disease
b. Health values and health habits
c. Chronic illness and disease risk
d. Societal norms and values
ANS: B
Health values, health habits, and health risk perception are effected by and acted out within the family environment.

DIF: COG: Applying REF: 626 OBJ: 1

3. The process of assessing the presence of specific factors within each category that have been identified as being associated with an increased likelihood of an illness or an unhealthy event is called health:
a. Risk reduction
b. Risk appraisal
c. Risk factors
d. Events
ANS: B
Assessing the presence of specific factors within categories that are associated with increased likelihood of illness is called health risk appraisal.

DIF: COG: Remembering REF: 628 OBJ: 2

4. Which behavioral risk factor is a major contributor to morbidity and mortality in the United States?
a. Homicide and suicide
b. Motor vehicle accidents
c. Chronic disease
d. Substance use and abuse
ANS: D
A major contributor to morbidity and mortality in the United States is substance abuse.

DIF: COG: Understanding REF: 636 OBJ: 2

5. Which statement best describes the effects of life events on family health risk?
a. Normative events require very little change in family structures and roles.
b. Positive events are unlikely to place stress on a family.
c. Normative and non-normative events pose potential risks to the health of families.
d. Negative life events require change and place stress on a family.
ANS: C
Families can experience stress as a result of normative and non-normative events.

DIF: COG: Understanding REF: 630 OBJ: 2

6. Which health risk category is one of the foremost predictors of health?
a. Biological
b. Economic
c. Lifestyle
d. Social
ANS: B
Economic health risks are one of the foremost predictors of health.

DIF: COG: Understanding REF: 635 OBJ: 2

7. According to Pender, one factor that motivates individuals to participate in health behaviors is the:
a. Reduction of health risk by examination of the concepts of family risk related to each individual
b. Desire to protect health by using behaviors directed toward decreasing the probability of specific illness or dysfunction
c. Use of the Neuman Systems Model to define family health in terms of systems stability
d. Realization that health can be defined in many ways and within many cultures
ANS: B
Understanding individual and family health behaviors requires looking at the concepts related to motivation and desire for good health.

DIF: COG: Understanding REF: 627 OBJ: 2

8. Which situation is an example of a non-normative life event?
a. Adoption of a child
b. Loss of a job
c. Marriage of a child
d. Retirement from work
ANS: B
Non-normative life events are unpredictable; loss of a job is an unpredictable event.

DIF: COG: Applying REF: 630 OBJ: 2

9. Which situation is considered a family crisis?
a. Husband loses job and family is now homeless.
b. Child dies and parents go to grief counseling.
c. Mother is hospitalized for two weeks and neighbors help care for the children.
d. Nurse goes to home to give chemotherapy to child with cancer.
ANS: A
A family crisis occurs when the family is not able to cope with an event and becomes disorganized or dysfunctional.

DIF: COG: Applying REF: 629 OBJ: 2

10. An example of social risk is:
a. Inadequate housing
b. Lack of education
c. High-crime neighborhood
d. Lack of insurance
ANS: C
Inadequate housing, not being educated, and not being insured are economic risks.

DIF: COG: Applying REF: 633 OBJ: 2

11. The nurse asked the family about its financial resources and the demands on these resources. This is an example of _____ risks.
a. Biological
b. Economic
c. Lifestyle
d. Social
ANS: B
A nursing asking a family about financial resources is an example of assessing their economic risks.

DIF: COG: Applying REF: 633 OBJ: 2

12. A nurse would use a genogram when assessing for which type of family risk?
a. Biological
b. Economic
c. Lifestyle
d. Social
ANS: A
The genogram is an effective technique for assessing biological family risks.

DIF: COG: Analyzing REF: 632 OBJ: 2

13. When would a nurse use an ecomap?
a. When assessing a familys biological risks
b. When considering a familys economic risks
c. When discussing a familys lifestyle risks
d. When examining a familys social risks
ANS: D
An ecomap provides information useful in assessing a familys social risks.

DIF: COG: Analyzing REF: 635 OBJ: 2

14. Which health risk would families be most likely to tolerate?
a. Newly built power plant
b. Smoking cigarettes
c. Speeding vehicles near playground
d. Industrial pollution
ANS: B
Voluntarily assumed risks are tolerated better than those imposed by others.

DIF: COG: Evaluating REF: 628 OBJ: 2

15. Which is an example of an internal family coping strategy that would be best used following a family crisis?
a. Asking a distant relative for a loan
b. Talking to relatives about stresses and worries
c. Attending a local worship service
d. Using public assistance to obtain food stamps
ANS: B
An internal coping strategy is sharing thoughts and feelings with others. Attending worship services and using public assistance are also potential strategies for coping, but these are external strategies.

DIF: COG: Applying REF: 629 OBJ: 3

16. Which statement is true about transitions?
a. Transitions are stressful events for all families.
b. Transitions require coping skills which must be taught to some families.
c. Transitions address the family skills necessary to meet developmental goals.
d. Transitions present new situations and demands for families.
ANS: D
Transitions present new situations and demands for families that may require a change in behaviors, schedules, and patterns of communication.

DIF: COG: Understanding REF: 630 OBJ: 4

17. A nurse assists a family to obtain food stamps. What is the purpose of this resource?
a. To provide support for basic needs
b. To offer insurance for the uninsured
c. To provide health-related services to families
d. To allow non-governmental agencies to operate more effectively
ANS: A
The purpose of government resources for families, such as food stamps, is support for basic needs.

DIF: COG: Applying REF: 642 OBJ: 5

18. Which is a main disadvantage to home visits?
a. Convenience for the client
b. Time spent with one client
c. Client control of the setting
d. Ability to individualize services
ANS: B
Others are cost of pre-visit preparation, travel to and from the home, and post-visit preparation.

DIF: COG: Understanding REF: 637 OBJ: 6

19. Which activity is a nurse most likely to complete during the post-visit phase of the home visit?
a. Document the visit and services provided.
b. Conduct a health teaching session.
c. Plan the next home visit.
d. Seek information about community resources for referrals.
ANS: A
The visit is not complete until the interaction has been recorded.

DIF: COG: Applying REF: 640 OBJ: 6

20. Which activity would most likely occur during the beginning phase of contracting?
a. Mutual division of responsibilities
b. Mutual development of a plan
c. Mutual setting of time limits
d. Mutual implementation of the plan
ANS: B
Mutual division of responsibilities, setting of time limits, and implementation of the plan all occur during the working phase.

DIF: COG: Applying REF: 640-641 OBJ: 6

21. The nurse clarifies the purpose for a visit during which phase of the home visit process?
a. Initiation
b. Pre-visit
c. In-home
d. Post-visit
ANS: A
The initiation phase also includes clarifying the source of referral and sharing information regarding the purpose of a home visit with the family.

DIF: COG: Applying REF: 638 OBJ: 6

22. During which phase of the home visit process would it be appropriate for the nurse to review the home visit with the family?
a. Initiation
b. In-home
c. Termination
d. Post-visit
ANS: C
Termination is also the time to plan for future visits.

DIF: COG: Applying REF: 640 OBJ: 6

23. Which nursing activity is part of the termination phase of a home visit?
a. Conducting a physical assessment
b. Identifying household members
c. Summarizing accomplishments of the visit
d. Teaching about health
ANS: C
Summarizing the accomplishments of the visit provides a basis for planning further home visits.

DIF: COG: Applying REF: 640 OBJ: 6

24. Using a behavioral health risk survey and identifying the factors leading to obesity in the family is an example of which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: B
Secondary prevention focuses on early detection and prompt treatment of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 641 OBJ: 6

25. During the initial home visit, which nursing action is most important to include?
a. Explore the clients ideas and perceptions about the purpose of the visits.
b. Identify with the client the contradictions in the clients words and health behaviors.
c. Refer client to others in the health team.
d. Teach client about solutions to his or her problems.
ANS: A
During the initial home visit, it is important to explore the clients ideas and perception about the purpose of the visits.

DIF: COG: Evaluating REF: 638 OBJ: 6

MULTIPLE RESPONSE

1. Which are lifestyle habits that have been shown to decrease morbidity and mortality? Select all that apply.
a. Sleeping 7 to 8 hours daily
b. Eating breakfast
c. Eating between meals
d. Vigorous daily physical activity
ANS: A, B
Sleeping 7 to 8 hours daily and eating breakfast have been shown to decrease morbidity and mortality. Eating between meals is discouraged and regular exercise, not vigorous exercise, is encouraged.

DIF: COG: Understanding REF: 626-627 OBJ: 1

2. Which are benefits of home visits? Select all that apply.
a. Promote health for adolescent mothers.
b. Identify barriers and provide support for family health promotion goals.
c. Allow families to maintain a sense of control in meeting their healthcare needs.
d. Prolong the nurse-client relationship.
ANS: B, C
Some of the benefits of home visits include identifying barriers and support for family health promotion goals and allowing families to maintain a sense of control in meeting their health care needs.

DIF: COG: Understanding REF: 637 OBJ: 6

Leave a Reply