Chapter 28: Nursing Management: Lower Respiratory Problems Nursing School Test Banks

Chapter 28: Nursing Management: Lower Respiratory Problems

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Following assessment of a patient with pneumonia, the nurse identifies a nursing diagnosis of ineffective airway clearance. Which assessment data best supports this diagnosis?

a.

Weak, nonproductive cough effort

b.

Large amounts of greenish sputum

c.

Respiratory rate of 28 breaths/minute

d.

Resting pulse oximetry (SpO2) of 85%

ANS: A

The weak, nonproductive cough indicates that the patient is unable to clear the airway effectively. The other data would be used to support diagnoses such as impaired gas exchange and ineffective breathing pattern.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: eNCP 28-1

TOP: Nursing Process: Diagnosis MSC: NCLEX: Physiological Integrity

2. The nurse assesses the chest of a patient with pneumococcal pneumonia. Which finding would the nurse expect?

a.

Increased tactile fremitus

b.

Dry, nonproductive cough

c.

Hyperresonance to percussion

d.

A grating sound on auscultation

ANS: A

Increased tactile fremitus over the area of pulmonary consolidation is expected with bacterial pneumonias. Dullness to percussion would be expected. Pneumococcal pneumonia typically presents with a loose, productive cough. Adventitious breath sounds such as crackles and wheezes are typical. A grating sound is more representative of a pleural friction rub rather than pneumonia.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 527

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3. A patient with bacterial pneumonia has rhonchi and thick sputum. What is the nurses most appropriate action to promote airway clearance?

a.

Assist the patient to splint the chest when coughing.

b.

Teach the patient about the need for fluid restrictions.

c.

Encourage the patient to wear the nasal oxygen cannula.

d.

Instruct the patient on the pursed lip breathing technique.

ANS: A

Coughing is less painful and more likely to be effective when the patient splints the chest during coughing. Fluids should be encouraged to help liquefy secretions. Nasal oxygen will improve gas exchange, but will not improve airway clearance. Pursed lip breathing is used to improve gas exchange in patients with COPD, but will not improve airway clearance.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 527

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

4. The nurse provides discharge instructions to a patient who was hospitalized for pneumonia. Which statement, if made by the patient, indicates a good understanding of the instructions?

a.

I will call the doctor if I still feel tired after a week.

b.

I will continue to do the deep breathing and coughing exercises at home.

c.

I will schedule two appointments for the pneumonia and influenza vaccines.

d.

Ill cancel my chest x-ray appointment if Im feeling better in a couple weeks.

ANS: B

Patients should continue to cough and deep breathe after discharge. Fatigue is expected for several weeks. The Pneumovax and influenza vaccines can be given at the same time in different arms. Explain that a follow-up chest x-ray needs to be done in 6 to 8 weeks to evaluate resolution of pneumonia.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 528

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

5. The nurse develops a plan of care to prevent aspiration in a high-risk patient. Which nursing action will be most effective?

a.

Turn and reposition immobile patients at least every 2 hours.

b.

Place patients with altered consciousness in side-lying positions.

c.

Monitor for respiratory symptoms in patients who are immunosuppressed.

d.

Insert nasogastric tube for feedings for patients with swallowing problems.

ANS: B

The risk for aspiration is decreased when patients with a decreased level of consciousness are placed in a side-lying or upright position. Frequent turning prevents pooling of secretions in immobilized patients but will not decrease the risk for aspiration in patients at risk. Monitoring of parameters such as breath sounds and oxygen saturation will help detect pneumonia in immunocompromised patients, but it will not decrease the risk for aspiration. Conditions that increase the risk of aspiration include decreased level of consciousness (e.g., seizure, anesthesia, head injury, stroke, alcohol intake), difficulty swallowing, and nasogastric intubation with or without tube feeding. With loss of consciousness, the gag and cough reflexes are depressed, and aspiration is more likely to occur. Other high-risk groups are those who are seriously ill, have poor dentition, or are receiving acid-reducing medications.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 527

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

6. A patient with right lower-lobe pneumonia has been treated with IV antibiotics for 3 days. Which assessment data obtained by the nurse indicates that the treatment has been effective?

a.

Bronchial breath sounds are heard at the right base.

b.

The patient coughs up small amounts of green mucus.

c.

The patients white blood cell (WBC) count is 9000/L.

d.

Increased tactile fremitus is palpable over the right chest.

ANS: C

The normal WBC count indicates that the antibiotics have been effective. All the other data suggest that a change in treatment is needed.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 524-525

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

7. The health care provider writes an order for bacteriologic testing for a patient who has a positive tuberculosis skin test. Which action should the nurse take?

a.

Teach about the reason for the blood tests.

b.

Schedule an appointment for a chest x-ray.

c.

Teach about the need to get sputum specimens for 2 to 3 consecutive days.

d.

Instruct the patient to expectorate three specimens as soon as possible.

ANS: C

Sputum specimens are obtained on 2 to 3 consecutive days for bacteriologic testing for M. tuberculosis. The patient should not provide all the specimens at once. Blood cultures are not used for tuberculosis testing. A chest x-ray is not bacteriologic testing. Although the findings on chest x-ray examination are important, it is not possible to make a diagnosis of TB solely based on chest x-ray findings because other diseases can mimic the appearance of TB.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 530

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

8. A patient is admitted with active tuberculosis (TB). The nurse should question a health care providers order to discontinue airborne precautions unless which assessment finding is documented?

a.

Chest x-ray shows no upper lobe infiltrates.

b.

TB medications have been taken for 6 months.

c.

Mantoux testing shows an induration of 10 mm.

d.

Three sputum smears for acid-fast bacilli are negative.

ANS: D

Negative sputum smears indicate that Mycobacterium tuberculosis is not present in the sputum, and the patient cannot transmit the bacteria by the airborne route. Chest x-rays are not used to determine whether treatment has been successful. Taking medications for 6 months is necessary, but the multidrug-resistant forms of the disease might not be eradicated after 6 months of therapy. Repeat Mantoux testing would not be done because the result will not change even with effective treatment.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 533

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

9. The nurse teaches a patient about the transmission of pulmonary tuberculosis (TB). Which statement, if made by the patient, indicates that teaching was effective?

a.

I will avoid being outdoors whenever possible.

b.

My husband will be sleeping in the guest bedroom.

c.

I will take the bus instead of driving to visit my friends.

d.

I will keep the windows closed at home to contain the germs.

ANS: B

Teach the patient how to minimize exposure to close contacts and household members. Homes should be well ventilated, especially the areas where the infected person spends a lot of time. While still infectious, the patient should sleep alone, spend as much time as possible outdoors, and minimize time in congregate settings or on public transportation.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 533

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

10. A patient who is taking rifampin (Rifadin) for tuberculosis calls the clinic and reports having orange discolored urine and tears. Which is the best response by the nurse?

a.

Ask if the patient is experiencing shortness of breath, hives, or itching.

b.

Ask the patient about any visual abnormalities such as red-green color discrimination.

c.

Explain that orange discolored urine and tears are normal while taking this medication.

d.

Advise the patient to stop the drug and report the symptoms to the health care provider.

ANS: C

Orange-colored body secretions are a side effect of rifampin. The patient does not have to stop taking the medication. The findings are not indicative of an allergic reaction. Alterations in red-green color discrimination commonly occurs when taking ethambutol (Myambutol), which is a different TB medication.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 531

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

11. An older patient is receiving standard multidrug therapy for tuberculosis (TB). The nurse should notify the health care provider if the patient exhibits which finding?

a.

Yellow-tinged skin

b.

Orange-colored sputum

c.

Thickening of the fingernails

d.

Difficulty hearing high-pitched voices

ANS: A

Noninfectious hepatitis is a toxic effect of isoniazid (INH), rifampin, and pyrazinamide, and patients who develop hepatotoxicity will need to use other medications. Changes in hearing and nail thickening are not expected with the four medications used for initial TB drug therapy. Presbycusis is an expected finding in the older adult patient. Orange discoloration of body fluids is an expected side effect of rifampin and not an indication to call the health care provider.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 531

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

12. An alcoholic and homeless patient is diagnosed with active tuberculosis (TB). Which intervention by the nurse will be most effective in ensuring adherence with the treatment regimen?

a.

Arrange for a friend to administer the medication on schedule.

b.

Give the patient written instructions about how to take the medications.

c.

Teach the patient about the high risk for infecting others unless treatment is followed.

d.

Arrange for a daily noon meal at a community center where the drug will be administered.

ANS: D

Directly observed therapy is the most effective means for ensuring compliance with the treatment regimen, and arranging a daily meal will help ensure that the patient is available to receive the medication. The other nursing interventions may be appropriate for some patients but are not likely to be as helpful for this patient.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 531

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

13. After 2 months of tuberculosis (TB) treatment with isoniazid (INH), rifampin (Rifadin), pyrazinamide (PZA), and ethambutol, a patient continues to have positive sputum smears for acid-fast bacilli (AFB). Which action should the nurse take next?

a.

Teach about treatment for drug-resistant TB treatment.

b.

Ask the patient whether medications have been taken as directed.

c.

Schedule the patient for directly observed therapy three times weekly.

d.

Discuss with the health care provider the need for the patient to use an injectable antibiotic.

ANS: B

The first action should be to determine whether the patient has been compliant with drug therapy because negative sputum smears would be expected if the TB bacillus is susceptible to the medications and if the medications have been taken correctly. Assessment is the first step in the nursing process. Depending on whether the patient has been compliant or not, different medications or directly observed therapy may be indicated. The other options are interventions based on assumptions until an assessment has been completed.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 531

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

14. Employee health test results reveal a tuberculosis (TB) skin test of 16-mm induration and a negative chest x-ray for a staff nurse working on the pulmonary unit. The nurse has no symptoms of TB. Which information should the occupational health nurse plan to teach the staff nurse?

a.

Standard four-drug therapy for TB

b.

Need for annual repeat TB skin testing

c.

Use and side effects of isoniazid (INH)

d.

Bacille Calmette-Gurin (BCG) vaccine

ANS: C

The nurse is considered to have a latent TB infection and should be treated with INH daily for 6 to 9 months. The four-drug therapy would be appropriate if the nurse had active TB. TB skin testing is not done for individuals who have already had a positive skin test. BCG vaccine is not used in the United States for TB and would not be helpful for this individual, who already has a TB infection.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 532

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

15. When caring for a patient who is hospitalized with active tuberculosis (TB), the nurse observes a student nurse who is assigned to take care of a patient. Which action, if performed by the student nurse, would require an intervention by the nurse?

a.

The patient is offered a tissue from the box at the bedside.

b.

A surgical face mask is applied before visiting the patient.

c.

A snack is brought to the patient from the unit refrigerator.

d.

Hand washing is performed before entering the patients room.

ANS: B

A high-efficiency particulate-absorbing (HEPA) mask, rather than a standard surgical mask, should be used when entering the patients room because the HEPA mask can filter out 100% of small airborne particles. Hand washing before entering the patients room is appropriate. Because anorexia and weight loss are frequent problems in patients with TB, bringing food to the patient is appropriate. The student nurse should perform hand washing after handling a tissue that the patient has used, but no precautions are necessary when giving the patient an unused tissue.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 533

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

16. An occupational health nurse works at a manufacturing plant where there is potential exposure to inhaled dust. Which action, if recommended by the nurse, will be most helpful in reducing the incidence of lung disease?

a.

Treat workers with pulmonary fibrosis.

b.

Teach about symptoms of lung disease.

c.

Require the use of protective equipment.

d.

Monitor workers for coughing and wheezing.

ANS: C

Prevention of lung disease requires the use of appropriate protective equipment such as masks. The other actions will help in recognition or early treatment of lung disease but will not be effective in prevention of lung damage. Repeated exposure eventually results in diffuse pulmonary fibrosis. Fibrosis is the result of tissue repair after inflammation.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 535

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

17. The clinic nurse teaches a patient with a 42 pack-year history of cigarette smoking about lung disease. Which information will be most important for the nurse to include?

a.

Options for smoking cessation

b.

Reasons for annual sputum cytology testing

c.

Erlotinib (Tarceva) therapy to prevent tumor risk

d.

Computed tomography (CT) screening for lung cancer

ANS: A

Because smoking is the major cause of lung cancer, the most important role for the nurse is teaching patients about the benefits of and means of smoking cessation. CT scanning is currently being investigated as a screening test for high-risk patients. However, if there is a positive finding, the person already has lung cancer. Erlotinib may be used in patients who have lung cancer, but it is not used to reduce the risk of developing cancer.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 540

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

18. A lobectomy is scheduled for a patient with stage I nonsmall cell lung cancer. The patient tells the nurse, I would rather have chemotherapy than surgery. Which response by the nurse is most appropriate?

a.

Are you afraid that the surgery will be very painful?

b.

Did you have bad experiences with previous surgeries?

c.

Surgery is the treatment of choice for stage I lung cancer.

d.

Tell me what you know about the various treatments available.

ANS: D

More assessment of the patients concerns about surgery is indicated. An open-ended response will elicit the most information from the patient. The answer beginning, Surgery is the treatment of choice is accurate, but it discourages the patient from sharing concerns about surgery. The remaining two answers indicate that the nurse has jumped to conclusions about the patients reasons for not wanting surgery. Chemotherapy is the primary treatment for small cell lung cancer. In nonsmall cell lung cancer, chemotherapy may be used in the treatment of nonresectable tumors or as adjuvant therapy to surgery.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 540

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

19. An hour after a thoracotomy, a patient complains of incisional pain at a level 7 (based on 0 to 10 scale) and has decreased left-sided breath sounds. The pleural drainage system has 100 mL of bloody drainage and a large air leak. Which action is best for the nurse to take next?

a.

Milk the chest tube gently to remove any clots.

b.

Clamp the chest tube momentarily to check for the origin of the air leak.

c.

Assist the patient to deep breathe, cough, and use the incentive spirometer.

d.

Set up the patient controlled analgesia (PCA) and administer the loading dose of morphine.

ANS: D

The patient is unlikely to take deep breaths or cough until the pain level is lower. A chest tube output of 100 mL is not unusual in the first hour after thoracotomy and would not require milking of the chest tube. An air leak is expected in the initial postoperative period after thoracotomy.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 549 | eNCP 28-2

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

20. A patient with newly diagnosed lung cancer tells the nurse, I dont think Im going to live to see my next birthday. Which response by the nurse is best?

a.

Would you like to talk to the hospital chaplain about your feelings?

b.

Can you tell me what it is that makes you think you will die so soon?

c.

Are you afraid that the treatment for your cancer will not be effective?

d.

Do you think that taking an antidepressant medication would be helpful?

ANS: B

The nurses initial response should be to collect more assessment data about the patients statement. The answer beginning Can you tell me what it is is the most open-ended question and will offer the best opportunity for obtaining more data. The answer beginning, Are you afraid implies that the patient thinks that the cancer will be immediately fatal, although the patients statement may not be related to the cancer diagnosis. The remaining two answers offer interventions that may be helpful to the patient, but more assessment is needed to determine whether these interventions are appropriate.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 539-540

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

21. The nurse monitors a patient after chest tube placement for a hemopneumothorax. The nurse is most concerned if which assessment finding is observed?

a.

A large air leak in the water-seal chamber

b.

400 mL of blood in the collection chamber

c.

Complaint of pain with each deep inspiration

d.

Subcutaneous emphysema at the insertion site

ANS: B

The large amount of blood may indicate that the patient is in danger of developing hypovolemic shock. An air leak would be expected immediately after chest tube placement for a pneumothorax. Initially, brisk bubbling of air occurs in this chamber when a pneumothorax is evacuated. The pain should be treated but is not as urgent a concern as the possibility of continued hemorrhage. Subcutaneous emphysema should be monitored but is not unusual in a patient with pneumothorax. A small amount of subcutaneous air is harmless and will be reabsorbed.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 547

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

22. A patient experiences a chest wall contusion as a result of being struck in the chest with a baseball bat. The emergency department nurse would be most concerned if which finding is observed during the initial assessment?

a.

Paradoxic chest movement

b.

Complaint of chest wall pain

c.

Heart rate of 110 beats/minute

d.

Large bruised area on the chest

ANS: A

Paradoxic chest movement indicates that the patient may have flail chest, which can severely compromise gas exchange and can rapidly lead to hypoxemia. Chest wall pain, a slightly elevated pulse rate, and chest bruising all require further assessment or intervention, but the priority concern is poor gas exchange.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 543

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

23. When assessing a patient who has just arrived after an automobile accident, the emergency department nurse notes tachycardia and absent breath sounds over the right lung. For which intervention will the nurse prepare the patient?

a.

Emergency pericardiocentesis

b.

Stabilization of the chest wall with tape

c.

Administration of an inhaled bronchodilator

d.

Insertion of a chest tube with a chest drainage system

ANS: D

The patients history and absent breath sounds suggest a right-sided pneumothorax or hemothorax, which will require treatment with a chest tube and drainage. The other therapies would be appropriate for an acute asthma attack, flail chest, or cardiac tamponade, but the patients clinical manifestations are not consistent with these problems.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 542-543

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

24. A patient who has a right-sided chest tube following a thoracotomy has continuous bubbling in the suction-control chamber of the collection device. Which action by the nurse is most appropriate?

a.

Document the presence of a large air leak.

b.

Notify the surgeon of a possible pneumothorax.

c.

Take no further action with the collection device.

d.

Adjust the dial on the wall regulator to decrease suction.

ANS: C

Continuous bubbling is expected in the suction-control chamber and indicates that the suction-control chamber is connected to suction. An air leak would be detected in the water-seal chamber. There is no evidence of pneumothorax. Increasing or decreasing the vacuum source will not adjust the suction pressure. The amount of suction applied is regulated by the amount of water in this chamber and not by the amount of suction applied to the system.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 547

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

25. The nurse provides preoperative instruction for a patient scheduled for a left pneumonectomy for cancer of the lung. Which information should the nurse include about the patients postoperative care?

a.

Positioning on the right side

b.

Bed rest for the first 24 hours

c.

Frequent use of an incentive spirometer

d.

Chest tube placement with continuous drainage

ANS: C

Frequent deep breathing and coughing are needed after chest surgery to prevent atelectasis. To promote gas exchange, patients after pneumonectomy are positioned on the surgical side. Early mobilization decreases the risk for postoperative complications such as pneumonia and deep vein thrombosis. In a pneumonectomy, chest tubes may or may not be placed in the space from which the lung was removed. If a chest tube is used, it is clamped and only released by the surgeon to adjust the volume of serosanguineous fluid that will fill the space vacated by the lung. If the cavity overfills, it could compress the remaining lung and compromise the cardiovascular and pulmonary function. Daily chest x-rays can be used to assess the volume and space.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 548

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

26. The nurse administers prescribed therapies for a patient with cor pulmonale and right-sided heart failure. Which assessment would best evaluate the effectiveness of the therapies?

a.

Observe for distended neck veins.

b.

Auscultate for crackles in the lungs.

c.

Palpate for heaves or thrills over the heart.

d.

Review hemoglobin and hematocrit values.

ANS: A

Cor pulmonale is right ventricular failure caused by pulmonary hypertension, so clinical manifestations of right ventricular failure such as peripheral edema, jugular venous distention, and right upper-quadrant abdominal tenderness would be expected. Crackles in the lungs are likely to be heard with left-sided heart failure. Findings in cor pulmonale include evidence of right ventricular hypertrophy on electrocardiogram ECG and an increase in intensity of the second heart sound. Heaves or thrills are not common with cor pulmonale. Chronic hypoxemia leads to polycythemia and increased total blood volume and viscosity of the blood. The hemoglobin and hematocrit values are more likely to be elevated with cor pulmonale than decreased.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 555

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

27. A patient with idiopathic pulmonary arterial hypertension (IPAH) is receiving nifedipine (Procardia). Which assessment would best indicate to the nurse that the patients condition is improving?

a.

Blood pressure (BP) is less than 140/90 mm Hg.

b.

Patient reports decreased exertional dyspnea.

c.

Heart rate is between 60 and 100 beats/minute.

d.

Patients chest x-ray indicates clear lung fields.

ANS: B

Because a major symptom of IPAH is exertional dyspnea, an improvement in this symptom would indicate that the medication was effective. Nifedipine will affect BP and heart rate, but these parameters would not be used to monitor the effectiveness of therapy for a patient with IPAH. The chest x-ray will show clear lung fields even if the therapy is not effective.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 554

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

28. A patient with a pleural effusion is scheduled for a thoracentesis. Which action should the nurse take to prepare the patient for the procedure?

a.

Start a peripheral IV line to administer the necessary sedative drugs.

b.

Position the patient sitting upright on the edge of the bed and leaning forward.

c.

Obtain a large collection device to hold 2 to 3 liters of pleural fluid at one time.

d.

Remove the water pitcher and remind the patient not to eat or drink anything for 6 hours.

ANS: B

When the patient is sitting up, fluid accumulates in the pleural space at the lung bases and can more easily be located and removed. The patient does not usually require sedation for the procedure, and there are no restrictions on oral intake because the patient is not sedated or unconscious. Usually only 1000 to 1200 mL of pleural fluid is removed at one time. Rapid removal of a large volume can result in hypotension, hypoxemia, or pulmonary edema.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 550

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

29. The nurse completes discharge teaching for a patient who has had a lung transplant. The nurse evaluates that the teaching has been effective if the patient makes which statement?

a.

I will make an appointment to see the doctor every year.

b.

I will stop taking the prednisone if I experience a dry cough.

c.

I will not worry if I feel a little short of breath with exercise.

d.

I will call the health care provider right away if I develop a fever.

ANS: D

Low-grade fever may indicate infection or acute rejection so the patient should notify the health care provider immediately if the temperature is elevated. Patients require frequent follow-up visits with the transplant team. Annual health care provider visits would not be sufficient. Home oxygen use is not an expectation after lung transplant. Shortness of breath should be reported. Low-grade fever, fatigue, dyspnea, dry cough, and oxygen desaturation are signs of rejection. Immunosuppressive therapy, including prednisone, needs to be continued to prevent rejection.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 556

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

30. A patient has just been admitted with probable bacterial pneumonia and sepsis. Which order should the nurse implement first?

a.

Chest x-ray via stretcher

b.

Blood cultures from two sites

c.

Ciprofloxacin (Cipro) 400 mg IV

d.

Acetaminophen (Tylenol) rectal suppository

ANS: B

Initiating antibiotic therapy rapidly is essential, but it is important that the cultures be obtained before antibiotic administration. The chest x-ray and acetaminophen administration can be done last.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 525

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

31. The nurse cares for a patient who has just had a thoracentesis. Which assessment information obtained by the nurse is a priority to communicate to the health care provider?

a.

Oxygen saturation is 88%.

b.

Blood pressure is 145/90 mm Hg.

c.

Respiratory rate is 22 breaths/minute when lying flat.

d.

Pain level is 5 (on 0 to 10 scale) with a deep breath.

ANS: A

Oxygen saturation would be expected to improve after a thoracentesis. A saturation of 88% indicates that a complication such as pneumothorax may be occurring. The other assessment data also indicate a need for ongoing assessment or intervention, but the low oxygen saturation is the priority.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 550 | 554

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

32. A patient who has just been admitted with community-acquired pneumococcal pneumonia has a temperature of 101.6 F with a frequent cough and is complaining of severe pleuritic chest pain. Which prescribed medication should the nurse give first?

a.

Codeine

b.

Guaifenesin (Robitussin)

c.

Acetaminophen (Tylenol)

d.

Piperacillin/tazobactam (Zosyn)

ANS: D

Early initiation of antibiotic therapy has been demonstrated to reduce mortality. The other medications are also appropriate and should be given as soon as possible, but the priority is to start antibiotic therapy.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 523 | 525

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

33. A patient is diagnosed with both human immunodeficiency virus (HIV) and active tuberculosis (TB) disease. Which information obtained by the nurse is most important to communicate to the health care provider?

a.

The Mantoux test had an induration of 7 mm.

b.

The chest-x-ray showed infiltrates in the lower lobes.

c.

The patient is being treated with antiretrovirals for HIV infection.

d.

The patient has a cough that is productive of blood-tinged mucus.

ANS: C

Drug interactions can occur between the antiretrovirals used to treat HIV infection and the medications used to treat TB. The other data are expected in a patient with HIV and TB.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 532

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

34. A patient with pneumonia has a fever of 101.4 F (38.6 C), a nonproductive cough, and an oxygen saturation of 88%. The patient complains of weakness, fatigue, and needs assistance to get out of bed. Which nursing diagnosis should the nurse assign as the highest priority?

a.

Hyperthermia related to infectious illness

b.

Impaired transfer ability related to weakness

c.

Ineffective airway clearance related to thick secretions

d.

Impaired gas exchange related to respiratory congestion

ANS: D

All these nursing diagnoses are appropriate for the patient, but the patients oxygen saturation indicates that all body tissues are at risk for hypoxia unless the gas exchange is improved.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 527

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Diagnosis

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

35. The nurse supervises unlicensed assistive personnel (UAP) who are providing care for a patient with right lower lobe pneumonia. The nurse should intervene if which action by UAP is observed?

a.

UAP splint the patients chest during coughing.

b.

UAP assist the patient to ambulate to the bathroom.

c.

UAP help the patient to a bedside chair for meals.

d.

UAP lower the head of the patients bed to 15 degrees.

ANS: D

Positioning the patient with the head of the bed lowered will decrease ventilation. The other actions are appropriate for a patient with pneumonia.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 527

OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

36. A patient with a possible pulmonary embolism complains of chest pain and difficulty breathing. The nurse finds a heart rate of 142 beats/minute, blood pressure of 100/60 mmHg, and respirations of 42 breaths/minute. Which action should the nurse take first?

a.

Administer anticoagulant drug therapy.

b.

Notify the patients health care provider.

c.

Prepare patient for a spiral computed tomography (CT).

d.

Elevate the head of the bed to a semi-Fowlers position.

ANS: D

The patient has symptoms consistent with a pulmonary embolism (PE). Elevating the head of the bed will improve ventilation and gas exchange. The other actions can be accomplished after the head is elevated (and oxygen is started). A spiral CT may be ordered by the health care provider to identify PE. Anticoagulants may be ordered after confirmation of the diagnosis of PE.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 553

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

37. The nurse receives change-of-shift report on the following four patients. Which patient should the nurse assess first?

a.

A 23-year-old patient with cystic fibrosis who has pulmonary function testing scheduled

b.

A 46-year-old patient on bed rest who is complaining of sudden onset of shortness of breath

c.

A 77-year-old patient with tuberculosis (TB) who has four antitubercular medications due in 15 minutes

d.

A 35-year-old patient who was admitted the previous day with pneumonia and has a temperature of 100.2 F (37.8 C)

ANS: B

Patients on bed rest who are immobile are at high risk for deep vein thrombosis (DVT). Sudden onset of shortness of breath in a patient with a DVT suggests a pulmonary embolism and requires immediate assessment and action such as oxygen administration. The other patients should also be assessed as soon as possible, but there is no indication that they may need immediate action to prevent clinical deterioration.

DIF: Cognitive Level: Analyze (analysis) REF: 551-553

OBJ: Special Questions: Prioritization; Multiple Patients TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

38. The nurse is performing tuberculosis (TB) skin tests in a clinic that has many patients who have immigrated to the United States. Which question is most important for the nurse to ask before the skin test?

a.

Is there any family history of TB?

b.

How long have you lived in the United States?

c.

Do you take any over-the-counter (OTC) medications?

d.

Have you received the bacille Calmette-Gurin (BCG) vaccine for TB?

ANS: D

Patients who have received the BCG vaccine will have a positive Mantoux test. Another method for screening (such as a chest x-ray) will need to be used in determining whether the patient has a TB infection. The other information also may be valuable but is not as pertinent to the decision about doing TB skin testing.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 532

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

39. A patient is admitted to the emergency department with an open stab wound to the left chest. What is the first action that the nurse should take?

a.

Position the patient so that the left chest is dependent.

b.

Tape a nonporous dressing on three sides over the chest wound.

c.

Cover the sucking chest wound firmly with an occlusive dressing.

d.

Keep the head of the patients bed at no more than 30 degrees elevation.

ANS: B

The dressing taped on three sides will allow air to escape when intrapleural pressure increases during expiration, but it will prevent air from moving into the pleural space during inspiration. Placing the patient on the left side or covering the chest wound with an occlusive dressing will allow trapped air in the pleural space and cause tension pneumothorax. The head of the bed should be elevated to 30 to 45 degrees to facilitate breathing.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 541

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

40. The nurse notes that a patient has incisional pain, a poor cough effort, and scattered rhonchi after a thoracotomy. Which action should the nurse take first?

a.

Assist the patient to sit upright in a chair.

b.

Splint the patients chest during coughing.

c.

Medicate the patient with prescribed morphine.

d.

Observe the patient use the incentive spirometer.

ANS: C

A major reason for atelectasis and poor airway clearance in patients after chest surgery is incisional pain (which increases with deep breathing and coughing). The first action by the nurse should be to medicate the patient to minimize incisional pain. The other actions are all appropriate ways to improve airway clearance but should be done after the morphine is given.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 549

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

41. The nurse is caring for a patient with idiopathic pulmonary arterial hypertension (IPAH) who is receiving epoprostenol (Flolan). Which assessment information requires the most immediate action by the nurse?

a.

The oxygen saturation is 94%.

b.

The blood pressure is 98/56 mm Hg.

c.

The patients central IV line is disconnected.

d.

The international normalized ratio (INR) is prolonged.

ANS: C

The half-life of this drug is 6 minutes, so the nurse will need to restart the infusion as soon as possible to prevent rapid clinical deterioration. The other data also indicate a need for ongoing monitoring or intervention, but the priority action is to reconnect the infusion.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 555

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

42. A patient who was admitted the previous day with pneumonia complains of a sharp pain of 7 (based on 0 to 10 scale) whenever I take a deep breath. Which action will the nurse take next?

a.

Auscultate breath sounds.

b.

Administer the PRN morphine.

c.

Have the patient cough forcefully.

d.

Notify the patients health care provider.

ANS: A

The patients statement indicates that pleurisy or a pleural effusion may have developed and the nurse will need to listen for a pleural friction rub and/or decreased breath sounds. Assessment should occur before administration of pain medications. The patient is unlikely to be able to cough forcefully until pain medication has been administered. The nurse will want to obtain more assessment data before calling the health care provider.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 525

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

43. A patient has acute bronchitis with a nonproductive cough and wheezes. Which topic should the nurse plan to include in the teaching plan?

a.

Purpose of antibiotic therapy

b.

Ways to limit oral fluid intake

c.

Appropriate use of cough suppressants

d.

Safety concerns with home oxygen therapy

ANS: C

Cough suppressants are frequently prescribed for acute bronchitis. Because most acute bronchitis is viral in origin, antibiotics are not prescribed unless there are systemic symptoms. Fluid intake is encouraged. Home oxygen is not prescribed for acute bronchitis, although it may be used for chronic bronchitis.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 522

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

44. Which action by the nurse will be most effective in decreasing the spread of pertussis in a community setting?

a.

Providing supportive care to patients diagnosed with pertussis

b.

Teaching family members about the need for careful hand washing

c.

Teaching patients about the need for adult pertussis immunizations

d.

Encouraging patients to complete the prescribed course of antibiotics

ANS: C

The increased rate of pertussis in adults is thought to be due to decreasing immunity after childhood immunization. Immunization is the most effective method of protecting communities from infectious diseases. Hand washing should be taught, but pertussis is spread by droplets and contact with secretions. Supportive care does not shorten the course of the disease or the risk for transmission. Taking antibiotics as prescribed does assist with decreased transmission, but patients are likely to have already transmitted the disease by the time the diagnosis is made.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 522

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

45. An experienced nurse instructs a new nurse about how to care for a patient with dyspnea caused by a pulmonary fungal infection. Which action by the new nurse indicates a need for further teaching?

a.

Listening to the patients lung sounds several times during the shift

b.

Placing the patient on droplet precautions and in a private hospital room

c.

Increasing the oxygen flow rate to keep the oxygen saturation above 90%

d.

Monitoring patient serology results to identify the specific infecting organism

ANS: B

Fungal infections are not transmitted from person to person. Therefore no isolation procedures are necessary. The other actions by the new nurse are appropriate.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 534

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

46. Which intervention will the nurse include in the plan of care for a patient who is diagnosed with a lung abscess?

a.

Teach the patient to avoid the use of over-the-counter expectorants.

b.

Assist the patient with chest physiotherapy and postural drainage.

c.

Notify the health care provider immediately about any bloody or foul-smelling sputum.

d.

Teach about the need for prolonged antibiotic therapy after discharge from the hospital.

ANS: D

Long-term antibiotic therapy is needed for effective eradication of the infecting organisms in lung abscess. Chest physiotherapy and postural drainage are not recommended for lung abscess because they may lead to spread of the infection. Foul smelling and bloody sputum are common clinical manifestations in lung abscess. Expectorants may be used because the patient is encouraged to cough.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 534-535

TOP: Nursing Process: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

47. The nurse provides discharge teaching for a patient who has two fractured ribs from an automobile accident. Which statement, if made by the patient, would indicate that teaching has been effective?

a.

I am going to buy a rib binder to wear during the day.

b.

I can take shallow breaths to prevent my chest from hurting.

c.

I should plan on taking the pain pills only at bedtime so I can sleep.

d.

I will use the incentive spirometer every hour or two during the day.

ANS: D

Prevention of the complications of atelectasis and pneumonia is a priority after rib fracture. This can be ensured by deep breathing and coughing. Use of a rib binder, shallow breathing, and taking pain medications only at night are likely to result in atelectasis.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 543

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

48. The nurse is caring for a patient who has a right-sided chest tube after a right lower lobectomy. Which nursing action can the nurse delegate to the unlicensed assistive personnel (UAP)?

a.

Document the amount of drainage every eight hours.

b.

Obtain samples of drainage for culture from the system.

c.

Assess patient pain level associated with the chest tube.

d.

Check the water-seal chamber for the correct fluid level.

ANS: A

UAP education includes documentation of intake and output. The other actions are within the scope of practice and education of licensed nursing personnel.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 15

OBJ: Special Questions: Delegation TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

49. After change-of-shift report, which patient should the nurse assess first?

a.

72-year-old with cor pulmonale who has 4+ bilateral edema in his legs and feet

b.

28-year-old with a history of a lung transplant and a temperature of 101 F (38.3 C)

c.

40-year-old with a pleural effusion who is complaining of severe stabbing chest pain

d.

64-year-old with lung cancer and tracheal deviation after subclavian catheter insertion

ANS: D

The patients history and symptoms suggest possible tension pneumothorax, a medical emergency. The other patients also require assessment as soon as possible, but tension pneumothorax will require immediate treatment to avoid death from inadequate cardiac output or hypoxemia.

DIF: Cognitive Level: Analyze (analysis) REF: 543

OBJ: Special Questions: Prioritization; Multiple Patients

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. Which factors will the nurse consider when calculating the CURB-65 score for a patient with pneumonia (select all that apply)?

a.

Age

b.

Blood pressure

c.

Respiratory rate

d.

Oxygen saturation

e.

Presence of confusion

f.

Blood urea nitrogen (BUN) level

ANS: A, B, C, E, F

Data collected for the CURB-65 are mental status (confusion), BUN (elevated), blood pressure (decreased), respiratory rate (increased), and age (65 and older). The other information is also essential to assess, but are not used for CURB-65 scoring.

DIF: Cognitive Level: Apply (application) REF: 523

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

OTHER

1. The nurse notes new onset confusion in an older patient who is normally alert and oriented. In which order should the nurse take the following actions? (Put a comma and a space between each answer choice [A, B, C, D].)

a. Obtain the oxygen saturation.

b. Check the patients pulse rate.

c. Document the change in status.

d. Notify the health care provider.

ANS:

A, B, D, C

Assessment for physiologic causes of new onset confusion such as pneumonia, infection, or perfusion problems should be the first action by the nurse. Airway and oxygenation should be assessed first, then circulation. After assessing the patient, the nurse should notify the health care provider. Finally, documentation of the assessments and care should be done.

DIF: Cognitive Level: Analyze (analysis) REF: 523

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

Leave a Reply