Chapter 28: Spiritual Health Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. When working with adolescent clients and discussing spirituality, the nurse is aware that clients in this age group often:

a.

Have a good concept of a supreme being

b.

Question religious practices and values

c.

Fully accept the higher meaning of their faith

d.

Give themselves over to spiritual tasks

ANS: b

b. Adolescents often reconsider their childlike concept of a spiritual power, and in the search for an identity, they may either question practices and values or find the spiritual power as the motivation to seek a clearer meaning to life.

a. Adolescents do not necessarily have a good concept of a supreme being.

c. Adolescents do not necessarily fully accept the higher meaning of their faith.

d. Older adults, not adolescents, often turn to important relationships and the giving of themselves to others as spiritual tasks.

REF: Text Reference: p. 546

2. The nurses knowledge about spirituality begins with the nurse:

a.

Researching all popular religions

b.

Looking at his or her own beliefs

c.

Sharing his or her faith with the clients

d.

Providing prayers and religious articles for clients

ANS: b

b. Knowledge about spirituality begins with nurses insights into their own spirituality. This self-exploration may occur through reading, religious involvement or activities such as meditation to understand their own beliefs and values.

a. Researching popular religions may add to the nurses knowledge, but knowledge of spirituality begins with the nurse examining his or her own beliefs. It is essential for the nurse to be aware of his or her own beliefs so as not to impose them on others, and to be able to recognize and understand a clients spiritual needs.

c. The nurses knowledge about spirituality does not begin with the nurse sharing his or her faith with clients.

d. Providing prayers and religious articles for clients may be an intervention to meet a clients spiritual needs; however, it is not how the nurses knowledge about spirituality begins.

REF: Text Reference: p. 549

3. The client experienced a near-death experience (NDE) and was successfully resuscitated. The nurse wants to provide the opportunity for the client to discuss the NDE. The most appropriate response by the nurse is:

a.

This is a common experience that is easily explained.

b.

That must have been an awful experience for you.

c.

Have you ever heard of other persons having NDEs?

d.

What was your experience like, and how did it make you feel?

ANS: d

d. After a client has experienced a near-death experience, it is important for the nurse to remain open and give the client a chance to explore what happened.

a. This is not a common experience that can be easily explained. The client should be encouraged to discuss it, as he or she may find meaning from this powerful experience.

b. The nurse should not assume that this was an awful experience for the client. Many people who have had a near death experience report positive aftereffects, including a positive attitude and spiritual development.

c. This would not be the most appropriate response. It does not help the client explore his or her own experience.

REF: Text Reference: p. 549

4. A 76-year-old client has just been admitted to the nursing unit with terminal cancer of the liver. The nurse is assessing the clients spiritual needs and responds best by saying:

a.

I notice you have a Bibleis that a source of spiritual strength to you?

b.

What do you believe happens to your spirit when you die?

c.

We would allow members of your church to visit you whenever you desire.

d.

Has your terminal condition made you lose your faith or beliefs?

ANS: a

a. Stating the observation of a client having a Bible opens communication regarding the clients source of strength. Assessing a clients source of strength and faith can direct interaction with him or her, including medical treatment plans.

b. This is not the best response. It does not provide information that would assist the nurse in meeting the clients spiritual needs.

c. This is not the best response. It implies that the client goes to church or should go to church, and assumes that church members are a source of strength for the client. It does not provide assessment information to determine the clients spiritual needs.

d. This is not the best response. It has a negative connotation and does not assess the clients source of strength or beliefs of the client.

REF: Text Reference: p. 552

5. A client with diabetes is being cared for in the home, with the assistance of a home health nurse and a family member. The client asks you if eating a vegetarian diet will conflict with the disease. The nurse anticipates that the client will follow a vegetarian diet because he is a member of the following religion:

a.

Hinduism

b.

Judaism

c.

Islam

d.

Sikh

ANS: a

a. Some sects of Hindus are vegetarians. The belief is not to kill any living creature.

b. Followers of Judaism may observe the kosher dietary restriction of avoiding pork and shellfish and not preparing and eating milk and meat at the same time.

c. People of Islamic faith do not consume pork and alcohol. Fasting is done during the month of Ramadan.

d. Members of the Sikh religion do not necessarily follow a vegetarian diet.

REF: Text Reference: p. 561

6. Hope may be used effectively with clients who have terminal diseases. Hope provides a:

a.

Relationship with a divinity

b.

System of organized beliefs

c.

Cultural connectedness

d.

Meaning and purpose

ANS: d

d. Hope provides a sense of meaning and purpose. When a person has hope, he or she has an attitude of something to live for and look forward to.

a. Faith is a relationship with a divinity.

b. Religion is a system of organized beliefs.

c. Spirituality provides a cultural connectedness.

REF: Text Reference: p. 547

7. While working with a client to assess and support spirituality, the nurse should first:

a.

Refer the client to the agency chaplain

b.

Assist the client to use faith to get well

c.

Provide a variety of religious literature

d.

Determine the clients perceptions and belief system

ANS: d

d. While working with a client to assess and support spirituality, the nurse should first determine the clients perceptions and belief system. Exploring the clients spirituality may reveal responses to health problems that require nursing intervention, or it may reveal existence of a strong set of resources that enable the client to cope effectively.

a. Although the agency chaplain may be a source for referral, it is not the first action the nurse should take in assessing and supporting a clients spirituality.

b. The nurse needs first to assess a clients spirituality to determine the clients perceptions and belief system before attempting to assist the client to use faith to get well.

c. Providing a variety of religious literature may be ineffective, as it does not address the client as an individual and does not assess the clients personal spiritual needs. The nurse should first assess the clients perception and belief system before implementing any intervention.

REF: Text Reference: p. 554

8. If a client is identified as following traditional health care beliefs of Judaism, the nurse should prepare to incorporate the following into care:

a.

Observance of the Sabbath

b.

Faith healing

c.

Ongoing group prayer

d.

Regular fasting

ANS: a

a. Observance of the Sabbath is important to a client who follows the traditional health care beliefs of Judaism. This client my refuse treatments scheduled on the Sabbath.

b. Followers of the Islamic or Christian faith may use faith healing in response to illness.

c. Ongoing group prayer may be seen with the Islamic faith. Christians also use prayer.

d. Regular fasting may be seen with some Roman Catholics or with followers of the Russian Orthodox Church.

REF: Text Reference: p. 553

9. The nurse is conferring with the nutritionist about the needs of a Native American. The nurse anticipates that the client will:

a.

Follow a strict vegetarian diet

b.

Avoid the use of alcohol and tobacco

c.

Avoid pork products

d.

Follow a diet according to individual tribal beliefs

ANS: d

d. Food practices of Native Americans are influenced by individual tribal beliefs.

a. Some Hindus and Buddhists are vegetarian.

b. Buddhists, Mormons, and some Baptists, Evangelicals, and Pentecostals avoid the use of alcohol and tobacco.

c. Members of Hinduism, Islam, and Judaism may avoid pork products.

REF: Text Reference: p. 561

10. The nurse has identified the following nursing diagnoses for his assigned clients. Of the following diagnoses, which one indicates the greatest potential need to plan for the clients spiritual needs?

a.

Altered health maintenance

b.

Ineffective individual coping

c.

Impaired memory

d.

Decreased adaptive capacity

ANS: b

b. Ineffective individual coping is a nursing diagnosis that may apply to clients in need of spiritual care.

a. The nursing diagnosis of altered health maintenance does not indicate the greatest potential need for spiritual care.

c. The nursing diagnosis of impaired memory does not imply the need for spiritual care.

d. The nursing diagnosis of decreased adaptive capacity does not indicate the greatest potential need for spiritual care.

REF: Text Reference: p. 556

11. The nurse is working in the labor and delivery area with parents who are members of the Shinto and Buddhist religions. The nurse expects that after the birth of the child:

a.

Baptism will be performed immediately.

b.

Special prayers will be said over the child.

c.

Special preparations will be made for the umbilical cord and placenta.

d.

No particular rituals will usually be performed in the immediate postpartum period.

ANS: d

d. No special rituals are usually performed in the immediate postpartum period with members of the Shinto, Buddhist, or Hindu religions.

a. Many Christians will baptize their infants.

b. Followers of Islam will say special prayers after birth over the child.

c. Navajos make special preparations for the umbilical cord and placenta after the birth of a child.

REF: Text Reference: p. 555

12. The nurse may incorporate similarities of nutritional needs into the plan of care for clients who are Mormon and Buddhist. Members of these religions both:

a.

Follow vegetarian diets

b.

Avoid alcohol and tobacco

c.

Avoid dairy products

d.

Fast on Fridays

ANS: b

b. Mormons and Buddhists both avoid alcohol and tobacco.

a. Hindus and Buddhists may both follow vegetarian diets.

c. Followers of Judaism may avoid eating milk and meat at the same time.

d. Some Roman Catholics and Russian Orthodox members may fast on Fridays.

REF: Text Reference: p. 561

13. The nurse anticipates the gender-related needs of the clients and tries to accommodate those needs whenever possible. A female nurse is arranged for the female client who practices:

a.

the Sikh religion

b.

Judaism

c.

Hinduism

d.

Buddhism

ANS: a

a. Females are to be examined by females according to the Sikh religion.

b. Followers of Judaism view visiting the sick as an obligation. They have no restrictions on gender-related care.

c. Followers of Hinduism view illness as being caused by past sins. Prolonging life is discouraged. No restrictions on care related to gender.

d. Buddhists believe in Dharma, which teaches that life is impermanent and all persons have to age and die. No restrictions exist on care related to gender.

REF: Text Reference: p. 553

14. The nurse working in the labor and delivery area is aware that special care is provided for the umbilical cord after the childs birth for the clients who are:

a.

Catholic

b.

Navajo

c.

Shinto

d.

Hindu

ANS: b

b. After a Navajo childs delivery, the umbilical cord is taken from the newborn, dried, and buried near a place that symbolizes what parents want for the childs future.

a. Catholics do not have special care of the umbilical cord after delivery. They may want their newborn baptized if there is any chance of the newborn not surviving.

c. Shintos have no special rituals related to birth, including the umbilical cord.

d. Hindus have no special rituals related to birth, including the umbilical cord.

REF: Text Reference: p. 555

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply