Chapter 28 Nursing School Test Banks

 

1.

A nurse is caring for a patient who is diabetic and has been diagnosed with hypertension. An angiotensin-converting enzyme inhibitor, captopril, has been prescribed for her. Which of the following should the nurse should assess before beginning drug therapy?

A)

Serum calcium levels

B)

Serum potassium levels

C)

Blood glucose levels

D)

Serum magnesium levels

2.

A 28-year-old white male patient has been prescribed captopril for hypertension. A nurse has been assigned to the patient to provide education regarding the use of this drug. The nurse will advise the patient that:

A)

The first dose of the medication should be taken at breakfast.

B)

If sore throat, fever, and swollen hands or feet occur, do not be alarmed. These manifestations will subside.

C)

A persistent, dry cough may occur; however, it is not serious.

D)

He should use a salt substitute containing potassium to avoid hypokalemia.

3.

Which of the following questions would be most important for a nurse to ask a female patient who is starting on an angiotensin II receptor blocker for hypertension?

A)

Do you eat something when you take your medications?

B)

How much physical exercise do you get?

C)

When was your last menstrual period (LMP)?

D)

Have you always weighed 150 pounds?

4.

A patient who was diagnosed with hypertension and started on losartan calls the clinic 2 weeks after beginning the therapy. She reports to the nurse that she still feels funny in the head and that according to her daughter-in-law who is a nurse and who is monitoring her blood pressure, her blood pressure is still high. The nurse will question the patient concerning:

A)

Taking her medication with food

B)

Taking her medication with grapefruit juice

C)

The amount of exercise she is getting

D)

Her use of ibuprofen

5.

A nurse is caring for a patient who has been diagnosed with hypertension and will be taking eplerenone (Inspra). Which of the following would be an appropriate nursing diagnosis for this patient?

A)

Ineffective Therapeutic Regimen Management, nonadherence, related to persistent dry cough secondary to drug therapy

B)

Risk for Infection (upper respiratory) related to adverse effects of drug therapy

C)

Decreased Cardiac Output related to effect of drug therapy

D)

Risk for Injury related to the adverse effect of dizziness

6.

A clinic nurse has been assigned a 49-year-old female patient who has a history of diabetes. A recent diagnosis of hypertension has been made, and the patient has been prescribed a thiazide diuretic and labetalol. The patient will be scheduled to return to the clinic once a month for the next 6 months. In addition to monitoring the patients blood pressure, a priority action by the nurse will be to:

A)

Question the patient about her dietary intake.

B)

Monitor the patients blood glucose level.

C)

Weigh the patient.

D)

Monitor the patients heart rate.

7.

A nurse is providing patient education to a 35-year-old man who has been prescribed transdermal clonidine (Catapres) as part of step 2 antihypertensive therapy. The nurse will instruct the patient to apply the dosage patch:

A)

To the back of the hand

B)

Every day to a hairless area of the upper arm

C)

To a hairless area on the upper arm or torso every 7 days

D)

Close to the ankle every other day

8.

A nurse has been following a male patient who is taking hydralazine, clonidine, and a diuretic for hypertension. After 2 weeks of medication therapy, the patient begins to complain of numbness and tingling in his hands and feet. The nurse suspects that these signs or symptoms are:

A)

A result of new onset diabetes

B)

An adverse effect of the diuretic

C)

Signs of peripheral neuritis

D)

An idiosyncratic reaction to clonidine

9.

A patient is brought to the emergency department in hypertensive crisis. Nitroprusside is administered intravenously. The patient experiences diaphoresis and dizziness. Which of the following is the appropriate action by the nurse?

A)

Obtain an order for naloxone.

B)

Ask the prescriber to reduce the dose.

C)

Slow the rate of the infusion.

D)

Give the nitroprusside at the ordered rate.

10.

A 39-year-old African-American male is 25 pounds overweight and has been diagnosed with hypertension after three consecutive above-normal blood pressure readings. The most likely initial drug therapy for this patient will be:

A)

An ACE inhibitor

B)

A beta blocker

C)

A calcium channel blocker

D)

A diuretic

Answer Key

1.

B

2.

C

3.

C

4.

B

5.

D

6.

B

7.

C

8.

C

9.

C

10.

D

Page 1

Leave a Reply