Chapter 29: Child and Adolescent Health Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 29: Child and Adolescent Health

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A community health nurse working with adolescents recognizes that which characteristic would most likely be displayed by an adolescent who is at increased risk to engage in risk-taking behavior?
a. Poor academic performance
b. High self-esteem
c. Middle-class income
d. Involvement in extracurricular activities
ANS: A
Increased adolescent risk-taking behaviors include: poor academic performance, poor parental role models, low self-esteem, lack of a supportive social environment, and poverty.

DIF: COG: Applying REF: 650 OBJ: 1

2. Which factor would indicate a medical contraindication for the administration of immunizations?
a. Religious beliefs
b. Sore throat
c. Leukemia
d. Fear of side effects
ANS: C
Religious beliefs, sore throat, and fear of side effects are not medical contradictions.

DIF: COG: Applying REF: 654 OBJ: 1

3. A nurse is conducting a developmental screening to assess for domain-specific development, including gross and fine motor skills. Which developmental screening tool would the nurse most likely use?
a. Pediatric Symptom Checklist
b. Ages and Stages Questionnaire
c. Parents Evaluation of Developmental Status
d. Denver II
ANS: D
The Denver II screening tool assesses domain specific development (gross and fine motor, social, and language). The Pediatric Symptom Checklist assesses coping and mental health concerns, the Ages and Stages Questionnaire assesses social and emotional development, and the Parents Evaluation of Developmental Status assesses general developmental and behavioral screening.

DIF: COG: Analyzing REF: 652 OBJ: 1

4. A family with children has too high of an income to qualify for state health insurance, but does not have enough money to purchase private health insurance. Which program would a nurse refer this family to for the children to receive health care coverage?
a. Medicare
b. Childrens Health Insurance Plan (CHIP)
c. Medicaid
d. Social Security
ANS: B
CHIP is a federal and state partnership that is directed toward uninsured children and pregnant women in families with incomes too high to qualify for state Medicaid programs but too low to afford private coverage.

DIF: COG: Analyzing REF: 649 OBJ: 1

5. Which child is most likely to live in poverty?
a. A child who has poor academic performance
b. A child whose parents have a college education
c. A child of Caucasian descent
d. A child living in a single-parent household
ANS: D
Characteristics that put children at risk for living in low income families are parents without a high school degree, lack of parental employment, and living in a single-parent household.

DIF: COG: Evaluating REF: 649 OBJ: 1

6. Which statement is true about the role of nurses in community health?
a. The nurse provides direct services to children and their families.
b. A major role of community health nurses is the provision of immunizations.
c. Children are not the primary focus of community health, since they are often acutely ill.
d. Complementary therapies and environmental toxins are often the focus of the health care of children.
ANS: A
The nurse provides direct services to children and their families: assessing, managing care, education, and counseling.

DIF: COG: Understanding REF: 669 OBJ: 2

7. The rising incidence of abusive head trauma (AHT) alerts the community nurse to focus on:
a. Taking at-risk babies out of violent households
b. Placing babies under the care of community health nurses
c. Educating and providing support to new parents
d. Helping those affected seek proper legal representation
ANS: C
Prevention strategies are necessary to reduce the incidence of AHT. Parental education and support is necessary to prevent child maltreatment.

DIF: COG: Analyzing REF: 661 OBJ: 2

8. What action can nurses take to actively participate in efforts to reduce gun violence among young people?
a. Identify populations at risk for violence.
b. Pass legislation to support gun control.
c. Search lockers at school looking for weapons and contraband.
d. Care for clients who have sustained gunshot wounds.
ANS: A
Nurses can identify populations at risk and target this population for aggression or anger management. The other responses are not activities community health nurses would engage in.

DIF: COG: Analyzing REF: 662 OBJ: 2

9. A nurse assesses the playground safety at a new community center and notices rope swings and a trampoline. What action should the nurse take?
a. No action is required.
b. Explain to the staff that these items are not recommended for playgrounds.
c. Supervise the children closely when they are using this equipment.
d. Call the police to have the items confiscated.
ANS: B
Rope swings and trampolines are not recommended for playgrounds.

DIF: COG: Evaluating REF: 662 OBJ: 2

10. A mother tells the nurse she is afraid to have her infant immunized. Which statement would be the most appropriate response for the nurse?
a. It is normal to be concerned, as some immunizations have been linked to autism.
b. Researching the Internet will provide you more information as to the importance of immunizations.
c. Choosing to not vaccinate your child puts your child and others at risk.
d. Your infant received active immunity at birth, so immunizations are not indicated until 4 months of age.
ANS: C
The child who is not immunized and others around the child are at risk if immunizations do not occur. Scientific studies have not found a relationship between immunizations and autism. Information that is researched on the Internet may not be a reliable source of information as the nurse has no control over the information the client receives. Infants receive natural passive immunity at birth through the placental transfer of maternal antibodies; this protection lasts for about 2 months.

DIF: COG: Evaluating REF: 653 OBJ: 2

11. The leading cause of death among children and teenagers is:
a. Drowning
b. Motor vehicle accidents
c. Burns
d. Poisonings
ANS: B
One fourth of these deaths involve drunk drivers.

DIF: COG: Remembering REF: 659 OBJ: 3

12. The group with the lowest injury death rate is:
a. Infants
b. Toddlers and preschoolers
c. School-age children
d. Adolescents
ANS: C
School-age children have the lowest death rate among younger age groups.

DIF: COG: Remembering REF: 659 OBJ: 3

13. Which statement about sudden infant death syndrome (SIDS) is true?
a. SIDS occurs most often in female infants.
b. Maternal cigarette smoking increases risk.
c. Most deaths occur between 2 and 8 months of age.
d. Most victims had previous episode of cyanosis or apnea.
ANS: B
Maternal smoking increases risk 3 to 4 times. SIDS occurs most often in male infants, most deaths occur between 1 and 5 months, and only a small number of victims have had a previous episode of cyanosis or apnea.

DIF: COG: Understanding REF: 664 OBJ: 3

14. When providing anticipatory guidance to parents who have a child under 1 year of age, it is most important to provide education about prevention of which injury, as it occurs the most frequently in this population?
a. Occluded airway
b. Burns
c. Poisoning
d. Falls
ANS: A
Children under 1 year of age are most frequently injured by occluded airways.

DIF: COG: Applying REF: 659 OBJ: 3

15. A nurse is providing a health education program for the community about prevention of lead poisoning. Which information would the nurse most likely include in the program?
a. Universal screening for all children ages 1 and 2 years is recommended.
b. Lead poisoning can lead to serious respiratory system complication.
c. The most common exposure to lead occurs when children play with imported toys.
d. Lead-based paints are found in all homes built before 1987.
ANS: A
Universal screening is recommended for 1 and 2 year olds. Lead poisoning can cause significant neurological, cardiovascular, and renal disease. The most common exposure is through lead-based paints and lead-contaminated soil and dust in houses built before 1987. Lead-based paints may be found in some homes built before 1987, but not all.

DIF: COG: Analyzing REF: 667 OBJ: 4

16. When assessing a child with chronic health problems and his family, which factor should be taken into account?
a. The ability of the family to pay for expensive equipment
b. The degree of impairment to the childs ability to develop
c. How often recreational activities will take place
d. Special needs camp placement for the child in the summer
ANS: B
The degree of impairment to the childs ability to develop is a concern of the community health nurse.

DIF: COG: Analyzing REF: 664 OBJ: 4

17. A nurse is caring for a preschool-aged child who has been exposed to environmental tobacco smoke (ETS) on a regular basis. Because of the exposure to ETS, the nurse recognizes that this child is at greater risk for:
a. Middle ear infections
b. Sudden infant death syndrome (SIDS)
c. Living in poverty
d. Behavioral disturbances
ANS: A
Children exposed to ETS experience increased episodes of middle ear infections, asthma, upper respiratory tract infections, and more missed school days. SIDS incidence increases with ETS exposure, but this is not a concern with a preschool-aged child.

DIF: COG: Analyzing REF: 668 OBJ: 4

18. Which is an example of a medical home?
a. A building that houses multiple primary care providers and specialists
b. A partnership between a community health nurse, a client, and a family
c. A system that meets the needs of the individual, family, and community
d. A collaboration of care provided by an interprofessional team
ANS: A
A medical home emphasizes an integrated health system with collaboration of care from an interprofessional team of primary care physicians, specialists and subspecialists, other health professionals, hospitals and healthcare facilities, and public health and community working with children and families.

DIF: COG: Applying REF: 668 OBJ: 5

19. A nurse is using motivational interviewing when communicating with a family about improving their eating habits. Which question would the nurse most likely ask when using this technique?
a. Do you feel comfortable restricting foods your child eats?
b. Why do you choose unhealthy snacks?
c. What changes would you like to make to improve your diet?
d. Where do you do your grocery shopping?
ANS: A
Motivational interviewing is a focused communication strategy in which the parents are encouraged to set goals, identify personal barriers, and identify potential mechanisms to overcome the barriers to make safety and health promotion changes for their child. Nurses use open-ended questioning and reflection to encourage sharing from the child and parents.

DIF: COG: Evaluating REF: 668 OBJ: 5

MULTIPLE RESPONSE

1. Which actions promote sports safety? Select all that apply.
a. Grouping children according to weight, size, and skill level
b. Providing adequate supervision by competent teenagers if adults are not available
c. Using appropriate-size equipment
d. Encouraging attendance at events by medical personnel
ANS: A, C
Grouping children by size and skill level and using appropriate-size equipment are the best actions to promote sports safety. Teenagers cannot adequately supervise children in sports activities, and medical personnel do not need to be present at all sports events.

DIF: COG: Applying REF: 660 OBJ: 2

2. Which recommendations should a nurse make when counseling a family about the management of childhood obesity? Select all that apply.
a. Set goals related to having a healthier lifestyle, not dieting.
b. Have low-calorie, nutritious snacks available and ready.
c. Allow snacking in front of the TV for short period of time.
d. Decrease computer time and replace it with activities and chores.
ANS: A, B, D
Setting goals for a healthier lifestyle; having low-calorie, nutritious snacks available; and decreasing computer time will assist in managing childhood obesity. Allowing snacking in front of the TV will not decrease childhood obesity.

DIF: COG: Analyzing REF: 658 OBJ: 2

Leave a Reply