Chapter 30- Perioperative Nursing Nursing School Test Banks

 

1.

Sara Thomas is scheduled for liposuction surgery to reduce her weight. Based on urgency, how is this surgery classified?

A)

urgent

B)

elective

C)

emergency

D)

emergent

2.

A diabetic patient is undergoing surgery to amputate a gangrenous foot. This procedure would be considered which of the following categories of surgery based on purpose?

A)

Diagnostic

B)

Ablative

C)

Palliative

D)

Reconstructive

3.

A patient scheduled for major surgery will receive general anesthesia. Why is inhalation anesthesia often used to provide the desired actions?

A)

rapid excretion and reversal of effects

B)

safe administration in the patients own room

C)

involves only the respiratory system and skin

D)

slow onset of action and maintains reflexes

4.

Which of the following are desired outcomes of general anesthesia? Select all that apply.

A)

loss of consciousness

B)

analgesia

C)

relaxed skeletal muscles

D)

loss of sensation in specific area

E)

depressed reflexes

F)

altered mood with some degree of amnesia

5.

A nurse is teaching a patient about regional anesthesia. Which of the following statements is accurate about this type of anesthesia?

A)

You will be asleep and wont be aware of the procedure.

B)

You will be asleep but may feel some pain during the procedure.

C)

You will be awake but will not be aware of the procedure.

D)

You will be awake and will not have sensation of the procedure.

6.

A nurse has been asked to ensure informed consent for a surgical procedure. What might be a role of the nurse?

A)

securing informed consent from the patient

B)

signing the consent form as a witness

C)

ensuring the patient does not refuse treatment

D)

refusing to participate based on legal guidelines

7.

A patient, scheduled for open-heart surgery, tells the nurse he does not want to be saved if he dies during surgery. What should the nurse do next?

A)

discuss with and document the wishes of the patient and family

B)

administer the ordered oral and intravenous preoperative medications

C)

notify the physician after completion of the surgical procedure

D)

verbally report the patients wishes to the operating room supervisor

8.

Which of the following is a factor influencing the increased incidence of outpatient/same day surgery?

A)

lower healthcare costs

B)

increase in length of hospital stays

C)

increase in minor surgeries

D)

decrease in number of surgeons

9.

A nurse is giving a patient scheduled for outpatient surgery preoperative information. Which of the following are recommended teaching guidelines? Select all that apply.

A)

Continue with all medications routinely taken.

B)

Notify the surgeons office if a cold or infection develops before surgery.

C)

List allergies and be sure the operating staff is aware of these.

D)

Wear clothing without buttons or zippers.

E)

Have someone available for transportation home after recovery from anesthesia.

F)

Continue with regular consumption of food and beverages until the morning of surgery.

10.

An operating room nurse is preparing for a surgical procedure for an infant. The nurses perioperative care is based on what physiologic factor that puts infants at greater risk from surgery than adults?

A)

increased vascular rigidity

B)

diminished chest expansion

C)

lower total blood volume

D)

decreased peripheral circulation

11.

A nurse preparing an elderly patient for hip replacement surgery is aware of the surgical risks related to the patients age. Which of the following accurately describe these risks? Select all that apply.

A)

increased cardiac output

B)

decreased peripheral circulation

C)

increased vascular rigidity

D)

increased oxygenation of blood

E)

decreased thermoregulation ability

F)

increased skin moisture and elasticity

12.

A nurse caring for an elderly postsurgical patient helps the patient perform leg exercises. Which age-related change makes these exercises even more important?

A)

reduced vital capacity

B)

decreased peripheral circulation

C)

decreased oxygenation of blood

D)

decreased reaction time and coordination

13.

After conducting a preoperative health assessment, the nurse documents that the patient has physical assessments supporting the medical diagnosis of emphysema. Based on this finding, what postoperative interventions would be included on the plan of care?

A)

Perform sterile dressing changes each morning.

B)

Administer pain medications as needed.

C)

Conduct a head-to-toe assessment each shift.

D)

Monitor respirations and breath sounds.

14.

A preoperative assessment finds a patient to be 75 pounds overweight. The patient is to have abdominal surgery. What nursing diagnosis would be appropriate based on the patients weight?

A)

Risk for Aspiration

B)

Risk for Imbalanced Body Temperature

C)

Risk for Infection

D)

Risk for Falls

15.

Which of the following interventions is of major importance during preoperative teaching?

A)

performing skills necessary to gastrointestinal preparation

B)

encouraging the patient to identify and verbalize fears

C)

discussing the site and extent of the surgical incision

D)

telling the patient not to worry or be afraid of surgery

16.

A nurse is reviewing results of preoperative screening tests and notes the patients potassium level is dangerously low. What should the nurse do next?

A)

Nothing; potassium levels have no influence on surgical outcome.

B)

Include the information in the postoperative end of shift report.

C)

Document the data and notify the physician who will do the surgery.

D)

Ask the patient and family members why the potassium is low.

17.

A nurse is teaching a surgical patient about postoperative p.r.n. pain control. Which of the following should be included?

A)

We will bring you pain medications; you dont need to ask.

B)

Even if you have pain, you may get addicted to the drugs.

C)

You wont have much pain so just tough it out.

D)

You need to ask for the medication before the pain becomes severe.

18.

A nurse is teaching a preoperative patient how to cough effectively. What can the nurse tell the patient to do to facilitate coughing?

A)

Hold a pillow or folded bath blanket over the incision.

B)

Get up and walk before you try to cough.

C)

It would be best if you do not cough until you feel better.

D)

When you cough, cover your nose and mouth with a tissue.

19.

A cleansing enema is ordered for a patient who is scheduled to have colon surgery. What is the rationale for this procedure?

A)

Surgical patients routinely are given a cleansing enema.

B)

Cleansing enemas are given before surgery at the patients request.

C)

There will be less flatus and discomfort postoperatively.

D)

Peristalsis does not return for 24 to 48 hours after surgery.

20.

Which of the following would be an appropriate expected outcome for a patient during surgery?

A)

remains asleep during the surgical procedure

B)

remains free of neuromuscular injury

C)

verbalizes freedom from anxiety and restlessness

D)

expresses understanding of preoperative teaching

21.

A nurse working in a PACU is responsible for conducting assessments on immediate postoperative patients. What is the purpose of these assessments?

A)

to determine the length of time to recover from anesthesia

B)

to use intraoperative data as a basis for comparison

C)

to focus on cardiovascular data and findings

D)

to prevent complications from anesthesia and surgery

22.

A nurse is providing ongoing postoperative care to a patient who has had knee surgery. The nurse assesses the dressing and finds it saturated with blood. The patient is restless and has a rapid pulse. What should the nurse do next?

A)

Document the data and apply a new dressing.

B)

Apply a pressure dressing and report findings.

C)

Reassure the family that this is a common problem.

D)

Make assessments every 15 minutes for 4 hours.

23.

A postoperative home care patient has developed thrombophlebitis in her right leg. What category of medications will probably be prescribed for this cardiovascular complication?

A)

anticoagulants

B)

antibiotics

C)

antihistamines

D)

antigens

24.

A student is assessing a postoperative patient who has developed pneumonia. The plan of care includes positioning the patient in the Fowlers or semi-Fowlers position. What is the rationale for this position?

A)

It increases blood flow to the heart.

B)

The patient will be more comfortable and have less pain.

C)

It facilitates nursing assessments of skin color and temperature.

D)

It promotes full aeration of the lungs.

25.

A young woman has been in an automobile crash that resulted in an amputation of her left lower leg. She verbalizes grief and loss. What knowledge by the nurse is used to provide interventions to help the patient cope?

A)

The patient should be grateful to be alive.

B)

This is a normal, appropriate response.

C)

This is an abnormal, inappropriate response.

D)

Tissue healing will help the patient adapt.

26.

A nurse in an outpatient surgical center is teaching a patient about what will be necessary for discharge to home. What information should the nurse include about transportation?

A)

The patient is not allowed to drive a car home.

B)

If the patient is not dizzy, driving a car is allowed.

C)

Only adults over the age of 25 may drive home.

D)

None; this is not necessary information.

27.

Which of the following interventions are recommended guidelines for meeting patient postoperative elimination needs?

A)

Assess abdominal distention, especially if bowel sounds are audible or are low pitched.

B)

Assess for the return of peristalsis by auscultating bowel sounds every 4 hours when the patient is awake.

C)

Encourage food and fluid intake when ordered, especially dairy products and low-fiber foods.

D)

|Assess for bladder distention by palpating below the symphysis pubis if the patient has not voided within 8 hours after surgery.

28.

A nurse is assisting a postoperative patient with deep-breathing exercises. Which of the following is an accurate step for this procedure?

A)

Place the patient in prone position, with the neck and shoulders supported.

B)

Ask the patient to place the hands over the stomach, so he or she can feel the chest rise as the lungs expand.

C)

Ask the patient to exhale rapidly and completely and inhale through the nose rapidly and completely.

D)

Ask the patient to hold his or her breath for 3 to 5 seconds and mentally count one, one thousand, two, one thousand and so forth.

29.

A nurse is assisting a postsurgical patient with effective coughing. How often should this exercise be performed?

A)

every hour

B)

every 2 hours

C)

every 4 hours

D)

every shift

Answer Key

1.

B

2.

B

3.

A

4.

A, B, C, E

5.

D

6.

B

7.

A

8.

A

9.

B, C, D, E

10.

C

11.

B, C, E

12.

B

13.

D

14.

C

15.

B

16.

C

17.

D

18.

A

19.

D

20.

B

21.

D

22.

B

23.

A

24.

D

25.

B

26.

A

27.

B

28.

D

29.

B

Page 1

Leave a Reply