Chapter 31- Hygiene Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following factors does not affect personal hygiene practices?

A)

culture

B)

income level

C)

health state

D)

gender

2.

A homeless person uses the soap and towels in a public restroom to wash up. This is an example of which of the following factors affecting personal hygiene practices?

A)

socioeconomic class

B)

culture

C)

developmental level

D)

health state

3.

Which of the following patients are at an increased risk for oral problems? Select all that apply.

A)

a comatose patient

B)

a confused patient

C)

a depressed patient

D)

a patient undergoing chemotherapy

E)

a hypertensive patient

F)

an obese patient

4.

A nurse is assessing the skin of an older patient with dry skin and notices several areas of scratches and abrasion. Interventions should be implemented to meet what goal?

A)

investigate the possibility of elder abuse

B)

decrease the risk of infection

C)

promote safety during daily hygiene

D)

increase the patients self-esteem

5.

Which of the following patients would be at greatest risk for injury to the skin and mucous membranes?

A)

10-day-old infant with no health problems

B)

17-year-old adolescent with asthma

C)

44-year-old man with hemorrhoids

D)

77-year-old man with diabetes

6.

What physical changes during adolescence predispose the adolescent to body odor and acne?

A)

growth of long bones

B)

loss of calcium from bones

C)

hormonal changes

D)

decreased skin secretions

7.

An 80-year-old woman tells the nurse that she just itches all the time and her skin seems very dry. How do these symptoms relate to aging skin?

A)

activity of the glands in the skin lessens

B)

the symptoms are indicators of a disease

C)

skin gland activity increases, leading to acne

D)

the symptoms are unrelated to aging skin

8.

A patient has had food poisoning with severe vomiting and diarrhea. What would this acute illness most likely cause?

A)

edema

B)

dehydration

C)

jaundice

D)

eczema

9.

A nurse is conducting a health history for a patient with a skin problem. What question or statement would be most useful in eliciting information about personal hygiene?

A)

Perhaps you dont recognize your bad body odor.

B)

You must eat a lot of greasy foods to have this acne.

C)

Tell me about what you do to take care of your skin.

D)

Why do you only take a bath once a week?

10.

Which of the following patients would be most at risk for alterations in oral health?

A)

infant who is breast fed

B)

man with a nasogastric tube

C)

woman who is pregnant

D)

healthy young adult

11.

A home health nurse is visiting a patient who is receiving chemotherapy for cancer treatment. What condition may result from chemotherapy?

A)

changes in skin color

B)

excess hair growth

C)

loss of hair

D)

dry, brittle nails

12.

A student has been assigned to provide hygiene care to four patients. Which one would require special consideration for perineal care?

A)

middle-aged man with a nasogastric tube

B)

young adult man who has had a hernia repair

C)

young woman who has had cosmetic surgery

D)

middle-aged woman with a Foley catheter

13.

A nurse is developing a plan of care for an older adult who is malnourished and on bed rest. Which of the following interventions would be included to prevent skin alterations?

A)

turn and reposition every 2 hours

B)

limit fluids to 500 mL every 24 hours

C)

do not use lotions or creams on skin

D)

assess vital signs every 4 hours

14.

Which of the following statements by a patient would alert the nurse to an increased risk for skin cancer?

A)

I take a shower three times a day.

B)

This wart has changed color.

C)

My skin is just so dry and it itches.

D)

My cast is rubbing a blister.

15.

While conducting an oral assessment, a nurse notices the patients gums are red and swollen, some teeth are loose, and blood and pus can be expressed when the gums are palpated. What condition do these symptoms indicate?

A)

periodontitis

B)

plaque

C)

halitosis

D)

caries

16.

A school nurse is assessing children in the third grade for pediculosis capitis. What assessments should be made?

A)

the pubic area for growth of hair

B)

the head for nits on hair shafts

C)

the nails for evidence of cleanliness

D)

the body for evidence of abuse

17.

A student has been assigned to provide morning care to a patient. The plan of care includes the information that the patient requires partial care. What will the student do?

A)

Provide total physical hygiene, including perineal care.

B)

Provide total physical hygiene, excluding hair care.

C)

Provide supplies and orient to the bathroom.

D)

Provide supplies and assist with hard-to-reach areas.

18.

Which of the following is one of the most important benefits of a nurse helping with bathing?

A)

The patient sees professional staff.

B)

The nurse improves technical skills.

C)

Staffnurse relationships are more collegial.

D)

Nursepatient relationships are facilitated.

19.

Before a long-term care resident goes to sleep at night, his dentures are placed in a denture cup with clean water. What rationale supports placing dentures in water?

A)

none; they should be placed in saline

B)

to increase comfort when replaced in the mouth

C)

to prevent drying and warping of plastic

D)

to ensure the dentures are not thrown away

20.

A nurse is providing oral care to a patient with dentures. What action would the nurse do first?

A)

Assess the mouth and gums.

B)

Don gloves.

C)

Wash the patients face.

D)

Apply lubricant.

21.

A patient tells a nurse that he always uses boric acid solution to wash out his eyes. What would the nurse teach the patient?

A)

Boric acid should not be used; it is toxic when absorbed.

B)

Good work! Continue with your cleansing routine.

C)

Why in the world would you do such a thing?

D)

Maybe you should try something a little stronger.

22.

The mother of a 2 year old tells the nurse she always cleans the childs ears with a hairpin. What would the nurse tell the mother?

A)

Thats not good. Use a Q-tip or your finger instead.

B)

You really like to keep your child clean. Good for you!

C)

That is dangerous; you might puncture the eardrum.

D)

Show me exactly how you use the hairpin.

23.

A nurse is caring for a patient with long hair. The patient asks if something could be done about her hair to be more comfortable. How would the nurse respond?

A)

Yes, I can braid it for you if you want me to.

B)

Well I guess I could just cut it all off.

C)

You will have to ask your family to do that.

D)

No, that is not a part of my job as a nurse.

24.

A nurse is helping an older woman undress and notices the womans knee-high hose have left deep indentations. The woman has diabetes. Does this pose a risk to the patient?

A)

No, the indentations will go away.

B)

No, knee-high hose are more comfortable.

C)

Yes, these are a safety hazard and should not be worn.

D)

Yes, these can obstruct lower extremity circulation.

25.

A nurse is providing perineal care to a female patient. In which direction would the nurse move the washcloth?

A)

from the pubic area toward the anal area

B)

from the anal area to the pubic area

C)

from side to side within the labia

D)

the direction does not make any difference

26.

A female patient in a reproductive health clinic tells the nurse practitioner that she douches every day. Should the nurse tell the patient to continue this practice?

A)

Yes, this helps prevent vaginal odor.

B)

Yes, this decreases vaginal secretions.

C)

No, douching removes normal bacteria.

D)

No, douching may increase secretions.

27.

The family of a patient being discharged home has arranged to rent a hospital bed. What should the nurse teach the family about safety when using the bed?

A)

how to apply the bed linens

B)

proper maintenance

C)

how to move the patient in bed

D)

advisable positions and controls

28.

A nurse is making a bed occupied by a patient. Which of the following is a recommended step for this procedure?

A)

Lower side rail on opposite side of you.

B)

Discard soiled linen onto the floor.

C)

Fan-fold soiled linens as close to patient as possible.

D)

Place the drawsheet under the patients knees.

29.

A nurse is teaching an adolescent patient how to care for her acne. Which of the following is a recommended guideline?

A)

Squeeze infected areas to prevent infection.

B)

Rigorously cleanse the acne with soap and hot water.

C)

Use water-based moisturizers and make-up.

D)

Use sun-tanning booths to dry up pustules.

30.

A nurse is shaving the facial hair of a bed-ridden patient. Which of the following is a recommended guideline for this procedure?

A)

Fill bath basin with cool water.

B)

Apply shaving cream approximately 1 inch thick.

C)

Shave with the direction of hair growth in downward, short strokes.

D)

Do not use aftershave or lotion on area shaved.

Answer Key

1.

D

2.

A

3.

A, B, C, D

4.

B

5.

D

6.

C

7.

A

8.

B

9.

C

10.

B

11.

C

12.

D

13.

A

14.

B

15.

A

16.

B

17.

D

18.

D

19.

C

20.

B

21.

A

22.

C

23.

A

24.

D

25.

A

26.

C

27.

D

28.

C

29.

C

30.

C

Page 1

Leave a Reply