Chapter 31: Special Needs Populations Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 31: Special Needs Populations

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which definition of disability is being used when a disability is considered to be a function of physical characteristics that place an individual at a disadvantage when compared to those without the characteristics?
a. The Social Model of Disability
b. The Medical Model of Disability
c. The Webster Dictionary definition of disability
d. The Social Security Administration definition of disability
ANS: B
In the Medical Model of Disability, disability is considered to be a function of physical characteristics or conditions which place an individual at a disadvantage as compared to those without the characteristic or condition. This model emphasizes the disabled person and the need to modify the course of illness to give the disabled person a normal life.

DIF: COG: Understanding REF: 698 OBJ: 1

2. Developmental disabilities, which continue throughout a persons lifetime, start before which age?
a. 7
b. 12
c. 17
d. 22
ANS: D
Developmental disabilities start before age 22.

DIF: COG: Understanding REF: 700 OBJ: 1

3. A client who has been diagnosed with a substance abuse disorder and bipolar disorder has a:
a. Disability
b. Dual diagnosis
c. Handicap
d. Functional limitation
ANS: B
A substance abuse disorder concurrent with a mental illness disorder is a dual diagnosis.

DIF: COG: Applying REF: 700 OBJ: 1

4. A client has a developmental disability. The nurse would anticipate limited functioning in which areas?
a. Dependent living, education, and finances
b. Race, gender, and ethnicity
c. Care giving, dependence, and limitation
d. Self-help, language, and learning
ANS: D
Disabilities limit functioning in at least three of seven areas, including self-help, language, learning, mobility, self-direction, independent living, and economic self-sufficiency.

DIF: COG: Applying REF: 700 OBJ: 1

5. According to the Social Security Administration, which individual would be considered disabled?
a. A wheelchair-bound person
b. A person unable to engage in any gainful activity because of a medical impairment
c. A handicapped person
d. A person who has had a stroke or has lost the use of a lower extremity
ANS: B
By definition, the Social Security Administration defines a disabled person as a person unable to engage in substantial, gainful activity by reason of medically determinable physical or mental impairment.

DIF: COG: Applying REF: 699 OBJ: 1

6. Which is the correct way to refer to someone with a disability?
a. A handicapped person
b. A person with an amputation
c. An amputee
d. A wheelchair-bound afflicted person
ANS: B
The correct way to refer to someone with a disability is as a person with and not to label the person according to the disability.

DIF: COG: Applying REF: 700 OBJ: 2

7. What is the most common disability occurring in the United States in persons aged 18 years and older?
a. Diabetes
b. Stroke
c. Arthritis
d. Cancer
ANS: C
The most common disability found in the United States in persons aged 18 years and over is arthritis.

DIF: COG: Understanding REF: 699|701 OBJ: 3

8. Which statement about disabilities is true?
a. Disability includes sickness.
b. Almost everyone will experience disability at some time during life.
c. Disabilities are limited to physical impairments.
d. Most disabled individuals require assistance with activities of daily living (ADLs).
ANS: B
Most men, women, and children of all ages, races, and ethnicities will experience disability at some time during their life. As a person ages, the likelihood of developing a disability increases.

DIF: COG: Understanding REF: 703 OBJ: 4

9. When providing care for a family who has a child with a disability, who would most likely to report high levels of stress, anxiety, and depression?
a. Mother
b. Father
c. Teacher
d. Home health nurse
ANS: A
Mothers are most often the caregivers in families with a child with a disability.

DIF: COG: Applying REF: 705 OBJ: 4

10. A congressional mandate for the addition of folic acid to cereals in the United States to reduce neural tube defects in infants addresses which level of prevention?
a. Primary prevention
b. Secondary prevention
c. Tertiary prevention
d. Assessment
ANS: A
Primary prevention refers to those interventions aimed at preventing the occurrence of disease, injury, or disability.

DIF: COG: Applying REF: 709 OBJ: 4

11. A nurse is caring for a disabled individual and her family. The nurse recognizes that a potential effect on the family may include:
a. High out-of-pocket expenses to receive necessary services
b. Alteration of self-concept and self-esteem
c. Compliance with necessary legislation to maintain services
d. Provision of health care services by the health department
ANS: A
The cost of caring for a child with a disability often affects the familys financial well-being. One-third of children with disabilities who have insurance lack adequate coverage to meet their needs. Alteration of self-concept and self-esteem may affect individuals in the family, but not the family. Compliance with legislation and provision of health care services may be potential effects on the community.

DIF: COG: Analyzing REF: 705 OBJ: 4

12. To improve the health and wellness of persons with disabilities, what action should the nurse take?
a. Treat the whole person, not just the disability.
b. Focus on the disability and the related illnesses.
c. Acknowledge the ability, not the disability.
d. Ensure persons with disabilities have access to home health care.
ANS: A
To improve the health and wellness of persons with disabilities, the former Surgeon General Carmona suggested that: health care providers should see and treat the whole person, educators should teach about disability, the public should focus on the persons abilities not just the disability, and the community should ensure accessible health care and wellness services.

DIF: COG: Analyzing REF: 707 OBJ: 4

13. Which statement about physically compromised persons who are experiencing poverty is true?
a. They are more likely to have access to needed services.
b. They are at greater risk for more rapid progression of disease processes.
c. Their care is usually better coordinated.
d. They require more nursing in-home care than persons not living in poverty.
ANS: B
People who are disabled and live in poverty are less likely to have the resources to provide for their own special needs.

DIF: COG: Understanding REF: 707 OBJ: 5

14. When working with low-income disabled families who have young children, the nurse recognizes that the children who are at greatest risk for abuse have:
a. Physical disabilities
b. Developmental delays
c. Mental retardation
d. Cognitive disabilities
ANS: D
Children with cognitive disabilities under the age of six and from low-income families are at the highest risk for abuse or neglect. Children who have developmental delays, mental retardation, or physical disabilities are not at increased risk.

DIF: COG: Analyzing REF: 708 OBJ: 6

15. A nurse implements a health promotion education programs for physically compromised adults. What is the most important reason to provide programming for this population?
a. Health promotion interventions are similar among those with disabilities.
b. Establishment of health-promoting behaviors is difficult.
c. Information and counseling is needed to prevent other health problems.
d. Community resources can be accessed through these presentations.
ANS: C
Physically compromised clients need information and counseling for health-promoting behaviors and for prevention of the progression of a condition or pathology. Primary prevention is the most important strategy so that other conditions do not occur.

DIF: COG: Evaluating REF: 708 OBJ: 6

16. How does Healthy People 2020 address persons with disabilities?
a. Suggests specific therapies and techniques for working with this population
b. Recognizes disabled individuals as productive citizens
c. Recommends the development of community health centers
d. Emphasizes increased access to services for this population
ANS: D
Healthy People 2020 has a greater emphasis on increasing access to services that can increase independence and foster community living.

DIF: COG: Understanding REF: 710 OBJ: 7

17. Which role is being performed when the nurse speaks on behalf of others who are unable to speak for themselves?
a. Advocate
b. Caregiver
c. Coordinator
d. Collaborator
ANS: A
A nurse speaking on behalf of others who are unable to speak for themselves is performing the role of advocate.

DIF: COG: Applying REF: 711 OBJ: 8

18. When the nurse maintains current information about agencies whose services are of potential use to the disabled and directs clients to the resources that can meet their needs, which role is being demonstrated?
a. Educator
b. Caregiver
c. Referral agent
d. Advocate
ANS: C
As a referral agent, the nurse directs clients to the resources that can meet their needs.

DIF: COG: Applying REF: 711 OBJ: 8

19. The nurse, with agreement from the family, arranges for families to see social workers on the same day that they bring their children for follow-up care in a pediatric cardiology clinic. The role being performed is:
a. Caregiver
b. Coordinator
c. Collaborator
d. Case finder
ANS: B
A nurse arranging for families to see social workers on the same day that they bring children to be followed up in a pediatric cardiology clinic is performing the role of coordinator.

DIF: COG: Applying REF: 711 OBJ: 8

20. The nurse organizes developmental vision and hearing screening of young children to identify those with disabilities. The nurse is performing which role?
a. Caregiver
b. Coordinator
c. Collaborator
d. Case finder
ANS: D
A nurse as a case finder identifies individuals with disabilities who need services.

DIF: COG: Applying REF: 711 OBJ: 8

21. An employee who is blind is able to bring a service animal to work because of the provisions included in which legislation?
a. The Rehabilitation Act of 1973
b. The Americans with Disabilities Act of 1990
c. The Individuals with Disabilities Education Act of 1975
d. The Developmental Disabilities Act and Bill of Rights Act of 2000
ANS: B
Service animals are defined and protected under the Americans with Disabilities Act of 1990. Service animals are working animals that are individually trained to perform tasks for persons with disabilities. This legislation allows service animals to accompany a disabled person into all areas open to the general public.

DIF: COG: Analyzing REF: 713 OBJ: 8

MULTIPLE RESPONSE

1. Which individuals would meet the definition of work disability as defined by the United State Census Bureau? Select all that apply.
a. An individual who has resigned from a position because of discrimination
b. An individual who has retired or left a job for health reasons
c. An individual who did not work because of long-term mental illness
d. An individual who did not work in the past 12 months because of illness
ANS: B, C, D
Work disability includes a person who has a problem or disability that prevents him or her from working, has a service-connected disability, has retired or left a job for health reasons, did not work because of long-term physical or mental illness, or did not work in the past 12 months because of illness or disability.

DIF: COG: Applying REF: 699 OBJ: 2

2. Which conditions may contribute to disability? Select all that apply.
a. Violence
b. Tobacco use
c. Lack of access to health care
d. Unsanitary living conditions
ANS: A, B, C, D
Several conditions and inherited problems can cause disability: genetic disorders, acute and chronic illnesses, violence, tobacco use, lack of access to health care, as well as failure to eat correctly, exercise regularly, or manage stress effectively. Substance abuse, environmental problems, and unsanitary living conditions can cause disability.

DIF: COG: Analyzing REF: 701 OBJ: 3

3. What factors should a nurse take into consideration when planning nursing interventions for disabled individuals living in poverty? Select all that apply.
a. This population may have difficulty securing employment.
b. This population may have less access to health care.
c. This population is better able to use community resources.
d. This population may make healthier lifestyle choices.
ANS: A, B
Persons who are disabled and live in poverty are less likely to have the resources to provide for their own special needs. They often have difficulty securing employment and have barriers obtaining health insurance and accessing health care. This population is limited in their ability to access community resources and is at greater risk for disabling conditions resulting from lifestyle choices.

DIF: COG: Analyzing REF: 708 OBJ: 5

Leave a Reply