Chapter 32: Complementary and Alternative Therapies Nursing School Test Banks

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A patient describes practicing a complementary and alternative therapy involving concentrating and controlling his respiratory rate and pattern, recognizing that breath work is to yoga as

a.

The zone is to acupressure.

b.

Massage therapy is to Ayurveda.

c.

Reiki therapy is to therapeutic touch.

d.

Prayer is to tai chi.

ANS: C

This is an analogy that compares different therapies within specific categories. Both yoga and breath work are mind-body therapies, whereas both Reiki and therapeutic touch therapies are energy field therapies. The other options have different design structures; thus, they do not fit the analogy.

DIF: Apply REF: 645-646

OBJ: Identify the principles and effectiveness of imagery, meditation, and breath work.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

2. A teen with an anxiety disorder is referred for biofeedback because her parents do not want her on anxiolytics. The nurse recognizes that the teen understands her health education on biofeedback when she states, Biofeedback will

a.

Allow me to direct my energies in an intentional way when stressed.

b.

Allow me to manipulate my stressed out joints.

c.

Help me with my thoughts, feelings, and physiological responses to stress.

d.

Let me assess and redirect my energy fields.

ANS: C

By using electromechanical instruments, a person can receive information or feedback on his or her stress level. Having this knowledge allows the patient to develop awareness and voluntary control over his or her physiological symptoms. Biofeedback does not address energy fields. Directing energies is therapeutic touch. Manipulation of body alignment and joints is done by a chiropractor.

DIF: Apply REF: 649

OBJ: Describe the purpose and principles of biofeedback. TOP: Planning

MSC: Complementary and Alternative Therapies

3. A 70-year-old patient is newly admitted to a skilled nursing facility with the diagnoses of Alzheimers dementia, lipidemia, and hypertension, and a history of pulmonary embolism. Medications brought on admission included lisinopril, hydrochlorothiazide, warfarin, low-dose aspirin, ginkgo biloba, and echinacea. The nurse contacts the patients medical provider over which potential drug-drug interaction?

a.

Lisinopril and echinacea

b.

Warfarin and ginkgo biloba

c.

Echinacea and warfarin

d.

Lisinopril and hydrochlorothiazide

ANS: B

Warfarin and blood thinners interact with ginkgo biloba as designed to improve memory. All herbal supplements should be evaluated with current pharmacological medications. The other options do not have drug interactions with each other.

DIF: Understand REF: 653 OBJ: Describe safe and unsafe herbal therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

4. An acquaintance of a nurse asks for a nonmedical approach for excessive worry and work stress. The most appropriate CAM therapy that the nurse can recommend is

a.

Meditation

b.

Ayurvedic herbs

c.

Acupuncture

d.

Chiropractic therapy

ANS: A

Meditation is indicated for stress-related illness. A person can learn to calm down and cope with stress through the use of meditation. Ayurvedic herbs have been used for centuries to treat illness. Acupuncture focuses on redirecting Qi via the bodys meridian energy lines to influence deeper internal organs. Chiropractic therapy involves manipulation of the spinal column and includes physiotherapy and diet therapy.

DIF: Analyze REF: 645-647

OBJ: Describe the clinical applications of relaxation therapies. TOP: Planning

MSC: Complementary and Alternative Therapies

5. The therapy that is more effective in treating physical ailments than in preventing disease or managing chronic illness is _____ medicine.

a.

Allopathic

b.

Complementary

c.

Alternative

d.

Mind-body

ANS: A

Allopathic medicine is synonymous with traditional Western medicine, which is highly effective in treating numerous physical ailments, but it is in general less effective in preventing disease, decreasing stress-induced illness, managing chronic disease, and caring for the emotional and spiritual needs of individuals. Complementary, alternative, and mind-body types of medicine can be used in tandem with allopathic medicine but are distinctly different.

DIF: Understand REF: 644

OBJ: Differentiate between complementary and alternative therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

6. During a relaxation therapy skills group, the instructor discusses the cognitive skill of learning to tolerate uncertain and unfamiliar experiences. This best describes the skill of

a.

Mindfulness.

b.

Focusing.

c.

Passivity.

d.

Receptivity.

ANS: D

Receptivity is defined as the ability to tolerate and accept experiences that are uncertain, unfamiliar, or paradoxical. Passivity is the ability to stop unnecessary goal-directed and analytical activity. Focusing is the ability to identify, differentiate, maintain attention on, and return attention to simple stimuli for an extended period. Mindfulness is not a cognitive skill needed in relaxation therapy.

DIF: Understand REF: 647

OBJ: Discuss the relaxation response and its effect on somatic ailments.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

7. A patient asks about the new clinic in town that is staffed by allopathic and complementary practitioners. The nurse recognizes that the patient is most likely asking about which clinic?

a.

Integrative medical clinic

b.

Ayurvedic clinic

c.

Naturopathic medical clinic

d.

Healing intention clinic

ANS: A

An integrative medical program allows health care consumers to be treated by a team of providers consisting of both allopathic and complementary practitioners. The other options are solely complementary clinics.

DIF: Understand REF: 644

OBJ: Differentiate between complementary and alternative therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

8. The group leader is overheard saying to the gathering of patients, Focus on your breathing once againnotice how it is regularNow focus on your left armNotice how relaxed your left arm feelsNotice the relaxation going down the left arm to the hand. The nursing student asks the nursing preceptor what the unit group leader is doing. The best answer is which of the following?

a.

Group psychotherapy

b.

Progressive relaxation training

c.

Meditation

d.

Group biofeedback

ANS: B

Progressive relaxation training teaches the individual how to effectively rest and reduces tension in the body. The technique used in this scenario involves the use of slow, deep abdominal breathing while tightening and relaxing an ordered succession of muscle groups. Although meditation does include abdominal breathing, along with psychotherapy and biofeedback, it does not include tightening and relaxing of muscle groups in an ordered succession.

DIF: Understand REF: 647

OBJ: Describe the clinical applications of relaxation therapies. TOP: Planning

MSC: Complementary and Alternative Therapies

9. A therapeutic touch practitioner scans the patients body to identify what?

a.

Blocked chakra

b.

Accumulated tension

c.

The flow of Qi

d.

Structural and functional imbalance

ANS: B

The therapeutic touch practitioner scans the body to identify areas of accumulated tension. The practitioner will then attempt to redirect these accumulated energies back into balance. Chiropractic therapy involves balancing structural and functional imbalance through spinal manipulation. Qi is involved in traditional Chinese medicine. Chakras are involved in Reiki therapy.

DIF: Understand REF: 650

OBJ: Describe methods of and psychophysiological responses to therapeutic touch.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

10. In a cardiac dysrhythmia clinic, a patient inquires about using acupuncture to help alleviate stress. The nurses best answer is which of the following?

a.

It is acceptable, but do not use electro-acupuncture.

b.

It is very clearly contraindicated.

c.

Do not allow needles near the heart.

d.

You do not look like you have an infection, so it will be OK.

ANS: A

Electro-acupuncture can be described as percutaneous electrical nerve stimulation. Individuals with a pacemaker or with cardiac arrhythmias or epilepsy, or who are pregnant, should not use electro-acupuncture because the electrical current can impair functioning. Traditional acupuncture is not contraindicated in these patient groups. Needles are inserted at specific acupoints along identified meridians. Whether or not an infection is present, electro-acupuncture should not be used if the patient experiences cardiac dysrhythmias.

DIF: Understand REF: 650

OBJ: Discuss the principles and applications of acupuncture. TOP: Planning

MSC: Complementary and Alternative Therapies

11. A basic foundational principle of chiropractic care is that

a.

Structure and function coexist.

b.

Chiropractic care is risk free.

c.

Human beings need external hands-on care to be healthiest.

d.

Subluxation will cause permanently restricted joint movement.

ANS: A

Chiropractors use their hands as instruments to restore structural and functional balance. Practitioners of chiropractic care believe that general health is affected via the nervous system. Chiropractic care is not risk free, just as allopathic medical care is not risk free. Subluxation eventually can cause permanently restricted joint movement, but this is not a basic foundational principle of chiropractic care. Although hands-on care is used in chiropractic care, a natural diet and regular exercise are critical components for the body to function properly.

DIF: Understand REF: 651

OBJ: Explain the scope of practice of chiropractic therapy. TOP: Planning

MSC: Complementary and Alternative Therapies

12. A holistic nurse would be a nurse who

a.

Recommends a vegan diet for all patients.

b.

Recognizes the mind-body-spirit connection.

c.

Provides spiritual literature to patients.

d.

Knows about resources for fresh herbs.

ANS: B

Mind-body-spirit is important to a nurse with a holistic style of nursing. Nursing involves caring for the entire patient. A vegan diet is an aspect of dietary treatment, but it does not allow for alternative viewpoints or well-rounded care. Spiritual literature and knowing about resources are excellent alternative aspects of allopathic medicine, but they are not specific to holistic nurses.

DIF: Understand REF: 644

OBJ: Differentiate between complementary and alternative therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

13. Drawbacks of complementary and alternative therapies would be all of the following except

a.

Lack of evidence-based guidelines.

b.

Minimal supportive research studies.

c.

Strong support by allopathic medical providers.

d.

Lack of a long tradition of therapies taught in health care education.

ANS: C

Allopathic medical providers are not formally trained in complementary and alternative therapies. These providers often feel uncomfortable recommending CAM because of that lack of knowledge and training. In addition, research on CAM is limited, making guidelines difficult to createanother barrier for providers who use CAM.

DIF: Understand REF: 654-655

OBJ: Differentiate between complementary and alternative therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

14. Physiological symptoms of a stress response include all of the following except

a.

Constricted pupils.

b.

Tachycardia.

c.

Tachypnea.

d.

Elevated blood pressure.

ANS: A

Pupils dilate during stressful situations to increase visual capacity and sight, especially in darkened conditions; this is a survival mechanism. The physiological cascade of changes associated with the stress response includes increased heart and respiratory rates, muscle tightening, increased metabolic rate, a sense of foreboding, fear, nervousness, irritability, and a negative mood. Also included is elevated blood pressure.

DIF: Understand REF: 646-647

OBJ: Discuss the relaxation response and its effect on somatic ailments.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

15. A long-term outcome for an individual who is learning relaxation therapy is

a.

Identifying tension in his body and consciously releasing the tension.

b.

Having no tension in his life.

c.

Increasing delta brain activity.

d.

Increasing the focus on himself.

ANS: A

Long-term relaxation therapy focuses on active recognition and release of stress. It is not realistic to expect a tension-free life. Delta brain waves are high-amplitude brain waves associated with the deepest stages of sleep. The outcome of relaxation therapy is not to put a person to sleep or to increase the focus on self.

DIF: Understand REF: 647

OBJ: Discuss the relaxation response and its effect on somatic ailments.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

16. One benefit of meditation over other forms of behavioral therapy is that meditation

a.

Improves communication skills.

b.

Cures hypertension.

c.

Does not require memorization.

d.

Balances insulin and other body hormones.

ANS: C

Meditation involves relaxing the body and stilling the mind, which anyone can do through a variety of measures. Meditation does not improve a persons communication skills, cure any illness, or balance any bodily hormones.

DIF: Understand REF: 648

OBJ: Identify the principles and effectiveness of imagery, meditation, and breath work.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

17. The 1994 Dietary Supplement Health and Education Act impacted herbal therapies in what way?

a.

Allowed for labeling of herbal medicines as safe

b.

Allowed herbs to be sold as dietary supplements

c.

Classified herbs as beneficial, harmful, or neutral

d.

Classified herbs as natural foods

ANS: B

The Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 allowed companies to sell herbs as dietary supplements as long as no health claims are written on their labels. Herbal medicines do not undergo the same rigorous research as pharmaceuticals, so most have not received approval for use as drugs and are not regulated. Therefore, they cannot be labeled as safe. Herbs do not come with classification systems. Herbal supplements come in a variety of packages, elixirs, pills, salves, and tinctures, and being labeled a dietary supplement does not necessarily imply that the supplement is a food product.

DIF: Understand REF: 652 OBJ: Describe safe and unsafe herbal therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

18. Which medication could cause an abnormal drug interaction in a patient taking an antidepressant medication?

a.

Digoxin

b.

Aspirin

c.

Chamomile

d.

Ginger

ANS: C

Chamomile is known to cause drowsiness. Other herbal supplements can affect serotonin levels in the brain and can affect antidepressant medication. A patient should check with a provider before combining herbal supplements with medications. Antidepressants do not interact with digoxin, aspirin, or ginger.

DIF: Understand REF: 653 OBJ: Describe safe and unsafe herbal therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

19. The organization that facilitates the evaluation of alternative medical treatments is the

a.

National Center for Complementary and Alternative Medicine.

b.

American Holistic Nurses Association.

c.

Food and Drug Administration.

d.

U.S. Department of Health and Human Services.

ANS: A

The National Center for Complementary and Alternative Medicine was created in 1998. It is a part of the National Institute of Medicine. The Food and Drug Administration (FDA) is an agency within the U.S. Department of Health and Human Services. The American Holistic Nurses Association (AHNA) is a nonprofit membership association for nurses and other holistic health care professionals.

DIF: Understand REF: 644

OBJ: Differentiate between complementary and alternative therapies.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

20. The complementary and alternative therapy that is known to alter immune function is which of the following?

a.

Biofeedback

b.

Imagery

c.

Breath work

d.

Acupuncture

ANS: B

Imagery and visualization techniques have a powerful psychophysiological response. Imagery is commonly used in cancer patients to improve their immune system despite radical treatments such as chemotherapy. Biofeedback teaches the patient to analyze triggers of stress. Acupuncture punctures the skin and may increase risk of infection and should be used with caution in someone who is immunocompromised. Breath work involves using a variety of breathing patterns to relax, invigorate, or open emotional channels.

DIF: Understand REF: 649

OBJ: Identify the principles and effectiveness of imagery, meditation, and breath work.

TOP: Planning MSC: Complementary and Alternative Therapies

Leave a Reply