Chapter 33: Antivirals, Antimalarials, and Anthelmintics Nursing School Test Banks

Chapter 33: Antivirals, Antimalarials, and Anthelmintics
Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A patient calls the clinic in November to report a temperature of 103 F, headache, a nonproductive cough, and muscle aches. The patient reports feeling well earlier that day. The nurse will schedule the patient to see the provider and will expect the provider to order which medication?
a. Amantadine HCl (Symmetrel)
b. Influenza vaccine
c. Rimantadine HCl (Flumadine)
d. An over-the-counter drug for symptomatic treatment
ANS: C
Rimantadine is used for treatment of influenza. Amantadine is used primarily for prophylaxis, and this patient already has symptoms. The influenza vaccine may be given later to protect against other strains. Over-the-counter medications may be used as adjunct treatment.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A nurse whose last flu vaccine was 1 year prior is exposed to the influenza A virus. The occupational health nurse will administer which medication?
a. Acyclovir (Zovirax)
b. Amantadine HCl (Symmetrel)
c. Influenza vaccine
d. Oseltamivir phosphate (Tamiflu)
ANS: B
The primary use for amantadine is prophylaxis against influenza A. Acyclovir is used to treat herpes virus. Oseltamivir phosphate (Tamiflu) is to be taken once flu symptoms appear.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A patient is diagnosed with influenza and will begin taking a neuraminidase inhibitor. The nurse knows that this drug is effective when taken within how many hours of onset of flu symptoms?
a. 12 hours
b. 24 hours
c. 48 hours
d. 72 hours
ANS: C
Neuraminidase inhibitors, such as zanamivir and oseltamivir, should be taken within 48 hours of onset of symptoms for best effect.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Remembering (Knowledge) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The nurse receives an order to administer a purine nucleoside antiviral medication. The nurse understands that this medication treats which type of virus?
a. Hepatitis virus
b. Herpes virus
c. HIV
d. Influenza virus
ANS: B
Purine nucleosides, such as acyclovir, are used to treat herpes simplex viruses 1 and 2, herpes zoster virus, varicella-zoster virus, and cytomegalovirus.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Remembering (Knowledge) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. The nurse is caring for an infant who has respiratory syncytial virus (RSV) and who will receive ribavirin. The nurse expects to administer this drug by which route?
a. Inhalation
b. Intramuscular
c. Intravenous
d. Oral
ANS: A
Ribavirin is given by inhalation to treat RSV. Oral ribavirin is used to treat hepatitis C, and intravenous ribavirin is used to treat hepatitis C and Lassa fever.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. The nurse receives the following order for a patient who is diagnosed with herpes zoster virus: PO acyclovir (Zovirax) 400 mg TID for 7 to 10 days. The nurse will contact the provider to clarify which part of the order?
a. Dose and frequency
b. Frequency and duration
c. Drug and dose
d. Drug and duration
ANS: A
Acyclovir is used for herpes zoster, but the dose should be 800 mg 5 times daily for 7 to 10 days. The nurse should clarify the dose and frequency. For herpes simplex, 400 mg 3 times daily is correct.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 451
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The nurse is teaching a patient who will receive acyclovir for a herpes virus infection. What information will the nurse include when teaching this patient?
a. Blood cell counts should be monitored closely.
b. Dizziness and confusion are harmless side effects.
c. Increase fluid intake while taking this medication.
d. Side effects are rare with this medication.
ANS: C
Patients taking acyclovir should increase fluid intake to maintain hydration. A complete blood count is not required. Dizziness and confusion should be reported to the provider. Antiviral medications have many side effects.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension) REF: Page 453
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention: Patient Teaching
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. A patient who has travelled to an area with prevalent malaria has chills, fever, and diaphoresis. The nurse recognizes this as which phase of malarial infection?
a. Erythrocytic phase
b. Incubation phase
c. Prodromal phase
d. Tissue phase
ANS: A
The erythrocytic phase of malarial infection occurs when the parasite invades the red blood cells and is characterized by chills, fever, and sweating.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Remembering (Knowledge) REF: Page 454
TOP: NURSING PROCESS: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pathophysiology

9. A patient is preparing to travel to a country with prevalent malaria. To prevent contracting the disease, the provider has ordered chloroquine HCl (Aralen). The nurse will instruct the patient to take this drug according to which schedule?
a. 500 mg weekly beginning 2 weeks prior to travel and continuing for 6 to 8 weeks after travel
b. 1000 mg weekly beginning 2 weeks prior to travel and continuing for 6 to 8 weeks after travel
c. 500 mg once followed by 500 mg per dose in 6 hours, 24 hours, and 48 hours
d. 1000 mg once followed by 500 mg per dose in 6 hours, 24 hours, and 48 hours
ANS: A
For malaria prophylaxis, chloroquine is given 500 mg/dose weekly for 2 weeks prior to travel and then weekly until 6 to 8 weeks after exposure. The dosing schedule of 1000 mg once, followed by 500 mg in 6, 24, and 48 hours is used to treat acute malaria.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Remembering (Knowledge) REF: Page 455
TOP: NURSING PROCESS: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. A patient is taking chloroquine (Aralen) to treat acute malaria. Which statement by the patient indicates understanding of this medication?
a. I should abstain from alcohol while taking this medication.
b. I should report urine output less than 1000 mL/day.
c. I should report visual changes immediately.
d. I should take this drug on an empty stomach.
ANS: C
Patients taking chloroquine (Aralen) have a risk of visual injury related to side effects of blurred vision and should report visual changes to the provider. There is no restriction on alcohol. Patient should report urine output of less than 600 mL/day, and patients should take the drug with food.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 456
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention: Patient Teaching
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. A patient will take an anthelmintic medication and asks the nurse about side effects. The nurse will tell the patient that anthelmintic drugs
a. can cause hepatic toxicity.
b. cause orthostatic hypotension.
c. commonly have gastrointestinal (GI) side effects.
d. have many serious adverse reactions.
ANS: C
Anthelmintic drugs have many GI side effects, including anorexia, nausea, vomiting, diarrhea, and cramps. Adverse reactions do not occur frequently.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension) REF: Page 457
TOP: NURSING PROCESS: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. A child is being treated for pinworms, and the parent asks the nurse how to prevent spreading this to other family members. What will the nurse tell the parent?
a. Give your child baths every day.
b. Obtain a daily stool specimen from your child.
c. Wash your childs clothing in hot water.
d. Your child should wash hands well after using the toilet.
ANS: D
To prevent the spread of pinworms, good hand washing after toileting is recommended. Patients should take showers, not baths. It is not necessary to get regular stool specimens or to wash clothing in hot water.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 458
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention: Patient Teaching
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. A patient who is taking acyclovir (Zovirax) to treat an oral HSV-1 infection asks the nurse why oral care is so important. The nurse will tell the patient that meticulous oral care helps to
a. minimize transmission of disease.
b. prevent gingival hyperplasia.
c. reduce viral resistance to the drug.
d. shorten the duration of drug therapy.
ANS: B
Good oral care can prevent gingival hyperplasia in patients with HSV-1.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension) REF: Page 453
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. A child is diagnosed with pinworms. Which anthelmintic drug will the provider order for this child?
a. Bithionol (Bitin)
b. Diethylcarbamazine (Hetrazan)
c. Mebendazole (Vermox)
d. Praziquantel (Biltricide)
ANS: C
Mebendazole is used to treat pinworms. The other drugs treat other types of parasites.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 457
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention: Patient Teaching
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

15. The patient has been ordered treatment with rimantadine (Flumadine). The patient has renal impairment. The nurse anticipates what change to the dose of medication?
a. Increased
b. Decreased
c. Unchanged
d. Held
ANS: B
The dosage of the medication will be decreased when the patient has renal impairment.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 450
TOP: NURSING PROCESS: Planning
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

16. The nurse is teaching a patient who is receiving chloroquine (Aralen) for malaria prophylaxis. Which statement by the patient indicates a need for further teaching?
a. I may experience hair discoloration while taking this drug.
b. I should not take this drug with lemon juice.
c. I should use sunscreen while taking this drug.
d. If I have gastrointestinal upset, I should take an antacid.
ANS: D
Patients should not take these drugs with antacids.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application) REF: Page 455
TOP: NURSING PROCESS: Nursing Intervention: Patient Teaching
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. Which diseases are caused by herpes viruses? (Select all that apply.)
a. Chicken pox
b. Hepatitis
c. Influenza
d. Mononucleosis
e. Shingles
ANS: A, D, E
Herpes viruses cause chicken pox, mononucleosis, and shingles.

DIF: COGNITIVE LEVEL: Remembering (Knowledge) REF: Page 449
TOP: NURSING PROCESS: Assessment
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Leave a Reply