Chapter 33: Antivirals, Antimalarials, and Anthelmintics Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 33: Antivirals, Antimalarials, and Anthelmintics

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A client is diagnosed with the flu. The nurse is aware that in order to be effective, neuraminidase inhibitors should be taken within how many hours of onset of flu symptoms?

a.

24

b.

48

c.

72

d.

96

ANS: B

In order to be effective, this medication must be administered within 48 hours of symptom onset.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 462

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client is ordered to receive acyclovir (Zovirax). The nurse is aware that acyclovir is effective against various viruses and has a short half-life. The medication dose should be taken _____ day.

a.

once a

b.

twice a

c.

three or more times a

d.

once every other

ANS: C

Medications with a short half-life should be given tid or qid.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A nurse is monitoring for the side effects of acyclovir (Zovirax). The nurse anticipates that the client may experience what side effect?

a.

Hepatotoxicity

b.

High blood pressure

c.

Increased intracranial pressure

d.

Rash and pruritus

ANS: D

These are some of the many potential side effects of this medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. The nurse assesses that the client is experiencing an adverse reaction to acyclovir (Zovirax) when the client exhibits which reaction?

a.

Paralytic ileus

b.

Liver failure

c.

Leukopenia and thrombocytopenia

d.

Gastric ulceration

ANS: C

Bone marrow suppression subsequent to this medication may cause white blood cell and platelet levels to fall.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A nurse is providing discharge instructions to a client who is taking an antiviral agent. Client teaching associated with antiviral drug therapy includes:

a.

reporting an increase in urine output.

b.

maintaining adequate fluid intake.

c.

decreasing sexual relations with or without the use of a condom.

d.

reporting any side effects such as sexual dysfunction, dyspnea, and flushing.

ANS: B

Patients must be well hydrated to avoid nephrotoxicity.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 464

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A nurse is providing instruction to a client who asked about ways to prevent drug-resistant malaria from occurring. The nurse should suggest:

a.

the newest and most potent antimalarial drug.

b.

a combination of antimalarial drugs.

c.

the tetracycline group of antibiotics.

d.

the antimalarial drug early after diagnosis of malaria.

ANS: B

Malaria may become resistant to single agents and respond to multiple agents.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 465

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A nurse instructs a client that gastrointestinal (GI) upset is a common side effect of anthelmintics. To avoid GI distress, the client should take the anthelmintic:

a.

between meals.

b.

immediately after meals.

c.

before breakfast and at bedtime.

d.

before lunch without milk products.

ANS: B

Taking this medication with meals will decrease GI upset.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 469

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. What is the highest priority nursing intervention for clients taking anthelmintics?

a.

Instruct the client that daily stool specimens must be collected.

b.

Inform the client that the pathogens are spread via blood.

c.

Instruct the client to take baths and not showers.

d.

Alert the client to avoid operating a car or machinery due to drowsiness.

ANS: D

The medication may cause sedation, so the client should avoid driving or operating machinery while taking it.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 468

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client will need a prophylactic agent for herpes simplex. The nurse anticipates that the client will be ordered:

a.

ciprofloxacin (Cipro).

b.

fluconazole (Diflucan).

c.

oral acyclovir (Zovirax).

d.

pentazocine (Talwin).

ANS: C

Oral acyclovir (Zovirax) is the drug of choice to prevent HSV1.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has been ordered treatment with Aralen. The nurse notes that the clients blood pressure has decreased from 130/80 to 104/60. What is the nurses highest priority action?

a.

Recognize that this is an expected side effect of the medication and monitor the client.

b.

Call the physician; the client is experiencing an adverse reaction to the medication.

c.

Recognize that this is a reaction to the dosage of the medication; call the pharmacist.

d.

Call the physician; client is experiencing a life-threatening reaction to the medication.

ANS: B

Hypotension is symptomatic of an adverse reaction to treatment with Aralen.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 466

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The client has been ordered treatment with Aralen. The nurse expect to see decreased _____ in the client.

a.

serum glucose

b.

potassium

c.

hemoglobin and hematocrit

d.

calcium

ANS: C

The client who is being treated with Aralen will experience a decrease in his hemoglobin and hematocrit.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 466

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client has been ordered treatment with oral Zovirax at 9:00 AM. The nurse should expect the clients serum level of the medication to peak at which time?

a.

10:45 AM

b.

12:30 PM

c.

9:30 AM

d.

2:00 PM

ANS: A

Oral Zovirax peaks in 1.5-2 hours.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client has been ordered treatment with Zovirax. The nurse should expect to see increased _____ in the clients laboratory levels.

a.

liver enzymes

b.

potassium

c.

magnesium

d.

blood urea nitrogen (BUN)

ANS: D

Zovirax can produce an increase in the clients BUN.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 463

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. The client has been ordered treatment with Denavir. The client should be instructed to apply the cream every:

a.

8 hours around the clock.

b.

2 hours during the day.

c.

4 hours around the clock.

d.

6 hours during the day.

ANS: B

Denavir should be applied every 2 hours during the day.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 462

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

15. The client has been ordered treatment with Flumadine. The client has renal impairment. The nurse anticipates what change to the dose of medication?

a.

Increased

b.

Decreased

c.

Unchanged

d.

Held

ANS: B

The dosage of the medication will be decreased when the client has renal impairment.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 462

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

16. The client is being treated with an antiviral drug. He complains to the nurse of experiencing red, swollen gums. The highest priority action on the part of the nurse is to advise the client to:

a.

perform oral hygiene several times daily.

b.

rinse his mouth with hydrogen peroxide.

c.

avoid using dental floss during hygiene.

d.

rinse his mouth with alcohol-based mouthwash.

ANS: A

The client should perform oral hygiene several times daily when he is being treated with an antiviral drug.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 464

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. A 5-year-old client is being treated for parasitic worms. What should be included in the clients care? (Select all that apply.)

a.

Take baths, not showers.

b.

Wash hands frequently.

c.

Change sheets daily.

d.

Take medication until worms are no longer noted in the feces.

e.

Be alert for drowsiness.

f.

Watch for side effects of agitation.

ANS: B, C, D, E

The child should take showers and must take the entire course of medications. It will cause drowsiness, not agitation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 469

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply