Chapter 34: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing Nursing School Test Banks

Chapter 34: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing

MULTIPLE CHOICE

1. A pregnant woman tells the nurse that she got relief from nausea when she had a therapy that involves pressure and massage on meridian sites. What type of therapy does this describe?
a. Acupuncture
b. Acupressure
c. Aromatherapy
d. Ayurveda
ANS: B
Acupressure uses finger pressure and massage on the meridian sites. It can be used during pregnancy to control nausea, backache, and pain. It has been useful for minor postpartum problems such as constipation.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 764-765
OBJ: 2 TOP: Acupressure KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. Which child should not receive massage therapy?
a. 15-year-old with a fractured femur
b. 12-year-old with diabetes mellitus
c. 8-year-old with Down syndrome
d. 17-year-old with an eating disorder
ANS: C
Children with Down syndrome are prone particularly to cervical spine anomalies and may be injured by massage therapy.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 763 OBJ: 3
TOP: Massage KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

3. A 12-year-old with rheumatoid arthritis finds aromatherapy helpful for relieving her joint discomfort. Which essential oil is useful for children with chronic pain?
a. Lavender
b. Ephedra
c. Ginseng
d. Kava-kava
ANS: A
Lavender, chamomile, and sandalwood essential oils are useful in aromatherapy for children with chronic pain.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 765, Nursing Tip
OBJ: 2 TOP: Alternative Health PracticesAromatherapy
KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

4. A pregnant woman wishes to use aromatherapy during her labor and delivery. What is the most appropriate essential oil for the nurse to recommend?
a. Juniper
b. Wintergreen
c. Thyme
d. Citrus
ANS: D
Citrus is one essential oil that has been shown to be useful during labor and delivery.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 765 OBJ: 10
TOP: Aromatherapy KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

5. A parent asks the nurse, What is guided imagery? Which statement is the most accurate response?
a. It is a technique where the patient focuses on an image to relieve stress.
b. It involves using water to promote relaxation.
c. The patient enters a hypnotic state of sleep to promote relaxation.
d. It helps the patient recognize tension in the muscles with responses on an electronic machine.
ANS: A
In guided imagery, by focusing on a specific image, stress reduction and improved performance can result.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 765 OBJ: 9
TOP: Guided Imagery KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

6. A woman taking St. Johns wort and ginseng daily is scheduled to have a hysterectomy in 3 weeks. What instruction should the nurse provide?
a. The herbs are not likely to cause any problems during the surgery.
b. The St. Johns wort must be stopped prior to surgery, but she can continue the ginseng.
c. The ginseng should be stopped 1 week before surgery.
d. She should discontinue taking both herbs 2 weeks before surgery.
ANS: D
Both St. Johns wort and ginseng can cause problems during surgery, and their use should be discontinued 2 weeks before surgery.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 762, Table 34-1
OBJ: 6 TOP: Herbal Remedies
KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

7. Which herb can the nurse suggest to be used for discomforts associated with menopause, such as hot flashes?
a. Evening primrose oil
b. Echinacea
c. Milk thistle
d. Black cohosh
ANS: D
Black cohosh diminishes hot flashes by reducing luteinizing hormone. It also reduces joint pain and other menopausal discomforts.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 769, Table 34-4
OBJ: 12 TOP: Herbal Remedies
KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

8. A young mother asks, Is there an alternative medicine for children with asthma? Which form of alternative medicine would be the most helpful for the nurse to suggest?
a. Reflexology
b. Rolfing
c. Guided imagery
d. Acupressure
ANS: C
The use of guided imagery has helped relieve some of the symptoms of asthma.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 760 OBJ: 3 | 9
TOP: Guided Imagery KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

9. What is the difference between complementary therapy and alternative therapy?
a. Complementary therapy must be administered by a medical doctor.
b. Complementary therapy is administered with conventional therapy.
c. Complementary therapy replaces conventional therapy.
d. Complementary therapy is administered to a group of patients at the same time.
ANS: B
Complementary therapy is administered with conventional therapy, such as massage with muscle relaxants for low back pain.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 760 OBJ: 2
TOP: CAM KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

10. The nurse uses a diagram to show the location of meridians. How will the nurse explain the definition of meridians?
a. They are lymph nodes.
b. They are invisible pathways for energy.
c. They are lines that divide the body into 10 zones.
d. They are areas of skin that are specifically innervated.
ANS: B
Meridians are invisible pathways through which energy travels to effect acupuncture treatment.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 764, Figure 34-4
OBJ: 8 TOP: Herbal Remedies: CAM
KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

11. Which herbal remedy used by a patient taking warfarin should the nurse report to the physician?
a. Angelica (dong quai)
b. Chamomile
c. Ginseng
d. Kava-kava
ANS: A
Angelica prolongs prothrombin time and will synergize the effect of the warfarin.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 766, Table 34-3
OBJ: 4 TOP: Herbal Remedies
KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

12. What should the nurse remind a parent who is considering homeopathic remedies for treatment of her childs asthma?
a. Should be drunk with large amounts of fluid
b. Can be taken with traditional Western medications
c. Can be enhanced by drinking hot tea
d. May contain mercury, alcohol, or arsenic
ANS: D
Homeopathic remedies often contain mercury, alcohol, or arsenic and are taken sublingually. All Western medications should be stopped when the homeopathic therapy is begun. Caffeine drinks are to be avoided during homeopathic treatment.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 765 OBJ: 9
TOP: Homeopathic Remedies KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

13. The focus of acupressure is to restore the balance of what?
a. Chi
b. Shiatsu
c. Yin and yang
d. Ayurveda
ANS: A
Acupressure is focused on the return of the balance of Chi to control disease processes.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 764 OBJ: 9
TOP: Acupressure KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

14. A breastfeeding mother tells the nurse she is taking large doses of vitamin C to keep up her energy. What should the nurse warn that large doses of vitamin C can cause in an infant?
a. Diarrhea
b. Jaundice
c. Colic
d. Retinal damage
ANS: C
Vitamin C can be passed on to a breastfeeding child through breast milk and can cause colic.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 767 OBJ: 5
TOP: Vitamin C KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological Therapies

15. The pregnant patient with a stasis ulcer asks if she might be a candidate for hyperbaric oxygen therapy (HBOT). What is the nurses best response?
a. Yes. Hyperbaric oxygen therapy should have no harmful effect on your baby.
b. No. High amounts of oxygen in your system will cause changes in your babys heart.
c. Yes. Hyperbaric oxygen therapy is a much better option than using antibiotics.
d. No. Hyperbaric oxygen therapy may cause the placenta to separate from the uterine wall.
ANS: B
High concentrations of oxygen in the mothers blood can cause closure of the ductus arteriosus and cause fetal death.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 769 OBJ: 2
TOP: HBOT KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

16. A patient is providing history information to the admitting nurse about treatment used for chronic pain. The patient reports she participates in a type of relaxation therapy that enables her to recognize tension in the muscles via responses on an electronic machine and visual electromyography responses. What type of therapy does the nurse record on admission record?
a. Guided imagery
b. Biofeedback
c. Hypnotherapy
d. Chiropractic care
ANS: B
Biofeedback is a type of relaxation therapy that enables the patient to recognize tension in the muscles via responses on an electronic machine and visual electromyography responses. The process is also used by traditional health care providers for drug addiction and chronic pain control.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 765 OBJ: 9
TOP: CAM Therapies KEY: Nursing Process Step: Data Collection
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

MULTIPLE RESPONSE

17. What conditions would a nurse expect to see treated with hyperbaric oxygen therapy (HBOT)? (Select all that apply.)
a. Wounds
b. Carbon monoxide poisoning
c. Hyperemesis gravidarum
d. Decompression illness
e. Pneumonia
ANS: A, B, D
Hyperbaric oxygen therapy (HBOT) uses an airtight enclosure to provide compressed air or oxygen under increased pressure. HBOT is used to revive children with carbon monoxide poisoning, to aid wound healing, and to treat the diving syndrome known as decompression illness. HBOT is contraindicated during pregnancy, because the increased oxygen saturation can cause the ductus arteriosus to close, resulting in fetal death.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 769 OBJ: 13
TOP: HBOT KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

18. The mother of a pediatric patient asks the nurse about safety concerns with using herbal supplements with children. Which herbal products would the nurse educate this mother are safe to use in most of the pediatric population? (Select all that apply.)
a. Ephedra
b. Ginger
c. Fish oil
d. Chamomile
e. Aloe vera
ANS: B, C, D, E
Ginger, fish oil, chamomile and aloe vera are safe herbal products for children. However, some herbs, such as ephedra, can be fatal to children.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 767-768, Table 34-3
OBJ: 11 TOP: Herbal Therapies
KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

19. The nurse points out that light therapy is used in the treatment of patients with which disorder(s)? (Select all that apply.)
a. Digestive disorders
b. Seasonal affective disorder
c. Inflammatory diseases
d. Stress disorders
e. Jaundice
ANS: B, E
Light therapy has proven effective in the treatment of persons with seasonal affective disorders. Light therapy is also used in the treatment of jaundiced babies.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 763 OBJ: 9
TOP: Light Therapy KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

20. What advantage(s) of alternative health care should the nurse outline when providing information to patients? (Select all that apply.)
a. Offering more patient control of health care
b. Offering a variety of health care advisors
c. Keeping patients from having to make decisions
d. Using natural products rather than chemical ones
e. Incorporating cultural beliefs and practices
ANS: A, B, D, E
Alternative health care actually promotes the patients decision making in care.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 760-761
OBJ: 5 TOP: CAM KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

21. Which approaches to care are combined with osteopathy? (Select all that apply.)
a. Manipulation therapy
b. Aroma therapy
c. Herbal application
d. Pressure point therapy
e. Traditional medicine
ANS: A, D, E DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 763
OBJ: 9 TOP: Osteopathy KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

COMPLETION

22. The practice of ____________ is a process of fascia pressure and stretching.

ANS:
rolfing

Rolfing involves a process of stretching and placing pressure on the fascia to improve muscle and bone function.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 763 OBJ: 9
TOP: Rolfing KEY: Nursing Process Step: N/A
MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

23. While taking care of a Navajo child, the nurse welcomes their folk healer, called a ___________.

ANS:
singer

The Navajo recognize persons in their tribe as folk healers called singers. These persons perform rites for healing and well-being that are comforting to the Navajo.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 761 OBJ: 5
TOP: Navajo Practices KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

24. The nurse clarifies that a person who is ____________ _____________ demonstrates sensitivity and respect for different practices and philosophies.

ANS:
culturally competent

The culturally competent nurse shows sensitivity, respect, and an open attitude to the health care needs of other cultures.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 761 OBJ: 5
TOP: Cultural Competency KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

25. The nurse explains that _______________ are areas of skin that are innervated by the dorsal roots of the spinal cord, which are the basis of acupressure therapy.

ANS:
dermatomes

Dermatomes are areas of the skin that are innervated by the dorsal roots of the spinal cord. Pressure in these areas is the basis of acupressure therapy.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 764, Figure 34-4
OBJ: 8 TOP: Dermatomes KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

26. ________________is an ancient practice that involves concentrated fluid or the essence of specific herbs that are combined with steams or baths to inhale or bathe the skin.

ANS:
Aromatherapy

Aromatherapy is an ancient practice that involves concentrated fluid or the essence of specific herbs that are combined with steams or baths to inhale or bathe the skin.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 765 OBJ: 1
TOP: Aromatherapy KEY: Nursing Process Step: Implementation
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Health Promotion/Disease Prevention

27. In 1992 the National Institutes of Health (NIH) created the Office of Alternative Medicine to evaluate the various CAM therapies. It has since been renamed the_________________________________________________.

ANS:
National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM)

In 1992 the National Institutes of Health (NIH) created the Office of Alternative Medicine to evaluate the various CAM therapies. It has since been renamed the National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM). This Center serves as a public clearinghouse and resource for research concerning CAM therapies.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 761 OBJ: 7
TOP: NIH KEY: Nursing Process Step: Planning
MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Self-Care

Leave a Reply