Chapter 34: Drugs for Urinary Tract Disorders Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 34: Drugs for Urinary Tract Disorders

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The client has been ordered treatment with nitrofurantoin. She complains to the nurse of experiencing brownish, discolored urine. The nurse recognizes that this symptom indicates a(n) _____ the medication.

a.

expected side effect of

b.

adverse reaction to

c.

life-threatening reaction to

d.

anaphylactic reaction to

ANS: A

Brownish urine is a side effect of this medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 472

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The highest priority nursing intervention to enhance the absorption of nitrofurantoin) should be to take the drug:

a.

between each meal.

b.

1 hour before meals and at bedtime.

c.

with each meal.

d.

either 1 hour before or 2 hours after meals.

ANS: C

This medication is taken with meals to enhance absorption and reduce gastrointestinal upset.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 472

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client with a urinary tract infection is ordered to receive phenazopyridine hydrochloride (Pyridium) as a urinary analgesic. What information will client teaching include?

a.

The medication has a high rate of adverse reactions.

b.

Discolored urine is evidence of an anaphylactic reaction.

c.

Side effects such as nausea, vomiting, and diarrhea must be reported.

d.

The medication will prevent future urinary tract infections.

ANS: C

The drug can produce gastrointestinal disturbances in the client receiving treatment.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 474

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A client has decreased bladder function and is ordered bethanechol (Urecholine). The nurse anticipates what expected outcome of the medication?

a.

Stimulation of urination stimulate micturition

b.

Decreased urinary tract spasms

c.

Reduced urinary pain

d.

Prevention of bacterial growth

ANS: A

The medication will increase bladder tone by increasing tone of the detrusor urinal muscle, which produces a contraction strong enough to stimulate urination

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 474

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. An older adult client with stress incontinence is ordered to receive tolterodine tartrate (Detrol). The nurse anticipates that treatment with this medication will result in:

a.

decreased urination.

b.

decreased urinary discomfort.

c.

prevention of urinary tract infection.

d.

control of an overactive bladder.

ANS: D

Control of an overactive bladder is the function of this medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 475

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. A client presents to the emergency department with severe flank pain and foul-smelling urine. The urine culture is positive. Because of the symptoms, the nurse anticipates that the client has:

a.

acute renal failure.

b.

a lower urinary tract infection.

c.

pyelonephritis.

d.

acute cystitis.

ANS: C

Symptoms described are indicative of pyelonephritis.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 472

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client with a urinary tract infection is ordered to receive methenamine (Mandelamine). The nurse knows that this medication works best when the urine pH is less than 5.5. The nurse would recommend that the client:

a.

maintain a low-residue diet.

b.

take daily vitamin C.

c.

eat a high-protein diet.

d.

drink milk each day.

ANS: B

Vitamin C produces acidic urine, which enhances the function of this medication.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 473

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. A client has a urinary tract infection that is treated with an antibiotic. The medication has a tendency to cause crystalluria. Which nursing intervention may prevent this side effect?

a.

Treating with urinary antispasmodics

b.

Increasing oral fluid intake

c.

Increasing intake of acid-ash fluids/foods

d.

Maintaining urine specific gravity above 1.025

ANS: B

Increasing fluids decreases the amount of crystalluria.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 475-476

TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. Many of the urinary antiseptics work best with a specific urine pH. What are the optimal pH and a method to achieve this pH?

a.

pH of 4.8, treatment with vitamin C

b.

pH of 6.0, treatment with cranberry juice

c.

pH of 6.1, treatment with milk

d.

pH of 5.5, treatment with antacids

ANS: A

The acid pH of 4.8 is optimal. Treatment with vitamin C is the best way to ensure acid-ash urine.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 475-476

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has been ordered to be treated with nitrofurantoin. He is also being treated with probenecid. The nurse anticipates that the action of the two drugs will result in _____ the medication.

a.

a decreased effect of

b.

an increased effect of

c.

no change in the usual effect of

d.

an anaphylactic reaction to

ANS: A

The combination of nitrofurantoin and probenecid will result in a decreased effect of both drugs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 472

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The client has been ordered treatment with Floxin. She complains to the nurse of insomnia. What does the nurse recognize about this symptom?

a.

It is completely unrelated to the new medication.

b.

It is indicative of an adverse reaction to the medication.

c.

It shows that the client is achieving a toxic level.

d.

It is an expected side effect of the medication.

ANS: D

Insomnia is an expected side effect of treatment with Floxin.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 474

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client is being treated with methenamine. He has been self-medicating with sodium bicarbonate as an antacid. The nurse anticipates that the interaction of these two medications will result in a(n) ____ of methenamine.

a.

enhanced action

b.

inhibited action

c.

toxic level

d.

anaphylactic reaction

ANS: B

The combination of methenamine and sodium bicarbonate will result in an inhibited action of the methenamine.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 474

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

13. The client is being treated with methenamine as well as with a sulfonamide. The nurse anticipates that the interaction of these two medications will result in an increased risk of:

a.

pyelonephritis.

b.

renal failure.

c.

crystalluria.

d.

renal calculi.

ANS: C

The combination of methenamine and a sulfonamide will result in an increased risk of crystalluria.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 474

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. The client is being treated with nitrofurantoin. How can the nurse determine that the drug has produced a positive outcome for the client when the client is free of _____ within 10 days.

a.

blood in the urine

b.

symptoms of UTI

c.

evidence of renal calculi

d.

flank pain

ANS: B

Treatment with nitrofurantoin should result in the client being free of signs and symptoms of UTI within 10 days.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 473

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

15. Which client would be highest risk to develop acute pyelonephritis?

a.

42-year-old man

b.

2-year-old girl

c.

18-year-old man

d.

34-year-old woman

ANS: D

Acute pyelonephritis, an upper UTI, is commonly seen in women of childbearing age, older women, and young girls.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 472

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply