Chapter 34: Migrant Health Issues Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 34: Migrant Health Issues

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which statement about migrant and seasonal farm workers is true?
a. There are more than 10 million working in the United States.
b. The majority are Mexican.
c. Most are employed in the Northeastern states.
d. Thirty-five percent are undocumented workers.
ANS: B
The majority of migrant farm workers are foreign born and predominantly Mexican (75%).

DIF: COG: Understanding REF: 755 OBJ: 1

2. Which statement about migrant and seasonal farm workers is true?
a. The economic status of migrant workers has improved over the last decade.
b. This is a transient population that does not need nursing care.
c. Most migrant workers are eager to accept health care services.
d. Availability of food in the United States depends on these individuals.
ANS: D
Availability and affordability of food in the United States depends on these individuals, yet their economic and social status has not changed significantly over the past decades.

DIF: COG: Understanding REF: 755 OBJ: 1

3. A nurse is working with a client whose principal employment is in agriculture on a seasonal basis and has established temporary housing in the area while employed. This laborer is called a:
a. Seasonal farm worker
b. Migrant farm worker
c. Transient worker
d. Share cropper
ANS: B
A migrant farm worker is a laborer whose principal employment is in agriculture on a seasonal basis and for the purposes of such employment establishes a temporary abode.

DIF: COG: Applying REF: 755 OBJ: 1

4. The nurse is caring for a migrant family. During the interview, the mother tells the nurse that the family follows an Eastern migratory stream originating in southern Florida. Which statement is accurate?
a. This is one of the migratory streams that migrant farm workers traditionally follow.
b. This is a unique migratory pattern.
c. This is a traditional family-generated migratory pattern.
d. This is an unpredictable pattern that may lead the family through southern California.
ANS: A
The others are Midwestern, originating in Texas, and Western, originating in California.

DIF: COG: Analyzing REF: 755 OBJ: 1

5. A nurse plans to collect data about morbidity and mortality among migrant workers in a community. Which barrier is the nurse most likely to encounter?
a. Difficulty securing a stable population
b. Lack of resources
c. Unwilling participants
d. Fear of deportation
ANS: A
Accurate morbidity and mortality data are difficult to obtain due to farm workers leaving when no longer working, going back to their home to receive medical services, and decreases in infectious diseases that are easier to record.

DIF: COG: Analyzing REF: 757 OBJ: 2

6. Which health problem ranks as one of the top five problems for farm workers aged 5 to 19?
a. Dental problems
b. Communicable diseases
c. Gastrointestinal problems
d. Stress
ANS: A
Farm workers of all ages consistently have more dental disease than the general population.

DIF: COG: Remembering REF: 760 OBJ: 3

7. Which disorder has been identified as an occupational health risk for agricultural workers?
a. Stroke
b. Heart disease
c. Diabetes
d. Cancer
ANS: D
Other identified health risks are musculoskeletal injuries, traumatic injuries, respiratory problems, dermatitis, infectious diseases, and eye problems.

DIF: COG: Understanding REF: 758 OBJ: 3

8. What effect does alcohol consumption have on migrant farm workers?
a. Provides relaxation and is important for migrant workers well-being
b. Adds additional risks to pesticide exposure
c. Poses safety hazards for farm workers
d. Allows migrant workers to sleep better, thus improving daytime productivity
ANS: C
Alcohol can contribute to farm-related injuries.

DIF: COG: Understanding REF: 760 OBJ: 3

9. Which factor may limit access to care for migrant farm workers?
a. Unwillingness to seek affordable health care
b. Lack of knowledge regarding services
c. Availability of 24-hour health care services
d. Adequate transportation
ANS: B
Because of isolation, migrant farm workers lack usual sources of information regarding available services.

DIF: COG: Understanding REF: 757 OBJ: 3

10. Which statement is true about health care services for migrant workers?
a. Clinics are usually found within walking distance from work.
b. Undocumented workers fear deportation when using clinics.
c. Health care records are kept by workers to allow for continuation of services.
d. Clinics are most often open on weekends and keep evening hours.
ANS: B
Clinics are usually a great distance from work and offer health services only during work hours. Health records do not typically follow the client.

DIF: COG: Understanding REF: 758 OBJ: 3

11. A nurse is assessing a client who has had an acute exposure to a pesticide. Which symptom is the client most likely to display?
a. Memory loss
b. Musculoskeletal problems
c. Cancer
d. Infertility
ANS: A
Memory loss is a symptom that is displayed following an acute exposure to a pesticide. Musculoskeletal problems, cancer, and infertility are from chronic exposure.

DIF: COG: Analyzing REF: 759 OBJ: 3

12. A nurse is caring for a migrant farm worker who has been working in the agricultural industry for the past 10 years. When questioned about environmental hazards, the client reports regular exposure to pesticides. The nurse recognizes that this client is at increased risk for developing:
a. Cancer
b. Memory loss
c. Skin rashes
d. Headaches
ANS: A
Chronic exposure to pesticides may lead to cancer.

DIF: COG: Analyzing REF: 759 OBJ: 3

13. A nurse is assessing the occupational health risks of a migrant farm worker. Which health risk is the nurse most likely to find?
a. Denial of care when going to the emergency room
b. Difficulty obtaining affordable health insurance
c. Increased exposure to chemicals and work-related injuries
d. Episodic violence from farm owners and employers
ANS: C
Occupational health risks for migrant farm workers include working conditions, exposure to chemicals, and using machinery.

DIF: COG: Evaluating REF: 758 OBJ: 3

14. Which legislation changed the availability of federal services accessible to certain immigrants to the United States?
a. Migrant Health Act of 1962
b. Supplemental Security Income (SSI)
c. Welfare reform legislation of 1996
d. Food stamps
ANS: C
The Welfare reform legislation of 1996 changed the availability of federal services accessible to certain immigrants in the United States.

DIF: COG: Understanding REF: 758 OBJ: 4

15. Primary prevention for migrant workers includes activities such as:
a. Caring for persons afflicted with pesticide exposure
b. Setting up clinics for persons with human immunodeficiency virus (HIV)
c. Doing research in the field related to heat stress
d. Educating about prevention of such illnesses as HIV and infectious diseases
ANS: D
The primary level of prevention often includes education for the prevention of diseases, measures to reduce pesticide exposure, and immunizations.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

16. Which activity would be considered primary prevention?
a. Urine screening for pesticide exposure
b. TB skin testing
c. Treatment of lead poisoning
d. Reduction of pesticide exposure
ANS: D
Urine screening and TB skin testing are secondary prevention, and treatment of lead poisoning is tertiary prevention.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

17. Which activity would be considered secondary prevention?
a. Monitoring for prenatal care
b. Treatment for anemia
c. HIV prevention
d. Tetanus immunization
ANS: A
Treatment for anemia is tertiary prevention, and HIV prevention and tetanus immunization are primary preventions.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

18. Which prevention activity would be considered tertiary prevention?
a. Diabetes screening
b. Rehabilitation for musculoskeletal injury
c. Birth control
d. Pregnancy testing
ANS: B
Diabetes screening and pregnancy testing are secondary preventions, and birth control is a primary prevention.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

19. In the Mexican culture, when a client experiences a folk illness, the client may:
a. Prefer to seek care with a folk healer.
b. Return to Mexico for care.
c. Rely on Western medicine to cure the ailment.
d. Become isolated and not seek care.
ANS: A
Healers known as curanderos, herbalistas, and espiritualistas are often sources of health care for folk illnesses.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

20. A nurse who is polite and non-confrontational with a migrant worker family demonstrates understanding of the concept of:
a. Simpata
b. Respeto
c. Dignidad
d. Personalismo
ANS: A
Simpata means having polite, non-confrontational relationships with others. Respeto means respect, dignidad means dignity, and personalismo is relating to the individual.

DIF: COG: Applying REF: 762 OBJ: 5

21. When migrant women are educated to serve as links between existing health care agencies and the migrant farm worker family, they are called:
a. Migrant head start workers
b. Outreach care workers
c. Physician assistance
d. Nurses aides
ANS: B
Because these outreach workers are members of the migrant community, they are trusted and know the culture and the language.

DIF: COG: Applying REF: 763 OBJ: 5

22. A nurse is providing care for a Mexican client who has sustained a farm injury. If a major decision about the clients treatment needs to be made, who would most likely make that decision?
a. The male head of the family
b. The wife/mother
c. The person needing services
d. The crew leader
ANS: A
The male is considered to be the major decision maker in the family, whereas the female is considered the caretaker.

DIF: COG: Analyzing REF: 762 OBJ: 5

23. Which strategy should nurses use to provide culturally effective care to Mexican migrant farm workers?
a. Learn how to speak Spanish to improve communication.
b. Understand that traditional beliefs and practices are more common among the well-educated population.
c. Consult the female head of household about health care matters.
d. Recognize that cultural backgrounds of the workers will vary depending on their place of origin.
ANS: D
It would be incorrect to assume that all Mexicans have the same cultural beliefs.

DIF: COG: Evaluating REF: 762 OBJ: 5

24. Who is a nurse collaborating with when partnering with an organization to improve affordable housing in rural areas of the country?
a. Housing Assistance Council (HAC)
b. Local housing authority
c. Temporary Assistance for Needy Families (TANF)
d. Public Housing Development for Families
ANS: A
HAC is a non-profit organization whose mission is to improve affordable housing in rural areas.

DIF: COG: Applying REF: 756 OBJ: 6

25. How can nurses be political advocates for the migrant population?
a. Upholding immigration laws and deporting illegal aliens
b. Passing laws to improve the living conditions of migrant farm workers
c. Educating communities about the health problems of migrant farm workers
d. Learning to speak Spanish for better communication with migrant farm workers
ANS: C
Political advocacy can include educating communities about these individuals.

DIF: COG: Analyzing REF: 764-765 OBJ: 6

MULTIPLE RESPONSE

1. Which factors are challenges of the migrant lifestyle? Select all that apply.
a. Leaving ones home every year
b. Traveling
c. Experiencing uncertainty regarding work and housing
d. Lack of resources
ANS: A, B, C, D
Leaving ones home every year, traveling, experiencing uncertainty regarding work and housing, and lack of resources are some of the challenges of the migrant lifestyle.

DIF: COG: Understanding REF: 755 OBJ: 1

Leave a Reply