Chapter 34- Rest and Sleep Nursing School Test Banks

 

1.

Which of the following groups of terms best describes sleep?

A)

decreased state of activity, refreshed

B)

altered consciousness, relative inactivity

C)

comatose, immobility

D)

alert, responsive

2.

An individual awakens from a sound sleep in the middle of the night because of abdominal pain. Why does this happen?

A)

stimuli from peripheral organs to the RAS

B)

stimuli to the wake center in the cerebral cortex

C)

messages from chemoreceptors to the brain

D)

messages from baroreceptors to the spinal cord

3.

A nurse is caring for a patient who is sleeping for abnormally long periods of time. This condition may be caused by injury to which of the following body structures?

A)

spinal cord

B)

pancreas

C)

hypothalamus

D)

thyroid

4.

What name is given to the rhythmic biologic clock that exists in humans?

A)

sleep-wake cycle

B)

alert-unaware process

C)

circadian rhythm

D)

yo-yo theory

5.

A nurse working the night shift assesses a patients vital signs at 4 a.m. (0340). What would be the expected findings, based on knowledge of NREM sleep?

A)

decreased TPR and BP

B)

increased TPR and BP

C)

no change from daytime readings

D)

highly individualized, cannot predict

6.

A nurse teaches a young couple to put their newborn on his back to sleep. What is the rationale for this information?

A)

prone position increases the risk for sudden infant death syndrome

B)

prone position decreases the risk for sudden infant death syndrome

C)

supine position may alter the size and shape of the infants head

D)

supine position makes changing diapers and feeding difficult

7.

A nurse teaches the parents of a toddler about normal sleep patterns for this age group. How many hours of sleep per night is normal near the end of this stage?

A)

7 8 hours

B)

8 10 hours

C)

10 12 hours

D)

12 15 hours

8.

Based on the circadian cycle, the body prepares for sleep at night by decreasing the body temperature and releasing which of the following chemicals?

A)

neonephrine

B)

seratonin

C)

melatonin

D)

dopamine

9.

A middle-aged adult man has just started an exercise program. What would the nurse teach him about timing of exercise and sleep?

A)

exercise immediately before bedtime enhances ability to sleep

B)

exercise within 2 hours of bedtime can hinder ability to sleep

C)

the time of day does not matter; exercise facilitates sleep

D)

the fatigue from exercise may be a hindrance to sleep

10.

A nurse is discussing sleep problems with a patient. What type of foods would she recommend to promote sleep?

A)

one cup of hot chocolate

B)

three glasses of red wine

C)

a high-protein snack

D)

a carbohydrate snack

11.

A patient who previously was a smoker has recently stopped smoking but reports having a lot of trouble sleeping at night. How would the nurse respond?

A)

You have to decide what is more important: smoking or sleep.

B)

If you are sleep deprived, it might be better to smoke.

C)

Sleep problems from stopping smoking are temporary.

D)

Since you were a smoker, this will always be a problem.

12.

Which of the following medications is least likely to affect sleep quality?

A)

diuretic

B)

steroid

C)

antidepressant

D)

Ambien

13.

Which of the following individuals is likely to require more hours of sleep?

A)

a 75 year old

B)

a 43 year old

C)

a 25 year old

D)

a 15 year old

14.

A patients bed partner reports the patient often has irregular snoring and silence followed by a snort. Does this warrant further assessment?

A)

no, snoring has varied patterns

B)

no, this is a description of normal snoring

C)

yes, this is an indicator of obstructive apnea

D)

yes, the bed partner is unable to sleep at night

15.

Which of the following is the most common sleep disorder?

A)

hypersomnia

B)

parasomnia

C)

insomnia

D)

dyssomnia

16.

A nurse is explaining the use of sleep hygiene to a patient experiencing insomnia. Which of the following statements accurately describe recommended guidelines for the use of this technique? Select all that apply.

A)

drink an alcoholic drink before bedtime

B)

take frequent naps during the day

C)

eat a light meal before bedtime

D)

sleep in a warm, dark room

E)

take a warm bath before bedtime

F)

eliminate the use of a clock in the bedroom

17.

A patient who has a sleep disorder is trying stimulus control to improve amount and quality of sleep. What is recommended in this type of therapy?

A)

use the bedroom for sleep and sex only

B)

use the bedroom for reading and eating

C)

go to bed at the same time every night

D)

sleep alone with minimal coverings

18.

A patient is diagnosed with narcolepsy. Which of the following is a characteristic of this disorder?

A)

waking during sleep

B)

restless leg syndrome

C)

uncontrollable desire to sleep

D)

decrease in the amount or quality of sleep

19.

A nurse assessing a patient with a sleep disorder documents cataplexy as a finding. Which of the following is a feature of this condition?

A)

irresistible urge to sleep, regardless of the type of activity in which the patient is engaged

B)

sudden loss of motor tone that may cause the person to fall asleep; usually experienced during a period of strong emotion

C)

nightmare or vivid hallucinations experienced during sleep time

D)

skeletal paralysis that occurs during the transition from wakefulness to sleep

20.

What is the rationale for using CPAP to treat sleep apnea?

A)

positive air pressure holds the airway open

B)

negative air pressure holds the airway closed

C)

delivery of oxygen facilitates respiratory effort

D)

alternating waves of air stimulate breathing

21.

The parents of a 10-year-old son are worried about his sleepwalking (somnambulism). What topic should the nurse discuss with the parents?

A)

sleep deprivation

B)

privacy

C)

schoolwork

D)

safety

22.

A patient has been instructed to increase fluid intake but as a result has lost sleep to get up to void several times a night. What can the nurse recommend to decrease the interruption of sleep?

A)

Drink most of the liquids during the night.

B)

Drink most of the liquids before 5 p.m.

C)

Try drinking coffee instead of water.

D)

Drink the total amount of liquids before noon.

23.

What independent nursing action can be used to facilitate sleep in hospitalized patients who are on bedrest?

A)

administering prescribed sleep medications

B)

changing the bed with fresh linens

C)

encouraging naps during the daytime

D)

giving a back massage

24.

A sedative-hypnotic has been prescribed to help a patient sleep. What should the nurse teach the patient about this medication?

A)

it should be taken every night for several months

B)

it is useful for sleep but is better taken with alcohol

C)

it loses its effectiveness after 1 or 2 weeks

D)

it should be taken in the morning for long-term effects

25.

What is the most common method for ordering sleep medications?

A)

stat

B)

p.r.n

C)

single order

D)

daily dose

26.

What condition have studies confirmed to occur when adults and children do not get recommended hours of sleep at night?

A)

Obesity

B)

Anxiety

C)

Diabetes

D)

Hypertension

27.

Which of the following drugs normalizes sleep cycles by enabling the bodys supply of melatonin to naturally promote sleep?

A)

flurazepam (Dalmane)

B)

temazepam (Restoril)

C)

eszopiclone (Lunesta)

D)

ramelton (Rozerem)

28.

Which of the following expected outcomes demonstrates the effectiveness of a plan of care to promote rest and sleep?

A)

verbalizes inability to sleep without medications

B)

continues to read in bed for hours each night

C)

identifies factors that interfere with normal sleep pattern

D)

reports minimal improvement in quality of rest and sleep

Answer Key

1.

B

2.

A

3.

C

4.

C

5.

A

6.

A

7.

B

8.

C

9.

B

10.

D

11.

C

12.

D

13.

D

14.

C

15.

C

16.

C, E, F

17.

A

18.

C

19.

B

20.

A

21.

D

22.

B

23.

D

24.

C

25.

B

26.

A

27.

D

28.

C

Page 1

Leave a Reply