Chapter 34 Nursing School Test Banks

 

1.

A 26-year-old man is receiving interferon alfa-2a for AIDS-related Kaposi sarcoma. His physician has also prescribed theophylline for his asthma. The nurse is aware that combining interferon alfa-2a and theophylline can result in which of the following?

A)

Hypertension

B)

Theophylline toxicity

C)

Anorexia

D)

Hypothyroidism

2.

A 75-year-old male patient is to start interferon alfa-2a therapy at home, and his wife will be responsible for administering the medication. The nurse will instruct the wife to store the:

A)

Powder form of the drug in a warm, dry place

B)

Powder form of the drug in the refrigerator

C)

Reconstituted and dated solution in a warm, dry place

D)

Reconstituted and dated solution in the refrigerator

3.

A female patient has follicular CD20-positive B-cell non-Hodgkins lymphoma and is receiving rituximab. She has tumors larger than 10 cm in size. It will be most important for the nurse to monitor this patient for which of the following?

A)

Angina

B)

Fever

C)

Chills and rigors

D)

Low blood pressure

4.

A 28-year-old woman has completed rituximab therapy for an autoimmune disease. She tells the nurse that she and her husband would like to start a family. The nurse will advise her to:

A)

Continue using birth control for at least 12 months.

B)

Stop using birth control.

C)

Discontinue birth control, but avoid breast-feeding.

D)

Continue using birth control for a least 6 more months.

5.

A 22-year-old woman has received an organ transplant and is on cyclosporine (Sandimmune) therapy. The nurse will encourage her to avoid crowds and limit social activities while on the medication due to:

A)

Increased sedation

B)

Episodes of extreme dizziness

C)

Her increased susceptibility to infections

D)

Frequent migraine headaches

6.

A nurse is providing patient education to a 45-year-old man who is taking cyclosporine (Sandimmune). The nurse will provide the patient with education related to one of the most common and severe adverse effect of cyclosporine, which is:

A)

Hyperthyroidism

B)

Nephrotoxicity

C)

Gastritis

D)

Cardiac effects

7.

A 53-year-old man is being treated for colorectal cancer with cetuximab (Erbitux). The nurse is aware that one common adverse effect of the drug is:

A)

Nausea

B)

Dizziness

C)

Respiratory depression

D)

Acne-like rash with dry skin

8.

A 45-year-old male patient is receiving rituximab therapy for non-Hodgkins lymphoma. Which of the following would be a priority nursing intervention to reduce the risk for cytotoxicity and tumor lysis syndrome?

A)

Ensure that the patient maintains a normal breathing pattern.

B)

Ensure that the patient maintains a normal fluid and electrolyte balance.

C)

Protect the patient from exposure to infections.

D)

Monitor the patient for deterioration in renal function.

9.

A nurse is administering rituximab to a patient via the IV route. The nurse will set the IV pump at 50 mg/hour for the first half hour of the initial infusion. If there are not apparent reactions after 30 minutes of the infusion, the nurse will increase the dosage every 30 minutes by 50 mg/hour until the maximum infusion rate reaches which of the following?

A)

250 mg/hour

B)

300 mg/hour

C)

400 mg/hour

D)

500 mg/hour

10.

A 24-year-old female patient with hepatitis is being treated with interferon alfa-2a therapy. The nurse will schedule the patient to have a complete blood count (CBC) every month during therapy to:

A)

Assess the effectiveness of the therapy

B)

Monitor for signs of bone marrow suppression

C)

Monitor for signs of iron-deficiency anemia

D)

Assess for signs of toxicity

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

D

4.

A

5.

C

6.

B

7.

D

8.

B

9.

C

10.

B

Page 1

Leave a Reply