Chapter 35: Complementary and Alternative Therapies Nursing School Test Banks

Potter & Perry: Fundamentals of Nursing, 6th Edition

MULTIPLE CHOICE

1. In selecting alternative therapies, the nurse recognizes that therapeutic touch may be most effective with a:

a.

Premature infant

b.

Headache sufferer

c.

Pregnant woman

d.

Psychiatric client

ANS: b

b. Studies have found that therapeutic touch is effective in reducing headache pain.

a. Clients such as a premature infant, who are sensitive to energy repatterning, may need to avoid therapeutic touch.

c. Clients, such as a pregnant woman, who are sensitive to energy repatterning, may need to avoid therapeutic touch.

d. Persons who are sensitive to human interaction and touch (e.g., those who have been physically abused or have psychiatric disorders) may misinterpret the intent of the treatment and may feel threatened and anxious by the treatment.

REF: Text Reference: p. 921

2. The nurse is preparing a presentation on alternative therapies for a community group. The nurse should identify that herbal therapies are:

a.

Approved by the Food and Drug Administration, under the Food, Drug, and Cosmetic Act

b.

Sold as medicines in most stores because they lack major side effects

c.

Allowed to be packaged as dietary supplements if they are without health claims

d.

Consistent in their standards for concentrations of major ingredients and additives

ANS: c

c. The Dietary Supplement Health and Education Act passed in 1994 allows herbs to be sold as dietary supplements as long as there health claims are written on their labels.

a. Herbal medicines have not undergone the same rigorous testing as pharmaceuticals have, and therefore the majority has not received approval for use as drugs.

b. Many herbal medicines are sold as foods or food supplements in health food stores and through private companies because they do not have FDA approval to be sold as a drug.

d. When herbal medicines are developed, concentrations of the active ingredients have been found to vary considerably. Not all companies follow strict quality-control and manufacturing guidelines, which set standards for acceptable levels of pesticides, residual solvents, bacteria, and heavy metals.

REF: Text Reference: p. 923

3. The client asks the nurse about different herbal therapies that may promote physical endurance and reduce stress. Based on the clients request, the nurse provides information on:

a.

Ginseng

b.

Ginger

c.

Echinacea

d.

Chamomile

ANS: a

a. Ginseng is believed to have an effect of increased physical endurance, balancing of the body, and increasing resistance to stress.

b. Ginger is known for its effect as an antiemetic.

c. Echinacea is known for stimulation of the immune system, and as an anti-inflammatory and antibacterial agent.

d. Chamomile is believed to have an antiinflammatory, antispasmodic, and antiinfective effect.

REF: Text Reference: p. 924

4. The nurse recognizes that which one of the following statements is correct concerning complementary and alternative medicine?

a.

One third to half of the U.S. population uses one or more forms of alternative therapy.

b.

Insurance coverage is available at the same amount as for traditional medicine.

c.

Use of alternative therapies is still not incorporated into medical journals.

d.

Use of alternative therapies is primarily by those who are less educated or in a lower socioeconomic group.

ANS: a

a. Between one third and one half of the population in the United States uses one or more forms of complementary or alternative medicine.

b. Insurance coverage of complementary and alternative medicine is increasing, but it is not available at the same amount as for traditional medicine.

c. The interest in complementary and alternative medicine is evident in the increased number of articles about it in respected medical journals and the development of several journals that specifically focus on complementary and alternative medicine.

d. Typically those who use alternative therapies are professional, well educated, and from a higher socioeconomic standing.

REF: Text Reference: p. 912

5. The nurse is aware of the positive responses that may be obtained with the use of alternative therapies. A benefit that the client can gain from relaxation therapy is a decrease in:

a.

Receptivity

b.

Peripheral skin temperature

c.

Oxygen consumption

d.

Alpha brain activity

ANS: c

c. The relaxation response is characterized by decreased heart and respiratory rates, blood pressure, oxygen consumption, and increased alpha brain activity and peripheral skin temperature.

a. A cognitive benefit of relaxation therapy is increased receptivity (i.e., the ability to tolerate and accept experiences that may be uncertain, unfamiliar, or paradoxical).

b. Relaxation therapy increases peripheral skin temperature, not decreases it.

d. Relaxation therapy increases alpha brain activity, not decreases it.

REF: Text Reference: p. 916

6. In selecting an appropriate alternative therapy, the nurse knows that the client who may benefit the most from the passive type of relaxation is one who is experiencing:

a.

Hypertension

b.

Terminal cancer

c.

Work-related stress

d.

Dysfunctional grieving

ANS: b

b. Passive relaxation is useful for persons for whom the effort and energy expenditure of active muscle contracting leads to discomfort or exhaustion, such as the person with terminal cancer. Relaxation has been shown to contribute significantly to cancer palliative care.

a. The person with hypertension would not require the passive type of relaxation.

b. The person with work-related stress would not require the passive type of relaxation.

c. The client experiencing dysfunctional grieving would not require the passive type of relaxation. Therapeutic touch has been found effective in improving the mood in bereaved adults.

REF: Text Reference: p. 916

7. In selecting an appropriate alternative therapy, the nurse knows that the client who has Raynauds disease with intermittent peripheral ischemia may benefit the most from:

a.

Relaxation therapy

b.

Imagery

c.

Biofeedback

d.

Acupuncture

ANS: c

c. Biofeedback techniques are used to assist individuals in learning how to control specific autonomic nervous system responses. With Raynauds disease, clients experience intermittent vasospastic attacks of small arteries and arterioles of the hands (most commonly) and/or the feet. Biofeedback can be used to control this autonomic response.

a. Relaxation therapy is not the best selection of an alternative therapy for the client with Raynauds disease.

b. Imagery has not been proven to help the client with Raynauds disease.

d. Acupuncture is not the best selection of an alternative therapy for the client with Raynauds disease. Acupuncture is more frequently used to treat pain.

REF: Text Reference: p. 919

8. A nurse must be alert to possible negative responses to biobehavioral therapies. Clients who have reacted negatively have most often experienced:

a.

Aggressive behaviors

b.

Delusions

c.

Insomnia

d.

Loss-of-control sensations

ANS: d

d. A person who has a strong fear of losing control, or who has experienced sensations of loss of control, may perceive meditation as a form of mind control and thus may be resistant to learning the technique. Some clients may uncover repressed emotions or feelings they cannot cope with during relaxation and/or biofeedback sessions.

a. A benefit of most biobehavioral therapies, such as meditation, is that it reduces irritability. Aggression is an unlikely response.

b. Delusions are not a result of biobehavioral therapies.

c. Many biobehavioral therapies, such as meditation, reduce insomnia.

REF: Text Reference: p. 918

9. A practitioner or client who uses traditional Chinese medicine bases the therapy on the primary concept of:

a.

Yin/yang

b.

Meridians

c.

Six evil senses

d.

Acupoints

ANS: a

a. The most important concept of Chinese medicine is the concept of yin and yang, which represent opposing, yet complementary phenomena that exist is a state of dynamic equilibrium. When an imbalance exosts in these two paired opposites, then it is thought that disease occurs.

b. Meridians are the channels of energy that run in regular patterns through the body and over its surface. It is not the primary concept of traditional Chinese medicine.

c. The six evil senses are external causes of disease according to traditional Chinese medicine. They are wind, cold, fire, damp, summer heat, and dryness. It is not the primary concept that traditional Chinese medicine is based on.

d. Acupoints are certain points on the body where special needles are inserted to modify the perception of pain, normalize physiological functions, or treat or prevent disease. Acupuncture is just one healing modality used in traditional Chinese medicine. It is not the primary concept that traditional Chinese medicine is based on.

REF: Text Reference: p. 921

10. The nurse is preparing to assist the client with meditation and breathing. In preparing to implement this therapy, the first step is to:

a.

Position the client

b.

Provide a warm environment

c.

Have the client close his or her eyes

d.

Note areas of tension or pain

ANS: a

a. The first step in assisting a client with meditation and breathing is to position the client comfortably.

b. A quiet space is required, not necessarily a warm environment.

c. The first step is not to have the client close his or her eyes, but to get in a comfortable position in a quiet environment. Furthermore, the client does not have to close his or her eyes to meditate and breathe.

d. The first step is to assist the client into a comfortable position, not to note areas of tension or pain.

REF: Text Reference: p. 918

11. During the admission history, the client informs the nurse that she follows a macrobiotic diet. The nurse knows that the clients diet includes:

a.

Increased meats and other proteins

b.

A protein/carbohydrate/fat ratio of 30%:40%:30%

c.

Increased intake of vitamin C and beta-carotene

d.

Whole grains, vegetables, and fish

ANS: d

d. A macrobiotic diet is predominantly a vegan diet (no animal products except fish). Emphasis is placed on whole cereal grains, vegetables, and unprocessed foods.

a. A macrobiotic diet does not include meats, only fish and plant proteins.

b. The Zone is a dietary program that requires eating protein, carbohydrate, and fat in a 30%:40%:30% ratio.

c. Orthomolecular medicine (megavitamin) diet includes an increased intake of vitamin C and beta-carotene.

REF: Text Reference: p. 913

12. The client has a history of gastrointestinal problems and has used herbal remedies in the past. The nurse expects that this client will be taking:

a.

Chamomile

b.

St. Johns wort

c.

Echinacea

d.

Gingko biloba

ANS: a

a. Chamomile is used for inflammatory diseases of the gastrointestinal and upper respiratory tracts, and for gastrointestinal spasms. It also may be used to treat infections and inflammation of the skin and mucous membranes.

b. St. Johns wort is used to treat mild to moderate depression, viral infections, and to aid wound healing.

c. Echinacea is used to treat upper respiratory tract infections, allergic rhinitis, and aid wound healing.

d. Gingko biloba has been used for many health conditions including Alzheimers disease, dementia, eye disease, heart disease, poor circulation, varicose veins, anxiety, and age-related diseases.

REF: Text Reference: p. 924

13. A client at the clinic informs the nurse during an examination that he has been taking chaparral as an anticancer agent. The client asks if there is any reason why this remedy should not be taken. The nurse responds accurately when telling the client that chaparral:

a.

Should not be taken with coffee or other caffeinated beverages

b.

May induce veno-occlusive disease

c.

Contains a carcinogenic substance

d.

Is associated with liver toxicity

ANS: d

d. Chaparral is an herb used for an anticancer effect. It has no proven efficacy and may induce severe liver toxicity.

a. No contraindications exist for taking chaparral with coffee or other caffeinated beverages. Ephedra should be avoided with the consumption of caffeine.

b. Chaparral does not induce veno-occlusive disease. However, comfrey may do so.

c. Chaparral is not known to contain a carcinogenic substance. Sassafras and Calamus may contain a carcinogenic substance.

REF: Text Reference: p. 925

Copyright 2005 by Mosby, Inc. All rights reserved.

Leave a Reply