Chapter 35: HIV- and AIDS-Related Drugs Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 35: HIV- and AIDS-Related Drugs

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A client with clinical AIDS is treated with a protease inhibitor. The highest priority nursing intervention based on this medication is to monitor for incidence of:

a.

hepatic steatosis.

b.

hyperglycemia.

c.

urinary retention.

d.

coma.

ANS: B

An adverse reaction with the protease inhibitors is hyperglycemia and the development of diabetes mellitus.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 490-493

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. A client with HIV is treated with the nonnucleoside reverse transcriptase inhibitor (NNRTI) efavirenz (Sustiva). The nurse is aware that other agents may be used because of which significant problem with NNRTIs?

a.

Alopecia

b.

Resistance

c.

Coma

d.

Hepatic dysfunction

ANS: B

Resistance is a problem with the NNRTIs; therefore combination therapy is indicated.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 486-487

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. A client with a very low T4 count is placed on several medications to prevent infections. The nurse instructs the client to expect to be placed on which medication as a prophylactic agent to prevent herpes simplex?

a.

Ciprofloxacin (Cipro)

b.

Fluconazole (Diflucan)

c.

Acyclovir (Zovirax)

d.

Pentamidine (Nebupent)

ANS: C

Acyclovir is given to prevent herpetic infections.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 497-498

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. Which is important to consider when developing a plan with the client receiving antiretroviral therapy to ensure adherence to the therapeutic regimen?

a.

Make no association between taking medications with daily routine.

b.

Avoid discussing management of anticipated side effects.

c.

Ensure client has understanding of the purpose for each drug.

d.

Avoid confusing clients by telling them about drug actions.

ANS: C

Clients need to have a good understanding of the purpose, actions, side effects, and need for the medication. Clients will be more compliant if this information is worked into their daily routine.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 497

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A child with AIDS is placed on antiretroviral therapy. The nurses instructions to the child and family are based on the premise that the goals of antiretroviral therapy include:

a.

increasing viral load to detectable levels.

b.

slowing the decline in the number of CD4 cells.

c.

increasing resistance to opportunistic infections.

d.

decreasing the severity of opportunistic infections.

ANS: B

The goal of antiretroviral therapy includes slowing the decline in the number of CD4 cells.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 485-486

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. In teaching the client about Enfuvirtide (Fuzeon), the nurse would instruct the patient to watch for and report:

a.

chronic diarrhea.

b.

injection site irritation.

c.

persistent arthralgia.

d.

heart block.

ANS: B

The majority of the patients taking this medication sustain this reaction.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 490-493

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. A client questions a nurse about taking antiretrovirals with other medications, which may cause drug interactions. What is the most accurate statement that the nurse can give in response?

a.

Make sure you do not take your antiviral medications with any other medications.

b.

Bring all your medications into the office as soon as possible and we will ensure that they are safe to take together.

c.

Next time you go to your doctor, let the doctor know all the medications you are taking.

d.

If you have any questions about your medications, ask your pharmacist.

ANS: B

The nurse must ensure that there are no drug-drug interactions before beginning aggressive therapy.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 494-495

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. A nurse sustains a needlestick injury and is exposed to an HIV-positive patients blood. What is the highest priority action for the nurse?

a.

Wait for appearance of symptoms to receive treatment.

b.

Begin triple antibiotic therapy to prevent symptoms.

c.

Start 4 weeks of antiretroviral therapy.

d.

Start 10 days to 2 weeks of antibiotic therapy.

ANS: C

Postexposure prophylaxis consists of 4 weeks of antiretroviral therapy.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 498-499

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A pregnant woman who is HIV positive may transfer the HIV virus to the fetus. The nurse caring for the client anticipates that the client will receive which medication to treat potential vertical transmission of HIV?

a.

Acyclovir (Zovirax)

b.

Zidovudine (AZT)

c.

Isoniazid (INH)

d.

Ethambutol (Myambutol)

ANS: B

Zidovudine is effective for preventing vertical transmission of HIV.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 487

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has been ordered to be treated with Kaletra. The nurse anticipates that the medication will be administered:

a.

on an empty stomach.

b.

with food.

c.

at bedtime.

d.

upon rising.

ANS: B

Kaletra should always be administered with food.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 489

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

11. The nurse anticipates the clients laboratory values will result in increased ______ due to treatment with Kaletra?

a.

cholesterol

b.

magnesium

c.

potassium

d.

calcium

ANS: A

Kaletra tends to increase the clients cholesterol level.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 489

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

12. The client has been started on treatment with Sustiva. To achieve maximum absorption of the drug, the client should choose a breakfast of:

a.

whole-wheat toast with jam.

b.

egg-white omelet with spinach.

c.

sausage patties with an English muffin.

d.

sliced fruit with nonfat yogurt.

ANS: C

Sustiva is best absorbed with high-fat food, such as sausage.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 488

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply