Chapter 35: Teen Pregnancy Nursing School Test Banks

Stanhope: Public Health Nursing, 8th Edition

Chapter 35: Teen Pregnancy

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What is the cause of teen pregnancy?
a. Changing moral attitudes
b. Sexual code
c. Economic circumstances
d. No uniform reason
ANS: D
There is no uniform cause of teen pregnancy.

DIF: COG: Understanding REF: 769 OBJ: 1

2. According to the 2007 Youth Risk Behavior Surveillance System, fewer teens reported engaging in which behavior?
a. Current cigarette usage
b. Current alcohol usage
c. Trying marijuana
d. Episodic heavy drinking
ANS: A
Fewer teens reported currently smoking cigarettes or marijuana, riding in a car with a driver who had been drinking, trying methamphetamines, or attempting suicide. Current alcohol use, trying marijuana, and episodic heavy drinking still continue at high rates in teens.

DIF: COG: Understanding REF: 769 OBJ: 1

3. Which statement best illustrates that the main causes of teen mortality are high-risk behaviors?
a. Teenagers generally leave home before they are mature enough.
b. Teenagers often engage in activities that put them at risk for life-threatening diseases.
c. Teenagers are prone to developing chronic diseases that lead to disability early in life.
d. Teenagers want to get pregnant at an early age to be able to enjoy life later on.
ANS: B
Teenagers are often engaged in activities that put them at risk for life-threatening diseases. For example, the human immunodeficiency virus (HIV) infection and newly identified sexually transmitted diseases are prevalent in teenagers.

DIF: COG: Analyzing REF: 769 OBJ: 1

4. A high schoolaged teen tells the school nurse that she wants to become pregnant. The most appropriate nursing action is to:
a. Ignore the comment.
b. Tell the teen that she should not engage in sexual activity or get pregnant.
c. Call the teens parents.
d. Provide preconceptual counseling and emphasize the need to achieve good health.
ANS: D
This demonstrates that the nurse has heard what the teen is saying and has provided useful information that may encourage the teen to examine her plans carefully, seriously, and maturely.

DIF: COG: Evaluating REF: 770 OBJ: 1

5. Many teenagers who give birth:
a. Are from middle class families
b. Are honor students
c. Planned to get pregnant
d. See few advantages in delaying pregnancy
ANS: D
Many teenagers who give birth see few advantages in delaying pregnancy.

DIF: COG: Understanding REF: 772 OBJ: 2

6. Which factor has been linked to the decrease in pregnancies among teens?
a. Fewer are becoming sexually active.
b. More are using complementary alternative methods of birth control.
c. More have tighter parental control at home.
d. Fewer are engaging in risky behaviors.
ANS: A
These decreases are attributed to stabilization of the numbers of teens becoming sexually active, increased condom use, and increased use of more effective and long-acting hormonal methods of birth control.

DIF: COG: Understanding REF: 771 OBJ: 2

7. A parent has requested access to his childs medical records at a school-based health clinic. Which statement about access and release of a minors medical record is correct?
a. Reproductive information is protected by the Health Insurance Portability and Accounting Act (HIPAA).
b. A minor cannot get birth control without parental consent.
c. Medical records are available to anyone who wishes to access them.
d. Parents can legally access all medical records of a minor child.
ANS: D
In many states, parents can legally access all medical records of their minor children, which limits the confidentiality assurances offered to a teen seeking reproductive health care.

DIF: COG: Applying REF: 770-771 OBJ: 2

8. A teenage mother discusses with the school nurse the possibility of having a second child. Which risk factor would place this client at higher risk for having a second pregnancy?
a. Remaining in school
b. Reporting an unplanned first pregnancy
c. Being from a small family
d. Having a disadvantaged background
ANS: D
Having a disadvantaged background is a risk factor for a second teen pregnancy.

DIF: COG: Applying REF: 780 OBJ: 2

9. Which information about parental consent would be accurate for the nurse to provide to an adolescent client who is seeking an abortion?
a. Parental consent must be given to the abortion provider.
b. Parents must be notified by the abortion provider before the abortion is performed.
c. The adolescents right to privacy and ability to give consent varies by state.
d. Federal protection of the adolescents right to privacy makes consent unnecessary.
ANS: C
For an adolescent female seeking abortion, her right to privacy and ability to give consent vary by state.

DIF: COG: Analyzing REF: 771 OBJ: 2

10. Which factor increases a young womans risk for early sexual experiences and pregnancy?
a. History of sexual abuse
b. Parents who have high demands for their children to act maturely
c. Parents who communicate openly with their teens about birth control and sexuality
d. Male partner of the same age
ANS: A
Having a history of sexual abuse increases a young womans risk for early sexual experiences and pregnancy.

DIF: COG: Understanding REF: 773 OBJ: 3

11. When working with teenagers, it is important for the nurse to recognize that some teens may get pregnant because they:
a. Often feel invincible and do not recognize risks related to their behaviors
b. Enjoy engaging in sexual activity and want children
c. Influence each other and succumb to peer pressure
d. Have realistic attitudes about school, work, parenting, and socializing
ANS: A
Teens often feel invincible, and they do not think about the negative outcomes they are advised could come true.

DIF: COG: Analyzing REF: 772 OBJ: 3

12. Which statement about a young mans reaction to the pregnancy of his partner is true?
a. His reaction often depends on the nature of the relationship before the pregnancy.
b. Most young men believe that fathering a child can make them feel manly.
c. Most young men are not interested in their partners pregnancy.
d. His reaction often includes blaming the partner.
ANS: A
Young mens reaction to their partner being pregnant often depends on the nature of the relationship before the pregnancy.

DIF: COG: Applying REF: 775 OBJ: 4

13. An important concept for nurses to keep in mind when providing adoption counseling with pregnant teenagers is:
a. Have the father present as well during the counseling session.
b. When speaking of adoption, use the words giving the child away.
c. Describe the details of raising a child in order to influence adoption decisions.
d. Do not impose opinions on the decision-making process of teen mothers.
ANS: D
Nurses must keep in mind that they should avoid imposing opinions on the decision-making process of teen mothers.

DIF: COG: Applying REF: 776 OBJ: 5

14. A nurse counseling a pregnant adolescent about her nutritional needs during pregnancy includes information that nutritional needs are based primarily on:
a. Chronologic age
b. Gynecologic age
c. Prepregnancy diet history
d. Blood protein levels
ANS: B
Nutritional needs are based upon gynecologic age, the number of years between chronologic age, and age at menarche.

DIF: COG: Applying REF: 778 OBJ: 5

15. Which would be the most appropriate nursing intervention for the nurse to implement when assessing a pregnant teens weight gain?
a. Advise the teen to play close attention to weight gain.
b. Encourage the teen to gain as much weight as possible.
c. Recommend weight gain based on prepregnancy weight.
d. Instruct about the benefits to the fetus by gaining 2 pounds per week.
ANS: C
The weight gain recommendations for the pregnant adolescent are based on the teens prepregnancy weight. Teenagers who begin the pregnancy at a normal weight should be counseled to begin weight gain in the first trimester and to average gains of 1 pound per week for the second and third trimesters.

DIF: COG: Analyzing REF: 778 OBJ: 5

16. Which nursing intervention is most appropriate when counseling an adolescent female about prevention of iron deficiency anemia?
a. Provide information about appropriate weight gain during puberty.
b. Educate about consuming foods containing vitamin C.
c. Instruct on drinking at least 8 glasses of water each day.
d. Emphasize the need to follow up with a dietician.
ANS: B
The nurse should educate about iron-rich foods and foods that promote iron absorption, such as those containing vitamin C.

DIF: COG: Analyzing REF: 779 OBJ: 5

17. The nurse plans a home visit to a pregnant teen. The demonstrated outcome of this nursing intervention is a(n):
a. Increase in birth weight and utilization of prenatal care and support services
b. Increase in family coping skills to prevent crisis
c. Coordinated and comprehensive teen pregnancy approach
d. Family approach to health care
ANS: A
An increase in birth weight and utilization of prenatal care and support services is a demonstrated outcome of a nurse planning a home visit to a pregnant teen.

DIF: COG: Analyzing REF: 781 OBJ: 5

18. A nurse is teaching a pregnant teenager about the risks of contracting a sexually transmitted infection. Which statement would the nurse most likely make?
a. Sexually transmitted infections can cause cognition issues in your infant.
b. Contracting a sexually transmitted infection may cause you to need assistance to care for your infant.
c. Sexually transmitted infections can cause premature labor.
d. The father of the baby is at high risk to contract a sexually transmitted infection.
ANS: C
When a young woman is pregnant, these infections can cause premature rupture of membranes, premature labor, and postpartum infection. Periodic screening during pregnancy should be done.

DIF: COG: Analyzing REF: 770 OBJ: 5

19. At the primary level of prevention related to teen pregnancy, what can the community health nurse do?
a. Teach well-baby classes to new mothers.
b. Teach young people about sexual practices that will prevent untimely pregnancy.
c. Provide services for pregnancy detection.
d. Counsel a young couple about abortion and adoption.
ANS: B
Education often occurs at the primary level of prevention. The primary level of prevention focuses on preventing a problem before it occurs.

DIF: COG: Applying REF: 776 OBJ: 6

MULTIPLE RESPONSE

1. What are reasons that adolescents may not seek care for health problems? Select all that apply.
a. Access to care may be hindered because there are not enough professionals with expertise in dealing with the teen population.
b. Cost of care or availability of insurance may limit services.
c. Teenagers do not care about their health.
d. Health care professionals may not be able to discuss sensitive topics in a non-judgmental way.
ANS: A, B, D
Adolescents may not seek care because their access to care is hindered by either lack of professionals or costs of the care; they may fear that health care professionals will not be able to discuss sensitive topics with them in a non-judgmental way. Although health may not be a top priority, it shouldnt be assumed that teenagers do not care about it.

DIF: COG: Understanding REF: 770 OBJ: 6

2. Which are therapeutic approaches for the nurse to use in working with adolescent clients? Select all that apply.
a. Creating a caring and understanding atmosphere
b. Using neutral words in eliciting symptoms
c. Insisting that teens use appropriate terminology when expressing their concerns
d. Paying attention to what the teen verbalizes and fails to verbalize
ANS: A, B, D
Creating a caring and understanding atmosphere, using neutral words to elicit symptoms, and paying attention to what the teen verbalizes and fails to verbalize. The nurse can offer more appropriate terms for the client to use once trust is established.

DIF: COG: Analyzing REF: 770 OBJ: 1

3. Which objective related to adolescent health is discussed in Healthy People 2020?
a. Increasing the age of legal consumption of alcohol to 25
b. Increasing the number of planned pregnancies
c. Increasing the proportion of teens who receive formal instruction on reproductive health issues
d. Increasing the proportion of teens who consistently use some form of birth control
ANS: C, D
Healthy People 2020 goals are to increase the proportion of 15 to 19 year olds who use condoms and hormonal contraceptive and increasing the proportion of teens who receive reproductive health information through formal instruction as well as from their parents or guardians.

DIF: COG: Understanding REF: 773 OBJ: 2

Leave a Reply