Chapter 36: Vaccines Nursing School Test Banks

Kee: Pharmacology, 7th Edition

Chapter 36: Vaccines

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse is teaching a young pregnant woman about vaccines. Which statement is true about vaccines for pregnant women?

a.

The varicella vaccine is contraindicated for pregnant women.

b.

The rubella vaccine is allowed for pregnant women.

c.

The pneumococcal vaccine is contraindicated only for women with asthma.

d.

The influenza vaccine is contraindicated for pregnant women.

ANS: A

The varicella and rubella vaccines are contraindicated. The influenza vaccine is allowed for clients who need it (with asthma). The pneumococcal vaccine should be given to women with asthma or other chronic illness.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 507

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

2. The director of pharmacy for a medical facility is preparing to order pneumococcal vaccine. To determine the amount to order, she must decide which populations of clients served by the facility should receive the vaccine. She anticipates that the pneumococcal vaccine will be given to:

a.

all children younger than 2 years.

b.

only children older than 12 years.

c.

only adults with chronic respiratory conditions.

d.

only older adults who are nursing home residents.

ANS: A

Forms of the pneumococcal vaccine can be given to children both older and younger than age 2 years.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 503-505

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. Vaccines may generally be administered in the presence of:

a.

current antimicrobial therapy.

b.

immunosuppression with neutropenia.

c.

acute severe illness and fever.

d.

previous allergic reactions to vaccines.

ANS: A

Antibiotic therapy is not generally a contraindication to the use of vaccines. The nurse would need to determine the reason for the antibiotics and the severity of the infection.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 506

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

4. A client is planning on traveling to tropical South America. The nurse counsels the client to pursue which vaccine?

a.

Tetanus

b.

Pertussis

c.

Polio

d.

Yellow fever

ANS: D

A client traveling to this area is at risk for yellow fever.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 506

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. A client is to receive a vaccine for measles. The vaccine includes antigens that, when added to the body, create an antibody response. This is an example of _____ immunity.

a.

acquired active

b.

acquired passive

c.

natural active

d.

natural passive

ANS: A

This vaccine is acquired, rather than natural, since it is administered. It is considered active because it stimulates the bodys antigen-antibody response.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 502

TOP: Nursing Process: Analysis

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

6. The parent of a toddler consults the nurse regarding the most appropriate time to have the child immunized with the varicella vaccine. The child was hospitalized at age 14 months and required a blood transfusion. Based on the childs age, the most appropriate time for the child to receive the varicella vaccine is at age _____ months.

a.

22

b.

25

c.

28

d.

30

ANS: B

The varicella vaccine should be delayed up to 11 months after the blood transfusion is received.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 507

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

7. The client has received the varicella vaccine and now requires Ig. The client is 4 years and 10 months old. The most appropriate time for the client to receive Ig is at age:

a.

5 years.

b.

6 years.

c.

4 years 11 months.

d.

5 years 2 months.

ANS: A

Ig should be delayed for 2 months after receiving the varicella vaccine.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 507

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

8. The client is an adult who has received the varicella vaccine. She has a history of arthritic-related discomfort. The most important instruction that the nurse can give this client is to avoid ________ after receiving the varicella vaccine.

a.

alcohol for 1 month

b.

dark green vegetables for 6 weeks

c.

salicylates for 6 weeks

d.

vitamin C for 1 month

ANS: C

Salicylates should be avoided for 6 weeks after receiving the varicella vaccine.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 507

TOP: Nursing Process: Intervention/Teaching

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. The client is scheduled to receive Gardasil. The vaccine would be most effective in the client who:

a.

has produced a live viable birth.

b.

has not yet produced children.

c.

is sexually active on a regular basis.

d.

is not yet sexually active.

ANS: D

Gardasil is most effective when the client is not yet sexually active.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 507, 509

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The client has received the first dose of Gardasil at age 15 years and 3 months. She safely can receive the second dose of the drug at 15 years, _____ months.

a.

6

b.

5

c.

4

d.

10

ANS: B

The second dose of Gardasil can be given 2 months after the first dose.

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 507, 509

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

MULTIPLE RESPONSE

1. An 8-year-old child enters the clinic. He has recently emigrated from another country and has received no immunizations. His parent does not believe that he has had chickenpox. Which immunizations should he receive at this visit? (Select all that apply.)

a.

Pertussis

b.

Tetanus

c.

MMR

d.

PPD

e.

Hep B (begin series)

f.

IPV

g.

Varicella

h.

Hib

ANS: B, C, D, E, F, G

The child will not get pertussis or Hib because of advanced age. Some sources do not give MMR at the same time as PPDs because of the potential for false positives on the PPD.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 505

TOP: Nursing Process: Planning

MSC: CONTENT CATEGORY: Health Promotion and Maintenance

Copyright 2012, 2009, 2006, 2003 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply