Chapter 36 Nursing School Test Banks

 

1.

A 57-year-old man is to begin 5-FU therapy for colon cancer. It will be most important for the nurse to monitor which of the following during the first 72 hours of the initial treatment cycle?

A)

Myelosuppression

B)

Cardiac events

C)

White blood cell nadir

D)

Nausea and vomiting

2.

A patient on 5-FU calls the clinic and reports that he has between five and seven loose bowel movements daily. The nurse will instruct the patient to:

A)

Treat the diarrhea with OTC medications.

B)

Avoid protein-rich foods.

C)

Avoid grapefruit and grapefruit juice.

D)

Notify the clinic if the stools are black or if there is evidence of blood.

3.

A nurse is caring for a 46-year-old female patient who is taking paclitaxel for ovarian cancer. Two or three days after the infusion of the drug, the nurse must closely monitor for which of the following?

A)

Cardiotoxicity

B)

Constipation

C)

Neurotoxicity

D)

Asthma

4.

A 24-year-old patient is taking etoposide for a testicular tumor refractory to treatment. The nursing assessment reveals that he is also taking warfarin. The nurse must carefully monitor for which of the following?

A)

Decreased heart rate

B)

Increased serum drug levels of etoposide

C)

Elevated prothrombin time

D)

Lower liver enzymes

5.

During ongoing assessment of a patient receiving 5-FU therapy, the nurse finds the platelet count to be 92,000 cells/mm3. The nurse should do which of the following?

A)

Consult the prescriber for an increase in dosage.

B)

Consult the prescriber for a decrease in dosage.

C)

Consult the prescriber for discontinuation of the drug.

D)

Continue the therapy as prescribed.

6.

A 45-year-old woman with acute leukemia is going to begin chemotherapy with vincristine. The nurse is aware that vincristine must always be administered:

A)

At a rapid infusion rate

B)

At a slow infusion rate

C)

Through an IV line primed with vincristine

D)

Through a central line

7.

A nurse is providing patient education to a 50-year-old woman who is taking methotrexate (MTX) for breast cancer. The nurse will instruct the patient to avoid which of the following drugs?

A)

Acetaminophen

B)

Salicylates

C)

Furosemide

D)

Digoxin

8.

A 54-year-old male patient with small-cell lung cancer is receiving etoposide. The nurse will carefully monitor for which of the following?

A)

Hypertension

B)

Hypotension

C)

Hypoglycemia

D)

Tachycardia

9.

A 63-year-old male patient has just begun treatment with IV paclitaxel. About 10 minutes into the infusion, the nurse becomes concerned that he is having an anaphylactic reaction to the drug because he is experiencing:

A)

Dyspnea

B)

Bradycardia

C)

Hypertension

D)

Increased body temperature

10.

A nurse is assessing a patient who has chronic lymphoblastic myelogenous leukemia. The treatment plan includes hydroxyurea (Hydrea). The nurse will assess the patient for which of the following?

A)

Diabetes mellitus

B)

Hypertension

C)

Anemia

D)

Hypoglycemia

Answer Key

1.

B

2.

D

3.

C

4.

C

5.

C

6.

D

7.

B

8.

B

9.

A

10.

C

Page 1

Leave a Reply